26 Aralık 2017 Salı

KHK İLE ASKERİ FABRİKA VE TERSANE İŞLETME AŞ KURULDU

Burada gözden kaçırıla önemli nokta şu, söz konusu tersanelerin pek çoğu gemi imalatından çok Deniz Kuvvetlerine ait gemi ve deniz araçlarının olağan ve olağanüstü bakımları, tamirleri içindir.
Bu tesisleri Deniz Kuvvetleri emrinden alınması, başka kurumların emrine verilmesi, Deniz Kuvvetlerinin bu tesislerden faydanmasını kısıtlayacak, sınırlayacak şekilde kurumsal yapılanmalar içine dahil edilmesi Deniz Kuvvetlerini zaafiyet içine sokacaktır.
Bu tesislerle ilgili olara yapılacak her planlamada ilk öncelikle Deniz Kuvvetlerinin kullanımı düşünülmeli.

Benzer şekilde Kara Kuvvetlerindeki askeri fabrikaların bir bölümü de Kara Kuvvetlerinde mevcut araçların en üst seviyede bakım, yenileme ve onarımları içindir, bu tesislerin bu işlerden alıkonulup, başka işlere tahsis edilmesi büyük sıkıntı yaratır.

Kendi araç ve gereçlerine periyodik, olağan bakım ve tamirleri yapamayan bir ordu düşünülemez.
TSK hiçbir aracı kuruma ihtiyaç duymadan, izin almadan, müracaat etmeden, doğrudan birinci elden kendi araç ve gereçlerini birinci elden kendi içerisinde tamir ve bakımlarını yapabilme kabiliyetine sahip olmalıdır.
Bu imkan modern orduların tamamında vardır.
Lojistik, ordu donatım, levazım hizmetleri ilk olarak orduların tanımladığı, orduların ihtiyaç duydukları orduları olmazsa olmaz, ankastre olarak, bünyesinde bulundurmaları gereken birimler ve hizmetlerdir.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA      

KHK İLE ASKERİ FABRİKA VE TERSANE İŞLETME KURULDU

26 Aralık 2017

Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT ) kuruldu.

TSK çatısı altında faaliyet gösteren 81 ildeki askeri fabrika ve tersaneleri bünyesinde toplanacağı anonim şirket için 50 milyon TL başlangıç ödeneği konuldu.

Yeni KHK ile yaklaşık 60 yıllık bilgi birikimine sahip askeri fabrikaların ve tersanelerin savunma sanayisine kazandırılması için Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi kuruldu.

Askeri fabrikalar ve askeri tersanelerin imkan ve kabiliyetlerini kullanarak sipariş alacak ASFAT yeni tesisler inşa edebilecek ve yabancı personel de çalıştırılabilecek.

HAZİNE'NİN SERMAYESİNİ MSB YÖNETECEK

Şirket ayrıca siparişler ve teklifler sebebiyle gerektiğinde müşterek imalat tasarım araştırma-geliştirme ürün geliştirme faaliyetlerinde bulunabilecek askeri fabrikalar ile tersanelerin gelişimini ve modernizasyonunu sağlayacak ve tesisler inşa edebilecek.

Şirketin sermayesinin tamamı Hazine Müsteşarlığı'na ait olacak. Ancak Hazine Müsteşarlığı'nın ASFAT'taki pay sahipliğine dayanan oy yönetim temsil denetim gibi hak ve yetkileri Milli Savunma Bakanlığı tarafından kullanılacak.

ASFAT'ın başlangıç sermayesi 50 milyon lira olacak. Bu tutar askeri fabrika ve tersanelere ait döner sermaye kaynaklarından bu kaynakların yetersiz olması halinde Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

İHALE HÜKÜMLERİ UYGULANMAYACAK

Askeri fabrikalar ve tersanelere ait işletme makine ve benzeri atıl varlıkların ASFAT'a kiralanması veya işletiminin verilmesi dışında döner sermayelerle ilişkileri ile ilgili protokoller imzalanabilecek.

Şirket aynı şekilde geri vermek veya gerçeğe uygun değerini ödemek şartıyla askeri fabrika tersaneler ve Milli Savunma Bakanlığı envanterinde bulunan ham madde yedek parça sistem alt sistem ve benzerlerini kullanabilecek. Milli Savunma Bakanlığı envanterinde bulunan platform mühimmat ekipman sistem ve alt sistemler ile altyapı ve test merkezlerden bakan onayı ile bedelsiz yararlanabilecek.

Askeri fabrikalar veya tersaneler bünyesindeki döner sermaye işletmelerinin ASFAT ile imzalayacakları sözleşmeler ve bu sözleşmelerden kaynaklanan mal ve hizmet alımları hakkında Devlet İhale Kanunu ile Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanmayacak.

Kaynak: Ajanslar

http://www.turksail.com/genel-haberler/15701-khk-ile-askeri-fabrika-ve-tersane-isletme-as-kuruldu


a45UyF587661-171227084229 Oraj Poyraz At Openmail oraj.poyraz@openmail.cc
2017/12/27  09:30 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder