18 Şubat 2018 Pazar

FAŞİZM BEYAZ GÜLLER VE SCHOLL KARDEŞLER

Size bu makale bir şeyler anlattı mı?
Bana anlattı.
Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      

FAŞİZM BEYAZ GÜLLER VE SCHOLL KARDEŞLER

22 Şubat 2017 06:11

Ercüment Akdeniz Münih Üniversitesi'nde Hitler karşıtı bildiri dağıttıkları için idam edilen Scholl Kardeşleri ve Beyaz Güller'i yazdı.

Ercüment AKDENİZ

Alman ordularının "zafer yürüyüşü" Stalingrad önlerinde tökezlemişti. Sovyet halkının direnişi uzadıkça Hitler'in radyo konuşmalarındaki ses tonu da sertleşiyordu. Ne var ki evlatlarını zafer şarkılarıyla cepheye göndermiş Almanlar gelecek için artık o kadar da ümitli değildi.

Naziler cephedeki savaşı sağlama almak için içerde de çok öncesinden başlayan bir savaş başlatmışlardı. İçerdeki savaşın ana karargahı Gestapo'ydu. Hitler'in ülküsüne führer rejimine ve savaşa karşı çıkan hemen herkes işkence tezgahından geçirilmiş sonrasında toplama kamplarına gönderilmişti. Komünist solcu sosyal demokrat vs toplumun siyasi ve örgütlü tüm güçleri dağıtılmıştı. Devlet içinde kamu sektöründe ve üniversitelerde ise ihraçlar toplu gözaltılar ve tutuklamalar devredeydi.

O dönem Münih Üniversitesi'ndeki tablo da genel durumdan bağımsız değidi. Her üniversitenin başında olduğu gibi burada da rektörün yerini "üniversite führeri" (yani başkanı) almıştı. Gestapo ile iç içe çalışan bu yapı muazzam bir istihbarat ağı oluşturmuştu. "Temizlik harekatı" öyle bir yere vardırılmıştı ki; Ocak 1943'e gelindiğinde Münih Üniversitesi'nde neredeyse takibe alınacak tek solcu kalmamıştı.

Fakat son günlerde duvarlar yeniden yazılmaya bildiriler yeniden dağıtılmaya başlanmıştı. "Hitler'i aşağı!" "Özgürlük" gibi duvar yazılarına "Hitler'in Stalingrad'taki müthiş stratejisi 330 bin Alman gencini mantıksız bir ölüme gönderdi..." şeklinde cümlelerin yer aldığı bildiriler eşlik ediyordu. Gestapo şefleri çıldırmış olmalıydı! Zira altında "Beyaz Gül" gibi ne olduğu pek de anlaşılmayan bir örgüt imzası ve bu "örgüt"ün binler halinde dağıttığı 6 çeşit bildiri vardı.

  • Hans Scholl

Ve nihayet beklenen haber Gestapo'ya ulaştı! Münih Üniversitesi kampüsüne bildiri dağıtan gençler okul hademesinin ihbarı üzerine yakalanmıştı. Beyaz Gül artık çökertilebilirdi! Tarih 18 Şubat 1943'tü. Ve o gün gözaltı formuna yazılan isimler arasında Sophie ve Hans Scholl kardeşler vardı. Listeye Cristoph Probst'un adı da eklenecekti.

BEYAZ GÜL

Hitler'in ülkeyi adım adım felakete götürdüğüne kanaat getirenler arasına Hristiyan topluluklar da dahil olmaya başlamıştı. Bu topluluklar içinde aktif tutum alan küçük bir antifaşist yapı ise diğerlerinden ayrılıyordu. İçlerinde bir grup akademisyen ve üniversite öğrencisinin olduğu bu hareket kendisine "Beyaz Gül" adını vermişti.

Şehir merkezlerinde toplanan Yahudilerin tükürük yağmuruna tutulduğu faşist gösteriler; gaz odaları ve fırınların kullanıldığı toplama kamplarına dair haberler "Beyaz Gül"ü tevekkülden çıkıp tepki vermeye zorlamıştı.

  • Sophie Scholl

Evet belki toplum suskundu ama bu toplumun eskisi gibi savaşı desteklediği anlamına gelmiyordu. Herkes bu anlamsız savaş ısrarının sonunda gelecek yenilgiyi görüyor ve barış istiyordu. Geriye dilsiz kalmış bu suskun toplumu harekete geçirmek kalıyordu. Bunun için ise bodrum katlara yerleştirilmiş baskı makineleri daktilolar ve teksir makinelerine ihtiyaç vardı. Ve elbette basılan bildirileri/beyaz gülleri şehirlere köylere kasabalara ve üniversitelere dağıtacak bir dağıtım ağına...

Sophie ve ağabeyi Hans protestan oldukları halde katoliklerin kurduğu bu antifaşist "örgüt"e katılmışlardı. Savaşa barbarlığa insanlığı falekatlere sürükleyen faşist politikalara karşı çıkmak için ille de komünist ya da solcu olmak gerekmiyordu zira. Scholl Kardeşlerin aileden aldıkları terbiye de "faşizme karşı vicdan" diyordu. Nitekim baba Scholl Hitler'e hakaret etmekten fişlenmiş dini bütün bir şahsiyetti. Ne var ki Beyaz Gül son derece naif bir yapıya sahip olmasına karşın Scholl Kardeşler en ağır cezaya çarptırılacaktı.

  • Cristoph Probst üç çocuk sahibiydi.

'BİRGÜN BİZİM YERİMİZDE SİZ OTURACAKSINIZ'

Scholl Kardeşler bugün hâlâ Almanya'da halk kahramanı olarak anılıyorlar. Hans Scholl'ün mahkeme başkanına söylediği "Bir gün bizim yerimizde siz oturacaksınız" sözleri bize biraz Erdal Eren'i çağrıştırıyor. Zira 12 Eylül faşist darbesinin idam sehpasına gönderdiği Erdal Eren de mahkeme heyetine "Bir gün sizin yerinizde halkımız olacak sizi ve koruduğunuz düzeni yargılayacak doğru kararı verecektir" demişti.

Scholl Kardeşlerin yargılanma sürecinin de büyük bir süratle gerçekleştiğini eklemek gerek. Öyle ki 18 Şubat'ta yakalanan iki kardeş ve arkadaşları Cristoph Probst sadece 4 gün sonra 22 Şubat 1943'te giyotine gönderildiler. Oysa ki o vakit ölüm cezasına çarptırılanların infazı ancak 99 gün sonra gerçekleştirilebiliyordu. Gençler yargıç Friesler'i fena kızdırmış olmalı!

  • Yargıç Friesler

Scholl Kardeşlerin kararlılığı infaz anında da devam edecekti. Sepete ilk düşen baş Sophie'ninki olurken giyotine getirilen ikinci isim ağabey Hans "Yaşasın Özgürlük!" diye bağıracaktı.

İşin ilginç tarafı; gerek sorgu gerekse mahkeme sürecinde Scholl Kardeşler okuyana biraz da tanıdık gelebilecek şu suçlamalarla itham edildiler: "OHAL yasalarını uymamak/çiğnemek" "Führere hakaret" ve "Savaş halindeki ülkede demoralizasyon yaratmak"!

Bütün bu sözü edilen suçlamaları Hitler'den devşirme mimik hareketlerle Scholl Kardeşlerin yüzüne okuyan Nazi "Halk Mahkemesi" başkanı Roland Friesler daha önce de birçok ölüm fermanını imzalamıştı. Yargıç Freisler her ne kadar faşizm sonrası sanık sandalyesine oturtulamasa da 1945 yılında gerçekleşen bir hava bombardımanında can vermekten de kurtulamadı .

22 Şubat 1943'te katledilen Scholl Kardeşlerden Sophie 9 Mayıs 1921'de Ulm'de doğmuştu. Hitler ordularının yenilgiye uğratıldığı 9 Mayıs zafer günü ne tesadüftür ki Sophie'nin doğum gününe denk gelmişti. Dünyanın en yüksek kilisesine sahip olan Ulm kenti tarihi ve bu uhrevi özelliğinin yanına bir de Scholl Kardeşlerden kalan antifaşist bir mücadele geleneği eklemişti.

Münih Üniversitesi'nde yere atılı beyaz güller anıtı kadar Ulm'deki Scholl kardeşler anıtı da saygı duruşuna devam ediyor hâlâ.

  • Scholl Kardeşler için Ulm'de bir anıt.

Scholl Kardeşleri daha yakından tanımak ve anısı önünde küçük bir saygı duruşu yapmak isteyenler "The Final Day" filmini de ayrıca izleyebilirler

18 Şubat 2018 14:28

https://www.evrensel.net/haber/309259/fasizm-beyaz-guller-ve-scholl-kardesler


a45UyF587661-180218173123 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2018/02/18  19:46 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 

--

SEN YOKSUN KI
. . . . . .
gun cingeneler gibi gocebeydi ufukta,
cimenler uzerinde yuvarlandigimiz gun,
akarsulardi gittikce kararan boslukta;
sularda yuzunden yayilan tatli bir huzun.
goge sessizce yukselen ay on dordundeydi;
gece akasya dalinda asili golgeydi,
bahtiyar baslarimiz ayni penceredeydi!
hala o penceredeyim, lakin sular olgun;
sen yoksun ki, vefasiz, sularda ay gorunsun.

Cahit Sitki TARANCI

Ahzab Suresi 26.Ayet:

Allah, ehl-i kitaptan, onlara (musrik ordularina) yardim edenleri kalelerinden indirdi ve kalplerine korku dusurdu;
bir kismini olduruyor, bir kismini da esir aliyordunuz. *****

Kur an-i Kerim in bazi ayetlerine iliskin mazeretler:
1- Bu ayetler yanlis tercume edilmis!
2- Bu ayetler yanlis anlasilmaya musait yani herkes anlayamaz!
3- Bu ayetler zaman asimina ugradi yani bugun gecersiz!
4- Bu ayetler cag disi yani Islam da reform yapilmasi lazim!
5- Bu ayetlere iman etmek imkansiz ama yine de ben bir muslumanim!

Mazeretlerin Cevaplari:

1- Diyanet Vakfi Meali ni, konularinda uzman Ilahiyatci Heyet hazirladi. En cok itibar edilen meal. Heyetteki herkesin yanlis tercume yapmasi imkansiz. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
2- Kur an-i Kerim i herkesin anlayabilecegine dair ayetler var* ve zaten bu sebeple indirilmis . Tersi ise adaletsizlik olur cunku herkesin anlayamayacagi ve yanlis anlasilmaya musait bir kutsal kitap gondermek Allah a yakismaz. Bir sakinca da sudur; Muslumanlara siz Kur an i anlamazsiniz, sadece biz anlariz diyen ruhban sinifi olusur ki Islam da ruhbanlik haramdir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
3- Kur an in, kiyamete kadar , cihansumul(evrensel) yani her zaman ve her yerde hukmunun gecerli olduguna inanmak farzdir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
4- Allah 21. yuzyilin hayat sartlarini ve yasam bicimini ezelden beri bildigine gore Allah in bu durumu hesaba katmadigi ni iddia etmek Allah a karsi cok buyuk bir iftiradir. Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.
5- Bu ayetlere iman etmeyenin adi Musluman degil Kafir dir.** Hal boyle iken bu mazeret gecersizdir.

*Bakiniz: Nahl Suresi 89. Ayet, Enam Suresi 38. Ayet, Maide Suresi 15. Ayet, Hac Suresi 16. Ayet.
**Bakiniz: Bakara Suresi 85. Ayet ve Maide Suresi 44. Ayet.
*****Bu ayet Yahudi Beni Kureyza kabilesi ile ilgili.
Sahih hadislerde anlatilanlara gore kaledeki caresiz Yahudi Beni Kureyza kabilesinin eli silah tutabilenlerden 900 erkek olduruldu.
900 Yahudinin buyuk cogunlugu Ali tarafindan katledilmisti.
Ali o gun kafa kesmekten cok yorulmustu ve kafa kesme islemi sirasinda yorgunluktan surekli olarak kilic kullandigi kolunu degistiriyordu.
Muhammed ise kesim isleminin yanina cadir kurdurmustu ve kesim islemini gozlemliyordu.
Katledilen Yahudi erkekleri topluca gomulduler.

Senin unutamadigin, daima senden uzakta olandir...

Charles Bukowski Sozleri / Heinrich Karl Bukowski / Bilge Sozleri

Eski dost dusman olmaz.
Guvenme dostuna saman doldurur postuna

Atalarimizin celiskili sozleri


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder