11 Şubat 2017 Cumartesi

Hayır Diyebilmenin Gücü

 


Hayır Diyebilmenin Gücü

Amerika Birleşik Devletleri'nin güney eyaletlerinde siyahilerle beyazlar otobüslere ayrı kapıdan biniyor, kendilerine ayrılmış ayrı yerlere oturuyorlardı. Rosa Parks bir gün Montgomery'de otobüse bindi. O otobüste bir beyaz, beyazlara ayrılan yerde yer bulamayınca, siyahilere ait bölümde oturmakta olan Rosa Parks'tan koltuğundan kalkıp kendisine yer vermesini istedi. Şoför de kalkması için uyardı ama Parks yerinden kalkmadı. Tutuklandı ve hapse girdi. İşte Rosa Parks'ın bu kararlı "hayır"ı Amerika Birleşik Devletlerin'de siyahların otobüslerde beyazlar ile aynı haklara sahip olmasını sağlayan direnişin başlangıcı oldu.

Muhtemelen hiç birimiz hayatımızda Rosa Park'ın yaşadığı gibi bir durum yaşamayacağız. Ancak bir çoğumuzun başına gelmiştir: Aslında istemediğimiz bir şeyi başkalarının dayatması ile yapmak…Patronumuzdan, iş arkadaşımızdan, komşumuzdan, eşimizden gelen ve aslında hayır dememiz gereken bir talebe istemeden "evet" demek…Sonra bazen günler ve hatta haftalarca kendi içimizde bunun pişmanlığını ve üzüntüsünü yaşamak…

Peki niçin "hayır" diyemiyoruz?

1. Net olmamak: Önceliklerimiz yeterince net değilse birileri bizim yerimize mutlaka bu öncelikleri belirler. Özellikle baskı altında kolayca kendimizi istemeden "evet" demiş bir durumda buluruz.

2. Eleştirilme korkusu: Bencillik, takım ruhuna uygun davranmama, duyarsız birisi olarak görülme gibi sosyal korkularımız.

3. Çatışma korkusu: Özellikle karşımızdaki insan hiyerarşi olarak bizden üstte veya baskın bir karakter ise çok daha fazla hissederiz.

4. Önemsizlik kaygısı: Hayır dememizden dolayı daha sonra önemli işler ve projelerde bizi unuturlar ve bir daha hiç bir şey sormazlar kaygısı

5. Karşımızdakini üzmek kaygısı: Özellikle sevdiğimiz bir insan ise onun duygularını incitme kaygısı ile "hayır" diyememek

6. Kontrolü kaybetme korkusu: Herhangi bir iş veya projede kontrolü kaybetme korkusu bize istemeden "evet" dedirtebilir. Bu durum mükemmeliyetçi insanlarda daha sık görülür.

7. Kültür etkisi: Genelde doğu kültüründe "hayır" demenin çok olumsuz bir şeymiş gibi algılanması

Aşağıda açıkladığım bakış açıları daha kolay "hayır" dememize yardımcı olur

Reddettiğimiz Şey Karşımızdakinin Kişiliği Değildir

Birisi bizden bir şey yapmamızı istediğinde, yaptığı talebi, o kişi ile olan ilişkimiz ile karıştırmaya eğilimliyiz. Bazen bu ikisi birbirleri ile çok bağlantılı olduğunda aslında talebi reddetmenin o kişiyi reddetmek ile aynı şey olmadığını unuturuz. Eğer hayır veya evet deme kararını, ilişkiden bağımsız tutabilirsek daha sağlıklı bir karar veririz. Öncelikle karar vermemiz gereken şey: bu talep karşımdaki kişiden bağımsız olarak gerçekten "hayır" denilmesi gereken bir konu mu? Eğer öyleyse bu kararımı karşımdaki insana nasıl iletebilirim? Şunu unutmayalım: Bir insana "hayır" demek bir daha evet" demeyeceğimiz anlamına gelmez.

"Hayır" demek için mutlaka "hayır" kelimesini kullanmak zorunda değiliz

Kabul edelim ki "hayır" itici bir kelimedir. Onu kullanmadan da karşımızdaki insanı nazikçe reddedebiliriz. "Çok isterdim bununla birlikte şu anda çok yoğunum", "Takvimimi kontrol edip ben size e-posta göndereyim" gibi cümleler daha kolay hayır demeye yardımcı olur.

"Evet" demek ile nelerden vazgeçiyoruz?

"Evet" dediğimizde hayatımızdaki hangi öncelikleri ötelemek veya onlardan vazgeçmek zorunda kalıyoruz. Bu bazen ailemiz, bazen daha önemli bir proje, başkalarına verdiğimiz sözler, bazen de kendimize ayırmamız gereken bir vakit olabilir. Her zaman kendimize sormamız gereken soru "şu anda en önemli olan ne?" sorusu olmalıdır.

"Hayır" demek bize uzun vadede saygı kazandırır

Bir insana hayır dediğimizde bunun kısa vadeli yansıması o kişide yarattığımız hayal kırıklığı veya kızgınlık olabilir. Bununla birlikte orta ve uzun vadede zamanımızın ne kadar değerli olduğunu, kendi önceliklerimize ne kadar önem veren bir insan olduğumuzu gösterdiği için bize saygı kazandırır. Üstelik bir sürekli olarak her şeye "evet" diyen bir insan isek bir süre sonra bu "evet" lerimizin karşı taraftaki değeri git gide azalacaktır. Tam tersine biz gerektiğinde "hayır" diyebilen bir insan isek " evet" dediğimizde bunun önemli bir şey olduğu algısını karşı tarafta kolayca oluşturabiliriz.

Samimi bir "hayır" göstermelik bir "evet" den daha değerlidir

Gerçekten inanmadığımız bir şeye evet dediğimizde çoğu zaman o işi ya erteleriz ya da gönülsüzce yaptığımız için işin kalitesi düşük olur. Bu durumda karşı tarafta daha büyük bir hayal kırıklığına yol açar. Onun yerine baştan söyleyeceğimiz samimi bir "hayır" hem bizi kendimize ve o kişiye karşı duyacağımız kızgınlık duygusundan hem de karşı tarafı hayal kırıklığından korumuş olur.

Her şeye "evet" demek verimliliğimizi düşürür

Çünkü kendi önceliklerimize değil başkalarının işlerine odaklanırız. Kendi önceliklerimizi yaparken çok fazla bölünürüz.

"Hayır" demenin pratik yolları

1. Empati gösterin: Bizden bir talepte bulunan kişinin içinde bulunduğu durumu anladığımızı ona hissettirmek ve söylemek ona "hayır" dememizin anlık bir refleks olmadığını gösterir. Tam aksine onu anladığımızı ancak kendi önceliklerimizin olduğu ve o önceliklere zaman ayırmayı seçtiğimizi ve bunun üzerinde düşünülmüş bir karar olduğu algısını yaratır.

2. Durun ve biraz bekleyin: "Hayır" dememiz gereken bir talep geldiğinde hemen cevap vermek yerine sessizliğin gücünü kullanın. İçinizden beşe kadar sayabilir veya nefes alabilirsiniz. Bırakın karşınızdaki kişi konuşsun çoğu zaman "hayır" demenize gerek kalmadan karşınızdaki kişi geri bir adım atar.

3. "Takvimimi kontrol edip size döneyim" deyin: Bu bize hem zaman kazandırır hem de söz konusu talebi düşünüp daha sağlıklı bir karar vermemize yardımcı olur.

4. Alternatif çözüm önerin, pazarlık edin: "Bunu x şeklinde değil de, y şeklinde yapabiliriz, x tarihine kadar değil ama y tarihine kadar yapabilirim, onu değil ama şunları yapabilirim, yaparım ancak sizde bir daha ki sefere şunları yapın" gibi cümleler de hayır demenin bazı tonlarıdır.

5. "Evet" dediğinizde neden vazgeçeceğinizi sorun: Örneğin müdürünüz sizden bir iş istediğinde eğer elinizde daha öncelikli işler olduğuna inanıyorsanız ona elinizdeki işleri ve onların neden önemli olduğunu anlatın. Böylece aslında "hayır" cevabının anlık bir tepkiden çok kurumunuza daha fazla fayda sağlama isteği olduğu net olarak anlaşılsın.

6. Bazı durumlarda net olarak "hayır" deyin: Bazen dolaylı yollara başvurmak karşımızdaki tarafından yanlış anlaşılabilir ve bize vakit kaybettirebilir böyle durumlarda en başında net olarak ve fazla detaya girmeden, açıklama yapmadan "hayır" demek daha iyi olur.

"Hayır" demek başka bir çok yetkinlik gibi pratik gerektiren ve zaman içerisinde geliştirebileceğimiz bir liderlik özelliğidir. Eğer "hayır" demekte zorlanan bir insan iseniz, bugünden yarına bu yeteneği geliştirmeyi beklemeyin. Bununla birlikte sabırla pratik yapar ve hatalarınızdan ders alırsanız zaman içerisinde daha kolay "hayır" diyebildiğinizi göreceksiniz. Burada söz konusu olan her şeye "hayır" demek değil bizim için daha önemli ve öncelikli olanlar için hayatımızda yer açmaktır. Bunu yapabildiğimizde hem kendimize hem de diğer insanlara daha faydalı olduğumuzu göreceğiz.

http://hakangokbayrak.com/v/2014/11/25/gokbayrak-hakangmail-com/

 
a45UyF587661-170211142512 Oraj Poyraz oraj_poyraz@alpinaasia.com
2017/02/11  16:34 2  65  alelma@yahoogroups.com


 



--

BUYUK OLSUN
. . . . . .
Ben buyuk sarkilari severim; buyuk olsun
Deniz gibi, gokyuzu gibi hersey ve mahzun.
Seviyorsam seni ask olumsuzdur gonlumce
A$iksam kadinim degil tanricasin, ece.
Denizler yolculuga cagirir durur da beni
Gitmem dusunerek geri donecegim gunu.
Ben buyuk ruzgarlari severim buyuk olsun
Askim da, ozlemim de hepsi, hersey ve mahzun.
Insan bir yaninca Kerem misali yanmali,
Uykudan bile mahser gununde uyanmali.

Ahmet Muhip DRANAS

Tevbe suresinin 130.ayeti de Risale-i Nur a isaret ediyormus.
Ayetin Turkce anlami:
-Eger yuz cevirirlerse de ki: Allah bana yeter.
Ondan baska Tanri yoktur.
Ona guvendim ve ona dayandim
Said-i Nursi ye gore; bu ayet, Risale-i Nur kitaplarindan olan Isaret-ul Icaz adli kitabin yazildigi tarihi gosteriyor.
Birinci Dunya Savasi nin baslangici sayilan olaylar meydana geldiginde, hic kimseden yardim gormeden nurlarin yayildigina isaret ediyormus
Buna gore ayetin anlami su oluyor:
-Ey Risale-i Nur, eger senden yuz cevirirlerse de ki: Allah bana yeter.
Ondan baska Tanri yoktur.
O na guvendim ve O na dayandim
Suphesiz Allahin askerleridir galip olanlar anlamindaki ayet de Risale-i Nur a isaret ediyormus.
Said-i Nursi ye gore; bu ayetteki Allahin askerleri sozunun kapsaminda ozellikle, Risale-i Nur sakirtleri vardir.
Ayet, Risale-i Nur Sakirtlerinin bir zaman hapse girmelerine karsilik, manevi yonden galip olduklarina isaret ediyor ve tesellide bulunuyor
Said-i Nursi ye gore: Risale-i Nur Sakirtleri dir. Galip olanlar
Ayetin Turkce anlami: Onlar ki O nun la birlikte inandilar, iman ettiler.
Onlarin nurlari, onlerinden ve saglarindan kosusmaya ve ucusmaya baslar.
Yani nurlari cevrelerine sacilir.
Onlar o zaman, -Ey Rabbimiz!
Nurumuzu tamamla ve bizi bagisla! derler
Said-i Nursi ye gore; bu ayette de, ozellikle Risale-i Nur sakirtleri, yani Nurcular anlatilmaktadir.
Said-i Nursi ye gore; ayetin anlami soyle oluyor: Said-i Nursi yle birlikte inananlar ve iman edenlerin nurlari cevrelerine sacilir.
O zaman onlar, -Ey Rabbimiz nurumuzu tamamla ve bizi bagisla!
diye dua ederler

Derleyen: Osman Turkoguz
INANCLARA VE AKLA AYKIRI BIR YAKLASIM, NURCULUK.

PEZEVENK
. . . . . .
Dunya ahvalinden haberi yoktur
Sohbeti din ile acar pezevenk
Komsusu ac iken kendisi toktur
Sanki melek olmus ucar pezevenk
. . . . . .
Karanlik islerde ziplama ister
Evine granit * kaplama ister
Dunya mektebinden diploma * ister
Insanlik dersinden kacar pezevenk
. . . . . .
Herkesin kabina cesmesi akmaz
Erkek sinekleri hareme sokmaz
Fakir komsusunun yuzune bakmaz
Selamsiz sabahsiz gecer pezevenk
. . . . . .
Sanirsin Allah la akde oturmus
Cennete giderken macun goturmus
Huriler i dizip isi bitirmis
Simdi gilmanlari secer pezevenk
. . . . . .
Aydinliga dusman yobazin dolu
Hu cekerken sismis agzinda dili
Erbabi, ulkede bunlardan dolu
Durmadan zehrini sacar pezevenk

A$ik ERBABI


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder