9 Nisan 2017 Pazar

110 Nobel ödüllü bilim insanından Greenpeace’e çağrı

 


110 Nobel ödüllü bilim insanından Greenpeace'e çağrı

29 Haziran 2016

110 Nobel ödüllü bilim insanı Greenpeace'e çağrı yaptı: "İnsanlara yersiz genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) korkusu aşılamayı bırak!"

Bildiri burada:

http://supportprecisionagriculture.org/nobel-laureate-gmo-letter_rjr.html

Kendilerini binlerce yıldır kullanmamıza rağmen, GDO'ların "GDO" olarak kullanılması 1996'da, domates ile başlıyor. Binlerce yıldır çeşitli çaprazlamalarla yiyeceklerimizi zaten değiştiriyoruz ve daha verimli, daha dayanıklı hale getiriyoruz. En bariz örnekler olarak; mısır, muz, şeftali, buğdayın ilk tanıştığımız halleri ile ilgisi yok. Genetik biliminin gelişmesi ile bilinçsiz olarak yaptığımız bir değişimi, artık bilinçli olarak yapabiliyoruz. Elbette, bin yıl önce deneme yanılma yoluyla yaptığımız değiştirmeler, şu andaki nokta atışı gen değiştirmeler yanında gece-gündüz gibi kalıyor. Peki, uzun süredir tartışılıyor, medyada büyük bir bilgi kirliliği var (açıkçası aynı bilgi kirliliği akademide yok). GDO'lu besinler zararlı mı?

GDO'lu gıdalar konusunda yüzlerce araştırma var. Çok tartışılan bir konu olduğu için neredeyse her argüman bilimsel olarak sınanmış durumda [1]. National Academy of Sciences, kısa/uzun dönem yapılan bu yüzlerce araştırmayı derlemiş ve 388 sayfalık bir rapor yayınlamış. Sonuç olarak: GDO ve kanser ilişkisi yoktur. GDO ve böbrek hastalıkları ilişkisi yoktur. GDO ve obezite ilişkisi yoktur. GDO ve alerji ilişkisi yoktur. GDO'nun cevreye ve tarima bir zarari bulunamamistir. GDO'u besinlerin uzun dönemde bir sağlık etkisi yoktur. (Bir yan sonuç: ABD obez bir ulus olma yolunda emin adımlarla gidiyor, GDO'nun katkısı yok). (Cevreye etkileri icin, sayfa 63'ten itibaren tum 4. Bolum. Saglik icin sayfa 113'ten başlayarak tüm 5. Bölüm. Özellikle: Figure 5-4, 5-5, 5-6, 5-7, 5-8, 5-9, 5-10, 5-11, 5-12, 5-13).

Rapordaki araştırmalar arasında, Alison L. Van Eenennaam'ın (University of California, Davis) yayınladığı bir araştırmadan özellikle bahsetmek istiyorum [4]. Van Eenennaam'ın araştırması çiftliklerde, kesimhanelerdeki yüz milyar (100,000,000,000) kadar tavuk, koyun, keçi, inek, domuzun 18 yıl süresince beslenme, sağlık, verim dataları gözetilerek yapılmış. Data GDO'lu yem yedirilen hayvanlar ile GDO'suz yem yedirilen hayvanları karşılaştırmış. 2014 yılında yayınlanan bu araştırmaya göre: hayır, GDO yedirilen hayvanlar ile GDO yedirilmeyen hayvanların sağlıklarında ve metabolizmalarında hiç bir fark yok.

GDO karşıtı kesimin bu rapora bir açıklaması var mı diye araştırdığım zaman, "Monsanto'dan para almışlar", "Monsanto'ya çalışıyorlar" anlamına gelen cevaplardan başka düzgün bir cevap verilmediğini gördüm.

Bir yazıda ise, bu bildiriye cevap olarak, 1 barış ödüllü, 8 ekonomi, 24 fizik, 33 kimya, 41 fizyoloji-tıp alanında Nobel almış insanın tarım konusunda ne bileceğini, GDO konusunda ne hakla konuştuğunu soruyorlar [2] (fiziği, ekonomiyi geçtim 41 fizyoloji-tip? 33 kimya?). Hemen sonraki paragrafta ise bir profesör Nobellilerin bildirisini, bir bilimci olarak utanmaları gereken bir bildiri olarak değerlendirmiş. GDO uzmanı olarak öne çıkarılan ve GDO'yu Nobelli insanlardan daha iyi anladığı iddia edilen bu isim bir antropolog ve sosyoloji konusunda doktorası var. (?)

110 Nobelli bilim insanına yapılan "Monsanto'dan para alıyorlar" saldırısı tutmaz, onu da baştan söyleyeyim.

Dahası, GDO'ya Monsanto yüzünden karşı çıkmak bir safsata. Patentini ele geçirdikten sonra, üretim + araştırma + reklam maliyeti 1 dolar tutan ilacı atıyorum 100 dolara satan ilaç şirketleri yüzünden ilaçlara karşı olmak ile aynı mantıksızlığa çıkıyor [7].

Açıkçası, GDO konusunu uzun zamandır yakından takip ediyorum ve akademide bir bilgi kirliliği yok. Elbette araştırmalara şüpheci yaklaşanlar var, ancak bu zaten bilimin doğası gereği [8]. GDO'ların zararsız olduğuna dair bir konsensüs var. Okudukça, GDO karşıtı kesimin argümanlarının çok berbat, çok saçma ve anlaşılması güç derecede aşırı saldırgan olduğunu gördüm. GDO'nun zararlı olduğuna dair araştırmalar yok. GDO'nun kanser yaptığına dair en büyük makale de 2012'de yapılan ve sonuçları yanlış olduğu için hemen geri çekilen bir makale [9]. NAS'ın raporunda sayfa 124'te bu çalışmadan bahsediyor ve neden yanlış olduğu üzerinde duruluyor. Greenpeace'in yıllardır insanlara aşılamaya çalıştığı yersiz korku maalesef tutmuş.

Bilimsel bir olayın politikasını yapmasak? Sağcılar (Cumhuriyetçiler) yıllarca küresel ısınmayı reddettiler. Cumhuriyetçilerin bu inadının cezasını yıllarca biz sonraki nesiller çekeceğiz ve sonuçları belki de çok vahim olacak. Ancak rahatsız edici olan şey; insanların tepkisi daha çok politikti. Sırf "karşı tarafta" oldukları için küresel ısınma Cumhuriyetçilere karşı politik olarak kullanıldı. Aynı sebeple, Greenpeace solcu (liberal) olduğundan, GDO nefreti liberal çevreler tarafından sorgusuz kabul edildi. Öyle bir hale geldi ki, GDO'nun zararsız olduğunu savunmak sanki neo-con Cumhuriyetçi olmakla eş değer oldu.

Eee, tarihten deneyimlediğimiz üzere; maalesef neyin savunulduğundan ziyade kimin savunduğu daha önemli.

Yazar: Bilgecan Dede.

[1] Genetically Engineered Crops: Experiences and Prospects. http://www.nap.edu/catalog/23395/genetically-engineered-crops-experiences-and-prospects

[2] http://www.gmwatch.org/news/latest-news/17077-pro-gmo-campaign-exploits-nobel-laureates-to-attack-greenpeace-and-fool-the-people

[3] An overview of the last 10 years of genetically engineered crop safety research, Alessandro Nicolia, Alberto Manzo, Fabio Veronesia & Daniele Rosellinia (2013) http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/07388551.2013.823595

[4] Prevalence and impacts of genetically engineered feedstuffs on livestock populations, A. L. Van Eenennaam and A. E. Young (2014), https://dl.sciencesocieties.org/publications/jas/articles/92/10/4255

[5] GM crops: Battlefield, Emily Waltz, Nature (2009) http://www.nature.com/news/2009/090902/full/461027a.html

[6] Case studies: A hard look at GM crops, Natasha Gilbert (2013) http://www.nature.com/news/case-studies-a-hard-look-at-gm-crops-1.12907

[7] Martin Shkreli-style drug price hikes are everywhere (CBS) http://www.cbsnews.com/news/martin-shkreli-style-drug-price-hikes-are-everywhere/

[8] Son yıllara kadar kara deliklerin olmadığını savunan, sayıları GDO'ya şüphe ile yaklaşan bilimcilerden daha fazla sayıda fizikçi vardı. Hatta bunların içinde fizik konusunda Nobel almış iki kişi vardı!

[9] http://www.radikal.com.tr/yazarlar/koray-caliskan/gdo-kanser-iliskisi-kanitlandi-1101549/

 
a45UyF587661-170409143210 Oraj Poyraz oraj_poyraz@alpinaasia.com
2017/04/09  17:26 2  65  alelma@yahoogroups.com


 



--

Dunyanin obur ucuna giden yola bile bir adamla baslanir.

Resulullah sav buyurdular ki:
Kim tavla oyunu oynarsa elini domuz kanina bulamis gibi olur.

Kutubu Sitte 5337

Benim Tanriya iliskin tutumum bir bilinemezcinin tutumu gibidir.
Yasamin daha iyi hale gelmesi ve yuceltilmesi adina ahlaki ilkelerin temel bir oneme sahip olmasi gerektigine yonelik guclu bir dusuncenin, bir yasa koyucu fikrine ihtiyac gostermedigine, ozellikle odullendirme ve cezalandirma temelinde hareket eden bir yasa koyucuyu fikrine ihtiyac gostermedigine kaniyim.

My position concerning God is that of an agnostic.
I am convinced that a vivid consciousness of the primary importance of moral principles for the betterment and ennoblement of life does not need the idea of a law-giver, especially a law-giver who works on the basis of reward and punishment

Albert Einstein in a letter to M.Berkowitz, October 25, 1950; Einstein Archive 59-215; from Alice Calaprice, ed., The Expanded Quotable Einstein, Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 2000, p.216.


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder