19 Şubat 2018 Pazartesi

KRAL LEOPOLD VE KONGO KATLİAMI



KRAL LEOPOLD VE KONGO KATLİAMI



Aşağıdaki fotoğraf 1900′lü yılların başında Belçika Kralı II. Leopold'un Afrika'daki sömürgelerinden biri olan Kongo'da bir din adamı tarafından gizlice çekildi

Fotoğraftaki adam kendisi gibi köle olan ve yeterince kauçuk toplayamadığı için cezalandırılan 5 yaşındaki kızının kesilen sol eli ve sağ ayağına bakıyor.

Bu korkunç fotoğraf 1885 ve 1908 yılları arasında Kral Leopold'un Afrika'daki hâkimiyeti süresince işlenen 5 milyon cinayet ve sayısız işkenceden sadece birisinin tanığı ve Kral Leopold'un Afrika'da sahip olduğu topraklardan elini çekmesi ile sonuçlanan medya tepkisini başlatan belgelerden birisi.

Belçika'nın 1835 ile 1909 seneleri arasında yaşayan kralı İkinci Leopold bir "sömürge" imparatorluğu kurma hayaline kapılıp adamlarına Kongo'yu işgal ettirmiş ve bu hevesi yüzünden en az on milyon Afrikalı işkence ve kötü muamelelerden dolayı hayatını kaybetmişti. 1897'de genç bir memur tarafından ortaya çıkarıldı.

Memurun olup bitenlerden şüphelenip Kongo'da meydana gelenleri yansıtmasına rağmen Belçika'da ve Leopold ile işbirliği yapan diğer ülkelerde tık çıkmadı ve cinayetlere o zaman hiçbir tepki gelmedi.

İkinci Leopold Afrika'nın ortasındaki bu bölgeyi işgal etmeye çalıştı ama parlamento arzusuna sıcak bakmayınca farklı bir formül geliştirdi.

Hazinesinden borç alarak bir yardım cemiyeti gibi görünen "Uluslararası Afrika Derneği"ni kurdu.

Dönemin en ünlü kâşiflerinden Stanley'i Kongo'ya gönderdi kendi başına bir sömürge yönetimini kurdurdu ve 1885'te toplanan Berlin Konferansı'nda büyük güçler tarafından "Kongo'nun Hakimi" olarak kabul edildi.

Artık insanlık tarihi boyunca yapılan en arsız ve acımasız soykırımlardan birinin mimarıydı ve bir Belçika başbakanının da dediği gibi "İnsanlara limon muamelesi yaptı suları bitinceye kadar sıktı ve sonra bir kenara fırlattı. "

Leopold Afrika'ya hiç gitmedi ama Kongo'yu dev bir toplama kampı haline getirdi.

Kongo'da terör estiren adamları yerlilerin kellelerini bahçelerinde heykel olarak sergiliyor Naziler'in benzer hareketlerinin ilk örnekleri Kongo'da yaşanıyordu.

Kongo'da sadece 1890 ile 1905 yılları arasında yaklaşık on milyon yerli öldürüldü.

Leopold'ün adamları köle olmak istemeyen çocukların ellerini kesiyor kestikleri elleri tütsüleyip saklıyordu ve pazar günleri çalışmak istemeyen 60 yerli Bir Belçikalı "görevli" tarafından herkesin gözü önünde vuruluyordu.

Leopold lastik ve fildişi ticareti için zorla çalıştırılan milyonlarca kişinin dışında boş duran çocukları da çalıştırmak için üç ayrı koloni kurdu ve ordusunu güçlendirmeye uğraştı.

Bütün bunlar uluslararası camiada ses getirmiyor ama başı özel zevkleri yüzünden derde giriyordu.

Mesela İngiltere'den getirttiği ve yaşları on ila on beş arasında olan bakireler yüzünden İngiliz mahkemelerinde adı geçiyor ama zamanın anlı şanlı kâşifleri ve gazetecileri tarafından "Kongo'ya medeniyet götürdüğü" iddialarıyla yere göğe sığdırılamıyordu.

Kadınları ve çocukları esir alan sömürgeciler köyün erkeklerine de belirli bir kota veriyorlar ve bu miktarı getirmelerini istiyorlardı.

Kocalar belirtilen miktarda kauçuk ile dönmedikleri takdirde "Chicotte" denilen hipopotom derisi ile yapılan kırbaçlar ile dövülüyor ve çocuklarının elleri kesiliyordu. Askerler arasında kim daha fazla toplayacak gibi yarışlar yapılıyordu.

Belçika Kralı'nın bu zorba rejimi bir denizcilik şirketinde çalışan yarı Fransız yarı İngiliz olan Edmund Dene Morel sayesinde sona erdi. Morel Kongo'da olup bitenlerden şüphelenmiş ve araştırmaya başlayınca patronları tarafından başka yere gönderilmeye çalışılması üzerine istifa ederek gazeteciliğe başlamıştı.

Gazetelerde 1900'lü yılların başından itibaren çıkmaya başlayan yazıları Avrupa'nın gözünü açtı ve Morel destek sağlamak için üç yıl boyunca pekçok ülkeyi dolaşıp dünya tarihinin ilk sivil toplum protestosunu başlattı.

Leopold'ün yaptıklarını manşetlere taşıdı yakılan köyler ile sakat edilmiş Kongolular'ın resimlerini yayınlattı Mark Twain ve Sir Arthur Canon Doyle gibi o zamanın tanınmış yazarlarının desteklerini sağlayıp Leopold'ü kınayan yürüyüşler düzenledi.

Leopold bu protestolar sayesinde 1908'de eLlerini Kongo'dan çekmek zorunda kaldı ve bir yıl sonra da ölüp gitti.

"Avrupalılar geldiklerinde onların elinde İncil bizim elimizde ise topraklarımız vardı. Bize gözlerimizi kapatıp dua etmeyi öğrettiler. Gözlerimizi açtığımızda baktık ki İncil bizim elimizdeydi. Topraklarımız ise beyazların olmuştu. "

Jomo Kenyatta – Kenya'nın Kurucu Devlet Başkanı

http://keyifhane.net/kral-leopold-kongo-katliami/


a45UyF587661-180219142238 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2018/02/19  15:47 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 

--

BIR DUS
. . . . . .
Goruntuleri arasinda karanlik gecenin
Yitirilmis sevincin dusunu kurdum.
Ama kalbimi kirarak beni uyandirdi
Goruntusu yasamin ve isigin.
Ah! Dus olmayan bir sey var midir gunduzleyin
Gozlerinde gecmisten gelen bir i$ikla
Cevresine bakan kisi icin?
O kutlu dus-o kutlu dus,
Butun dunya kinarken
Tarli bir i$ik gibi neselendirdi beni
Yalniz bir ruha yol gosteren.
Ne olmus geceleyin ve firtinada
Titriyorsa yukseklerdeki i$ik?
Daha berrak bir sey var midir
Gunduz parlayan yildizindan, gercegin!

Edgar Allan Poe

Meyveleri olgunlasmis bir agaci silkmekle nasil meyveleri dusuyor; sitmanin titremesinden gunahlar oyle dokuluyor

(Buhari, Merda: 3, 13, 16; Muslim, Birr: 45)
Lutfen bundan sonra Muslumanlardan eza, cefa ceken, basina bir musibet gelenler aglayip, zirlamasin.
Cunku baslarina gelen her turlu olumsuzluk onlarin Allahin sevgili kullarindan oldugunu gosteriyor.
Ben demiyorum, hadisler, ayetler boyle soyluyor.

Gulu seven, dikenine katlanir.

Anonim

Isi adaletle yap, buna gayret et;
hic bir zaman zulum etme;
Allaha kulluk et ve Onun kapisina yuz sur.

Kutadgu BILIG


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder