22 Aralık 2017 Cuma

ŞEHİT KUBİLAY KİMDİR? MENEMEN OLAYI NE ZAMAN MEYDANA GELDİ?



ŞEHİT KUBİLAY KİMDİR? MENEMEN OLAYI NE ZAMAN MEYDANA GELDİ?

Şehit Kubilay kimdir? Tarihimizde Menemen olayı olarak anılan ayaklanmada şeriat yanlıları Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı 87 yıl önce bugün kafasını keserek şehit etmişlerdir. İşte tarihimizin en acı hadiselerinden biri olan Menemen olayı ve Şehit Asteğmen Kubilay hakkında merak edilenler...

22 Aralık 2017

Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay kimdir? Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarından biri olan Menemen olayının etkileri günümüzde de belleklerdedir. Peki Menemen'de neler yaşandı ve Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay nasıl şehit edildi olayın ardından neler oldu? İşte detaylar…

ŞEHİT ASTEĞMEN KUBİLAY KİMDİR?

Tam adıyla Mustafa Fehmi Kubilay 1930 yılında Menemen'de yedek subay sıfatıyla askerlik görevini yapmaktaydı. Şeyh Esat'ın Manisa'da Nakşibendi tarikatını yaymakla görevlendirdiği Laz İbrahim tarafından yönlendirilen Manisa tarafından gelen çember sakallı sarıklı ve cüppeli dördü silahlı 6 kişi 23 Aralık 1930'da sabah namazını takiben camiden aldıkları Yeşil Sancağı yola dikerek silah zoruyla etraflarına adam toplamaya başladılar. Elebaşılar arasında Giritli Derviş Mehmet Şamdan Mehmet Sütçü Mehmet Emin Nalıncı Hasan Küçük Hasan vardı. Derviş Mehmet camide namaz kılanlara kendini "Mehdi" olarak tanıttı ve dini korumaya geldiklerini söyledi.

Arkalarında 70 bin kişilik Halife ordusu olduğunu öğle saatlerine kadar şeriat bayrağı altında toplanmayanların kılıçtan geçirileceğini söyleyerek tehdit ettiler. Diktikleri bayrağın çevresinde dönmeye tekbir getirmeye zikretmeye ve "Şapka giyen kafirdir! Yakında yine şeriata dönülecektir. " diyerek bir isyan hareketi başlatmak istediler. Kasabaya halife ordusunun geleceği iddiası halkı korkuttu.

Olayların ilçedeki askeri birlikte duyulmasıyla bir bilgiye göre; alay komutanı yedeksubay Kubilay'ı olay yerine gönderdi. Kubilay bu hareketi bastırmak için bir manga askerle olay yerine geldi. Askerlerin yanından ayrılarak tek başına onların arasına girip teslim olmalarını istedi. Gruptan biri ateş ederek Asteğmen Kubilay'ı yaraladı. Karşıdan bunu gören askerler ateş açtılar. Fakat tüfeklerinde öldürücü etkisi olmayan manevra fişekleri vardır. Derviş Mehmet "bana kurşun işlemiyor" diyerek halkı kandırmaya çalıştı.

Kubilay yaralı halde cami avlusuna sığındıysa da Derviş Mehmet ve arkadaşları peşi sıra geldiler. Derviş Mehmet çantasını açıp testere ağızlı bağ bıçağını çıkardı ve yaralı Asteğmen Kubilay'ın başını kesti. Kesik başı yeşil bayrağın sopasına dikmeye çalıştılar ancak başaramadılar. Birisi ip getirdi ve Kubilay'ın başı yeşil bayrağın dikili olduğu sopaya iple bağlandı. Olay yerine yetişen Bekçi Hasan ateş edip gruptan birini yaraladı. Ancak açılan ateş sonucu o da öldü. Arkadaşının yardımına koşan Bekçi Şevki de açılan ateş sonucu öldü.

Bu aşamada askeri birlik olay yerine geldi ve komutan "Teslim olun!" çağrısı yaptı Ancak olay çatışmaya dönüşür ve askeri birlik ateş etti. Göstericilerden Derviş Mehmet de dahil bazıları ölürken bazıları katı. Kaçanların hepsi daha sonra yakalandı.

OLAYIN ARDINDAN NELER YAŞANDI?

Kubilay Olayı genç Türkiye Cumhuriyeti'nin 1925'deki Şeyh Said İsyanından sonra tanık olduğu En önemli olaylardan biridir. Devlet Kubilay'ın şehit edilmesine sert tepki gösterdi. 27 Aralık 1930 günü Dolmabahçe Sarayı'nda Mustafa Kemal Paşa'nın başkanlığında bu konuda bir toplantı yapıldı. Kaynakların ifadesine göre Mustafa Kemal Paşa Kubilay Olayına çok kızmıştı. Daha birkaç yıl önce Yunan İşgalinin acısını tatmış bir muhitte bu olayın meydana gelmesi üzerine bazı kaynaklara göre ilçenin haritadan silinmesini emretti. Ertesi gün de "Böyle emirler verirsem uygulamayın sonra bir daha sorun" dedi. 28 Aralık 1930'da orduya gönderdiği başsağlığı telgrafında "Mürtecilerin gösterdiği vahşet karşısında Menemen'deki ahaliden bazılarının alkışla tasvipkar bulunmalarının bütün cumhuriyetçi ve vatanperverler için utanılacak bir hadise" olduğunu belirtti.

SIKI YÖNETİM

31 Aralık 1930 günü Menemen ilçesi ile Manisa ve Balıkesir'in merkez ilçelerinde 1 Ocak 1931'den itibaren 1 ay süre ile Fahrettin Altay komutasında sıkıyönetim ilan edilmiş ve 1. Kolordu Komutan Vekili General Mustafa Muğlalı başkanlığında bir Divanı Harp kurulmuştur.

7 Ocak 1931'de bu kez İzmir'de yine Mustafa Kemal Paşa başkanlığında ikinci bir toplantı yapıldı. Olaya doğrudan veya dolaylı katılan 105 sanık (anayasayı cebren tağyir eyleme iştirak azmettirme veya Mehdi Mehmedin Mehdiliği için harekete geçtiğini bildikleri halde zamanında Hükümete haber vermedikleri ve tekkelerin seddinden sonra ayini tarikat icra ettikleri suçlamalarıyla) 15 Ocak 1931'den itibaren Divanı Harp'te yargılanmaya başlandı

General Mustafa Muğlalı başkanlığında kurulan Divan Harp Mahkemesinde 24 Ocak 1931 günü iddianame okundu ve 29 Ocak 1931 günü mahkeme 36 (ölmüş olan bir sanık ile 37) kişinin idama mahkûm edilmesine 40 kişinin sorumsuzluğu nedeniyle salıverilmesine 27 sanığın beraatine 41 kişiye çeşitli hapis cezaları verilmesine hükmetti ve karar Meclis'in onayına sunuldu. İdam hükümlülerinin 6'sının yaşı küçük olduğundan onların ölüm cezaları ağır hapse çevrildi. TBMM Adalet Divanı ayrıca iki idamlığın cezasını 2 yıl hapse çevirdi.

Kalan 28 sanık 3 Şubat 1931 gecesi Menemen'de idam edildi. Bazıları Kubilay'ın başının kesildiği yerde asıldı. Mahkumlardan biri idam sehpasının önünden kaçtı. İki hafta sonra yakalandı ve ertesi gün idam edildi Olayın hemen ardından Menemen'de devrim şehidi iki bekçi ve Kubilay adına anıt dikildi. Anıtın üzerinde şöyle yazar:

"İnandılar dövüştüler öldüler. Bıraktıkları emanetin bekçisiyiz. "

Sıkıyönetim 28 Şubat 1931'de Manisa ve Balıkesir'den 8 Mart 1931'de de Menemen'den kaldırıldı.

GENELKURMAY BAŞKANI HULUSİ AKAR'DAN ANMA MESAJI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar Şehit Kubilay'ı Anma Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Orgeneral Akar Şehit Kubilay'ı Anma Günü nedeniyle yayımladığı mesajında "87 yıl önce Menemen'de menfur bir saldırıda şehit edilen yüreği vatan millet ve bayrak sevgisiyle dolu Asteğmen Kubilay Bekçi Hasan ve Şevki Beyleri bugün bir kez daha saygıyla anıyoruz" ifadesini kullandı.

Tarihimizin çeşitli dönemlerinde Menemen'de ve son olarak da 15 Temmuz'da yaşanan bu ibretlik olayların bütün yönleriyle genç kuşaklara aktarılmasının gelecek ve ülkenin güvenliği bakımından son derece önemli olduğunu vurgulayan Orgeneral Akar şunları dedi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları; milletimizin kültürü ve tarihiyle zenginleşen yüksek değerlerimizi bir vicdan ve namus borcu olarak sonsuza kadar korumak ve yaşatmak için dün olduğu gibi bugün de her türlü gayreti göstermektedir. Bağrından çıktığı ve güveninden sevgisinden destek aldığı asil Türk milleti ile aziz şehitlerimizi koynunda barındıran kutsal vatan toprakları için 'ölürsek şehit kalırsak gazi' anlayışı içinde mücadelesini sürdüren ordumuz; bayraklaşan vatan topraklarını bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü tehdit ve tehlikeye karşı canı kanı pahasına korumakta kararlıdır. Bu duygu ve düşüncelerle 87 yıl önce Menemen'de yaşanan elim ve esef verici olayı yıl dönümü vesilesiyle bir kez daha kınıyor bu vesileyle başta Asteğmen Kubilay Bekçi Hasan ve Şevki Beyler olmak üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını özveri ve kararlılıkla sürdürmekte olduğumuz Terörle Mücadele Harekâtı'nda 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı verilen mücadelede sınır ötesi operasyonlarda ve diğer faaliyetlerde şehitlik mertebesine ulaşan silah arkadaşlarımızı; güvenlik güçlerimizi ve vatandaşlarımızı; kanlarını bayraklaşan vatan toprakları uğrunda feda eden bütün aziz şehitlerimizi; ebediyete intikal eden tüm mensuplarımızı rahmet ve şükranla kahraman gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz. "

http://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/sehit-kubilay-kimdir-menemen-olayi-ne-zaman-meydana-geldi-2143316/


a45UyF587661-171222232217 Oraj Poyraz At Openmail oraj.poyraz@openmail.cc
2017/12/23  00:30 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder