18 Ekim 2016 Salı

‘Madam’ gibi ölmenin ne olduğunu bilmeden konuşmamak lazım. Konuşan mahçup olur çünkü...

 


MUSTAFA K. ERDEMOL : 'Madam' gibi ölmenin ne olduğunu bilmeden konuşmamak lazım. Konuşan mahçup olur çünkü...

  18.10.2016 08:56

Bir sperm azizliği sonucu erkek doğmuş olmalarını abartanlar cesareti sadece kendilerine has bir özellik sanıyorlarsa fena halde yanılıyorlar...


Gerçekten merak etmekteyim kendi adıma: "Madam gibi ölmek" nasıl bir şey? "Madamlar nasıl ölüyor?" Karatı, seviyesi, kalitesi herkesin malumu Recep Tayyip Erdoğan'dan bunu açıklamasını beklerdim doğrusu. Madam'la ifade edilen kadınların erkeklerden farklı bir ölüm tarzları olduğunu bildiğine göre mümkünse uygulamalı bir biçimde açıklama getirmesi yerinde olurdu. "Adamlar" nasıl ölüyor, "madamlar nasıl ölüyor? Bu yanıtı merakla beklediğim bir sorudur.

Elbette her zamanki gibi R T Erdoğan'ın Kasımpaşa literatürüne uygun bir vurgu bu. Bir sperm azizliği sonucu erkek doğmuş olanların erkekliklerini bu kadar abartmaları kabak tadı verdi artık. Beyefendi ölüme korkusuzca gitmeyi kast ediyor, bunu da ancak "adam"ın yapabileceğini düşünüyor elbette. Kendisini her durumun merkezine koyduğu için, bu kez de erkekliğinin "yardımıyla" ölümde bile kadınlarla yarışmak gibi bir tutumu var. Bunların bu kadın nefreti can sıkıyor ancak kendilerini kıyaslayacakları tek varlık kadın olduğu için biraz olsun anlayabiliyoruz ruh hallerini.

Recep Tayyip Erdoğan, hiç göz atmadığına artık adımız gibi emin olduğumuz tarihin sayfalarında biraz gezinse "madam"ların hem de nasıl korkusuzca öldüğünü öğrenmiş olacak. Kadınların savaşta "erkekler gibi" ölmelerini takdir ettiğim, "erkekler gibi" öldükleri için daha değerli ya da erkekler kadar değerli olduklarını düşündüğüm de yok. Hele işgalci bir ülkenin ordusunda görevliyken savaşta ölen erkeklere de kadınlara da özel bir sempati besliyor değilim. Erdoğan'a "al işte erkekler gibi ölmekten çekinmeyen madamlar bunlar" demek istedim sadece, hepsi bu. Ülkesini savunurken, emperyal bir işgali püskürtürken ya da inandıkları her neyse onu savunurken korkusuzca ölüme yürüyen kadınları elbette saygıdeğer buluyorum.

Yani ölme cesareti Recep beyin inandığı gibi erkeklere özgü değil. Kadınlar bu tür zırvalara yanıt verme gereği duymazlar. O nedenle, kadınların kabul etmeleri dileğiyle, ben kimi anımsatmalar yapayım dedim.

ABD 'de 1861'de başlayan iç savaşta cephede ölen çok sayıda kadın var. Bunlardan 19 yaşındaki Emily bugün sembol b ir figür olarak anımsanıyor hala. Kadın olduğu yaralanınca anlaşılmasından da belli ki gerçek kimliğiyle savaşta yer alma isteği dönemin Erdoğanları tarafından kabul edilmeyince çareyi erkek kılığına girmekte bulmuş. Evden kaçarken babasına yazdığı bir mektup vardır Emily'nin. "Ölmekte olan kızını bağışla. Çok az yaşayacağım. Ruhum kanımı içiyor" gibi cümleler geçer mektupta.

İspanya-ABD savaşında da vurularak ölen Ellen May vardır bir de. Hemşireydi. Cesurdu derler. Cenazesi askeri törenle kaldırılan ilk Amerikan kadın askeri olmak gibi bir özelliği de vardır. ABD-İspanya savaşında ölen kadınların sayısı yirmidir yazılanlara göre.

Büyük savaşların anası kabul edilen Birinci Dünya Savaşı'nda da yüzlerce ABD'li kadın asker hayatını kaybetmiştir. 101 ordu hemşiresi deniz aşırı operasyonlarda, 108 kadın da ABD sınırları içindeki çatışmalarda ölmüştür.

İkinci Dünya Savaşı'nda da farklı olmadı tabii. Çok sayıda kadının yaşamını yitirdiği bir savaştı bu da. Ölen Amerikalı kadın asker sayısı 400. Çoğu sağlık görevlisi, gönüllü idi ama hepsi cephede bulunmaktan korkmadıkları için "madam" gibi öldüler.

Ellen Ainsworth'un ölümü çok onurlu, çok cesur bir "madam ölümü"dür örneğin. 24 yaşında bir hemşireydi. Görevli olduğu hastane bombalandığında hastalarını güvenli bir yere nakletti önce. Yaralandı, altı gün sonra da öldü. Adını bir çok kuruma verdiler.

Ama İkinci Dünya Savaşı'nda tarihin dönüm noktası sayılacak Stalingrad savunmasında Sovyet kadın askerlerinin kahramanlıkları olağanüstüdür. Savunmaya katılan kadınların sayısını 75 bin olarak verirler. Uçaksavar bataryalarının çoğunda kadınlar görevliydi. Üç hava alayı kadınlardan oluşmuştu örneğin.

Almanların ünlü mü ünlü 16.Panzer Tümeni vardı. Kıyasıya çatıştılar karşısındaki Sovyet gücüyle. Savaştıkları askerlerin tümünün kadın olduğunu çatışma bittiğinde fark ettiler.

Recep Tayyip Erdoğan'a "madamlardan" biri olan Lyudmila Mihaylivna Pavliçenko'yu anlatsalar keşke. Tarihin gelmiş geçmiş en büyük keskin nişancısıydı bu Sovyet kadın asker.300'den fazla Alman Nazi askerini öldürmüştür. Savaştan da sağ çıkmış, 1974'de ölmüştür. Maria Limanskaya, Lydia Litvyak da unutulmayan adlardan. Hepsini yazmaya sayfalar yetmez, çünkü Sovyet ordusunda 800 bin kadın asker olduğunu söylerler. Kimbilir ne kahramanlıklar sergilemiştir birçok kadın asker.

Bir de Marina Raskova vardır. Sovyet Hava Kuvvetleri'nin ilk kadın pilotuydu. Zaten Sovyetler Birliği de kadınların pilot olmasına olanak veren ilk devlet olarak biliniyor. Kimsenin aklına "adam, madam" ayrımı gelmemiş belli ki. Sovyet aklı işte.

Manshuk Mametova Kazakistanlı bir Sovyet kadın asker. Mariya Oktyabrskaya ile Alexandra Samusenko ise usta tank sürücüleri idi.

Büyük Sovyet partizan kadınları da unutmamak lazım. Sydir Kovpak (keskin nişancı), Zoya Kosmodemyanskaya efsane adlar. İkincisi inanılmaz bir kadındı. 18 yaşında gönüllü olarak Sovyet güçlerine katılan bu yürekli "madam" (bu arada Madam'ı Erdoğan'ın anladığı biçimde kullanıyorum, statü belirten anlamında değil) Nazilerce yakalandığında onca işkenceye karşın ağzından tek bir yoldaşının adını alamadılar. Hatta kendi adını bile vermedi, Tanya takma adıyla yakalanmıştı çünkü. Almanlar astı bu yürekli kadını. Son sözleri "biz milyonlarcayız, hepimizi asamazsınız oldu". Sovyetlerin ilk savaş kahramanı kabul edilir.

Sovyetler Birliği Kahramanı olan en genç kadın da Zinaida Portnova'dır bu arada. 15 yaşındayken teyzesini ziyarete giderken Alman hatlarına geçtiğinde Alman işgalcilerin vahşiliklerine tanık olur. Partizan güçlerine katılmasında etkili olan budur. Yakalanmadan önce birisini öldürmeyi başardığı Nazilerin eline düşer. Kaçmaya çalışırken vurularak öldürülür. Mins kentinde kocaman bir heykeli vardır.

Türk Kurtuluş savaşında da "adam, madam" diyenleri utandıracak nice kadın var. Sülün Hanım, Nazife Kadın, Domaniçli Habibe, Satı Çırpan, Binbaşı Ayşe, Nezahat Onbaşı, Erzurumlu Kara Fatma, Halime Çavuş, Hafız Selman İzbeli, Gördesli Makbule,Çete Emir Ayşe, Tayyar Rahmiye, elbette Nene Hatun. Mutlaka daha fazladır sayıları ama bunlar bildiklerimiz.

Barış zamanının kadın kahramanları

Savaş toplu bir seferberlik hali. Hani bıçak kemiğe dayandı mı "adam, madam" demeden herkes yurt savunmasında yer alabilir. Barış zamanında ideallerinin "kahramanı" olmak daha zordur ama. Erkek egemen bir dünyada kadınların haklarını savunurken inanılmaz bir feda eylemi gerçekleştiren Emily Wilding Davidson, "madam gibi ölmenin" en trajik ama en soylu örneklerindendir. Kadınlara oy hakkı başta olmak üzere birçok hak için mücadele eden bu yürekli eylemci, kadınların seslerini daha da çok duyurmalarına yol açan bir eylemle anılır hala. 1913'de bir at yarışını izlemeye gelen İngiltere Kralı V. George'un atının önüne attı kendisini. (Yandaki fotoğraf o anı gösteriyor) Ölümü bu eyleminden 4 gün sonradır. Boşa gitmiş bir eylem değildi. Kadınlara ilişkin, yeterli olmasa da , bir takım düzenlemelerin yapılmasına yol açmıştır.

Veronica Guerin erkeklerin at koşturduğu uyuşturucu mafyasına meydan okuyan cesur, yürekli bir kadın gazeteciydi. Tehditlerinin durduramadığını görünce çocuğunun yanında kurşunlayarak öldürdüler uyuşturucu tacirleri Guerin'i. Ölümü üzerine uyuşturucu çetelerinin üzerine gidildi, koruyucu yasalar çıkarıldı. Dublin'de heykeli vardır.

Recep Tayyip Erdoğan gibi düşünen, erkek olmayı gerçekten çok abartan tipler var. Böyle düşünüyorlar diye mutlaka yanıt vermek de gerekmez bunlara elbette. Ayrıca "bakın kadınlar da erkekler gibi ölebiliyorlar" deme tehlikesi de var. Ben de öyle yapmış oldum belki.

Ama her ne kadar onlar bunu istemeyecek de olsalar bu saygıdeğer "madamlar" için bir iki kelam edilmeli diye düşündüğümden hatırlatayım dedim.

Umarım anlayacak "adam" vardır.

http://www.birgun.net/haber-detay/madam-gibi-olmenin-ne-oldugunu-bilmeden-konusmamak-lazim-konusan-mahcup-olur-cunku-131825.html
a45UyF587661-161018114040 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2016/10/18  13:56 4  58  candostum@googlegroups.com


 

--

Kriz Teget Gecti.

Recep Tayyip ERDOGAN(RTE)
Turkiye denilen ulkenin basbakani

Gerek kucuk, gerek buyuk tuvaletinizi yaparken kibleye donmeyin.

Hanbel 3/12
***
Peygamberimiz bir takim insanlar kucuk ve buyuk tuvaletleri icin kibleye donmeyi hos karsilamadiklarindan, bu bidati (hurafeyi) kaldirmak icin tuvaletini kibleye dogru yaptirdi.

Buhari 4/11
Bir hadiste kibleye karsi tuvaleti yapmanin hurafe oldugu anlatilirken; diger bir hadiste ise Peygamber hurafe uygulayicisi olarak gosterilmis oluyor.
Goruldugu gibi hadisleri Peygamber e atfetmek aslinda Peygamber e iftira etmek demektir.

Ve gerek Rus gerek Garb istatistikleri bu hususta kanit olarak yeterlidir.
Birkac asirdan beri Sark Vilayetlerimizin hicbir kisminda hicbir vakit bir Ermeni cogunlugu olmamistir.
Ve Carlik idaresi veya Garb emperyalistleri tarafindan tesvik edilen Turk ve Ermeni halklarinin girismis olduklari kanli mucadeleler bir tarafa oldugu kadar, oteki tarafa da can kaybina malolmustur.
1917 de Ruslarin cekilmesinden sonra Ermeni cetelerinin Sark vilayetlerimizi ne halde biraktiklari bunun kafi derecede bir ispatidir.

Ermenistan i Mezopotamya da yerlesmis Ingilizlere yaklastiracak surette uzatmak, Moskova ve Ankara hukumetlerine pek cok nahos surprizler yaratmak demek olur.

(27 Aralik 1920)
K.ATATURK


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo LiteCoin URL:   LTtsCJ2mLUXLLs8v5US8w5zQeq66eakPtU

NameCoin URL       :  N7wbJyxqoueznDHu9tnu56y1V7B9P1Phs4
FeatherCoin URL     :  6rHGzeMefFvzqmBM5VNqmUziCxtga4wpDs
TerraCoin URL        :  1GQFs8GpaTXxoeTAsGmo56WNfYSZRy2mBD

PeerCoin URL         :  PMeBpz6X9RRLQxdFs5Jws5JwFec3Mzen8q6Twg





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder