Kimera (İngilizce: Chímera), Yunan mitolojisinde tek bir vücutta çeşitli canlıların kimi uzuvlarına sahip, ağzından ateş püskürten yaratık. Genellikle yaratığın bir başı aslan, bir başı keçi, gövdesi aslan ve kuyruğu yılan olarak tasvir edilir. |
Neden başka melez değil?
Kafirlerin domuzluğundan değil elbette.
Avantajları var da ondan.
Ancak, bilim adamlarının tanrıların ihtisas alanına el attıklarına dikkat çekmek istiyorum.
L2fSIJNoA0xfSNxA
İnsan-Hayvan Melezi Oluşturmanın Faydaları Nelerdir?
Mart 15th, 2017 Gürkan Akçay
Ocak 2017`de ABD'deki Salk Enstitüsü'den bir grup bilim insanının insan-domuz hibritleşmesinden oluşan bir fetusu üretmesi bilim dünyasında oldukça geniş bir yankı uyandırdı.
Sıradan bir insan, bilim insanlarının; Yunan mitolojisinde "kimera"lar olarak bilinen ve insan-aslan, insan keçi, insan-yılan gibi örnekleri bulunan insan-hayvan melezlerini üretme işiyle neden uğraştıklarını merak edebilir.
Öncelikle, araştırmaların yeni ve garip canlılar üretme amacı taşımadığını belirtelim. Kimeralar, hayvanların nasıl büyüyüp, geliştiklerine dair kavrayışımızda inanılmaz derecede kullanışlıdır. Bu üretimler, bir gün insanların hayatını kurtarabilecek organların geliştirilmesinde ve insana nakledilmesinde kullanılabilir.
Potent Hücreler
Daha en başından belirtelim; kimerik domuz fetuslarını üreten bilim insanlarının, insan hücrelerini birden fazla dokuda içerecek şekilde geliştirmelerine izin verilmedi.
Kimeralardaki insan hücrelerinin mevcut oranı oldukça düşük tutuldu. Yine de, bu çalışma gelecek vadeden kök hücre araştırmalarında yeni bir yolu açmaya aday. Fakat aynı zamanda da ciddi etik tartışmaları da beraberinde getiriyor.
Esasen, iki ya da daha fazla bireyden hücreler içeren kimera benzeri organizmalar nadir de olsa doğada bulunuyor.
Örneğin; Marmoset maymunları, rahimdeyken ikizler arasında hücrelerin transferi sonucu kan ve diğer dokular açısından kimerik özellikler gösterir. Ya da, lösemi tedavisinde başarılı bir kemik iliği transferi sonrasında, hastalar bağışçıdan da kemik iliğinde bulunan hücrelere sahip olurlar.
Kimeralar, aynı ya da farklı türün erken embriyolarından hücrelerin birleştirilmesiyle laboratuvar ortamında yapay olarak oluşturulabilir. Bu yönüyle, kimerik farelerin oluşturulması; gelişimsel biyoloji, genetik, fizyoloji ve patoloji gibi araştırma alanlarında önemli katkılar sağlayabilir.
Bu durum, farenin embriyonik kök hücrelerinde gen hedeflemesinde ilerlemeleri mümkün kılarak, bilim insanlarının belirli genleri baskılamasına ya da aktifleştirmesine olanak tanıyabilir. Kimeranın gelişimindeki bu hücrelerin kullanılabilmesinin yanı sıra, bu durum araştırmacıların; genlerin sağlık ve hastalıkları nasıl etkilediğine yönelik araştırmalarında kullanılacak laboratuvar hayvanlarının üretilmesini de mümkün hale getirebilir.
Dört haftalık bir domuz embriyosu kalbinin gelişimine katılan insan pluripotent kök hücreleri (yeşil). /Salk Institute
Daha güncel olarak, araştırmacılar, insan embriyolarından elde edilen veya laboratuvarda vücut hücrelerinden üretilen insan pluripotent kök hücrelerinin, kimerik hayvan dokularına katkıda bulunma becerileri üzerinde çalışmalara başladılar.
İnsan pluripotent kök hücreleri, laboratuvarda sınırsız olarak geliştirilebilir ve tıpkı farelerdeki gibi vücudun tüm dokularını oluşturabilirler.
Hali hazırda, birçok araştırmacı şimdi sinir, kalp, karaciğer ve böbrek hücreleri gibi insan pluripotent hücrelerinden tıbbi önemi olan fonksiyonel insan dokularını yapabileceklerini gösterdi.
Esasında, omurilik yaralanması, diyabet ve maküler dejenerasyon için insan pluripotent kök hücrelerinden türetilmiş hücresel tedavilerin kullanıldığı klinik çalışmalar mevcut.
Ancak, 2007 yılından beri, tek bir tür pluripotent kök hücresi olmadığı biliniyor. Dahası, farelerde ve insanlarda farklı tekniklerin kullanıldığı bir dizi farklı pluripotent kök hücre de üretildi.
Bu hücreler, embriyonik gelişimin farklı evrelerindeki hücrelere karşılık gelir ve bu nedenle muhtemelen farklı özelliklere sahip olurlar, bu da hangi hücrelerin kaynağının en iyi olduğu sorusunu gündeme getirir.
Kimeralar oluşturmak, araştırmacılar tarafından pluripotent kök hücrelerin potansiyelini belirlemek için kullanılan önemli bir standart olmuştur. Hayvan kök hücre araştırmalarında yaygın olarak kullanılırken, insan pluripotent kök hücreler kullanan kimerik araştırmalar, insan-hayvan melezlerinde az sayıda insan hücresinin hayatta kaldığını ortaya koymuştur.
Tıbbi Olanaklar
Her ne kadar bulundurduğu insan hücresi sayısı oldukça az olsa da, insan-domuz melezi araştırması bazı önemli amaçlara da ışık tutuyor. Bunlardan birisi de, biyomedikal araştırmalarda kullanılacak insansı özellikler verilmiş hayvanların oluşturulması ihtimalidir.
İnsan kanına sahip farelerin üretilmesi zaten mümkün olsa da, kanımızın ve bağışıklık sistemimizin işlevleri hakkında paha biçilemez bir bakış açısı sağlayan bu durum için farelerin, insan fetüsüne ait dokuya sahip olmaları gerekiyor.
İnsan-hayvan kimeralarında pluripotent kök hücrelerin kullanılması, insan kan hücreleri, karaciğer ya da kalp gibi diğer dokulara sahip farelerin daha verimli bir şekilde üretimini kolaylaştırabilir. Bu durum da, hastalıkların ve onları tedavi etmedeki yeni ilaçların gelişimine dair çalışma imkanımızı büyük oranda güçlendirebilir.
Etik Sınırlar
Bilimsel olarak bu tür hedeflere ulaşmak uzun bir zaman almaya devam edecekse de, pluripotent kök hücre biyolojisindeki ilerlemenin bu hatlar boyunca başarılı denemeler sağlayacağı neredeyse kesin. Ancak bu çalışmaların ne kadarının etik açıdan kabul edilebilir olduğu ve sınırların nerede başladığı soruları da akılları karıştırmaya devam ediyor.
Kaynaklar ve İleri Okuma:
– Cell. "Interspecies Chimerism with Mammalian Pluripotent Stem Cells." http://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(16)31752-4
– Kimera (mitoloji). https://tr.wikipedia.org/wiki/Kimera_(mitoloji) (Erişim Tarihi: 12 Mart 2017)
– Development. "Mouse embryonic chimeras: tools for studying mammalian development." http://dev.biologists.org/content/130/25/6155
– Boston Children Hospital. "Pluripotent Stem Cells 101." http://stemcell.childrenshospital.org/about-stem-cells/pluripotent-stem-cells-101/
– Cell. "Generation of Rat Pancreas in Mouse by Interspecific Blastocyst Injection of Pluripotent Stem Cells." http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867410008433
– Conversation. "What's the benefit in makinghuman-animal hybrids?" https://theconversation.com/whats-the-benefit-in-making-human-animal-hybrids-72179
– Bilimfili. "Kök Hücre Nedir?" https://bilimfili.com/kok-hucre-nedir/
https://bilimfili.com/insan-hayvan-melezi-olusturmanin-faydalari-nelerdir/a45UyF587661-170317144651 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2017/03/17 15:33 2 65 alelma@yahoogroups.com
ad astra per aspera
* * *
zorluklarla yildizlara kadar
Allah zamandir.
Muvatta 56/3
Mine Sogut : AKP nin secim sarkisi Bismillah , muhalefetinki de Illallah
Dunyayi asirlardir coktanrili arkaik dinlere mitoloji ; tektanrili yakin zaman dinlerine inanc degeri bicen bir akil yonetiyor.
O yuzden kalabaliklarin hala gokten bir koc indirildigine inanip kurban kesiyor ve bayram yapiyor olmalarinda yadirganacak bir taraf yok.
Dunyayi yonetmeye talip olmayan ve inatla gercegi arayan supheci akil, dunyayi yonetmeye hevesli ve gucunu gercegi sonuna kadar yadsimaktan alan dogmatik akil karsisinda zayif kaliyor.
Cunku masallar gerceklerden daha etkileyicidir ve kalabaliklar masallara kolay kanarlar.
Buna ragmen gercekler masallardan daha belirleyicidir.
Dogmatikler dunyayi okuzun ya da gokten inen bir kocun boynuzlarinda dondure dursunlar; o bildigini okur ve bir basina uzay boslugunda doner durur.
Kutsallara inanmakta israrci kalabaliklar artik dunyanin yuvarlak oldugunu kabul etmek zorunda kalsalar da bu bosluk meselesi onlarin hic hosuna gitmez.
Bos inanclar olsun, gelenekler olsun ellerine ne gecerse onlarla bu boslugu doldurmaya calisirlar.
Ebedi ve ezeli bir Tanri ya ikna olurlar da varolusun kulliyen ebedi ve ezeli olabilecegi varsayimina katlanamazlar.
Sonsuzluk...
Belirsizlik...
Rastlantisal var oluslar, rastlantisal yok oluslar, evrimler, donusumler...
Tum eski dinlerin bir cikis ve bitis tarihinin olmasi...
Tanri nin bir fikir olarak insanligin cok ileri asamalarinda ortaya cikmasi...
Evrenin sonsuz, zamanin gorece olmasi...
Tum bu bilimsel gercekler bir onceki yazida bahsettigim suskunluk sarmalinda erir gider.
Cunku gercek, her konuda ama en cok inanc konusunda huzur kaciricidir.
Kalabaliklar inanirken inanca kuskuyla bakan azinliklar ve inanmayanlar alacaklari tepkilerden korkar ve susarlar.
Bu suskunluktan ve korkudan guc alan kalabaliklar da kendilerinin evrimleserek degisen, seviserek ureyen ve siddetten beslenen bir canli turu olarak tanimlanmasina pervasizca karsi cikarlar.
Onlar bir yilana kanan Adem le Havva nin gunahkar torunu, birbirini olduren Habil le Kabil in cani kardesidirler ve Tanri ya kurban ettikleri koc sayesinde gunahlarindan ve cinnetlerinden arinacak, sirat koprusunu gecip cennete gideceklerdir.
Obur dunyaya ait bir kusursuzluk olarak istahla tarif ettikleri cenneti bu dunyada neden yaratamadiklarinin sorgulanmasi islerine gelmez.
Iclerindeki kotulugu seytanin varligina atfederek ve Tanri nin merhametine siginarak yasarlar; inancsizlari da yine ayni Tanri nin atesine atarlar.
Kutsal kitap ustune kutsal kitap yazarlar.
Kalabaliklar kendilerini basi sonu belli kurgulanmis bir hikaye icinde goremezlerse, guvende hissedemezler.
Cinayetleri ve suclari ve kavgalari ve dusmanliklari inanc kiliflarinda saklaya saklaya soydan soya bir meziyet gibi aktarirlar.
Varolus efsaneleriyle hayatlarini kutsallastiranlarin...
Dini masallari bilimsel gerceklere ve sorgulamalara tercih edenlerin...
Gokten bir koc indigine inananlarin...
Gerceklerle masallar arasindaki koprude aslinda ne muhtesem hikayeler anlatildigini hic umursamayanlarin...
Iste tum bunlarin nabzina gore serbet veren iktidarlar da bu cehalet atina yular takip kalabildikleri kadar uzun sure iktidarda kalirlar.
O yuzden AKP nin secim sarkisi Bismillah olmalidir.
Muhalefetinki de Illallah ...
http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/375735/Bismillah-ve-illallah.html#
Grup eposta komutlari ve adresleri | : | |
Gruba mesaj gondermek icin | : | ozgur_gundem@yahoogroups.com |
Gruba uye olmak icin | : | ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com |
Gruptan ayrilmak icin | : | ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com |
Grup kurucusuna yazmak icin | : | ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com |
Grup Sayfamiz | : | http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/ |
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz | : | http://orajpoyraz.blogspot.com/ |
BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder