TTB ŞEHİR HASTANELERİ RAPORUNU YAYIMLADI: FATURAYI SAĞLIK EMEKÇİLERİ VE HALK ÖDEYECEK
11 Şubat 2018
TTB şehir hastaneleri ile ilgili yaptığı çalıştayın raporunu yayımladı. Rapora göre şehir hastanelerinin yüksek maliyeti hastalardan fazla ücret alınmasına sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının kötüleşmesine sebep oluyor iş kazası ve sağlık hizmetinin kalitesizleşmesi tehlikesini beraberinde getiriyor. Raporda şehir hastaneleri açılacak illerde mevcut hastanelerin kapanmaması için çaba harcanmasına ve sağlık emekçilerinin haklarının korunması gerektiğine dikkat çekiliyor
Türk Tabipleri Birliği'nce (TTB) "Tedavi Hizmetlerinde Gizli Özelleştirme: Şehir Hastaneleri" çalıştayı bünyesinde hazırlanan çalışma raporlarını yayımlandı. Üç ana başlıkta hazırlanan raporda "Şehir hastanelerinde kira ve hizmet bedelleri nasıl ödenecek?" "Sağlık emekçilerini neler bekliyor?" sorularına yanıtla aranıyor.
Şehir hastanelerinin yüksek maliyetinin faturası sağlık emekçilerine ve sağlık hizmeti alması gereken halka kesilecek. Rapora göre hastenelerin ödenekleri yetersiz kalınca ve döner sermayenin gelirinde azalma olunca hastalardan ek ücret talep edilebilir daha çok sağlık hizmeti tamamen ücretli hale getirilebilir sağlık emekçilerinin çalışma koşulları kötüleşebilir ve gelirleri düşebilir. Şu an hizmet veren şehir hastanelerinde ise sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının yeterince iyi olmaması iş kazası riskini arttırıyor ve sağlık hizmetinin kalitesinin düşmesine neden oluyor.
Şehir hastanelerinin getirdiği ve getireceği sorunlara karşı çözüm önerileri sunan TTB siyasal iktidarın sağlık alanında yaşanan sorunlardan sağlık emekçileri sorumluymuş gibi göstermeye çalıştığına dikkat çekerek meslek örgütleri ve sendikaların bu algı yönetimini karşı mücadele etmesi gerektiğini söylüyor. Şehir hastaneleri açılacak illerde mevcut hastanelerin kapanmaması içinse demokratik kitle örgütleri ve halka da görev düşüyor.
"Şehir hastaneleri fark ücreti" gelebilir
Raporda özel şirketlerle işbirliği içinde yürütülen şehir hastaneleri projelerinin maliyetine dikkat çekiliyor. Buna göre 18 projenin toplam bedeli 60 milyar doları bulabilir. Bunun yanında 32 proje öngörülmesi ve değişen döviz kuru nedeniyle maliyeti hesaplamanın zor olacağı ancak 60 milyar doların da çok üzerinde olacağı belirtiliyor.
Raporda şehir hastanelerine ayrılan ödenekler hastanelerin ödemesi gereken yüksek kira bedelleri ve bunların hastanenin döner sermayesini nasıl etkileyeceği inceleniyor. Hekimler hastanelerde döner sermaye gelirinde azalma olmasından kaygılanıyor. Projeler çok büyük kapalı alan fazla kira ve hizmet bedelleri yüksek; bunlar maliyetleri artırıyor. Bu mali yükün diğer hastanelere ayrılan ödeneğin azalması sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının kötüleşmesi gelirlerinin azalması ve hastalardan daha fazla ücret alınması gibi önemli sorunları beraberinde getirebileceğine dikkat çekiliyor.
Raporda maliyetin faturasının sağlık hizmeti alacak halka ve sağlık emekçilerine kesilmesi tehlikesi şöyle ifade ediliyor:
İleride hastalardan alınacak katkı-katlım payları artışı ve giderek daha fazla sağlık hizmetinin temel teminat paketinin dışına alınması daha çok sağlık hizmetinin tümden paralı hale gelmesi söz konusu olabilir. "Şehir hastanesi fark ücreti" de gelebilir.
Kimi sağlık çalışanlarının işsiz kalması söz konusu olabilecek.
Koruyucu sağlık hizmetine değil hastaneciliğe yatırım
Şehir hastanelerinin maliyetinin incelendiği raporda TTB'nin dikkat çektiği bir başka önemli konu yatırımın koruyucu sağlık hizmetine değil hastaneciliğe hasta olmaya yapılıyor olması.
Bir başka nokta ise şehir hastanelerinin uzak ve ulaşımı zor yerlere yapılması. Bu durum şehir içindeki özel hastanelerin sayısını ve özel hastanelere talebi arttırabilir.
Şehir hastanelerinde sağlık emekçilerini bekleyen olumsuz koşulların incelendiği raporda ise hastanelerde çalışan sağlık personelinin eksikliklerine dikkat çekiliyor. Bu durumun hem iş kazalarını hem de sağlık emekçilerine şiddeti arttıracağı belirtiliyor.
Sağlık emekçilerini ve onların hizmet verecekleri hastaları bekleyen tehlikeler şöyle:
Sağlık çalışanları birlikte iş üretemiyor hastalara ulaşmak zaman alıyor
-
Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının ortak kullanma mekanları bulunmamaktadır. Bu durum sağlık çalışanlarının birlikte iş üretme yapılan işi değerlendirme ve öneri alma olanaklarını imkansız hale getirmektedir. Aynı zamanda iyi hekimlik uygulamaları ve nitelikli sağlık hizmeti vermenin önünde önemli bir engel oluşturmaktadır.
-
Şehir hastanelerinin kapalı alanları modern hastane standartlarının çok üzerindedir. Bu büyüklük konsültasyonlara acil hastalara ulaşmada önemli zaman kaybına yol açmaktadır. Hastaya ulaşma konusunda yaşanan zorluklar hastaların ve hekimlerin mağduriyetini artıracaktır.
-
Şehir hastanesi olarak planlanmasına rağmen kimi şehir hastaneleri eğitim hastanesi görevini de görmektedir. Bu durum asistan eğitiminde yetersizlik ve sorunların daha da artmasına sebep olacaktır.
-
Şehir hastanelerinde sağlık çalışanlarının çalışacakları birimler seçilirken onların bilgi beceri ve deneyimlerine göre seçim yapılmamaktadır. Bu durum nitelikli sağlık hizmeti önünde bir engel olduğu gibi sağlık çalışanlarının işlerine yabancılaşmasını da hızlandırmaktadır.
-
İş yükü artırıyor çalışan sayısı aynı hem sağlık emekçileri hem hastalar tehlikede
-
Şehir hastanelerinde yazılım sorunlarının giderilememesi sağlık hizmetinin sürekliliğini engellediği gibi başta hekimler olmak üzere hastalarla sağlık çalışanları arasında gerilimlerin yaşanmasına sebep olmaktadır.
-
Özellikle radyolojik görüntüleme sisteminde yaşanan aksaklıklar tomografilerin hizmet alımı yoluyla değerlendirilmesi birçok tıbbi hatayı ve gecikmeyi beraberinde getirdiği gibi sağlık çalışanlarının hedef haline gelmesini kolaylaştırmaktadır.
-
Şehir hastanelerinde acil servisler çok geniş alana kurulmuşlardır. Bununla birlikte çalışan sayısı ihtiyacın çok altındadır. Şehir hastanesi açılan illerde acil vakalar bu hastanelere yönlendirilmekte ve acil servislerde yaşanan sorunlar daha da artmaktadır.
-
Şehir hastanelerinde hasta ve yatak sayılarının artmasına rağmen aynı oranda hekim ve diğer sağlık çalışanlarının sayısı artmamıştır. Artan iş yükü yönetimlerin fazla hasta bakılması ve hasta yatışı yapılması konusundaki baskıları yaşanan aksaklıkların sorumlusu olarak hekim ve diğer sağlık çalışanlarının görülmesi ve yönetimlerin bu bakışa hizmet etmeleri teknik alanda eksikliklerin fazlalığı çalışma sürelerinin uzunluğu ücretlerin yetersizliği ve düşmesi sağlık çalışanlarının yalnızlaştırılması tüm çalışanlarda mutsuzluğa huzursuzluğa sebep olmakta ve tüm çalışanlar hızla tükenmişliğe sürüklenmektedir.
-
AKP sağlık alanındaki sorunlardan sağlık emekçileri sorumluymuş gibi gösteriyor
Raporda "Siyasal iktidar ve yöneticiler sağlık alanında yaşanan sorunların hekimler ve diğer sağlık çalışanlarından kaynaklandığına yönelik bir algı yönetimi sergiliyor ve bunda da başarılı oluyorlar" diyen TTB meslek örgütleri ve sendikaların algı yönetimine karşı mücadele ederek sağlık emekçilerini korumasının önemine dikkat çekiliyor.
Şehir hastanelerinin getirdiği olumsuz koşullara karşı TTB'nin sunduğu çözüm önerileri içinde kitle örgütleri ve halka da görev düşüyor. Şehir hastaneleri açılan illerde var olan hastanelerin kapatılmaması için kitle örgütlerinin mahalle sakinlerinin muhtarlıkların esnafın vb kişi ve kurumların yaşanacak olumsuzluklar konusunda bilgilendirilmesi ve buna göre tutum almalarının sağlanması gerektiği söyleniyor.
TTB'nin sunduğu çözüm önerileri arasında şunlar da yer alıyor:
-
Kadroya geçirilecek taşeron işçilere şehir hastanelerinin açılmasıyla birlikte başka bir kurum ve şehir de çalıştırılabilecekleri bilgilendirmesi yapılmalıdır.
-
Şehir hastanelerinde çalışan hekimlerin zorunlu mesleki sigortaları gözden geçirilmelidir.
-
Bugüne kadar açılmış şehir hastanelerindeki sorun ve çözümsüzlükler kamuoyuyla paylaşılmalıdır.
-
Şehir hastaneleri yerine nasıl bir hastaneciliği ve sağlık sistemini önerdiğimiz kamuoyuna sunulmalıdır.
-
TTB'nin çalıştay raporuna ulaşmak için tıklayınız.
Sendika. Org
a45UyF587661-180211231624 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2018/02/12 01:46 2 65 AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com
Bu vatan, bu canim vatan, sizden calismak ister,
paydos ovunmeye, paydos avunmaya, yeter, yeter !
Mustafa Kemal i anlamak aldatmak degil,
Mustafa Kemal ulkusu, sadece soz degil...
HALIM YAGCIOGLU
EN AM SURESI - 38 AYET. Kitapta biz, hicbir seyi ek$ik birakmadik..
NUR SURESI - 46 AYET Andolsun ki, biz, bilmediklerinizi size acik secik bildiren ayetler indirdik
***
BAKARA - 159 - apacik ayetleri Kitap ta aciklamamizdan sonra onlari anlamazsiniz diyenler var ya,
1939
. . . . . .
Bin dokuz yuz otuz dokuz:
Karanliklarin icinde
Olulerle yasiyoruz.
. . . . . .
Puslu havayi sever kurt;
Kaplamakta gokyuzunu
Kursundan agir bir bulut.
. . . . . .
Her sey uyudugu zaman
Kiracak zincirlerini
Gecede uyanik duran
Ahmet Muhip DRANAS
Sol lucet omnibus.
* * *
Gunes herkes icin parliyor.
Latin Atasozu
Grup eposta komutlari ve adresleri | : | |
Gruba mesaj gondermek icin | : | ozgur_gundem@yahoogroups.com |
Gruba uye olmak icin | : | ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com |
Gruptan ayrilmak icin | : | ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com |
Grup kurucusuna yazmak icin | : | ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com |
Grup Sayfamiz | : | http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/ |
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz | : | http://orajpoyraz.blogspot.com/ |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder