26 Aralık 2017 Salı

MELİH AŞIK: HUKUK BOMBASI!

Bir ekte ben yapayım, OHAL Kararnameleri ancak olağanüstü hal ile ilgili olabilir.
Olağan üstü hali gidermekle ilgili olmayan konularda KHK çıkarma yetkisi yoktur cumhur-BAŞKANIN.
Tam olarak yetki aşımı vardır.

Maalesef ve maatteessüf kurmaca Anayasa Mahkemesi Olağanüstü Hal Kararnamelerinin Anayasa Mahkemesine getirilemeyeceğini kabul etmiştir.
Böylece kendini de hükümsüz ve yetkisiz saymıştır.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      

MELİH AŞIK: HUKUK BOMBASI!

​Önceki gün açıklanan 695 ve 696 sayılı KHK'lar gündeme bomba gibi düştü.

696 sayılı KHK'ya göre: "Resmi görevleri olmasa da 15.7.2016 tarihinde gerçekleşen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişilerin hukuki idari mali ve cezai sorumluluğu olmayacak".

Genel kanı... Bir protesto gösterisine saldırarak suç işleyen siviller mahkemede bu olayın 15 Temmuz'un devamı veya bir terör eylemi olduğunu öne sürerek cezadan kurtulabilecek. Bu madde bir başka deyişle iç savaşa davetiye!

AKP sözcüsü Mahir Ünal dün bir açıklama yaparak bu kararnamenin sadece 15 ve 16 Temmuz tarihlerini kapsadığını bildirdi. Ne var ki kararnamenin ucu açık... 16 Temmuz diye bir sınır yok. Mahir Ünal'ın açıklaması hukuki bir değer taşımıyor.

Kaldı ki 15 - 16 Temmuz günlerinde suç işleyen sivil vatandaşlar için af çıkartmak da hukuka uygun değil... E. savcı Ali Özgündüz'ün dün hatırlattığı gibi Af yasaları TBMM tarafından ancak nitelikli çoğunlukla çıkarılabilir. Bir kayıt da ceza profesörüAdem Sözüer'den:

- İşlenmiş suçlardan dolayı af ama gelecekte işlenecek suçlardan dolayı sorumluluk doğmayacağı yönünde hukuki düzenleme yapılamaz...

Özetle.... KHK'nın bu maddesi süratle geri alınmalı. .

Meclis nerede..... .

Hukuk Devleti'nin en önemli özelliği; yazılı kurallara saygı ve yargı denetimidir. Anayasa'nın 121. maddesi OHAL KHK'larının Meclis Genel Kurulu'na ivedilikle sunulmasını emrediyor. . Ancak bu olmuyor... Hukukçu Ece Güner diyor ki:

"Son çıkarılanlar dahil bugüne kadar çıkarılan toplam 30 OHAL KHK'sından sadece 5 tanesi Meclis tartışmasına ve onayına sunulduktan sonra kanunlaşmıştır. 25 OHAL KHK'sı ise henüz Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmemiştir...

OHAL KHK'ları Meclis'e sunulmalarından itibaren en geç 30 gün içerisinde TBMM Genel Kurulu'nda tartışılarak akıbetleri hakkında karar alınmalıdır. Ancak uygulamada bu önemli kurala uyulmamaktadır. "

Referandumda hep vurgulandı; "Evet oyu ile Meclis güçleniyor"du. Hani nerede?


a45UyF587661-171226145535 Oraj Poyraz At Neomailbox 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/12/26  15:30 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder