5 Ekim 2016 Çarşamba

Ali Nejat Ölçen : OSMANLI DONANMASININ NAVARİN’DE YANARAK YOKOLUŞU!

 


Ali Nejat Ölçen : OSMANLI DONANMASININ NAVARİN'DE YANARAK YOKOLUŞU!



Rus Amiral'i Spridof komutasındaki donanma Baltık denizinden 1769'un Haziran'ında yola çıkar, İngiltere'ye uğrayıp orada kimi denizci subaylarla donatıldıktan sonra Akdeniz'e girecekti. Osmanlı Devleti'nin başında Padişah Mustafa III ve de çevresi, Baltık denizinde yol olmadığı kanısındadırlar. Kimdir Mustafa III,1717 doğumludur ve Padişah olduğu 1757 yılına kadar kafes içinde 27 yıl yaşamını geçirmiştir. Kaptanı Derya olarak atadığı Hüsamettin Paşa ise bir kara komutanıdır. Aslında gemisi olmayan Osmanlı'nın ilk baş kaptanıydı o. Çünkü, Cezayirli Hasan Bey edindiği varlıkla 20 gemilik bir donanma yaratmıştı. Osmanlı Devleti'nin o yıllarda tek deniz gücü Hasan Beyin bu donanmasıydı. Osmanlıcı AKP iktidarı' bilmiyor olmalıydı ki, Rus filosu Çeşme koyunda Navarin'e yaklaştığında Osmanlı'nın deniz ile hiçbir ilgisi kalmamıştı.

-

Cezayirli Hasan Bey'in yarattığı 20 gemiden oluşan donanma Rus filosunun 29 gemisiyle nasıl başa çıkacaktı.(Hasan Beyi en tutarlı anlatan yapıt, Prof.Dr. Y. İzzettin Barış'ın Osmanlı Padişahlarının Yaşamlarından Kesitler kitabıdır. 2002,s.181)

-

Kaptan-ı Derya Hüsamettin Paşa, gemisinden ayrılmış karaya çıkmıştır.

Deniz savaşından kaçınıyor olmalıydı. Spridof'un donanması Çeşme koyuna girdiğinde karşılıklı top atışları başlar. Cezayirli Hasan Beyin karşısındaki Rus Kaptanı Spridof'un gemisinin armaları ve dümeni budanmış ve Hasan Bey'in kalyonu üzerine düşmüştü. Bunu fırsat bilen Cezayirli Hasan Bey, Spridof'un gemisine atlar ve onun 510 kişilik kadrosunun pek azı yaşamda kalabilir. Ne var ki, Hem Cezayirli Hasan Bey'in kalyonu ve hem de Spridof'un gemisi alevler içindeydi. İngiliz kaptanı durumu görmüş kaptan Spridof'a 500 kişilik yardım gücü göndermiş fakat ne yazık ki, Kaptan-ı Derya Hüsamettin Paşa , donanmanın Çeşme koyuna girmesi buyruğunu vermişti.

Cezayirli Hasan Bey böylesi buyruğun yanlış olduğunu kabul ettirmeye çalışmış fakat nedense o hatadan dönüş söz konusu olmamış ve de sonucun ne olacağını betimleyen yanılgıydı böyle gerçekleşmiştir: Nasıl mı?

Kendisini Çeşme koyuna hapsetmiş olan Osmanlı gemilerine Rus kaptan Spridof, ateş kayıklarını iletir ve birbirine bitişik Osmanlı gemilerin tümünün yanması sonucu Osmanlı deniz gücünün sönmesinin başlangıcı olur bu: Yıl 1827.

-

Bu deniz savaşından söz etmemizin bir nedeni var: 1830 yılındaTürkiye ve Mısır'ı dolaşarak kimi tarihsel gerçekleri dile getiren James Webster kitabının 108'nci sayfasında şunları yazmaktadır:

-

On the morning of Saturday,as were going along the Street, we heard a church organ.We entered an found the Priest celebrating mass., it being one of their festival daysa-that of "All Saints".Candles were burning and the Church was crowded with Greeks and Greek monks in an almost Turkish dress… Surely, under the circumstance then existing, no stronger proof could have been afforded of the toleration of Turkis government than the fact, that,with such an event as the butchery of Navarino fresh upon their minds, that should have left the Christian Greeks to celebrate the rites of their religion without the slightest interruption.

-

(Kaynak: James Webster, Travels Through the Crimea,Turkey and Egypt,1830, s.108.

-

James Webster'in bir kilisede hem de Navarina cellatlığının sözkonu olduğu günlerde Türk toplumunun ne denli hoşgörülü davrandığını kanıtlamaktadır. Yazdıklarının Türkçesi Söyle.

-

Cumartesi günü yol boyunca yürürken bir kiliseden org sesi işittik.

İçeri girdiğimizde ,rahibib dinsel bir törenle ilgili olduğunu gördük.

Azizler yortusu kutlamalarından biriydi. Mumlar yanıyor ve kilise, Yunanlı kişi ve keşişleriyle doluydu ve çoğu Türk giysileri içindeydi.

Böyle bir durumda Navarin cellatlığına rağmen böylesi kutlama Türk

Hükümetinin de toleransını kanıtlıyordu. Hristiyan Yunanlılar ufak bir müdahaleye uğramadan özgür bırakılmışlardı.

-

Osmanlı Devleti çökmek üzereyken bile, farklı dinlere karşı laiklik ilkesini korumakta ve fakat İslam'ı kabul etmiş ümmeti laiklik ilkesinden yararlanma hakkına sahip değildi. Padişahların dışında Osmanlı toplumunda kamu yönetimi onurlarını ve devlete olan güvenlerini yitirmemişlerdi. Sanki donanma yakılıp yok edilmemiş gibi yabancılar ve onların elçileri hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadılar. ABD ve AB, Ortadoğu'yu kan gölüne çevirirken Navarin savaşındaki Osmanlı davranışını örnek alabilirler mi ?Sanmıyoruz.

-

NAVARİN'de gemilerin karadan yönetilmesinin benzeri, bugün Türkiye'miz de havadan-Cıvadan yönetilmiyor mu?

-

Türkiye'miz AKP iktidarında kendisini koruması ve savunmasından ne denli yoksunlaştırılıyorsa, Osmanlı'nın 1600'lü yıllarda başlayan çöküntüsünü bugünlerde de yaşamakta değil miyiz?

-

Dünya'nın hiç bir ülkesinde bayrak enflasyonu yaratılmamıştır. Ulus ayyıldızlı bayrakları eline alarak, Askerî okulların kapatılmasını, TSK'nın Millî Savunma Yönetiminize bağlanmasını, Genel Kurmay Başkanlığının Lozanı yok sayan R.T. Erdoğan'a yamanmasını, Ege Denizinde 17 adamızın Yunanlılara teslim edilmesini alkışlamaktadır. Bunun adı da meğer, Egemenlik Halkın imiş. Gaflet içinde kabileleşen halkın.

Hoşgörülü halkımız nerelerde!

-

Hirand Dink'in ölümü hala gündemdedir ve fakat Aselsan'da öldürülen beş bilim adamını hiç bir köşe yazarının, hiçbir siyasal parti Genel Başkanının bugüne kadar anımsadığına tanık olmadık. Kimdi onlar, niçin öldürüldüler kimseyi ilgilendirmiyor. Çünkü AKP iktidarı Türk toplumunu ulusal bilinçten kopararak onun kabileleşmesini sağlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti bugün Mehmet III'ler ve Mustafa III'ler tarafından yönetilmektedir. 17 Adanın Yunanistan tarafından işgal edilmesi, TSK'yı ve onu etkisizleştiren Deniz Gücünü yok oluşa sürükleyen Mustafa III' ler . Mehmet III'ler benzerleri değil midirler şimdikiler!

-

Böyle biline çare buluna. 2.10.2016

Dr.Ölçen

 
a45UyF587661-161005143113 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2016/10/05  18:30 2  65  islamvebilim@googlegroups.com


 



--

Biz Turkler, butun tarihimiz boyunca, hurriyet ve istiklale sembol olmus bir milletiz.
1927.

K.Ataturk

Kalbinde hardal tohumu kadar kibir bulunan cennete giremez.
Yine kalbinde hardal tohumu kadar iman olan da cehenneme giremez.

Buhari 81/51

Levent ERTURK : BIR AFRIKA YARATILIS OYKUSU - TANRI BUMBA

levbaba@yahoo.com

Bir Orta Afrika halki olan Boshongo kabilesinin yaratilis miti. Boshongolar, Tanri ya Bumba derler.

***

Baslangicta, karanliklar icinde, sudan baska hicbir sey yoktu. Ve Bumba yalnizdi.

Bir gun Bumba, karninda cok siddetli bir aci hissetti. Ogurdu, zorlandi, kasildi ve sonra Gunes i kustu. Boylece her yeri i$ik kapladi. Gunes in isinlari suyu kurutmaya basladi, ta ki Dunya nin kara uclari gorunene kadar. Siyah kumsallar ve kayaliklar gorulebiliyordu. Fakat yasayan hicbir sey yoktu.

Bumba, Ay i ve yildizlari kustu, simdi gecenin de kendi isigi vardi.

Fakat Bumba nin hala karni agriyordu. Bir kere daha ogurdu ve ortaya dokuz tane canli cikti: Koy Bumba isimli bir leopar, sorguclu kartal Pongo Bumba, timsah Ganda Bumba, ve Yo isimli kucuk bir balik, sonra, yasli kaplumbaga Kono Bumba; ve leopar kadar hizli hareket eden, olumcul, guzel Simsek Tsetse; sonra beyaz balikcil Nyanyi Bumba, ayrica bir bocek, ve Budi isminde bir keci.

Bunlarin hepsinden sonra insanlar geldi. Bir suru insan vardi, fakat sadece bir tanesi Bumba gibi beyazdi. Onun adi Yoko Lima idi.

Ortaya cikan yaratiklar diger yaratiklari dogurmaya basladi. Balikcil butun kuslari yaratti, caylak haric. Timsah ise yilan ve iguanayi yaratti. Keci, butun boynuzlu yaratiklari olusturdu. Kucuk balik Yo, tum denizler ve sulardaki baliklari yaratti. Bocekten diger bocekler cikti. Yilanlar kivrilarak cekirgeleri ortaya cikardilar ve iguana boynuzu olmayan tum hayvanlari cikardi.

Sonra, Bumba nin uc oglu dunyanin geri kalanini bitireceklerini soylediler. Ilk oglu Nyonye Ngana beyaz karincalari yaratti fakat gorevini bitirebilecek kadar guclu degildi, bu yuzden oldu. Yine de karincalar hayattan ve varolmaktan mutlu olarak topragin derinliklerine indiler, corak topraklari kapladilar ve yaraticilarini onurlandirdilar.

Ikinci ogul, Chonganda, muhtesem agaclarin, otlarin, ciceklerin, bitkilerin fiskirdigi yesil bir alan yaratti. Ucuncu ogul, Chedi Bumba, farkli bir seyler yapmak istedi, fakat tum cabalarina ragmen Kite isimli bir kustan baska sey yaratamadi.

Butun bu yaratiklar icinde sadece Simsek Tsetse sorun cikariyordu. Basa o kadar cok bela olmaya basladi ki sonunda Bumba onu gokyuzune kovaladi. Insanlar atesi bilmiyorlardi, Bumba onlara agaclardan nasil ates cikarilacagini ogretti. Onlara, her agacin icinde ates bulunur dedi ve sonra agaci delip atesi nasil ozgurluge kavusturacaklarini anlatti. Bugun bile, bazen Simsek Tsetse yeryuzune sicrar ve etrafa zarar verir.

Sonunda, butun yaratma isleri bittiginde, Bumba baris icindeki koylere yurudu ve insanlara dedi ki: Bu mucizelere sahip cikin. Onlar size aittir.

Boylece Bumba, yaraticimiz ve ilk atamiz, her gun gorup kullandigimiz tum mucizeleri yaratti ve insanlarla diger yaratiklar arasindaki barisi sagladi.

***

Kaynak:

Maria Leach, Baslangic, dunyanin her yerinden yaratilis mitleri, Boshongo kabilesi bolumu (The Beginning, New York, 1956, pp.145-6; translated and adapted from E. Torday and J. A Joyce, Les Boshongo, pp.2)

Tercume: Levent Erturk
https://leventerturk1961.wordpress.com/2015/08/26/bir-afrika-yaratilis-oykusu-tanri-bumba/

- - - - - -

Saygi deger insanlar;

Afrika halklarindan Boshongo kabilesinin yaratilis inancini anlattigim yazima dileyenler blogumdan ulasabilirler.

Not:Bu tur mitlerdeki tanrilara tapmiyorum.
Sadece okumayi ve farkli seyler ogrenmeyi seven bir insanim.
Lutfen kimse,sen bunlara mi tapiyorsun seklinde sorular sormasin.
Aslinda bunubelirtmem gereksiz, fakat ne yazik ki bazi gruplarda okuduklarini anlamaktan aciz insanlar bulunuyor.
Boyle bir hatirlatmada bulundugum icin hepinizden ozur dilerim.

Levent Erturk.

- - - - - -

Ayni uyariyi ben de tekrar edeyim.
Idrak yollari tikanmis cok insan var maalesef

Oraj POYRAZ


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo LiteCoin URL:   LTtsCJ2mLUXLLs8v5US8w5zQeq66eakPtU

NameCoin URL       :  N7wbJyxqoueznDHu9tnu56y1V7B9P1Phs4
FeatherCoin URL     :  6rHGzeMefFvzqmBM5VNqmUziCxtga4wpDs
TerraCoin URL        :  1GQFs8GpaTXxoeTAsGmo56WNfYSZRy2mBD

PeerCoin URL         :  PMeBpz6X9RRLQxdFs5Jws5JwFec3Mzen8q6Twg





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder