28 Mart 2017 Salı

MUSTAFA K. ERDEMOL : AKP, BULGARISTAN SEÇIMLERINI KAYBETTI



MUSTAFA K. ERDEMOL : AKP, BULGARISTAN SEÇIMLERINI KAYBETTI

28.03.2017 01:28

Bulgaristan, AB'ye kabul edildikten sonra Brüksel'e "Türklerin tek bir bütün olarak siyaset yapmasını istemiyoruz" diye bildirdi. Bulgaristan egemenlerinin Türkleri parçalama siyasetini AKP gerçekleştirdi

Bulgaristan genel seçimleri, öncekilerden daha çok konuşuldu bu kez. Bunda Bulgaristan ile Türkiye arasındaki krizin de etkisi var. Bulgaristan Türkleri bu seçimlere de, öncekilerde olduğu gibi bölünmüş olarak girdiler. Halklar ve Özgürlükler Partisi (HÖH) oy kaybı yaşamasına rağmen meclise girmeyi başardı, diğer bir Türk partisi olan DOST (Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar) ise yüzde 4'lük barajı aşamadı. Seçimin galibi AB yanlısı sağcı GERB partisi oldu.

Bulgaristan seçimlerinin Türkiye'yi yakından ilgilendiren tarafı şu; DOST partisi nezdinde AKP de seçimi kaybetti. Çünkü bu parti AKP'nin "böldüğü" Bulgaristan Türkleri içinde AKP'nin kurdurduğu parti olarak biliniyor. Aslında bu sonuç, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin Kurucu Başkanı ve halen Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Pehlivanoğlu'na göre AKP'nin ikinci yenilgisi. Daha önce HÖH'e karşı kurduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHB) de girdiği seçimlerde başarı gösterememişti. Ancak bu seçim, başarısızlığına rağmen, yine Pehlivanoğlu'na göre, AKP'nin en çok çaba gösterdiği seçim oldu.

HÖH nasıl kuruldu?

Kurulduğu andan günümüze kadar bir hayli başarılı olan, Bulgaristan hükümetlerine Bakan da veren Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), Bulgaristan'da 1989'dan sonra kurulan dört Türk partisinden en büyüğü. Ahmet Doğan tarafından 1990 yılında kuruldu bu parti. Aynı yıl gerçekleşen seçimlerde Bulgaristan Meclisi'ne 23 milletvekili sokmayı başarmıştı. Bir yıl sonra yapılan genel seçimlerde ise 27 belediye başkanlığı ile 653 muhtarlık kazanmıştı. Asıl büyük başarısı ise 2005 genel seçimlerinde oldu, yüzde 13'lük oy oranıyla sandalye sayısını 34'e çıkardığı gibi kabinede üç bakanlık da elde etmişti. Bir sonraki seçimde milletvekili sayısı 36'ya çıkan HÖH, Avrupa Parlamentosu'nda da 4 milletvekiliyle Bulgaristan'ı temsil etti.

Ancak Türkiye'nin AKP iktidarı boyunca, fetihçi politikalarının sonucu olarak, Irak, Suriye Türkmenleri ile Balkanlarda yaşayan diğer Türkler arasında olduğu gibi Bulgaristan Türklerini de birbirine düşürmesi gecikmedi. AKP'nin müdahaleleri sonucu Bulgaristan'da Türkler ciddi olarak bölünmüş durumdalar.

Bulgaristan siyasetinde, tüm Bulgaristan düzeyinde faaliyet gösteren bir parti haline gelen HÖH'ün parçalanması, ardından da Türkiye'nin söz konusu partiye karşı önce 2012'de Hürriyet ve Şeref Halk Partisi'ni (HŞHP)bu partiyle istediği başarıyı yakalamaması üzerine sonradan DOST'u kurması bir Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesiyle ilgili. Dönemin HÖH Genel Başkanı Lütfi Mestan uçak krizine ilişkin olarak Bulgaristan Parlamentosu'nda Rusya'yı suçlayan bir konuşma yapınca HÖH'den önce genel başkanlıktan alındı, sonra da partiden ihraç edildi. Mestan'ın buna yanıtı 4 HÖH milletvekilini de yanına alarak DOST partisini kurmak oldu.

Türkiye'nin bu iki partiden DOST'u desteklediği sır değil. Öyle ki AKP iktidarı bunu kimi tutumlarıyla da gösterdi zaman zaman. Örneğin 2016'da Türkiye'ye gelen bu iki partiden sadece DOST ile görüşmüştü iktidar yetkilileri. Dahası dönemin HÖH Genel Başkanı Ahmet Doğan'a Türkiye'ye giriş yasağı da konmuştu. Yasak konulanlardan bir diğer isim de Bulgaristan meclisinde Bulgar- Türk Dostluk Grubu Başkanı HÖH Milletvekili Erdinç Hayrullah'dı.

Uçak krizi konusunda Rusya'yı Bulgaristan Meclisi'nde suçlayan Mestan'a karşı, Ahmet Doğan'ın eleştirisi "Bulgar Türklerine zaten beşinci kol muamelesi yapılırken bu Rusya karşıtı konuşmanın Bulgaristan Türkleri'ne bir fayda getirmeyeceği" üzerine kuruluydu. Doğan'ın bu tavrından sonra partide iki kanat oluştu. Parti içinde konuşularak ahlledilecek bir sorun olmasına rağmen, Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği'nden HÖH'e yapılan bir davet, hem Bulgar Türkleri arasında hem Bulgaristan hükümetinde "Türkiye'nin Bulgaristan'ın içişlerine müdahale" olarak değerlendirildi. Bundan sonra yine Türkiye Elçiliği'nin, Lütfi Mestan'ın "can güvenliğim yok" demesi üzerine Elçilik'te ağırlaması büyük tepkilere yol açtı. Başta ırkçı ATAKA partisi olmak üzere tüm Bulgar milliyetçileri Türkiye karşıtı propagandaya hız verdiler.

Protestolar o kadar güçlüydü ki Türkiye Filibe Başkonsolosunu geri çekmek zorunda kaldı, Bulgar hükümeti de Burgaz Başkonsolosluğu Din Ateşesi Uğur Emiroğlu'nu "İstenmeyen Adam" ( Perona non Grata) ilan etti. Daha da kötüsü Bulgaristan hükümeti Türkiye sınırına asker de sevk etti.

Erdoğan oy derdinde

Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün olduğu gibi o günde tek derdi partisine oy kazandırmak. Bunun Bulgaristan Türkleriyle ilgisi ise şu: Erdoğan 2010 yılında Bulgaristan'ı ziyaret ettiğinde hükümette yer alan HÖH'ün Genel Başkanı Doğan yerine, aslında Doğan karşıtı olan yardımcısı Kasım Dal ile görüştü. Bu açık bir tercihti, Bulgaristan siyasetinde de temsiliyet geleneğine aykırıydı. Erdoğan HÖH'le yaptığı görüşmede, AKP'ye hiç oy çıkmayan Trakya ile Akdeniz'de faaliyet gösteren Bulgaristan Türklerine ait derneklerin seçimde partisine destek olmalarını istemişti. HÖH Başkanı Ahmet Doğan, Türkiye'nin iç politikasına karışmak gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirterek bu öneriyi reddetmişti. Erdoğan'ın Doğan'ı 'yeterince Türk olmamakla suçladığı' olayın bu olduğu belirtiliyor.

Yapılan seçimlerde AKP eliyle yapılan Ahmet Doğan karşıtı propaganda etkili oldu, HÖH girdiği seçimde iyi bir oy almasına rağmen bu kez koalisyonda yer alamadı. Ama 2014 seçimlerinde HÖH büyük bir başarı kazandı. AKP bu kez Lutfi Mestan'a bir parti kurdurdu: DOST. Bu partiye Türkiye'den 20 milyon dolar aktarıldığı Bulgar medyasına konu olmuştu.

Mezhepçilik devrede

Bulgaristan Türklerinin büyük çoğunluğu Alevi- Bektaşi Türkmeni. Ahmet Davutoğlu'nun Stratejik Derinlik adlı kitabında Türkiye'nin bölgesel güç olması sürekli vurgulanır. Böyle bir güç olmanın yollarından biri de Türkiye dışındaki Türk toplulukları içinde çalışmalar yapmak. Bulgaristan'da da olan bu. Ama bunu yaparken Sünni gruplarla işbirliği içinde oluyor AKP iktidarı.

Bulgaristan Meclisi tüm bu gelişmeler üzerine Türkiye ve Rusya'nın Sofya'nın içişlerine karıştığı iddialarını araştıracak bir komisyon kurulmasına karar vermişti.

AKP'nin Borisov sevgisi

Eski Bulgaristan Başbakanı Boyko Boris ile AKP'nin arasından su sızmıyor. Burada ilginç olan şu; Borisov, açık açık "Türkler Bulgaristan'dan gitmeli" diyen biri. Bulgar Türkleri'ni "Türk" değil sadece Müslüman gören AKP ile bu açıdan "ortaklığı" var. Zaten Bulgaristan'ın resmi görüşü de Bulgar Türkleri'nin sadece "Müslüman" olarak gören bir görüş. Bu konuda da AKP ile Bulgaristan hükümetinin "ortaklığı" söz konusu.

Özcan Pehlivanoğlu, Bulgaristan'ın AB'ye girdikten sonra Brüksel'den Ankara'ya ilişkin bir talepte bulunduğunu söylüyor. Buna göre Bulgaristan hükümeti Brüksel'e, Bulgaristan'daki Müslümanların (yani Türklerin) "bir arada siyaset yapmasını" istemediğini bildirdi. Bunun "milli güvenlik" sorunu olduğunu, dolayısıyla böyle bir parçalanmanın gerekli olduğunu vurguladı. Yani Bulgaristan'ın "Türkleri bölme" politikası, AKP iktidarı eliyle gerçekleştirilmiş oldu.

AKP gerçekten Bulgaristan Türkleri'yle alay ediyor gibi. TBMM'de kurulan Türkiye- Bulgaristan Dostluk Komitesi Başkanlığı'na İstanbul Milletvekili Aziz Babuşçu'yu getirdi örneğin. Babuşçu kamuoyunda "AKP ile birlikte Türklükten kurtulduk" sözleriyle bilinen bir isim. Babuşçu'nun Bulgaristan'a girişi de Bulgar hükümetince yasaklanmıştı.

Daha önce de belirtmiştim. AKP bitmiş dış politikasında diasporayı Truva Atı olarak kullanmaktan başka bir şey yapmadı. Diasporayı yanlış kullanan bir iktidar olarak bu konuda tek.

Bulgaristan'da da yaptığı bu.

***

Pehlivanoğlu: Tüm Balkanlar'da sıkıntı var

Rumeli Balkan Strastejıik Araştırmalar Merkezi (RUBASAM) Kurucu Başkanı ve halen Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Pehlivanoğlu'na Bulgaristan seçimlerini ve Bulgaristan Türklerine AKP müdahalesini sordum. Anlattıkları çok ilginç.

Aktarıyorum:

"Bu müdahale yeni değil. AKP hükümeti öncesinde de Bulgaristan'da çok partili siyasi hayat başladığında Ankara Bulgaristan iç siyasetine dahil olmuştur. Bu müdahale denemesi aslında dördüncü denemedir. Sonuncu deneme olan bu seçimlerde HÖH karşısında kurulan DOST başarısız oldu ama AKP'nin en güçlü girişimi budur. Bulgaristan Türklerin bir arada siyaset yapmasını kendi güvenliği açısından tehlikeli buluyor. 2007'den sonra Bulgaristan AB üyesi olduğunda AB'nin başkenti sayılan Brüksel'den Ankara ile olarak bir talepte bulundu. Bu talep "Bulgaristan Türklerinin bir arada siyaset yapmamaları" talebiydi. AKP'nin politikasına da uygun bir talepti bu. HÖH daha önce Bulgaristan'ın üçüncü büyük partisiydi. Bakanları, valileri vardı. Bu Bulgaristan'ın istediği bir durum değildi. DOST'dan bir önce kurulan parti Hürriyet ve Şeref Partisi idi. Pek başarılı olamadı. Recep Tayyip Erdoğan HÖH'ü " Müslüman" saymadı, kendi İslamcı bakışına uygun gelmedi HÖH. Bundan daha güçlü, daha İslami bir oluşum peşinde oldu hep. Bu nedenle Türkiye'den, istediği oluşumu gerçekleştirebileceğini düşündüğü din ataşeleri yolladı Bulgaristan'a. Bu ateşeler Bulgaristan'da istenmeyen adam ilan edildiler bilindiği gibi.

AKP önceleri, yine kendisinin kurdurduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi'ni (HŞHP) destekledi, ama bu parti başarılı olamadı. Oysa Türkiye'den maddi destek gitti, AKP milletvekilleri bu parti için çalıştı. Atatürk ayrı parti kuralım diye kendisine gelen Bulgaristan Türklerine "hayır siz Bulgar vatandaşısınız, onlarla beraber politika yapmalısınız" demiştir. Türkıye'nin DOST'u kurması, HÖH'ün makas değiştirmesine yol açtı. "Biz Bulgaristan için kurulmuş bir partiyiz, Türkiye ya da AKP için değil" dedi. Bu seçimler AKP'nin ikinci yenilgisidir. İlki HŞHP'nin yenilmesidir, hatta Bülent Arınç o zamanlar "Bulgaristan konusunda yanıldık" demiştir. Harcanan paranın haddi hesabı yoktur.

Tüm Balkanlar'da sıkıntı var, AKP'nin politikalarından ötürü. Bu nedenle orada yaşayan Türk asıllılar zorluk içindeler. AKP'nin, sanki oradakiler Müslüman değilmiş gibi onları İslamlaştırma politikası var. Bu ciddi bir sıkıntı nedeni."

http://www.birgun.net/haber-detay/akp-bulgaristan-secimlerini-kaybetti-152873.html

 
a45UyF587661-170328131422 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/03/28  13:22 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

--

Konusmalarin en onemlisi kendi kendimize olanidir.
Ama bunu cogu zaman ihmal ederi.

OXENSTIERN

Bu evliligi ben istedim bu evlilik icin Muhammed e kizmayin..yazmaktadir.

Ahzab 38
ZEYNEP Muhammedin in oz halasinin, guzelligi ile unlu kizi ve 7.esidir.
Kolesi ve hukuken evlat edindigi Zeyd i, hala kizi Zeynep ile evlendirdi.
Muhammed goruntude boyle bir evlilik yaptirdi diye dedikodularin ardi arkasi kesilmedi.
Azhab suresinde Muhammed peygamber hanimlari dedikodu yapmayin diye vahiy geldi dedi.
Muhammedin in istemesiyle Zeyd, evliligi sona erdirdi.
Bir muddet sonra da Peygamber e, Zeynep ile evlenmesi icin vahiy yoluyla emir geldi.

Sessiz Gemi

Artik demir almak gunu gelmisse zamandan,
Mechule giden bir gemi kalkar bu limandan.
Hic yolcusu yokmus gibi sessizce alir yol;
Sallanmaz o kalkista ne mendil ne de bir kol.

Rihtimda kalanlar bu seyahatten elemli,
Gunlerce siyah ufka bakar gozleri nemli.
Bicare gonuller! Ne giden son gemidir bu!
Hicranli hayatin ne de son matemidir bu!

Dunyada sevilmis ve seven nafile bekler;
Bilmez ki giden sevgililer donmeyecekler.
Bircok gidenin her biri memnun ki yerinden,
Bircok seneler gecti; donen yok seferinden...

Yahya Kemal Beyatli
. . . . . . . .
Yahya Kemal Beyatli nin yasami boyunca iki aski oldugu soylenir, bunlardan biri Nazim Hikmet in annesi Celile Hanim dir, digeri ise siirlerinde hep anlattigi Istanbul...

Celile Hanim siddetli gecimsizlik nedeniyle 1917 de Nazim in babasi, esi Hikmet Bey den ayrilir.
Ilk esi Hikmet Bey den ayrilmak uzere oldugu sirada tanistigi unlu sair Yahya Kemal ile buyuk bir ask yasar.
Ancak bu iliski arzu ettigi gibi evlilikle sonuclanmaz.
Bazi kaynaklara gore Nazim Hikmet, bir gun Celile Hanim ile Yahya Kemal i evde samimi bir sekilde gorunce cok ofkelenir ve Yahya Kemal in cebine Ogretmenim olarak geldiginiz bu evden babam olarak cikamayacaksiniz yazili bir kagit birakir.

Yahya Kemal in Sessiz Gemi siiri hep olume yazilmis bir siir olarak bilinir.
Oysa demir alip bu limandan kalkan gemi Yahya Kemal in, hayatindaki en buyuk aski olan Celile sinin, Ada dan gemiyle Istanbul a dogru uzaklasirken yasadigi caresizligi anlatir.
Olumdur elbette Sessiz Gemi nin konusu ama askta aranan olumdur ve Celile nin ardindan Ada limaninda bakakalan Yahya Kemal in acilarini anlatir aslinda...


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder