24 Temmuz 2013 Çarşamba

15-AKP valisi: ‘Mezar operasyonu’ için askere izin yok!


AKP valisi: 'Mezar operasyonu' için askere izin yok!

23 Temmuz 2013, 01:35

TSK'nın, Lice'de PKK mezarlığı açılışından önce bir taburla operasyon düzenleme talebinin Diyarbakır Valisi'nce reddedildiği ortaya çıktı.

Askerin, Pervari'ye operasyon talebi de döndü

Lice Yolçatı'daki "PKK Şehitliği" açılışı görüntüleri nedeniyle bazı kesimlerce eleştirilere hedef olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Yolçatı'daki "şehitlik" açılmadan bir süre önce mezarlığın açılarak, PKK militanlarına ait cenazelerin Malatya Adli Tıp Kurumu'na nakledilmesi için Diyarbakır Valiliği'ne başvurduğu, valiliğin ise, "operasyonel müdahale doğru olmaz" yanıtı verdiği ortaya çıktı.
Yerel askeri istihbarat unsurlarının Siirt Pervari'de aynı görüntülerin 15 Ağustos'ta açılması öngörülen "Resul Şehitliği"nde de yaşanabileceği gerekçesiyle operasyon izni talebine karşılık ise Siirt Valisi tarafından, "cenazeler gömüldükten sonra operasyon yapılabileceği" yanıtının verildiği öğrenildi.

Askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre Yolçatı'da bir süre önce, "şehitlik" açılışı nedeniyle ortaya çıkan görüntülerden duyulan rahatsızlığı önlemek amacıyla askerin gerekli uyarısı yaptığı ortaya çıktı.

Soruşturma açıldı

Bilgilere göre, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı istihbarat ekipleri, 17 Mayıs'ta Yolçatı'da PKK'nın mezarlık yaptığı, mezarlığa, çatışmalarda ölen PKK'lıların gömüleceğini öğrendi.
Jandarma Komutanlığı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ve Diyarbakır Valiliği'ni bilgilendirdi.
İstihbaratın topladığı belge ve görüntüler, 20 Haziran'da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üzerine başsavcılığa ulaştırıldı.
savcılık faaliyetin, "KCK ana sözleşmesi içerisinde yer aldığı ve talimatların PKK üst yönetimi tarafından verildiği" sonucuna ulaşarak, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında "örgüt üyeliği ve örgüte yardım" iddiasıyla soruşturma başlattı.
Soruşturma doğrultusunda, mezarlığa gömülen cesetlerin kimlere ait olduğunun ve mezarlığın kimler tarafından finanse edildiğinin belirlenmesi amacıyla İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, adli makamlardan "teknik takip" kararı aldı.

Bazı mezarlar açıldı

Teknik takipte bazı mezar ve kemikler fotoğraflandı, Kulp ilçesinde bulunan ve PKK'lılara ait olduğu sanılan kemikler Adli Tıp Kurumu'na gönderilmek üzere başsavcılığa ulaştırıldı.
"Şehitliğin" 14 Temmuz'da açılacağı bilgisine 2 Temmuz'da ulaşan askeri istihbarat, açılış görüntülerinin "istismar edilebileceği" ihtimalini Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ve valiliğe aktardı.

Bu sırada İl Jandarma Komutanlığı'nca, Jandarma Özel Harekât'a bağlı bir tabur asker ve 80 kişilik Çevik Kuvvet gücüyle, mezarlığa müdahale edilmesi, mezarların kimlik tespiti için açılması ve savcılıkça sağlanacak uzman personel aracılığıyla naaşların Malatya Adli Tıp Kurumu'na nakledilmesi amacıyla operasyon yapılması için valiliğe izin talebinde bulunulduğu ortaya çıktı.

Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç'ın bu talebi, "Operasyon talebiniz uygun değil, sadece belirtilen yerlerde kimlik kontrolü yapın" diyerek geri çevirdiğine işaret etti.

Valilik talimatı doğrultusunda 14 Temmuz'da Yolçatı bölgesinde insansız hava aracı ile havadan keşif, Lice'deki Merkez, Tepeköy, Kayacık ve Duru karakolları ile Sur'daki Mermer karakolu önünde kimlik kontrolü yapıldı.(Milliyet)

 

http://gazeteci.tv/akp-valisi-mezar-operasyonu-icin-askere-izin-yok-173741h.htm
a45UyF587661-201307231445-15
^^^^^ - vvvvv


--

zaryop:jaro

Erismek istedikleri bir hedefi olmayanlar, calismaktan zevk almazlar.

Emile raux
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kurmus oldugum gruba uye olun
Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir gruptur:
Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com
Ayrilmak isterseniz de :
Ozgur_Gundem-unsubscribe@yahoogroups.com

Grup Sayfamız :
http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz.
http://orajpoyraz.blogspot.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder