12 Aralık 2017 Salı

EROL ALTINOK : PATRONA HALİL İSYANI



EROL ALTINOK : PATRONA HALİL İSYANI

Patrona Halil isyanını okullarda 'birkaç çıplak ayaklının baş kaldırısı' olarak ve genellikle aşağılayarak kötüleyerek anlatan resmi tarihten öğrendik. Oysa ekşi sözlük yazarı durumu aşağıdaki paragrafta gayet kısa ve net olarak açıklamış.

"Dinden çok para meselesinden çıkmış bir isyandır. Sultan III. Ahmet ve sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa İran'a savaş açılacağı gerekçesiyle esnaftan büyük miktarda borç para toplamış; ancak toplanan bu imdad-ı seferiye İran ile sorunların diplomasi yoluyla çözülmesinin ardından esnafa geri dağıtılmak yerine boğaz sefasında (Lale Devri) yenilip içilince rezalet çıkmıştır. "

Şüphesiz anarşi ve kargaşadır isyanlı günler. Toplumsal düzenin ve huzurun bozulması anlamına gelir. Tanrı saklasın. İstemeyiz olmasın. Ama bir bakalım. . O isyanın koşullarını günümüze uyarlarsak eğer... yalılarda sefa sürenler aynıdır. Devlet adamlarının şahşahası aynıdır. Bozuk gelir dağılımı aynıdır. Hazine boşaldıkça artan vergiler aynıdır. Depreme hazırlık vergilerinin depreme hazırlık için kullanılmaması durumu (parmakla göstermek gibi olmasın) akçelerin sefer için toplanıp da sefer olmayınca lale devri lalelerine harcanması ile aynıdır. Mutlakiyete rağmen bu sebeplerden çıngar çıkaran halkın Cumhuriyet ve yüksek demokrasi (!) döneminde sessiz durması ama Yankiler büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıyacak diye meydanları doldurması sosyoloji ile psikoloji ile taassup ile belki açıklanır ama ya mantık ile?....Mantık ile açıklanabilir mi? Allah muhafaza. Herkes otursun oturduğu yerde. İsyanla kargaşa ile halledilecek bir şey yok demokrasilerde. Ama birkaç çıplak ayaklının karışıp arıza çıkarmadığı bir demokrasi yolculuğu var mıdır? Ve son sorum şudur: Egemen güç olduğu halde halka hak ettiği özgürlükleri ve hakları (mümkün olduğunca) durup dururken ama harbiden durup dururken veren Mustafa Kemal Atatürk'den başka bir egemen var mıdır tarihimizde?

Suudi tarihinde yoktur Patrona Haliller. Oysa Türklerin eksik ve aksak da olsa acılarla ıstıraplarla yoğrulmuş bir demokrasi yolculuğu vardır. O sebepledir ki Atatürk inkilapları ile hedeflenen metaformozik değişikliklerin önemli bir kısmı tutmuştur bu topraklarda. Patrona Halilleri baldırı çıplak isyancı olarak anlatıp küçümsemek objektif tarihçiliğe sığmaz.

Spartacus'ün alaturka versiyonudur Patrona Halil. 300 yıldır anlatılanları külahımıza anlatıverin gari. .

https://www.facebook.com/sevkierolaltinok?hc_ref=ARR5E5E93kWymQVuTLIsWjvvPgifdse7sByd9E5eZWhYUZGM0-WtU1CpAV7uZId8290&fref=nf


a45UyF587661-171212201559 Oraj Poyraz At Neomailbox 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/12/12  21:20 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder