23 Ekim 2012 Salı

Fetva Başı 100.000 Dolar?


Hurafe başına 100,000 dolar. Sıkı para, daha da iyisi hurafe için, akıl, fikir, bilim için değil. (O.P.)

Fetva Başı 100.000 Dolar?

Yakubi, bazıları konsültasyon başı para aldıkları halde diğer bilim adamlarının avans aldıklarını söyledi.

1000 yıllık islami el yazmalarını araştırmak, bir mali danışman sosyetenin açması tipik tarzı olmasa gerek; fakat arap entarisi ve başındaki kareli örtüsü ile, Şeyh Nizam Yakubi alışıldık bir uzman girişimci değil.

İslami maliyeciliği gözlemleyen müslüman bilginlerin seçkin grubunun üyelerinden biridir Yakubi. Bankacı firma, Niş pazarını hızlı şekilde geliştirmekte. Mülti-bilyon dolarlık işlerde tavsiyede bulunamıyorsa, boşanma ve aile meseleleri gibi sorunlarda, her gün özel bir izin veriliyor.

1989'da bir arkadaşının isteği üzerine islami bir bankayı gözetmeyi kabul ettigi zaman, Yakubi, full-time kutsal bir adam olmaktan ve akademik bir hayattan vazgeçti. Bu karar onu güçlü bir maliciye yöneltecek.

Yakubi, Reuters Islamic Finance Summit'te şunları söyledi: "Ona burada ne yapmam gerektiğini bilmediğimi söyledim. Bilgi deneyimi olarak algıla dedi."

Londra, New York, Dubai ve Bahreyn arasındaki anlaşmalarda, bir sonraki hafta islami firmayla ilgili 80 bilyon dolarlık varlığın karar verileceği islami kurala uygunlukla alakalı soruların yer aldığı sarsıntılı tartışmada, Yakubi alimlerin yönetim kurulunda oturacak.

İslami bankaya istek göndermek, dünya müslümanlarının 1.3 bilyonunun garanti verilmesiyle beraber uygun biçimde yatırım yapma araştırmasında oldukları anda meydana geldi. Uzman Mckinsey'e göre, 30 yıl önce neredeyse hiç bişey olan 1 trilyon değerli mal varlıklarını firma işletmeye çalışıyor.

İslam dünyasından onay alan geniş çapılı vücut standartlarına en çok uyan Yakubi, islami kural veya şeriatın yönetim kurulunda oturuyor, İslami Mali Muhasebe ve Denetleme Organizasyonu Kuruluşları.

Aynı zamanda, HSBC'nin islami birimleri ve BNP Paribas (TEB) birimlerini içeren bankaların şeriat danışmanlığı koltuğunda oturuyor ve Dow Jones'a fikir veriyor.

Bu tur şey onun uzmanlığı ve biraz emsalliğini istiyor. Bazı medya muhabirleri Yakubi'nin fetva başı 100.000 dolar harç emrettiğini ve senelik getirisinin 1 milyon dolardan fazla olduğunu vurguladılar.

Reuters'in danışdığı 4 bankacı, faaliyetlerinin zarar görmesi korkusuyla, bilim adamlarına ne kadar ödediklerinin kaydını söylemeyi reddetti.

Yakubi harca yenik düştüğünü reddetti, fakat bazıları konsültasyon başı para aldıkları halde diğer bilim adamlarının avans aldıklarını söyledi. Alimine ve konsültasyonun süre ve zorluğuna göre harçlar çılgınca değişiyor dedi.

Yakubi: "Onların milyoner olduklarının kanıtı yok, tek başına onlar bilyonerler" dedi.

"Eğer bir kimse alimlerin hayırsever bir toplum olduğunu zannederse, bu yanlıştır. Onlar profesyoneldir." dedi. Ve şunları ilave etti: "maliyede çalışan islami alimler genellikle avukat ve mali uzmanlar kadar para kazanıyor".

Yakubi boş vaktini 50.000 ciltlik özel koleksyonunun arasından 2000 eski dini el yazmalarını inceliyor. En aşağı bir metnin 1000 senelik eski olduğunu söyledi.

"Eğer kamuoyunun saygısını elde eden yetenekli bir alimden bahsediyorsanız ... kurallarıyla davranışını yansıtan ahlaklı bir kişiden bahsediyorsunuz demektir." dedi.

Ana dili arapçanın yanı sıra, Yakubi, ingilizce, farsça ve urduca konuşuyor. Bütün bu dilleri çalışmasında kullanıyor. 10 yaşında dini metinler üzerine çalışmaya, 16 yaşında ise öğretmeye başladı.

Ekonomik ve kıyaslamalı din konusunda berlirli dereceye yükselen Yakubi, "Modern bankacılara ve maliyeye şeriat kurallarını verebilen her hangi birisi, özellikle evrensel olçüde, çok disiplinli zemini olması gerekiyor." dedi.

"Her ne kadar şeriat temel taş olsa da, iyi bir ticari bilgi, finans, ekonomi ve değişik zeminli yasal uygulamalar, artı modern dillerin bilgisi çok önemlidir" diye ekledi.

 

Kaynak: Reuters

Çeviri: Vildan YAKUT

 http://www.haberdem.com/Fetva-Basi-100000-Dolar-haberi-88082.aw

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder