22 Kasım 2014 Cumartesi

Kürt Dil Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı

Dikkat edilirse konunu dilden ibaret olmadığı, tamamıyla siyasi beklenti ve talepler içerdiği görülecektir.
Özellikle DÖRT KÜRDİSTAN vurgusuna, araya sıkıştırılmış siyasi beklenti ve taleplere dikkat edin.

  • Güney Kürdistan(Hewlêr Kürt Eyaleti)

  • Kuzey Kürdistan (Botan Kürdistan Eyaleti)

  • Doğu Kürdistan (Mahabat Kürdistan Eyaleti)

  • Batı Kürdistan (Rojave Kürt Eyaleti)

Yeni kurulacak Büyük Kürt devletini eyaletleri bunlardır.
Ortaya çıkması beklenen Kürt devletinin Türkiye ile bütünleşeceğini bekleyenler ise sadece aptallar, hayalperestler, işbirlikçi ve hainlerdir.

Oraj POYRAZ

L2fSIJNoA0xfSNxA


Kürt Dil Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı

DİYARBAKIR'da, ilk kez düzenlenen ve Suriye, İran, Irak, Avrupa, Kafkasya ve Kanada'da yaşayan yaklaşık 200 Kürt dil bilimci ve dil uzmanının katııdığı, 'Kürt Ulusal Dil Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı

DHA

Ulusal Kürt Kongresi'nin gündemde olduğu bu günlerde Kürtler'in de ulusal program ve dil siyaseti olması gerektiği belirtilen sonuç bildirgesinde, "Kürtler'in birbirini anlaması ve ulusal bir bilincin oluşması için tek alfabeye ihtiyaç vardır" denildi.
DTK başkanı Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Kürtler'in tarihinde zulüm ve tanımamazlığın artık yer almayacağını söyledi.

Diyarbakır'da, DTK, Kürt Enstitüsü ve Kürdi-Der'in 4 aylık çalışması ile ilk kez düzenlenen Kürt Ulusal Dil Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıkladı.
Sonuç bildirgesinin açıklanmasından önce konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) başkanı Ahmet Türk, Kürtler'in üzerinde siyaseten bir zandan baskısı olduğunu, konferansın yapıldığı bu 3 günün Kürt tarihinde çok önemli yer alacağını belirterek, şöyle dedi:
"4 parça Kürdistan'da çalışmalar yapılmaktadır.
Bu dönem Kürtler'in dönemidir.
Zulüm ve tanımamazlık artık Kürtler'in tarihinde yer almayacaktır.
Dünya bilsin ki artık Kürtler köle olarak kimliksiz yaşamayı kabul etmemektedir.
Gün özgürlük ve birlikte olma günüdür"

Kürt ulusal Dil konferansının sonuç bildirgesini daha sonra BDP Van Milletvekili Özdal Üçer okudu.
Konferansta, dilin rolü, Alfabe ve Kürtçe'nin lehçeleri, eğitim sistemi ve dil akademisi konuları hakkında makaleler sunulduğu, tartışma ve değerlendirmeler sonucunda konferans delegasyonunun istek ve önerilerini kamuoyuna sunulduğu belirtilen Sonuç bildirgesinde şöyle denildi:

1-Kürtçe'nin lehçeleri zenginliktir, bu lehçelerin korunması ve geliştirilmesi ulusal bir görevdir.

2-Ulusal Kürt Kongresinin gündemde olduğu bu günlerde Kürtlerinde ulusal bir program ve dil siyaseti olmalıdır.

3-Bu Konferans, her lehçenin standardizasyonunu gerekli görür ve sözlü edebiyatın derlemesinde yerel ağızların korunmasını esas alır.

4-Kürtlerin birbirini anlaması ve ulusal bir bilincin oluşması için tek bir alfabeye ihtiyaç vardır.
Bu amaca varıncaya kadar, Güney Kürdistan'daki (Kuzey Irak) mevcut durum nedeniyle her iki alfabe de eğitim ve yaşamın her alanında kullanılmalıdır.

5-Bu konferans, Kürt dili ile eğitimi ulusal ve insani bir hak olarak görür ve bunun için ana okulundan üniversiteye Kürtçe'yi eğitim dili olarak talep eder.
Bu da siyasal bir statü ile mümkündür.

6-Konferansımız, insanın gelişimi ve mutluluğu için demokratik ve çoğulcu bir eğitim sistemini önerir.

7-Ulusal bir dil programının oluşması için Kürdistani bir dil ve eğitim hareketinin oluşturulmasına ihtiyaç vardır ki bu oluşum Kürtçe'nin ihtiyaç ve çalışmalarını karşılayabilsin.

8-Konferansımız, bütün Kürtlerin Kürtçe'nin yaşamın her alanında kullanılması için çağrıda bulunur.

9-Konferansımız, Güneybatı Kürdistan'daki (Suriye) halkımızın Kürtçe ve dil alanındaki mücadelesini selamlıyor ve desteğini belirtiyor.

10-Konferansımız, siyasi Kürt tutsakların Kürtçe savunma taleplerini destekliyor

11-Konferansımız, AKP politikası ve yetkililerinin Kürt dili ve kültürü hakkındaki tutumlarını kınıyor ve bunu asimilasyon ve inkar politikalarının devamı olarak görüyor.
Aynı şekilde diğer rejimlerinde Kürtler üzerindeki benzer tutumlarını kınıyoruz.

12-Konferansımız, Kürtler üzerinde sürdürülen siyasi ve askeri operasyonları kınıyor, çözüm için diyalog ve müzakereyi öneriyor 13-Kürtçe'nin geliştirilmesi için çocuklar çok önemlidir, bunun içinde ulusal dil politika ve programında çocuklara özel bir yer ayrılmalıdır.

http://www.milliyet.com.tr/kurt-dil-konferansi-sonuc-bildirgesi-aciklandi/gundem/gundemdetay/04.03.2012/1511072/default.htm

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder