17 Ekim 2016 Pazartesi

Mustafa SOLAK : RASİM OZAN KÜTAHYALI’NIN KEMALİZM’LE İMTİHANI

 


Mustafa SOLAK : RASİM OZAN KÜTAHYALI'NIN KEMALİZM'LE İMTİHANI.


Rasim Ozan Kütahyalı 9, 10, 11 Ekim tarihlerinde "Kemalizm ve Türklerin trajedisi" [1], "Türk kimliğinin düşmanıdır Kemalizm" [2], "Kemalizm ve iç sömürgecilik" [3] başlıklı üç köşe yazısı kalem aldı. Yazış amacı, darbe sonrası her kesimden gelen "fabrika ayarlarına geri dönelim adı altında yapılan kampanyanın saçmalığını" ortaya koymak ve "sağ kanattan gelen bazıları da milliyetçilik adına Kemalizm'e sahip çıkan" tavırlara karşı muhafazakar tabanı denetime almak. "Kemalizm ile muhafazakârların savunduğu anlamıyla milliyetçilik arasında da büyük bir uçurum" varmış.

Kütahyalı'nın iddialarını sıralarsak;

1) Kemalizm milliyetçi değildir: Kütahyalı Kemalizm'i "kendi milletinin çoğunluğunun inanç değerlerine düşman olup 'milliyetçi' olduğunu iddia eden bir ideoloji" olarak görüyor. "Kendi milletine bu kadar yabancılaşmış bir zihniyet aslında 'milliyetçi' de olamaz"mış.

Kemalizm milletin çoğunluğunun inanç değerlerine düşman değil aksine özgür vatanda yaşama, bilimi, aklı referans alma, dini inanç gibi değerlerine sahip çıkan emperyalizme karşı ilk kurtuluş savaşı veren ezilen bir ülkenin çağdaşlaşma ve bağımsız ekonomi çabasının adıdır. Milletin inanç değerine düşman bulduğu Kemalizm'i nedense emperyalizme karşı mücadele veren ülkeler düşman değil, lider olarak görmüştür. Bu yönüyle Kemalizm evrensellik kazanmıştır.

Kemalizm'in "milliyetçi" olmadığı tezi ise komiktir. Milliyetçiliğin ne olduğunu bilmiyor Kütahyalı. Daha doğrusu milleti de aptal sanıyor. Milliyetçilik bağımsızlıktır. Milliyetçiliğin sadece inanç ile olan ilişkisini ele alarak "milliyetçi değildir" noktasına ulaşmak haksızlıktır. Kemalizm, işgallere karşı Kurtuluş Savaşı verecek, sömürge olmaktan kurtaracak, fabrikalar açmak, kapitülasyonları kaldırmak, yabancı şirketleri millileştirmek, demirağlarla örmek yoluyla bağımsız ekonomi kuracak ama milliyetçi olmayacak, halka yabancı olacak, öyle mi!

Milletimizin güzel bir ifadesi var. Hadi Ordan!

2) Kemalizm cahil bıraktı: Kütahyalı'ya göre bu zihniyet yüzünden "sefil ve cahil duruma düşürülmüş." "Bugünün Türkiye'sinde en eğitimli ve en kültürlü Türkler bile dedesinin anneannesine yazdığı aşk mektubunu okuyamayan ve anlayamayan insanlar"mış. "Kemalizm bilerek ya da bilmeyerek Türk milletine kültürel bir soykırım yapmış"mış. "Türkler bu zihniyet yüzünden dedelerimizin ve ninelerimizin mezar taşlarını okuyamayan bir millet haline" gelmiş.

1923 yılında okuma-yazma oranı % 10 değilken 1940'ta % 24.55 olur. Millet mektepleri, Halkevleri açılır.[4] Kütahyalı bu oranlara, halkın neden Cumhuriyet kurulmadan önce cahil bırakıldığına, neden harf değişikliğine gidildiğine bakmıyor da "değişiklik" yapılmasını millete düşmanlık olarak görüyor. Sormak lazım; millet kendine ters olan harfleri neden öğreniyor?

Çünkü günlük hayatında ihtiyaçlarını rahatlıkla dile getireceği, yazacağı, öğrenmesi kolay harfler. Şimdi ise okuma-yazma oranı % 95'lerde iken millet nasıl oluyor da cahil bırakılıyor!

Dedesinin anneannesine yazdığı mektubu o zaman da anneanne anlamıyordu, en azından bugün bütün anneanneler ve torunları anlıyor.

3) Kemalizm halkı kimliğine ve kültürüne düşmanlaştırdı: Kütahyalı Kemalizm'in kendi halkını sömürgeleştirdiğini, kimliğine ve kültürüne düşman hale getirdiğini ve bunları "milliyetçilik" adına yaptığını belirtiyor. Somut örnek olarak da harf değişikliğini öne sürüyor. Bir kişi yeni harfleri öğrendikten sonra da ek bir dil kazanır. Eğer zaten eski dili biliyorsa neresi kimliğini, kültürünü yok etmek oluyor! Kültürüne düşman olan emperyalistleri kovduğunu neden söyleyip de biraz olsun vicdanlı davranmaz?

4) Şimdi yeniden kendimizi bulmaya çalışıyoruz: Türklük "Türk Milliyetçileri" tarafından yok edilmiş ama "şimdi yeniden kendimizi bulmaya çalışıyormuşuz.

Sümerlere varana dek araştırmaların yapıldığı Atatürk dönemi Türklük'ü mü yok etmiş oluyor, yoksa tarihin derinliklerindeki kültürümüzü mü açığa çıkarıyor? Şimdi yeniden kendimizi nasıl buluyormuşuz? Somut bir şey söylemiyor. Biz söyleyelim. Kuran Arapça diye Türkçe küçümseniyor, kültürünün parçası kadınlar erkeklerden uzaklaştırılıyor, birbirini günaha sokan varlıklar olarak görmelerine neden olunuyor.

Kütahyalı'nın 3 yazıda dile getirdikleri soyut "düşmanlaştırdı", "yabancılaştırdı", "kültürel soykırım yaptı" gibi ifadelerin ötesine taşmıyor. Olanı da harf değişikliğinde olduğu gibi yalan ve çarpıtmalarla dolu.

"Kemalizm ile muhafazakârların savunduğu anlamıyla milliyetçilik arasında da büyük bir uçurum"un ne olduğuna ise yanı vermiyor. Muhafazakar yurttaşlarımız bağımsız, yabancı etkilerden arındırılmış bir ülkede yaşamak istiyor ve 15 Temmuz darbesine karşı milletin refleksi bu yönde. Kütahyalı'lar muhafazakar yurttaşlarımızın emperyalizmin denetiminden uzaklaşmasını ve laikliğin milleti birleştirici bir değer olarak öne çıkmasını hazmedemiyorlar. Anlaşılan bu içi boş olsa da bu yazılar sürecek. Biz de tarihi çarpıtmalarına izin vermeyeceğiz.

Tarihçi-yazar

Mustafa SOLAK

Dipnotlar

[1]http://www.sabah.com.tr/yazarlar/kutahyali/2016/10/09/kemalizm-ve-turklerin-trajedisi

[2]http://www.sabah.com.tr/yazarlar/kutahyali/2016/10/10/turk-kimliginin-dusmanidir-kemalizm

[3]http://www.sabah.com.tr/yazarlar/kutahyali/2016/10/11/kemalizm-ve-ic-somurgecilik

[4] Halkevleri için bakınız. Mustafa Solak, Şükrü Kaya (Atatürk'ün Bakanı), Kaynak Yayınları, 3. Baskı, İstanbul, 2016, s.260-275.



 
a45UyF587661-161017150805 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2016/10/17  16:06 4  58  candostum@googlegroups.com


 

--

Bir hata islediginiz vakit, onu itiraftan cekinmeyin.

Hz.Ali

Resulullah (sav):
Ben kiyametin kopacagi ayni saatte gonderildim.
Ancak, sunun sunu gecmesi gibi ben kiyamet saatini gecip biraz evvel geldim!
buyurdular ve orta parmagi ile sehadet parmagini gosterdiler.

Sahih-i Muslim
Hadis No: 5026

Sismanlarin Dunyaya Katkilari

24 Temmuz 2013

SON yillarda sismanlara sisman demek yerine kilolu , obez falan deniyor. Burada amac bu insanlarin incinmemesi. Acaba boyle bir mantik ne kadar dogru? Siz sismanlari boyle isimlendirirseniz kimse sisman olmaktan gocunmaz. Bence onlara sisman demeliyiz, hatta samimi olduklarimiza sisko demeliyiz ki durumun vehametinin farkina varip kendilerine cekiduzen versinler.

Ama bu yazida sismanlari degil onlara savas acan diyetisyenleri masaya yatiracagim. Cunku herbiri dal gibi olan diyetisyenleri masaya yatirmak sismanlari masaya yatirmaktan daha kolay, takdir edersiniz.

Sabah aksam ot ve ot urunleri tuketen sevgili diyetisyenler; sismanlar olmazsa insanlik olarak neler kaybedecegimizi goremiyor musunuz? Aklinizi bir kibrit kutusu yagsiz peynir ve kepek ekmekle mi yediniz?

Sismanlari olmayan bir toplumun hayat damarlarindan biri kesilmis demektir. Iste kilolu insanlarin dunyaya katkilarindan sadece birkac ornek:

Agac dikecegine sismanlara destek ver: Sismanlar yerkureye biz normal insanlardan daha fazla basinc yaptiklari icin topragi $ikilastirir, toprak kaymalarini onlerler. Tarih boyunca sismanlarin yogun yasadigi bolgelerde yer kaymasi, heyelan vakalarinin olmamasi bunun en acik ispatidir.

En buyuk sanatcilar hep sismandir: Pavarotti, Akrep Nalan ve daha ismini sayamadigim bircok buyuk sanatcinin ortak ozelligi kilolu olmalaridir. Neden? Cunku kilolu insanlar hareketi sevmedikleri icin durduklari yerde yapabilecekleri islere yonelmis ve bize sanatin en guzel orneklerini vermislerdir.

Basin $ikistiginda sismana git: Bir derdin oldugunda, saglam bir dosta ihtiyac duydugunda, yardim edecek kimseyi bulamadiginda sisman arkadasina git. Acaba su an evinde midir, yerinde bulabilir miyim? diye korkma. Evindedir o. Cunku sismanlar pek fazla hareket etmeyi sevmez, bir yere gitmemistir.

Ortamin nese kaynagi sismanlar: Bir ortamda eglence ve kahkaha ek$ik olmuyorsa bilin ki orada kilolu bir insan vardir. Cunku onlar hayata bizler gibi olumsuz bakmazlar. Devamli baklava yiyen bir insan nasil mutsuz olabilir ki? Ote yandan siz dort-bes zayif insanin bir arada eglendigine sahit oldunuz mu? Boyle bir sey mumkun degildir.

Sismanlar yeryuzunu sekillendirir: 10 sismanin ayni yolda yillarca gidip geldigini dusunun. Bir sure sonra orada tektonik gocme adini verdigimiz cografi hadise meydana gelecektir. Yagmur sulari ve daglardan gelen erimis kar suyu bu istikamette minik dereler ve irmaklar olusturacaktir. Nehirlerin ve gollerin kurudugu gunumuzde kimse yeni bir akarsuya hayir demez tahminimce.

Son bir soz de enginari tavsiye eden diyetisyenlere... Tavsiyeniz uzerine yedim. Bence enginarin sirri hicbir lezzetinin olmamasinda. Ona o kadar para verecegime agac kabugu da yiyebilirim, o da lezzetsiz.

Halaybasilik kimsenin tekelinde degil!

YILLARDIR cesitli sebeplerle dugunlere giderim. Kah annemin zoruyla kah annemin israriyla kah annemin tehdidiyle dugunlerden dugunlere akiyorum. Gectigimiz gun yine annemin baskisiyla pistte dans ederken aniden bir simsek cakti kafamda.

Bogazim dugumlendi, gozlerim bugulandi. Az kalsin hemen yanibasimda duran, nedense her dugunde gordugum, etrafi yara yara dans eden 90 kiloluk sarisin kadinin altinda kaliyordum. Aklima gelen dehset verici gercek suydu: Ben hayatimda hic halaybasi olmamistim!

Sebep neydi bilemiyorum, belki yetersiz goruldum, belki pistte etkili tanidiklarim yoktu ama bir sans verilemez miydi bana? Halayin en basina gecip elime mendili alip kitleleri pesimden suruklemek benim de hakkimdi. Herkes nese icinde dans ederken gozyaslari icinde pisti terk ettim.

Maalesef bu ulkede eger kiz veya erkek tarafindan saglam baglantilariniz yoksa halaybasi olmaniz mumkun degil. Dugunlerdeki bu agam pasam duzeni, bu kayirmacilik bitmedikce cagdas medeniyetler seviyesi bir hayal olarak kalir.

http://beyinsizadam.net/
lukasaluka@gmail.com


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo LiteCoin URL:   LTtsCJ2mLUXLLs8v5US8w5zQeq66eakPtU

NameCoin URL       :  N7wbJyxqoueznDHu9tnu56y1V7B9P1Phs4
FeatherCoin URL     :  6rHGzeMefFvzqmBM5VNqmUziCxtga4wpDs
TerraCoin URL        :  1GQFs8GpaTXxoeTAsGmo56WNfYSZRy2mBD

PeerCoin URL         :  PMeBpz6X9RRLQxdFs5Jws5JwFec3Mzen8q6Twg





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder