29 Ekim 2012 Pazartesi

Başkent Ankara’da tehlikeli gerginlik!

Başkent Ankara'da tehlikeli gerginlik!

Halkı Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamaktan men etmeye çalışan iktidara tepki çığ gibi artarken, ilk olaylar Antalya ve Taksim'de patlak verdi. Tüm gözler kritik restleşme için Ankara'ya çevrildi

Çelenkler çıldırttı!

İktidarın milli bayram kutlamaları antipatisi karşısında oluşan tepki cephesinin kararlılığı, 29 Ekim'i farklı bir boyuta taşıdı. İstanbul ve Antalya'da Atatürk anıtına çelenk koymak isteyenler engellenince olay çıktı.

Engelleyemezsiniz

En sert tepki CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi: Cumhuriyeti içine sindiremeyenler, gecelerini gündüzlerine katarak kutlamaları engellemeye çalışıyor. Cumhuriyet coşkusuna engel olamayacaklar.

On binler katılacak

CHP'nin yanı sıra DSP ve İP'in yer alacağı yürüyüşe çok sayıda sivil toplum örgütü de katılacak. Saat 11.00'de Ulus'taki Birinci Meclis önünden başlayacak yürüyüşe katılanlar Anıtkabir'e çıkacak.

Bahçeli Erdoğan'la yine aynı cephede...

Başbakan Erdoğan, yasak kararı alan valiliğe destek verirken, başta Köşk seçimi olmak üzere birçok konuda AKP'ye destek veren MHP lideri Bahçeli de yürüyüş ısrarındaki CHP'ye sert çıktı: Orta Doğu'daki bazı özentilere heveslenip Türkiye'yi krize sokmayın!

YENİÇAĞ – 29 Ekim 2012

 

Ankara'da gergin gün!

29 Ekim buluşması yasağa karşın on binlerin katılımıyla yapılacak. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın yasak kararını çok sert sözlerle eleştirdi

Ankara bugün çok önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. İktidarla birlikte MHP'nin de istemediği, CHP, DSP, İşçi Partisi ve 40'a yakın sivil toplum örgütü tarafından ortaklaşa düzenlenen Seferberlik Yürüyüşü başkentte gerçekleştirilecek. Ankara Valiliği'nin yasaklamasına karşın, katılımcı örgütler hazırlıklarına hiç ara vermedi. 29 Ekim Seferberlik Yürüyüşü bugün saat 11.00'de Ulus'taki Birinci Meclis önünden başlayacak. Yürüyüşe katılanlar Ulus'tan Anıtkabir'e yürüyerek Atatürk'ün huzuruna çıkacak. Başka illerden kendi imkânlarıyla Ankara'ya gidemeyecek katılımcılar için her ilden otobüs kaldırılacak. Bazı örgütlerin provoke edeceği gerekçesiyle yasak kararı alan Ankara Valiliği ise bu kararından geri adım atmadı. Ancak Valilik, 29 Ekim yürüyüşüne şehir dışından gelecek otobüslere park yeri göstererek, eylemle ilgili ilk kez olumlu bir adım attı.

Kaldırım formülü

Bu arada CHP ve sivil toplum örgütleri "Yasağa rağmen katılacağız" deyince 29 Ekim cumhuriyet yürüyüşüne "kaldırım formülü" bulundu. 1. Meclis önünde toplanacak olan gruplar da Anıtkabir'e yolları kapatmadan kaldırımlardan yürüme kararı aldı. Valilik ve Emniyet'in, ana arterlerin kapanmadan yürünmesi konusunda zorlayıcı olmayacağı ve yolun kapatılmaması halinde yürüyüşçülere müdahale etmeyeceği öne sürüldü.

Tepkiler

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda sert ifadelerle iktidara çattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anadolu'yu işgal edenlerin bile mitingleri, yürüyüşleri engelleyemediği gibi bugün de Cumhuriyete, Cumhuriyetin kazanımlarına ve değerlerine el uzatanların cumhuriyet coşkusuna engel olamayacaklarını ifade etti. "Cumhuriyet gericiliğe, bağnazlığa, tutuculuğa karşı aydınlıktır, çağdaşlıktır, ümmetten millete geçiştir." diyen Kılıçdaroğlu, "Ne yazık ki, günümüzün iktidarı da Cumhuriyeti içine sindiremeyenler de gecelerini gündüzlerine katarak Cumhuriyetin kazanımlarını ortadan kaldırmaya, yasaklarla Cumhuriyet kutlamalarını engellemeye çalışıyorlar, bu konuda sinsi sinsi girişimlerini sürdürüyorlar" ifadesini kullandı.

Saygısızlık

MHP lideri Devlet Bahçeli ise AKP'nin faşist yönetimleri, zorba idareleri aratmayacak şekilde bayrama sınırlar çektiğini, CHP'nin de yanına aldığı gruplarla kutlamaları hizip ve anlaşmazlığa çevirdiğini kaydetti ve yapılan tartışmaları "Cumhuriyet'e saygısızlık ve nankörlük" şeklinde niteledi. Bahçeli, partisinin İzmir İl Başkanlığı'ndaki bayramlaşma programında yaptığı konuşmada, AKP ve CHP'nin "Cumhuriyet üzerinden kozlarını paylaştığını" ifade etti. Bahçeli, her iki partinin de bu özel günü istismar ettiğini, buna karşın Cumhuriyetin kutlama esas ve ilkelerinin net olduğunu, yıllardır düzen içinde kutlanan bu bayramın tahrip edilmesinin kimseye fayda sağlayamayacağını belirtti. Bahçeli, Cumhuriyeti yalnızca kendisinin koruduğu vehmine kapılan CHP'nin, bölücülüğe ve teröre karşı aynı hassasiyetle duramadığını anlattı. MHP Lideri, Cumhuriyet Bayramı'nda "kerameti kendinden menkul bazı sivil toplum kuruluşlarının maksatlı faaliyetlerinin de dikkatle takip edilmesi gerektiği" uyarısında bulundu.

Atatürk sevgisi ne engel tanıdı, ne de barikat!..

İstanbul, Antalya ve İzmir'de Atatürk anıtına çelenk koyma tartışmaları sonrasında yer yer arbede çıktı. Barikatları yıkanlardan bazıları gözaltına alındı. İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cumhuriyetin 89'ncu yıldönümü nedeniyle Taksim Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Törene katılmak isteyen CHP'li ve İşçi Parti'liler tören alanına alınmayınca gerginlik çıktı. Resmi törenin bitmesini bekleyen CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı; "Bugün burada resmi olarak yapılan tören çakma bir törendir. Atatürk'ü bizden mi koruyorsunuz? Atatürk'ün korunması gereken kişiler sizlersiniz aslında" diyerek tepkisini dile getirdi.

Barikatları aştılar

Antalya'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunma töreni sırasında da olay çıktı. Devlet erkanının yanı sıra CHP İl Başkanlığı ve bazı sendika ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de anıta çelenk koymak istemeleri nedeniyle partililer ile polis arasında arbede yaşandı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması için tören düzenlendi. Törene idari ve askeri yetkililer katıldı. Bu arada CHP İl Başkanlığı binasında toplanan ve aralarında CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, CHP İl Başkanı Devrim Kök, bazı sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile partililerin bulunduğu grup, Cumhuriyet Meydanı'na kadar slogan atarak yürüdü. Çelenk konulan alanı bariyerlerle çeviren polis ekipleri, CHP'li gruba, sadece Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın'ın alana girebileceğini, diğer kişilerin ise giremeyeceğini söyledi.

ADD'nin çelengine yasak

Bunun üzerine partililer, bariyerleri yıkarak ve üzerlerinden atlayarak tören alanına girdi. Bu sırada partililer ile polis ekipleri arasında arbede yaşandı. İzmir'de ise, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen törenlerde Atatürk Anıtı'na çelenk koymak isteyen Atatürkçü Düşünce Derneği Konak Şubesi yöneticisi Şafak Acar'a izin verilmedi. Dün saat 13.00'te Alsancak'taki Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı önünde, çelenk koyma töreni düzenlendi. Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Ege Ordusu Komutanlığı adına anıta çelenk konuldu. Anıta çelenk koymak isteyen ADD Konak Şubesi yöneticisi Şafak Acar'a ise engel olundu. Acar, görevliler tarafından gözaltına alınarak uzaklaştırıldı.

İnce ve Şahin'in gaz tartışması

29 Ekim yürüyüşünün yasaklanmasıyla ilgili tartışmalarda en ilginç çıkışı CHP Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce yaptı. İnce, 29 Ekim'de milletvekili arkadaşlarıyla birlikte eski Meclis'in önünde olacaklarını belirterek İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e uyarıda bulundu. İnce, "29 Ekim günü STK'lar Ankara'da eski Meclis'in önünde toplanıp yürüyecekler. Hükümet açıklama yapıp, 'bunu yaptırmayız' diyor. İçişleri Bakanı'nı buradan uyarıyorum. Eğer bir milletvekili arkadaşımın gözüne biber gazı gelirse, sana Meclis'te milletvekilleri ile birlikte o biber gazının tadını öğretiriz. Bu böyle bilinsin. Tattırmayan da namerttir" dedi.

Çekinecek değiliz

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kurban Bayramı dolayısıyla gittiği memleketi Ordu'da, Muharrem İnce'ye karşılık verdi. Bakan Şahin, partililerle yaptığı bayramlaşmanın ardından yaptığı konuşmada, "İçişleri Bakanı sizin ne gazınızdan, ne asitinizden, ne tuzunuzdan, ne sıvınızdan, ne katınızdan çekinecek birisi değildir. Kuru lafa kimse pabuç bırakmaz. İçişleri Bakanı, bu ülkenin kanun ülkesi, hukuk ülkesi olması için görevini yapmak durumunda olan birisidir, sadece görevini yapar." şeklinde konuştu.

Çaresizlik argümanı

İnce'nin sözlerini, "Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin, gündemi yakalayamamanın çaresizliği içerisinde geliştirilmiş argümandan başka bir şey değildir" şeklinde değerlendiren Bakan Şahin, şöyle devam etti: "Sen ne dediğinin, ne yaptığının farkında mısın? Yanlış yaparsan senin de önüne çıkar, ben yanlış yaparsam benim de önüme çıkar, çıkması da gerekir, adalet bunu gerektirir."



http://www.gazetevatanemek.com/

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder