19 Eylül 2016 Pazartesi

Micheal T. Klare : Trumpçılık, Brexit ve jeopolitik istisnacılık gezegenin sonunu mu getirecek?

 


Micheal T. Klare : Trumpçılık, Brexit ve jeopolitik istisnacılık gezegenin sonunu mu getirecek?

19.09.2016 08:11


Rekor sıcaklıkların ölçüldüğü, okyanusların hızla ısındığı, buzulların eridiği, deniz seviyesinin hızla yükseldiği 2016 senesinde, Aralık 2015 Paris İklim Zirvesi anlaşmasını imzalamak için alim olmaya gerek yok. Fakat bir türlü imzalanamaması, nasıl bir dünyada yaşadığımıza dair çok şey anlatıyor. Küresel siyaset ve birçok ülkede sağcılığa kayış, gezegenimizin kaderine dair korkutucu ipuçları veriyor. Meseleye göz atmakta yarar var.

Öncelikle, Birleşik Krallık'ın akıllara zarar Brexit referandumu Avrupa Birliği'nin (AB) anlaşmayı imzalama sürecini tehlikeye soktu çünkü bundan böyle iklim sorununda AB'nin iç mutabakatı garanti altında değil. PricewaterhouseCoopers kurumundan Jonathan Grant'ın söylediği gibi, "Gelişmeler, Paris Anlaşmasının AB bloğu tarafından imzalanması sorunsalını şimdilik halının altına süpürmüş olabilir" diyor.

Tabii AB'nin temellerini oluşturan iki ülke olan Fransa ve Almanya başkanları François Hollande ve Angela Merkel'in de, iklim meselesine karşı çıkması muhtemel göçmen düşmanı sağcı partiler tarafından köşeye sıkıştırıldığını da unutmayalım. Donald Trump'ın ABD Başkanlığı kampanyasında ise benzer bir düşünüş ile tarihin dönüm noktası niteliğinde olabilecek şekilde aşırı milliyetçilik, iklim değişikliği inkarcılığı, göçmen karşıtlığı ve fosil yakıt üretiminin aynı potada eritildiğini görüyoruz.

Trump, enerji konusuna yoğunlaştığı ilk konuşması niteliğinde olan Mayıs ayı konuşmasında küresel ısınmayı "Çin aldatmacası" olarak nitelendirdi ve "Paris iklim anlaşmasını iptal etme" sözü verdi, Obama'nın anlaşmaya dair verdiği sözleri devreden çıkaracak önlemler alacağını ifade etti. Brexit destekçisi kafadarlarının laflarına benzer şekilde, anlaşmanın "ülkemizde ne kadar enerji kullanacağımıza yabancı bürokratlar karar verecek öyle mi, asla!" diye serzenişte bulundu.

Dünyanın farklı köşelerinde de benzer düşünceler şekilleniyor, hükümetlerin Paris anlaşmasını onama ve uygulamaya koyma ihtimaline dair akıllara ciddi sorular getiriyor. Örneğin, Hindistan'ı ele alalım. Başbakan Modi, kömür sevgisinin Hindistan'daki çevreciler ve dünyada karbon salınımının azaltılmasını dileyenlerin tepkisini çektiğinin farkında. Yine de gelişmekte olan bir ülke olduklarını ve ekonomik büyüme elde etmek için, doğayı tehdit eden yollar dahil her yola başvurma hakları olması gerektiğinde diretiyor.

Rusya da ulusal ekonomik ihtiyaçlarını (ve askeri ve diğer açılardan süper güç olarak kalma isteğini), küresel iklim değişikliği sorumluluklarının önüne koyma eğiliminde. Cumhurbaşkanı Vladimir Putin Paris zirvesine katılarak zirvede alınacak sonucu destekleyecekleri güvencesini verse de, ulusal gelirlerinin büyük bölümünü petrol ve doğalgaz ihracatından elde etmeyi bırakmayacaklarını net bir biçimde ifade etti.

Reform ve yenilemeden, rekabete geçiş

Eğer Kasım ayındaki ABD seçimlerini Trump kazanırsa, bu türden milliyetçi-istisnacı tavırlar yaygınlaşabilir ya da fosil yakıt bazlı ekonomik büyümeyi küresel iklim yükümlülüklerinin önüne koymaya istekli uluslar da bu ekibe katılabilir. Bunu aklınızda tutun ve Norveçli enerji devi Statoil'in geleceğin enerji eğilimleri üzerine hazırladığı değerlendirmeyi gözden geçirin. Raporda, tam da bu türden ürkütücü bir senaryo ele alınıyor. Statoil'e göre böyle bir gelecekte, dünyadaki büyük güçlerin, işbirliği yaparak iklim değişikliğini yavaşlatmaktan ziyade, kendi ekonomik ve enerji ihtiyaçlarını karşılama eğiliminde olduğu anlaşmaya çıkacak. Bu da büyük güçlerin çoğu için en ucuz ve erişilebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşmak anlamına gelecek – bu da genellikle ulusal fosil yakıt kaynakları olacak. Bu koşullarda kömürün küresel enerji üretimindeki payı azalmak yerine %29'dan %32'ye çıkacak.

Jeopolitik istisnacılık çağında iklim değişikliği

İklim değişikliğinin ne hızla ilerleyeceğini, enerji sektöründeki teknolojik gelişmeler gibi jeopolitik faktörler belirleyecek. Rüzgar ve güneş kaynaklı enerji üretiminin maliyetini neredeyse hiçbir uzmanın öngörmediği şekilde düşüren muazzam gelişmeler yaşansa da, Statoil raporunu hazırlayanların dile getirdiği gibi, bu tip gelişmeleri anlamlı küresel pratiklere dökerek karbon emisyonlarını düşürecek siyasi iradenin geri döndürülemez şekilde değişimine tanıklık ediyor olabiliriz. Eğer öyleyse, açıkça ifade etmeliyiz: Dünyanın gelecekteki sakinlerini, çocuklarımızı ve torunlarımızı felaketle yüz yüze bırakıyoruz.

Obama'nın G20 zirvesinde kazandığı beklenmedik zaferin de gösterdiği gibi, bu konuda kaderci olmak yersiz. Eğer Obama ülkesinin ekonomik geleceğiyle ilgilenen milliyetçi bir lideri iklim anlaşmasını imzalamaya ikna edebiliyorsa, ileride buna benzer başarılar elde etmek de mümkündür. Fakat Obama'nın bu tür kazanımlar gerçekleştirme gücü hafta hafta azalmakta; onun gücü ve kararlılığına sahip diğer liderler ise sırasını bekliyor gibi görünüyor.

Felaket senaryolarından sakınmak ve insanlığın içinde büyüyüp geliştiği gezegeni korumak için iklim aktivistlerinin gelişen teknolojilere yoğunlaştıkları kadar uluslararası siyasi arenaya yoğunlaşmaları gerek. Geldiğimiz noktada yeşil-düşünen liderler seçmek, iklim inkarcılarının yüksek noktalara gelmesini engellemek ve fosil yakıtlı aşırı milliyetçiliğe karşı çıkmak, gezegenimizin yaşanabilir kalması için tek seçenek.

Kaynak: Zcomm.org, bit.ly/2d25Jpl'den

Çeviren: Fatih Kıyman

http://www.birgun.net/haber-detay/trumpcilik-brexit-ve-jeopolitik-istisnacilik-gezegenin-sonunu-mu-getirecek-128529.html 
a45UyF587661-160919115541 Oraj Poyraz At Openmail oraj.poyraz@openmail.cc
2016/09/19  12:30 2  65  islamvebilim@googlegroups.com


 


Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
Sizden birinin icine onu bozacak irin dolmasi, siir dolmasindan hayirlidir.

Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor:
Hadis No: 2305

Sizi bir tek nefisten yaratmis, sonra ondan esini var etmistir; sizin icin hayvanlardan sekiz cift meydana getirmistir. (...)

Zumer-6

Turkiye Cumhuriyeti Ordularina Mesaj

29 Ekim 1938

Ankara Hipodromunda yapilan resmi gecit toreninden once Basbakan Celal Bayar tarafindan okunmustur.

Zaferleri ve gecmisi insanlik tarihi ile baslayan, her zaman zaferle beraber uygarlik nurlarini tasiyan kahraman Turk ordusu!

Memleketini en buhranli ve zor anlarda eziyetten, felaketlerden, belalardan ve dusman isgalinden nasil korumus ve kurtarmis isen cumhuriyetin bugunku verimli devrinde de askerlik tekniginin butun modern silah ve araclari ile donatilmis oldugun halde gorevini ayni baglilikla yapacagina hic suphem yoktur.

Bugun, cumhuriyetin onbesinci yilini devamli artan buyuk bir rahatlik ve kudret icinde kavrayan buyuk Turk milletinin karsisinda kahraman ordu, sana kalpten tesekkurlerimi sunar ve bildirirken buyuk ulusumuzun ovunme duygularini da dile getiriyorum.

Turk vataninin ve Turkluk toplumunun san ve serefini, ic ve dis her turlu tehlikelere karsi korumaktan olusan gorevini her an yerine getirmeye hazir olduguna benim ve buyuk ulusumuzun tam bir inanc ve guvenimiz vardir.
Buyuk ulusumuzun orduya verdigi en son sistem fabrikalar ve silahlar ile bir kat daha kuvvetlenerek buyuk bir kendini feda etme ve yasamayi degersiz gormekle her turlu gorevi yerine getirmeye hazir oldugunuza eminim.
Bu inancla kara, deniz, hava ordularimizin kahraman ve deneyimli komutanlari ile subay ve erlerini selamlar ve ovgulerimi butun ulus karsisinda bildiririm.

Cumhuriyet Bayrami nin onbesinci yildonumu hakkinizda kutlu olsun.

Mustafa Kemal ATATURK
Ulus, 30.10.1938



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo LiteCoin URL:   LTtsCJ2mLUXLLs8v5US8w5zQeq66eakPtU

NameCoin URL       :  N7wbJyxqoueznDHu9tnu56y1V7B9P1Phs4
FeatherCoin URL     :  6rHGzeMefFvzqmBM5VNqmUziCxtga4wpDs
TerraCoin URL        :  1GQFs8GpaTXxoeTAsGmo56WNfYSZRy2mBD

PeerCoin URL         :  PMeBpz6X9RRLQxdFs5Jws5JwFec3Mzen8q6Twg





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder