15 Aralık 2017 Cuma

YÜZ YÜZE GİZEMLİ BİTCOİN TİCARETİ

Sipariş bir makale olmuş, bu belli.
 Devlet bitcoin ve dijital paraları marjinalize etmeyi bırakmalı.
Tam tersine bunları yasal sistem içine nasıl dahil edeceğine kafa yormalı.
Nasıl vergi alınır bunu hesap etmeli.

Evet, dijital paralar bankalar arası işlem trafiğinde uğramadan transfer oluyor.
Bu devletleri rahatsız ediyor.
En önemli rahatsızlık konusu vergi toplamak konusunda para trafiğini denetlemekte yaşanan sıkıtıdan dolayı.

Ve ikinci önemli rahatsızlık konusu ise emisyonunu kontrol edemedikleri bir paranın para piyasalarında hakim para haline gelmesiyle yerel ve küresel fiyat paraları kenarda kalma tehlikesi.
Bu özellikle dolar basan küresel oligarklar ve lira basan yerel merkez bankasını rahatsız ediyor.
Neden mi?
Dolar açısından, ağzından burnundan dolar fışkıran bir dünyada yeni bir paranın küresel para olması dolar hegamonasına son vermesi, anormal, dehşetli bir dolar enflasyonuyla küresel para sisteminin kırılıp, yıkılmasına sebep olması tehlikesi var.
Yerel ve ulusal paralarda ise bütçe açıklarını olur olmaz para basarak kapatan ulusal merkez bankalarını imkanlarını daraltan yeni bir aktör dijital paralar.

Ancak, ister güzellikle, ister zorla, gelecek dijital paraların üzerinde dönüp duracak.

Benim önerim, ulus devletlerin vergi toplamak için mal ve hizmetlerin üretildiği ve sunulduğu alanlara yoğunlaşarak vergi kaçağını önlemek yönünde çaba harcamaya yoğunlaşmaları.
Para trafiğini sık boğaz ederek ancak yer altı ekonomisine hizmet etmiş olursunuz.
Netekim, ülkemizde başta nickname'i Allah olan en büyük siyasetçi olmak üzere, ve 24 peygamber lakaplı diğer büyük siyasetçiler ve bürokratlar para trafiğinin izlenmesini falan iplememiştir.
Ülkemizin sınır kapılarından valizlerle dolarlar, eurolar hatta kargo olarak altınlar başka ülkelere taşınmıştır.
Daha önceleri de Uzanlar döneminde özel uçakların koltuklarına dolar dolu çuvalların oturtulup ülke dışına kaçırıldığını hatırlayınız lütfen.
Demek ki, para trafiğinin takibi küçük kuşları tutmak yarayacak bir iş, belki de gariban insanlara ekstra sıkıntılar vermekten başka bir işe yaramıyor.

O halde vergi kaçağıyla mücadeleyi mal ve hizmetlerin sunulduğu, satışların yapıldığı yer ve noktalara yoğunlaştırmak daha mantıklı olacak.

Bitcoin transferlerini vergilendiren POS cihazları, yazar kasalar üzerine kafa yormaya başlamak lazım.

Belki de, Bitcoin olarak toplanan vergi çok daha hızlı, kolay ve ucuz toplanacak bir vergi olacaktır.

Bütün bu gizemli ve yüzyüze yapılan alışverişler bitcoin takasının yasal zemine oturtulmamasından dolayı olmaktadır.
Ve bir de devletin hala daha bitcoin paramıdır, menkul değer midir bunun kararına bir türlü varamamış olması büyük etkendir.
Unutmayın ki, cebinde dolar, lira taşıyanlardan taşıdığı her miktar için belirli bir vergi alınmamaktadır.
Ama bu günlerde konuşulan bitcoin alım satımları ve bulundurmalarından vergi alınmasıdır.

Bitcoin gerçekte paradır.
Senet, bono, tahvil ya da benzeri bir değerli kağıt hükmünü taşımaz.
Paradan kendisinden vergi alınmaz.
Ama bu parayla yapılan ticaretten vergi alınır.


Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA     



YÜZ YÜZE GİZEMLİ BİTCOİN TİCARETİ

Hemen hemen her gün rekor kıran Bitcoin'in İstanbul'da bir site üzerinden yüz yüze ticareti yapılıyor. Aracılar ile satıcılar site üzerinden iletişim kurup AVM'ler veya belli bazı kafeler gibi belirli noktalarda buluşup anlaşıyorlar. Uzmanlara göre illegal yollardan kazanılan paralar da bu yöntemle Bitcoin'e dönüştürüldükten sonra tekrar yüz yüze ticaret ile nakde çevriliyor. Ayrıca aracıların bitcoin aldıkları paraları legal yollardan elde edilmiş olsa bile devlete bu satış için vergi ödenmiyor.

15 Aralık 2017

CAN MUMAY/BARIŞ ÖZKAN

Sık sık kırdığı rekorlarla nadiren düşen değeriyle bazen de uzmanların 'Aman ha uzak durun!' uyarılarıyla gündeme geliyor. Antalya'da uğruna cinayet işlenen İstanbul'da 12 milyon lira değerinde gaspa neden olan kripto para birimi Bitcoin'den bahsediyoruz.

Kripto para birimi Bitcoin kırdığı rekorlarla tüm dünyada haber olmaya devam ederken ülkemizde henüz her kesim tarafından bilinmiyor. Ancak dijital para alanında yaşanan bu gelişmelere uzun süre kayıtsız kalınmayacak gibi.

Kripto para ile ilgili hergün yeni bir haber okurken ülkemizde Yüz yüze Bitcoin alışverişi için aracı olan bir site kurulduğu ortaya çıktı.

Söz konusu siteye göre Türkiye'de yüz yüze Bitcoin satışı yapan İstanbul'da 17 İzmir'de 4 Yalova'da ise 1 kişi bulunuyor.

Bu kişilerle site üzerinden iletişime geçebiliyorsunuz. Bitcoin satışına aracı olan kişilerin yapacakları işlemlerin bir alt sınırı oluyor. Örneğin bazı kullanıcılar 5 bin dolar ve 100 bin dolar arasında işlem yaparken bazı kullanıcılar da Türk lirası üzerinden işlem yapıyorlar. İşlem sınırı 500 TL ile 1 milyon TL arasında değişebiliyor. Bazısında ise işlem limiti 5 bin dolar ile 500.000 dolar arasında değişiyor. Sozcu.com.tr olarak görüşmek istediğimiz Bitcoin satıcıları telefonlarımıza dönüş yapmadı.

BULUŞULACAK YERLER BELİRLİ

Bitcoin almak isteyenlere aracı olan kişiler alıcılarla sadece belirli noktalarda buluşuyor. Bazı satıcılar ise saat aralığı bile veriyor. Satış için buluşulan yerler arasında İstanbul'da Fatih Suadiye Beyazıt Beşiktaş Şişli gibi semtler ile alış veriş merkezleri bulunuyor. Bir kişi ise sadece Fatih'teki bir AVM'de müşterileriyle görüşüyor.

Bitcoin'ini satan biri dünyaca ünlü kahve zincirinin Suadiye şubesinde görüşmeyi kabul ediyor.

NİYET İYİ DEĞİL

Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada Blockchain teknolojisinin çok önemli olduğunu ve Türkiye'nin bu alanı iyi takip etmesi gerektiğini söylerken yüzyüze bitcoin ticareti yapan insanların niyetlerinin kötü olduğunu belirtti. Kurtuluş "Terör finansmanı kara para kumar parasını bitcoin ile topluyorlar. Bu parayı daha sonra nakde çevirmeleri gerekiyor" diyor. Yani illegal yollardan kazanılan para bitcoin alınarak aklanıyor ve daha sonra tekrar nakde çevrilerek sisteme sokuluyor. Güney Kore'nin bu yüzden bitcoin transferini yasakladığını anlatan Kurtuluş ülkede coin fiyatlarının yüzde 20 pahalandığını açıkladı.

http://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/yuz-yuze-bitcoin-ticareti-ile-kara-para-akliyorlar-2133327/


a45UyF587661-171215214916 Oraj Poyraz At Openmail oraj.poyraz@openmail.cc
2017/12/15  22:20 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder