27 Mayıs 2013 Pazartesi

15-27 Mayıs Bayramınız kutlu olsun....


27 Mayıs Bayramınız kutlu olsun....(O.P.)

Yarin(BUGÜN) 27 Mayis... 68 kusaginin "Anayasa ve Ozgurluk Bayrami"...

Sosyal bilimlerde bir altin kural var: Her olgu, kendi "zaman", "zemin", "mekan" boyutlari icinde ele alinmaz ise, suya, saskin ordek misali kicin kicin girmek mumkun.

Varlik nedenine ihanet...

"Ileri demokratlikta"kimseleri begenmeyen saskin liberaller 26 Mayis 1960 gunu herkesin mutlu, ozgur, hukukun egemen, iktidarin"demokrat" oldugu bir Turkiye'de yasandigini, buna ragmen "darbe" yapildigini iddia ederek 27 Mayis Devrimini diger darbelerle ayni kefeye koymaya bayilirlar...Oysa 27 Mayis Devrimi ve getirdigi ozgurluk ortami bizzat onlarin bugun de suren varliklarinin nedeni...

Neden mi? Gelin birlikte ozellikle genc okurlarimiz icin o gunlere gidelim.

  •  DP, "Cogunluk Sistemi" garabetinden aldigi gucle 1954-1956 arasinda yaptigi duzenlemelerle "basini" ve "universiteyi" tamamen susturdu; CHP'nin tum mallarina el koydu.

  •  O gunlerin tek kitlesel iletisim araci radyoyu iktidarinin cigirtkani haline getirerek, hergun saatlerce VATAN CEPHESI'ne katilan sag ya da coktan hakkin rahmetine kavusmus vatandaslarin isimleri okundu...

  •  Muhalif milletvekili Osman Bolukbasi'ni hapse atti ve 1954 seciminde onu sectigi icin Kirsehir'i cezalandirip, il yaptigi eski ilcesi Nevsehir'e bagladi.

  •  Huseyin Cahit Yalcin, Bedii Faik, Metin Toker, Sinasi Nahit Berker, Ahmet Emin Yalman, Cemal Saglam, Cuneyt Arcayurek, Ulku Arman, Beyhan Cenkci, Kurtul Altug, Yusuf Ziya Ademhan, Cemalettin Unlu, Tarik Halulu gibi pek cok gazeteciyi hapse atti.

  •  Yargi ve universiteyi kendi buyrugu altina alabilmek ve istedigi kisiyi gerekce gostermeksizin emekli etmek icin yasal duzenlemeler yapti. Nitekim 1inci Baskani dahil 23 yargitay uyesini ve 65 yasini doldurmus tum yargiclari emekliye sevk etti. Iktidara yakin varsaydigi daha genc yargiclara kapilari acti. Ancak, ikballerini baska iradelere baglamaya alistirilmis olan bu yargiclardan olusan bir ozel mahkeme de maalesef onu asti.

  •  Toplanti ve Gosteri Yuruyusleri Yasasi'ni degistirerek miting duzenlemesini imkansiz hale getirdi. CHP Genel Sekreteri Kasim Gulek, Rize'de, esnafin elini sIktigi icin 6 ay hapse mahkum edildi.

  •  Butun bunlar, yetmedi. CHP'yi kapatmayi, basini tamamen susturmayi amaclayan, yargi yetkisini haiz Meclis Tahkikat Komisyonu'nu kurdu.

  •  Ekonomideki kotu gidisat ve 1958 devalusyonu tum bunlarin uzerine tuy dikti...

Tum demokratik yollarin tikanmasi - 27 Mayis

Devrime bir tek kisi bile karsi cikmadi. Ornegin Altan'larin pederi "Yillar boyu aklimizin erdigi kadar tarihden ornekler verdik, kinayeli fikralar anlattik...Anayasayi cignediler; hukuk disi komisyonlar kurdular...Artik yazi yazmiyor, yazi taklidi yapiyorduk... Ataturk'un genclige hitabesini, Nutuk'un tefrikasi halinde yayinlamak dahi suc sayilir olmustu. Ataturk'ten bahsedilsin istemiyorlardi. Onun kurdugu Cumhuriyete bir beyefendiler saltanati halinde coreklenmek ve memleketi basinsiz, universitesiz, meclissiz idare etmek istiyorlardi... Bu hareketin mesrulugu ve buyuklugu, yikilanlarin gayrimesrulugu ve kucuklugu ile bir abide gibi ortaya cikmaktadir...Turkler, alimleri dalkavuk, ogrencileri maktul, gazetecileri korkuluk ve butun aydinlari surungen hale getirererek, bir cete gibi davrananlarin rezaletini dunya onunde reddetmislerdir."(1) diye yaziyordu.

O donemde sagin etkili kalemlerinden rahmetli Kadircan Kafli ise : "Koltuk ve keseleri ugruna millet kani dokmus her siyaset zorbasinin sonu mutlaka bir faciayla biter... Gazete sutunlarindan uzanan parmaklar :"Dikkat edin, sonunuzu iyi degil." diyorlardi. Onlar ise bu parmaklari kirmakla akibetlerinden kurtulacaklarini sandilar. Kur'an'da Allah'a, peygambere ve idare edenlere itaat buyrulmusur. Lakin adaletten ayrilmamalari sartiyle...Bu sebeple Turk Ordusu'nun 27 Mayis'ta zalimlere vurdugu kansiz darbe Allah'in emriyle olmustur."demekte idi.

Kemalist Devrim'in Atilimi

Uzerinden yarim asir gecen bu atilimin aniti ve kaniti, doneminde dunyanin en demokratik anayasalarindan biri olan 1961 Anayasasi idi. Anayasa temel hak ve ozgurlukler yaninda, ekonomik ve sosyal haklari da guvence altina alarak, kuvvetler ayriligini getirerek "duzeni" degistirdi.

Boylece;

  •  Emekciler, sosyal devlet, sendikal hareket ve toplu sozlesme duzeni,

  •  Toplum, "Tahkikat Komisyonlari" yerine gorece bagimsiz yargi,

  •  Halk, daha adil ve tutarli bir secim sistemi,

  •  Ekonomik hayat, surdurulebilir bir kalkinma, gorece adil bir bolusumu ongoren planlama anlayisi ile tanisti.

Tabii, kuresel gucler ve isbirlikcilerinin bekledigi bunlar degildi... 27 Mayis Devrimi ile temelleri atilan demokrasi sureci uzun surmedi. 1970'lerden itibaren, "Bu elbisenin topluma bol geldigi","Sosyal gelismenin, ekonomik gelismeyi astigi" soylemleri esliginde, kanatlari acimasizca yolunan 1961 anayasasina, 1982 Anayasasi ile tamamen son verildi.. Bu da kesmedi. Simdilerde, kurucu irade ve yargi bagimsizligina tamamen son verilerek bolunmeyi ve diktayi gerceklestirecek bir anayasa hazirligi gundemde. Ama gucleri yetmeyecek...

 

(1) Cetin Altan; "Bugun canim yazi yazmak istiyor.",Milliyet G., '28.05.1960

(2) Kadircan Kafli; "Merhaba" , Tercuman G., 2 Haziran 1960

NOYAN UMRUK

AYDINLIK

a45UyF587661-201305271454-15
^^^^^ - vvvvv


--
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Mal- mulk yigmakla ugrasanlar yasarken olmuslerdir.

Hz.Ali
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kurmus oldugum gruba uye olun
Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir gruptur:
Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com
Ayrilmak isterseniz de :
Ozgur_Gundem-unsubscribe@yahoogroups.com

Grup Sayfamız :
http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz.
http://orajpoyraz.blogspot.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder