7 Ekim 2016 Cuma

MUSTAFA K. ERDEMOL : Türkiye Musul’da istenmemesinin nedenini kendisinde aramalı

 


MUSTAFA K. ERDEMOL : Türkiye Musul'da istenmemesinin nedenini kendisinde aramalı

07.10.2016 08:25

AKP ile Irak merkezi hükümeti arasında Başika'daki Türk askeri varlığı nedeniyle başlayan gerginlik Türkiye'nin Musul'a yönelik operasyon yapma planı yüzünden iyice sertleşti. Recep Tayyip Erdoğan'ın Lozan'ın hezimet olduğunu söylemesinin ardından Musul hayallerinin depreştiği görülüyor. Sanıldığı gibi Musul Lozan'da kaybedilmiş de değil. "Lozan Anlaşması'nın 3.maddesiyle, sorunun 9 ay içinde iki devlet arasında görüşmeler yoluyla çözümü, bir anlaşmaya varılamazsa, Milletler Cemiyeti Konseyi'ne sunulması kararlaştırılmıştı". Musul bu maddeyle daha sonra İngilizlere bırakılmıştı.

"Tarihi haklar", "Osmanlı'nın bakiyesi", "elden çıkmış vatan toprağı" gibi argümanlarla donanmış bir Ortadoğu politikası var Türkiye'nin. Dolayısıyla müdahaleci bir politika. Bunda bölgede yeniden "oyun kurucu" olma hevesi de etken. Türkiye hazırlandığı Musul operasyonunu beş gerekçeye dayandırıyor. Bunlar 1) Telafer kenti Türkmen kentidir. Dolayısıyla Şii milislere bırakılamaz, 2) Eğer Telafer Şiiler'de kalırsa Suriye-İran-Irak'ta bir Şii koridoru kurulmuş olacak, Türkiye bunu istemiyor, 3)Musul'dan kaçan IŞİD mensupları Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonunun önünü kesebilir, 4) PKK, Şiilerle birlikte Irak-Suriye sınırında kalıcı hale gelir ki bu da Türkiye'nin istemediği bir durum, 5) Türkiye Musul için planladığı operasyona, uzun zamandır eğittiği 3 bin Musul'luyu da dahil etmek istiyor.

Tüm bu gerekçeler Türkiye'nin Irak'ta nasıl mezhepçi bir politika izlediğinin de kanıtı. Telafer'de Sünniler de Şiiler de var. Irak'ın genelinde olduğu gibi Telafer'de de Sünnilerin çoğu IŞİD'i destekliyor. Türkiye'nin soruna sadece Sünnilerin akıbeti açısından bakması onu IŞİD taraftarı bir konuma itiyor. Türkiye IŞİD yüzünden binlerce Sünni Türkmen'in kenti terk ettiğini görmüyor, bu tutumu sürdürdükçe de IŞİD'i Şiilere tercih eder noktaya geliyor. Telafer'in Şiilerin elinde kalması sonucu oluşacak Suriye-İran-Irak "Şii koridoru" antiamerikan bir mevzidir. Bu koridora karşı çıkmakla Türkiye ABD safında yer aldığını ilan etmiş oluyor. Irak yönetiminin İran'la yakın ilişkide olması Türkiye'yi rahatsız ediyor. Ama Irak'ın 2014'te IŞİD belasıyla karşılaştığında destek istediği Türkiye ve Barzani tarafından yalnız bırakıldığında İran'a yöneldiğini aklına getirmiyor.

ABD kışkırtıyor

ABD'nin Türkiye'nin Musul hayallerine karşı çıkıyor olması aldatıcı. Çünkü 1)Irak'ı parçalama planı yıllardır ABD'nin gündeminde, 2) ABD Musul'da çok yakın bir zamanda Sünnilerden oluşan bir ordu kurmaya da hazırlanıyor, tam da Türkiye'nin istediği biçimde. Oluşacak bu Sünni orduya Türkiye'nin destek vermemesi düşünülemez. 3) Irak'taki IŞİD karşıtı güçlerin ABD'li komutanının "Türk askerinin Başika'daki varlığı illegal" demesi yanıltmasın. Çünkü Başika'daki Türk varlığı Irak Merkezi Hükümeti'nden onaylı. Kaldı ki 1994'ten beri orada Türk askeri bulunuyor. Zaten ABD, komutanın böyle bir cümle kurmadığını da açıkladı. Dolayısıyla, ABD'nin Irak'ta Türk askerinin varlığından şikayetçi olduğu söylenemez. ABD-Türkiye ortaklığıyla Irak'ı parçalama planı tüm gücüyle hayata geçirilmeye çalışılıyor. 4)Türkiye'nin Musul'a Barzani güçleriyle girmesi ancak ABD'nin onayıyla mümkün. Çünkü her ne kadar "Irak'ta bağımsız bir Kürdistan'a karşıyız" demiş olsa da ABD, Barzani'ye her konuda destek veriyor. Barzani'nin bir umudu da bağımsızlık ilanını Türkiye'nin de desteklemesi. Bu nedenle Türkiye ile ilişkileri iyi tutuyor. ABD, Türkiye'nin Musul müdahalesine karşı olsa Türkiye'ye bu konuda destek vermemesi konusunda Barzani'nin dikkatini çekerdi, 5) Anayasası bile ABD tarafından yazılan Irak'ın Rusya'yla yakınlaşmasının nedenleri arasında ABD'nin, Türkiye'nin Musul hayalleri karşısında tutum almaması da var. Yani Irak Merkezi Hükümeti de Türkiye'nin Musul planlarına ABD'nin de karşı çıkmadığını biliyor.

Türkiye'nin asıl gerekçesi

Rusya ile yaşadığı krizden Türkiye'nin çıkardığı iki ders var. Alternatif enerji kaynaklarına yönelmek, Rusya ile krizden sonra bölgede etkili olan İran'a karşı mevzi almak. Irak'ta Şii militanların Musul'un IŞİD'in elinden alınması operasyonuna katılmamasını istemesinin nedeni İran'ın elinin güçleneceğine inanmış olması. Oysa Irak Başbakanı Haydar İbadi, Musul'un kurtarılmasında Şii güçlerin olmayabileceğini söyleyerek bu konuda açık kapı bırakmıştı. Zaten bu konuda ısrar etmesi ya da direnmesi de söz konusu değil. O kadar gücü yok. Türkiye'nin Musul'a girme bahaneleri arasında bunu sayması gerçekçi değil. Türkiye'nin Musul'a girerse elinde ne kadar tutabileceği de merak konusu. Ayrıca bu operasyon Kerkük'ün statüsünü de gündeme getirecek. Bu konuda da Irak Merkezi Hükümeti ile Barzani yönetimi arasında ciddi bir görüş ayrılığı var. Bu derinleşebilir. Kerkük'ün Türk olduğunu düşünen Türkiye oraya da yönelebilir mi? Bunlar yanıtlanması zor sorular. Türkiye'nin çelişkilerle dolu Irak politikasında öne çıkan tuhaflıklar şöyle toparlanabilir:

1) Irak ya da Suriye sınırında herhangi bir Kürt oluşumuna karşı çıkan Türkiye PKK'nin Irak- Suriye sınırında kalıcı olacağından endişeli olmasına rağmen, Musul operasyonunu Barzani ile yapmakla ciddi bir çelişkiye düşüyor. Türkiye sınırlarında bir Kürt devleti olmasın diye Musul macerasına girmeye hazırlanırken Barzani'nin Kürdistan'ın bağımsızlık ilanına ne diyecek?

2) Sünni Türkmenleri korumayı Musul operasyonuna gerekçe yapan Türkiye, Barzani güçleri ile Türkmenlerin defalarca çatıştıklarını bilmiyor mu? Barzani güçleri ile gerçekleştireceği operasyonda Irak Türkmenleri'nin durumunun ne olacağı belli değil.

3) Operasyona katılmasını istediği, eğitmiş olduğu 3 bin Musullu'nun Sünni olması, Türkiye'nin "müdahil olmazsak Irak'ta mezhep çatışması çıkar" tezini de çürütüyor. Bu 3 bin Musullu kime karşı savaşacak?

Anlaşılan Türkiye'nin "dış politikası" Ortadoğu bataklığında debelenmek.

http://www.birgun.net/haber-detay/turkiye-musul-da-istenmemesinin-nedenini-kendisinde-aramali-130588.html 
a45UyF587661-161007205506 Oraj Poyraz At Openmail oraj.poyraz@openmail.cc
2016/10/07  21:10 2  65  islamvebilim@googlegroups.com


 


Evrensel kural olacak sekilde davranis ve eylemlerde bulunan birisi ahlaklidir.

Ralph Waldo Emerson

Istiklal diye bagiranlar kotu niyetlidir.

Yazar Refi Cevat Ulunay - 31.08.1919

Gelecegin Enerji Kaynagi Bal...

23 Temmuz 2013

Kisa bir sure once tuhaf bir olay yasandi. Severek izledigimiz bal reklamlari bir linc kampanyasina kurban edildi ve bazi bal firmalarina reklam yasagi getirildi. Anlasilan o ki Turkiye nin bal potansiyeli birilerini rahatsiz etti. Ve dugmeye basildi. Ulkemiz uzerinde oynanan bu son oyunun amaci gayet net: Bor gibi bali da bitirmek. Petrolu cikarttirmayan, boru kullandirtmayan guc, simdi de bali bitirmek istiyor.

Bal firmalarina yapilan bu operasyon CIA ve FBI in oyunudur. Normalde birbirlerinden olesiye nefret eden bu iki orgut, birbirleri hakkinda Hey burada federalleri istemiyoruz! , Tanri askina burada CIA in isi ne! gibi muhabbetler yapan bu iki kurum, mesele bal olunca canciger kardes olup operasyona girisiyorlar. Amac Turkiye de bali bitirmek.

ARILARIN SALTANATI BITIYOR

Neymis, bu ballar organik degilmis, arisiz balmis bu, sekerden yapiliyormus... Bak sen! Adam arisiz bal uretmis, sen takdir edecegine camur atmaya kalkiyorsun. Hic ari kullanmadan bal uretiyor adam. Bu bir basaridir. Ama maalesef alkislamak gereken yerde kotuluyorlar. Sen inek kullanmadan sut uretebiliyor musun? Var mi boyle bir kabiliyetin? Inek kullanmak yok ama. Yapamazsin! O zaman yapani da kiskanmayacaksin.

Ari kullanmadan uretilen bal cok daha kiymetlidir. Niye? Cunku ari dedigimiz hayvan sokan bir hayvan. Amacsizca sokan bir hayvan. Herhangi bir amaca hizmet etmiyor sokmasi. Katil Arilar adli filmi her Turk gencinin mutlaka seyretmesini isterim. Bal yaptigi icin el ustunde tutulan bu hayvanlarin gercek yuzunu gostermesi acisindan ibretlik bir basyapittir. Arilara bir kinimiz yok fakat kabul edelim ki ari dedigimiz hayvan icin birilerini sokmak maalesef bir eglence, bir hobi haline gelmistir. Uzucu olan budur.

BENZINCILERIN YERINI ALACAK KAYNAK

Peki bu bal nasil bir seydir ve neden FBI ve CIA bir olup yanlarina Turkiye deki pekmez lobisini de katarak balin uzerine gitmektedir? Cunku bal sinirsiz bir enerji kaynagidir. Ben yarim kavanoz bal yedigimde kendime hakim olamiyorsam, duvarlara tirmaniyorsam burada muthis bir enerjiden bahsediyoruz demektir.

Ben yarim kavanoz bal yedigimde yerimde duramiyorsam sen balla calisan araba da yaparsin, ucak da yaparsin. Balli araba, balli ucak, balli cim bicme makinesi cok da uzak olmayan bir gelecekte rastlayacagimiz seyler. Belki de 10 yil sonra benzincilerin yerini bal istasyonlari alacak. Cekecegiz otomobili, dolduracagiz bali. Ustelik 100 liralik dolum yaparsak bir kavanoz polen de hediyesi olacak. Neden bu enerjiyi degerlendirmeyelim? Neden dunyanin bal merkezi olmayalim?

Dunyadaki petrol ve dogalgaz rezervleri en iyimser tahminle onumuzdeki 10 bin yil icinde tukenecek. Iste o zaman bal ureten ulkeler gozde olacak. Peki kimde var bu bal? Bizde! Reklamlardan anladigimiz kadariyla Turkiye bal rezervinde dunyanin en onde gelen ulkesi.

Yurtdisinda kavanozu 100-150 dolardan asagi satilmayan bal bizde sudan ucuz. Bir degil, iki degil, tam bes kavanoz bal sadece 100 lira. Ustelik polen hediyeli. Boyle bir enerji kaynagi yok.

Baldaki potansiyeli cok onceden goren atalarimiz pek cok sarki, turku ve atasozunde balin onemini anlatmistir. Baldiz baldan tatlidir lafi bunlardan sadece biridir. Atalarimiz her ne kadar burada baldizin onemini vurgulamis olsalar da inceden inceye bali da yuceltmislerdir. Onlarin yuzyillar once fark ettigi bu gercegi bugun goremiyorsak gercekten cok yazik.

http://beyinsizadam.net/
lukasaluka@gmail.com


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo LiteCoin URL:   LTtsCJ2mLUXLLs8v5US8w5zQeq66eakPtU

NameCoin URL       :  N7wbJyxqoueznDHu9tnu56y1V7B9P1Phs4
FeatherCoin URL     :  6rHGzeMefFvzqmBM5VNqmUziCxtga4wpDs
TerraCoin URL        :  1GQFs8GpaTXxoeTAsGmo56WNfYSZRy2mBD

PeerCoin URL         :  PMeBpz6X9RRLQxdFs5Jws5JwFec3Mzen8q6Twg





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder