25 Aralık 2017 Pazartesi

MEHMET BOZ : MARAŞ KATLİAMI

Atılan sloganlar aşağıda.
Gaza gelenler belli.
Gaz dökülüp yakılanlar, evleri basılanlar da belli.

Peki biz şimdi kimi suçlamalıyız?
Hayır, yanlış olmasın tek tek kişileri değil, hatta parti ya da kurumları da değil.
Biz şimdi hangi fikri suçlamalıyız?

Şimdi komünistler mi suçludur?
Ruslar, KGB mi suçludur?
Yoksa Amerika, CIA mı suçludur?

Suç ortakları kimlerdir?
Aleviler mi suçludur?
Caferiler, Şiiler, Kürtler, Melamiler, Bektaşiler ne bileyim kimler?

Sünniler misal suçlu mudur?
Yanlış olmasın tek tek insanları, dernekleri ya da partileri sormuyorum.
Fikir olarak kimler neden gaza gelmiş, kimlerin evlerini basmış katletmiş ona bakıyorum.

Hani ortaya bir soru atsak, bu ülkenin olağan mağdurları ve olağan zalimleri neden hep aynıdır?
Neden?
Bundan toplum kesimleri kendilerine düşen bir sorumluluk payı neden çıkamaz?

Bu gün de aynı laflar, aynı ilkel tipleri görüyorum.
Youtube bunları videolarıyla dolup taşıyor.
Üç kelimeyi bir araya getirmeyi bilemeyen çok ama çok aşırı dindar Sünniler var.
Televizyonda Osmanlının şahlanışını elinde çifte, nacak, balta, hatta inanmayacaksınız oyuncak ata binerek seyreden zavallılar.
Nedir, nedendir bu utanmazca zavallılık.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA     



MEHMET BOZ : MARAŞ KATLİAMI

bomemed@gmail.com

Zaman bu katliamların tertibinin arkasında hangi mihrak/ların olduğunu göstermiştir.

***

KAHRAMANMARAŞ KATLİAMI'dan (19-26 Aralık 1978):

Belediye hoparlörü: Üç din kardeşimizi komünistler öldürdü. Askeri telsiz: Aleviler askeri kışlayı bastı...

Kahramanmaraş olaylarında en kanlı sahnelerin fitili öldürülen iki sol görüşlü öğretmenin cenazesinin kaldırıldığı akşam saatlerinde ateşlendi. Maraş'ta üç Sünni gencin öldürülmesi kentte infiale neden oldu. Bu infiali bir katliama dönüştürecek anons ise 22 Aralık gecesi belediyenin hoparlöründen geldi: "Üç Müslüman din kardeşimiz komünistler tarafından öldürüldü. Bunların kanı yerde kalmayacak!"

Bu anons peşi sıra cami hoparlörlerinden de yapıldı. "Dünkü olaylarda komünist ve Aleviler tarafından şehit edilen üç din kardeşimizin cenazesi kalkacaktır. Bütün din kardeşlerimiz buna katılsınlar son görevlerini yapsınlar" seklindeki anonslar kentte artık geri alınamaz bir savaşın habercisiydi. Belediye hoparlöründen yapılan anonslar sabahın erken saatlerinden itibaren devam etti. Halk ölen Sünni vatandaşların cenazesinin kaldırılmasına çağrılıyordu. Asker yayının yapıldığı belediyeye gittiğinde yayın odasında kimse yoktu. Kime sorulduysa yayını kendilerinin yapmadığını söylüyordu. Tahrik olan halk provokatörlerin liderliğinde saldırıya geçti. Trabzon Caddesi'ndeki dükkânlar tahrip edildi.

YÖRÜKSELİM yerle bir

Aynı saatlerde sloganlarla yüzlerce kişi Alevi mahallesi Yörükselim'e yürüyüşe geçti. Ellerinde Türk bayrağı taş ve sopalar bulunan grup içerisinden bazıları "Yörükselim'de arkadaşlarımız şehit edildi. Haydin" diyordu. Yörükselim ellerinde uzun namlulu silahlar tabancalar av tüfekleri benzin bidonları bulunan bu kalabalığın saldırısına uğradı. Birçok kişi öldü pek çok kişi yaralandı. Onlarca ev yakıldı.

Serintepe Mahallesi'nde de kanlı çatışma başlamıştı. Tam bu sırada ikinci öldürücü anons yapıldı. Askerler "Kışla'ya saldırı oldu. Kışla'yı Aleviler bastı" şeklinde telsiz çağrısı alınca olay yerinden ayrıldı. Bu provokasyon planı harfiyen işledi. Asker gitti katliam başladı. 93 ev tahrip edildi 13 kişi öldürüldü. Aradan 33 yıl geçmesine rağmen askerin oradan uzaklaşmasını sağlayan telsiz anonsunu kimin yaptığı da hâlâ meçhul.

Sıradaki mahalle ise Alevi nüfusunun az olduğu Yusuflar'dı. Ellerinde silah ve sopalar bulunan topluluk daha önceden belirlenen evlere girip içerideki Alevileri darp ediyor öldürüyor sonra da evlerini ateşe veriyordu. Kaçmaya çalışan Aleviler de bu saldırılardan nasipleniyordu. Akşama doğru Yusuflar Mahallesi'ndeki kanlı bilanço şöyleydi: 16 ölü çok sayıda yaralı. ( 1)

***

ÇORUM KATLİAMI'dan (28 Mayıs-10 Temmuz 1980) :

Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) önde gelen isimlerinden Gün Sazak'ın 27 Mayıs 1980 Ankara'da Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi (DHKC) tarafından öldürüldüğü iddiası üzerine Çorum'da da gerginlik arttı.

28 Mayıs 1980 günü 'milliyetçi gençlerin' ... saldırılarda "Kana Kan İntikam- Kanımız aksa da zafer İslamın" haykırışlarıyla başlayan Çorum Katliamı 10 Temmuz 1980'e (yaklaşık 1 5 ay) kadar devam etti. Yürüyüş korteji kısa süre sonra saldırıya dönüşür.

Resmi kayıtlara göre 57 resmi olmayan kayıtlara göre ise 100'den fazla yurttaşın hayatını kaybettiği yüzlerce yaralı ve binlerce kişi şehri terk etti. 300'e yakın ev ve işyeri ise tahrip edilerek yıkıldı.

Alevi ve Sünni mahalleleri arasında barikatlar kuruldu ve çatışmalar başladı. (2 )

***

SİVAS MADIMAK KATLİAMI'ndan (2 Temmuz 1993):

2 Temmuz 1993'te Sivas'taki Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri'ne gelenlerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişi ölmüştü.

Cuma namazının ardından etkinliklerin yapıldığı kültür merkezinin önüne bir yürüyüş başladı. "Sivas laiklere mezar olacak" atılan sloganlardan biriydi.

Süren davalar temyizler müdahil avukatların talepleri yıllarca devam etti. Sivas Katliamı davası 20 yılın ardından geçen yıl zaman aşımı gerekçesiyle kapatıldı. (3 )

***

BAŞBALAR KATLİAMI'ndan

Madımak'ta 33 aydının yakılmasından 3 gün sonra Erzincan'daki Başbağlar Köyü'nde gerçekleşen katliamı örgütün lideri Abdullah Öcalan katliamı örgütün o dönemki komutanlarından Dr. Baran'ın yaptığını söylemişti. PKK'nın merkezi yayın organı Serxwebun'da da eylemi örgütün gerçekleştirdiği kabul edilmişti. PKK 33 sivili öldürülüp köy ateşe verdi. (4 )

( 1)https://odatv.com/maras-katliaminin-bilinmeyen-goruntuleri-ortaya-cikti--2312111200.html

(2 )http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/76477/Corum_da_Alevilerin_katledilisinin_34 . _yili.html

(3 )https://odatv.com/madimak-icin-yuruduler-0207171200.html http://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/07/150702_sivas_1993

(4 )https://odatv.com/basbaglar-katliamini-kim-yapti-0507171200.html


a45UyF587661-171226021630 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2017/12/26  04:30 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder