4 Haziran 2018 Pazartesi

BATILI FİNANSÇILARDAN ‘ŞİMŞEK’ DAYATMASI

Makale Mehmet ŞİMŞEGİ töhmet altına sokmuş.
Ancak, bilmek gerek, borç verenler her zaman karşılarında ciddi bir muhasebeci, iyi bir finansçı, ve en önemlisi mesleğinin namusuna sadakat gösteren insanlar isterler.

Şundan emin olunuz, bundan sonra Türkiye'ye borç verenler Türkiyenin ekonomi yönetiminde bütçe disiplini, cari açığı azaltacak önlemler ve bu önlemleri disiplinle takip edecek kadrolar isteyecekler.
Bu çok doğal.
Türkiye hiç birşeyi değiştirmeden, eski dönemde olduğu gibi gayri ciddi ekonomik yönetimlerde ısrar ederse borç bulamaz.

Peki bütün bunların Türk halkına getirisi ne olacak?
RTE ve AKP parti hükumetleri, ya da seçimlerden sonra kurulacak hükumetler borç verenlerin şartlarına boyun eğmezlerse kredi bulamayacak.
Yok tam tersine taleplere boyun eğerlerse de, halk sıkı para politikasının sonuçlarını yaşayacak.

Bunlar,
  • kamu yatırımlarında çok sert düşüşler, başlamış ihalelerde duraklamalar, planlanan ihalelerin ötelenmesi,
  • çalışan ve emekli maaşlarında önemli indirimler,
  • vergi artırmaya yönelik tedbirler,
  • yaygın iflaslara karşılık, şirket kurtarmalarının görülmemesi,
  • piyasalarda yoğun şekilde para eksikliği, iş hacimlerinin düşmesi,
  • dolaylı vergi aracı olan bütün tekel ürünlerinde insafsız zamlar,
  • akaryakıt fiyatlarında büyük artışlar,
  • kredi kartı kullanımında büyük azalma,
  • işletmelerin pek çoğunda pos cihazlarının bankalar iade edilmesi.
  • kapanan işletmeler sebebiyle işsizlik oranlarında ciddi artışlar,
  • pek çok hanede maddi sebeplerden dolayı boşanmalar, büyük huzursuzluklar şeklinde olacaktır.

Yok yeni hükumetler borç verenlere direnirse bu sefer de ekonominin finansmanı için yeni krediler bulunamadığından yukarıda sıraladığım önlemleri güzellikle değil de zorla uygulamak zorunda kalacaklar.
Kısacası kırk satır mı, kırk katır mı durumu söz konusu.

Artık yan çizme, topu taca atmak, göz boyamak, orta sahada top çevirmek, vakit kazanmak gibi imkanlar yoktur.

Bence hazırlanın, ufukta büyük bir ekonomik fırtına var, ve devlet adamları, kurum amirleri, işletme sahipleri, bütçe idare eden herkes, kişiler, aile babaları sözüm herkese.

Siz de benzer önlemleri kendi ekonomi yönetiminde yapacaksınız.
Bütçe denkliği, masrafların azaltılması, mümkünse gelir artırma yollarının bulunması, borçlanmaya ve borca dayalı yatırımların ve harcamaların durdurulması, mümkünse var olan borçların uzun vadelere ötelenmesi, döviz, altın gibi kıymetlere bağlı borçların hemen en kısa sürede TL bazında yapılandırılması önemle tavsiyemdir.

Önümüzdeki dönemde peşin para avını bekleyen atmaca gibi olacaktır.
Eğer çeşitli yatırım araçlarında birikimleriniz varsa, bunları likit yatırımlara çevirmeniz ileride çıkan fırsatlarda sizi zengin edecektir.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  

BATILI FİNANSÇILARDAN 'ŞİMŞEK' DAYATMASI

4 Haz 2018

Uluslararası finans kuruluşları cumhurbaşkanlığı seçimlerini Erdoğan'ın kazanması halinde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'i cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görmek istiyor

AYDINLIK / ANKARA

Uluslararası mafyalaşmış finans kuruluşları Türkiye'ye yönelik operasyonlarını sürdürürken ekonominin başına isim de 'düşündüler'. Belirledikleri isim bir süre önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkça hedef aldığı "İnsan kendi ayağına kurşun sıkar mı" dediği Mehmet Şimşek. Amerika ve İngiltere'deki finans kuruluşları Türkiye'nin zafiyetlerini bildiği kredi musluklarının açılmasını istediği için yeni dönemde Mehmet Şimşek'in ekonominin başına getirilmesi cumhurbaşkanı yardımcısı olması için baskılara başladı. Amerika ve İngiltere'deki finans kuruluşlarının özel toplantılarda Mehmet Şimşek ismi açıkça telaffuz edilirken yapılan kredi görüşmelerinde de "Güveneceğimiz isim olmazsa olmaz" ifadelerinin kullanıldığı belirtiliyor.

SOSYAL MEDYADAN MESAJ VERİLİYOR

Son dönemlerde bu tutum sosyal medyada da açıkça dillendirilmeye ve Türkiye'yi yönetenlere sosyal medya üzerinden mesaj verilmeye başlandı. Bu konuda faaliyette bulunanlardan biri de Londra Merkezli Bluebay Asset Mangement Stratejisti Ekonomist Timothy Ash. Timothy Ash kendi ifadesiyle 18 yıldan beri Türk ekonomisiyle ilgileniyor. Rusya ve Ukrayna üzerine de çalışan Ash'ın son 24 saat içinde attığı Türkiye ile ilgili tweetlerinden bazıları şöyle:

=>(ABD'nin Halkbank'a ceza vermesi ile ilgili olarak) Hissettiğim bu seçimlerde Batı'nın seçim sonuçlarını etkileme olarak görülebilecek hiçbir şey yapmayacağıdır. Sessiz kalacaklar.

=>(Şimşek'e destek) Türkiye'nin çok büyük makro ekonomik sorunları yok bunlar da düzgün parasal önlemlerle oldukça kısa sürede çözülebilirdi. 2011'den itibaren Ortodoks para politikaları uygulansaydı bugünkü faizler çok daha düşük olurdu.

=>Kemal Derviş mükemmel iş çıkardı ancak AKP ekibi özellikle Babacan programı otomatik pilota bağlamak başarısını gösterdi. Kilit özelleştirmeler dahil güzel işler yaptılar. İşler 2011'den itibaren kötü gitmeye başladı; belki de 2012/2013 esas dönüm noktası oldu.

=>TL'nin zayıflığı Durmuş Yılmaz'ın başkalığı bıraktığı zamandan sonra MB'nin bağımsızlığının erozyonunu yansıtıyor.

=>AKP ilk 10 yılında Erdoğan Mehmet Şimsek Babacan Durmuş ve Çanakçı'da oluşan piyasa dostu ekibini dinliyordu…

=>Eğer Erdoğan kazanırsa Cumhurbaşkanı Yardımcısı pozisyonlarından birinin yatırımcı ve piyasaların güvendiği biri tarafından doldurulması kritik öneme haiz. Evet Şimşek gibi biri.

ASIL BORÇTAN HABERİ YOK!

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Londra temaslarında para politikasına ilişkin endişelerin önemli ölçüde giderildiğini söyleyerek "Bu görüşmelerin ardından fon girişi de başladı" dedi. Şimşek vatandaşın şirketlerin ve ülkenin borcunun az olduğunu iddia etti.

Kanal 7 televizyonunda açıklamalarda bulunan Şimşek özetle şunları dile getirdi: "Dolar şu an kontrol altında. Londra'da çok faydalı görüşmeler yaptık. Para politikasına ilişkin endişeler önemli ölçüde giderildi. Temel kaygı buydu. Nitekim bu görüşmelerin ardından fon girişi de başladı.

Bunun arkasından Ficth 25 Türk bankası ile ilgili açıklama yaptı daha sonra Moody's Türkiye'nin kredi notunu izlemeye aldığını açıkladı. Ben komple teorilerine sığınmıyorum. Türkiye'ye karşı endişeniz cari açık ve enflasyon ise bu yavaş yavaş düzeliyor. Para politikasında sadeleşme sağlandı. Maliye politikasına yönelik endişeler yersiz.

Türkiye'nin 453 milyar dolar borcu var. Türkiye'nin bütün borcu içeriye dışarıya vatandaşın bankaların reel sektörün ve devletin milli gelire oranı yüzde 142. Bize benzer gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 211. Türkiye yüksek borçlu ülke değildir. Rakam vereyim Türkiye devletinin kamunun bütün KİT'lerin bütün kamunun borcu milli gelire oranı yüzde 28 net olarak yüzde 8.5'tir. Gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 49. Bütün dünyada devlet borçlarının ortalaması yüzde 82. Dünyanın ortalamasına göre biz 3'te 1 borçluyuz.

BORCUMUZ AZMIŞ!

Türkiye'de 81 milyon nüfusun hane halkının borcunun milli gelire oranı yüzde 18. Bu oran dünyada ortalama yüzde 59. (TÜİK'in 2016 yılı gelir ve yaşam koşulları endeksine göre nüfusun yüzde 68'i konut alımı dışında borç ödüyor. Gelir dağılımındaki bozukluk dikkate alındığında tasarrufa sahip yüzde 20'lik üste gelir gurubu ayrılırsa hanelerin gerçek borçluluk durumu ortaya çıkıyor. Şimşek'in savunduğunun aksine nüfusun büyük çoğunluğu borç içerisinde yaşıyor. Bir de kayıt dışı borçlar var. Bunlar sisteme dahil olmayan bakkala tüccara eşe dosta ve tefeciye olan borçlar. . )

Özel sektör borçlarının milli gelire oranı yüzde 68. Bu oran dünyada yanlış hatırlamıyorsam ortalama yüzde 87. Gelişmiş ülkelerde daha fazla. Ama reel sektörün borcu yüksek. Dış borcun oranı yüzde 53. Bu yüzde 53'ün 37 puanı özel sektörün borcu. Ama özel sektörün borcuna bakıp şu kadar borçlu demek doğru bir yaklaşım değil. Borç meselesinde gerçekten samimi şekilde rakamlara bakmak istiyorlarsa şunu görecekler Türkiye genel olarak az borçlu ülkeler arasında. Mayıs ayında 26 bin döviz borcu olan KOBİ düzeyindeki şirketin fiilen önünü kapattık. Bir iki tanesi hariç. Büyük şirketlere yönelik de yapacağız. Sen döviz borçlanıyorsun kur riskini yönetemiyorsun faturasını millet ödüyor. Biz buna izin vermeyeceğiz. "

http://www.ilk-kursun.com/haber/361441/batili-finanscilardan-simsek-dayatmasi/


a45UyF587661-180604160338 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2018/06/04  16:51 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Daima ara, bugun altin ararken bakir bulursun, yarin bakir ararken altin.

Cenap sahabettin

Cabir b.
Abdullah (r.a.) den;
Resulullah demistir ki:
- Biriniz bir kadina dunurluk yaptigi zaman kendisini o kadinla evlenmeye sevk eden organlara bakmaya imkan buluyorsa, bunu yapsin-
(Cabir) dedi ki: ben bir cariyeyle evlenmek istedim, bunun uzerine (onun haberi olmadan gorebilmek icin) onu gizli gizli gozetlemeye basladim.
Nihayet beni kendisiyle evlenmeye sevk eden (organlar) ini gordum de onunla evlendim.

(Ebu Davud, K.en-Nikah (12) , Bab 17-18 C.8 S.148 Samil Yayinlari.)
Hadis No: 519

KOPUK
. . . . . .
Oyun bitti ve her sey yerini buldu.
Aksamla ebedi kizlar anne oldu.
Aynalara bakma, aynalar fenalik;
Denizi, sonsuz olani dusun artik.
Bir gun beni hatirlayabilirsin ancak,
Guzelsem soyabilirsin cirilciplak;
Oradayim hep ben, orada, derinde,
Gemilerin ihtiyar kopuklerinde.

Ahmet Muhip DRANAS

Insanlarin en buyugu, en yuksek mevkide iken tevazu gosteren , kudret sahibi iken affeden, kuvvetli iken adaletle hukmedendir.


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder