18 Eylül 2017 Pazartesi

YILMAZ ÖZDİL: LÜKS

Bizim zırcahiller için bir hatırlatma olsun istedim.
Onlar zarif ince iğnelemelerden anlamaz.

Oraj POYRAZ ( 0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      

EDEBİYATTA TARİZ (TERSİNİ SÖYLEME)

Tariz, taş atma anlamına gelir. Edebiyatta birini küçük düşürmek ve onunla alay etmek amacıyla, söylenecek sözü tam tersi olan bir sözle nükte yaparak anlatma sanatına tariz denir.

Tarizde güzel ve hoş bir şekilde ifadenin yönünü değiştirerek sitemde bulunma söz konusudur. Örneğin çok cimri bir kişi için "Ne kadar cömertsiniz!" demek bir tarizdir. Burada cimri kişi ile ilgili olarak "Ne kadar cömertsiniz." denerek, söz söylenen kişi karşılık vermekten mahrum bırakılır ve psikolojik bir etki altına alınmış olur.


YILMAZ ÖZDİL: LÜKS

İsmet İnönü çok müsrifti.

Dünyanın en pahalı cumhurbaşkanıydı, durup dururken 1.150 küsur odalık saray yaptırdı, milletin bir milyar dolarını sırf kendi keyfi için harcadı… Çok şükür ki, asrın liderimiz geldi, dünya malına önem veren biri değildi, devleti padişah gibi saray'dan yönetmektense, Çankaya köşkünde çalışmayı tercih etti.

Celal Bayar saraylara sığışamıyordu, Boğaz'a nazır 50 bin metrekare koru içindeki Vahdettin Köşkü'nü kullanıyor, Boğaz'a sıfır 250 bin metrekarelik Dolmabahçe Sarayı'nı kullanıyor, sırf halısı bile 136 metrekare olan Boğaz'ın kuğusu 70 bin metrekarelik Beylerbeyi Sarayı'nı kullanıyor, Boğaz'a bi de öbür taraftan bakayım deyip, 108 bin metrekarelik Huber Köşkü'nü kullanıyor, biraz orman havası alayım deyip, 500 bin metrekarelik Yıldız Sarayı'nı kullanıyor, misafirleriyle çay sohbeti yapmak için 70 bin metrekare bahçe içindeki Beykoz Kasrı'nı kullanıyor, yetmiyor, Marmaris'e 300 odalı yazlık saray yaptırıyordu… Ne mutlu bize ki, asrın liderimiz geldi, bi lokma bi hırkaydı, şatafata itibar etmedi, Cumhuriyet'in makul binalarıyla yetindi.

Süleyman Demirel kendine her sene yeni bi uçak aldırıyordu, en son saydığımızda beş tane makam uçağı vardı, VIP helikopteri vardı, Savarona'yı kullanıyordu, sırf sarayındaki otomobillerin benzin masrafı 4 milyon 330 bin liraydı, altın varaklı padişah koltuğunda oturuyordu, kendisi adına 22 ayar altından sikke bastırılmıştı… Neyse ki, asrın liderimiz geldi, THY uçaklarıyla seyahat etti, zaten varolan makam araçlarıyla idare etti, özel işlerinde asla kullanmadı.

Ahmet Necdet Sezer turizm şirketi gibiydi, haftada bir yurtdışına geziye gidiyordu, 97 ülkeye 349 defa gitti, dünyanın etrafını 73 defa turladı, elini cebine bile atmadığı halde, tüm masrafları devlet tarafından karşılanmasına rağmen, kaç milyon lira harcırah aldı, kimse bilmiyor, tee Latin Amerika'ya gezmeye giderken mesela, makam mercedesini kargo uçağıyla götürmüştü, devletin hazinesi para yetiştiremiyordu, örtülü ödenekten sorgusuz sualsiz her sene 1.5 milyar lira kullanıyordu, milletin parasıdır demiyor, har vurup harman savuruyor, kabaca her gün 4 milyon lira harcıyordu… Ne kadar şanslıyız ki, asrın liderimiz geldi, beytülmal'a kutsal emanet gibi baktı, kendisine tahsis edilen bir lirayı bile çarçur etmedi, kuruş kuruş hesap etti, her sene tasarruf yaptı, kendisine ayrılan bütçenin yarısını devlete iade etti.

Ve, mütevazı kişiliğiyle topluma böylesine iyi örnek olan, rol model olan asrın liderimiz… Belediye başkanlarına nasihat etti, "lüks yaşamdan uzak durun, lüks araçlara binmeyin, makam araçlarınız pahalı olmasın, belediye paralarını gereksiz yere harcamayın" dedi.

E bunları söylemeyi en çok hakeden kişi olarak, yerden göğe kadar haklı.

Eski cumhurbaşkanları döneminde Türkiye çok fenaydı.

Verilmiş sadakamız varmış ki, o günler geride kaldı.

"İmam osurunca cemaat sıçar" diye laf bile vardı!

 


a45UyF587661-170918223654 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2017/09/19  00:45 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

Demokrasi prensibi, hakimiyete istismak eden vasita ne olursa olsun, esas olarak, milletin hakimiyete sahip olmasini ve sahip kalmasini icap ettirir

Mustafa Kemal Ataturk

( Hadisin ravilerinden ) A mes rahimehullah der ki :
Bildirildi k i, cehennemliklerin Malik e yalvarmalari ile Malik in onlara verdigi cevap arasinda bin yillik zaman gececektir. Cehennemlikler , bu sefer aralarinda :
Rabbinize dua edin, sizin icin O ndan daha hayirli kimse yok ! diyecekler ve elbirlik soyle yakaracaklar :

Cehennemle ilgili hadis. Sahihmis bilenler denetlesin.

Tarihte emsali gorulmemis olan bu vahsetin faili Ermeniler olup, Muslumanlar ancak namus ve hayatlarini muhafaza kaydiyla mukavemet ve mudafaada bulunmuslardir.
Yirmi gun devam eden Maras katliaminda Muslumanlarla birlikte sehirde kalan Amerikalilarin bu hadise hakkinda Amiral Bristol a cektikleri telgraf, facia sebeplerini, tekzip edilemez bir sekilde tayin etmektedir.
General Keret in geri cekilmesiyle neticelenen bu muharebelerden sonra Kuvayi Milliye ye teslimiyet arz eden muharip Ermeni kuvvetlerine karsi hicbir ceza tatbik etmeyip bilakis onlari sefkatli sinesine ve himayesine alan milletimizin alicenapligini Maras Ermenileri de minnet ve sukran ile teyit etmektedirler.
Su halde Ermenilerin intikam fikri ve tecavuzleri neticesi meydana gelmis bazi vakalar var ise, bunlarin mesuliyeti milletimize degil bizzat Ermeni milletine ve onun tahrikcilerine ait olmak lazim gelir.

(20 Subat 1920)
K.ATATURK


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder