27 Ocak 2018 Cumartesi

İSTANBUL BATIYOR




İSTANBUL BATIYOR.

Çevre biyoteknolojisi alanındaki bilimsel çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Derin Orhon ile hidrolik ve su kuvvetleri üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. İlhan Avcı'ya göre proje İstanbul ve Marmara Denizi için büyük bir tehdit.

26 Ocak 2018 Cuma 21:18

Çevre Biyoteknolojisi alanındaki bilimsel çalışmaları ile tanınan Prof. Dr. Derin Orhon ile Hidrolik ve Su Kuvvetleri üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. İlhan Avcı'yla İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) buluştuk. "Çılgın Proje" olarak tanıtılan Kanal İstanbul'u enine boyuna konuştuk. Projenin İstanbul'da ne kadar büyük bir tahribata yol açacağı şimdiden gözler önünde. Orhon İstanbul'un su kaynaklarının yok olacağına dikkat çekerek Marmara Denizi'nin tamamen kaybedilme riskiyle karşı karşıya kaldığını anlattı. İlhan Avcı da "İstanbul şu an batan bir gemi. Bu gemi bu yükü kaldırmaz" diyor.

- Kanal İstanbul deyince aklınıza ne geliyor?

DERİN ORHON: Peri masalı geliyor aklıma. Gerçekçilikle ilgisi olmayan bir proje. Bunun altını da açmak lazım. Böyle büyük projeler birtakım bilimsel temellere dayanmak ve o temelleri doğrulamak mecburiyetindedir. Yani bilimsel bazda sürdürülebilir olduğunu kanıtlamak durumundadır. Bu tür desteklerin hiçbiri alınmadı bunlara başvurulmadı. Alınma şansı da yok.

- Neden?

D. O: Şu an çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Bu sürecin bir yılda bitmesi lazım. En doğru şekilde yapılsa bile gerekli çalışmaların bir yılda bitmesi mümkün değil. Ne yapılacak? Yapılmış gösterilecek veya yapılıyor gibi davranılacak.

- O çalışmalar nelerdir?

D. O: Bu Marmara Denizi'ni korkunç bir şekilde etkileyecek bir proje. Marmara Denizi'nin hidrodinamiğinin yani akıntı düzeyinin su hareketlerinin ve ekolojisinin ne olacağını ölçümlerle ve modellerle desteklemek lazım. ÇED bunu yapacağını iddia ediyor ama bu çalışmalar şimdi başlasa iki seneden önce bitmez. Bu proje 2011'de ortaya atıldı. 2011'den bu yana bunlara gerek duyulmamış hiçbir şey de yapılmamış. Aslında böyle bir projeyi ortaya atmadan önce bu çalışmaların yapılması gerekiyordu. Marmara Denizi'nde daha evvel yapılmış çalışmalar var. Ama onlara bile bakılmamış.

- Sizce bu projenin amacı nedir?

D. O: Bu projenin belli bir amacı yok bence. İstanbul'a görünür bir faydası da yok. Görünmeyen amaçları olabilir ama onlar hakkında bilimsel bir yorum yapmak mümkün değil.

- Yarımadayı adaya dönüştürmek ne kadar mantıklı?

D. O: Mantık açısından bakmamak lazım. Eğer bir yarar varsa yapılabilir ama ben burada bir yarar da görmüyorum. Yarardan ziyade çok önemli zararlar görüyorum.

- İstanbul'a ne getirir ne götürür?

D. O: İstanbul'a bol bol nüfus getirir. n Bunu biraz açar mısınız?

İLHAN AVCI: Bugünkü güzergâh Sazlıdere Barajı'nı devre dışı bırakıyor. Kanal için öngörülen bir ön kesit var. Genişliği toplam 400 metre. Bu genişliğin 200 metrelik bölümünün derinliği 25 metre sağda ve solda 100'er metrelik bölümünde ise 15 metre. Sağında solunda duble yollar var. Onun çevresi de yerleşim alanı. Zaten 1 milyon 300 bin nüfusla yola çıkıldı.

D. O: Şimdi 500 bin diyorlar nüfusa.

İ. A: Şimdi yumuşak görünsün diye 500 bin deniyor ama mümkün değil.

D. O: İstanbul'un 100 binlik çevre planı 2009 yılında bütün belediye meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Bu planda şu sonuca varıldı: İstanbul'da su kaynakları azdır. Nüfus artışı İstanbul için en büyük tehdittir. Kentin nüfusunu 2013 yılında 16 milyona sabitlemek gerekmektedir. 400 bilimadamının çok uzun soluklu bir çalışma sonunda 4 senede bitirdiği bu plan böyle bir sonuca varırken İstanbul'da yeni bir yerleşim alanı yaratmayı nasıl izah edebilirsiniz? Bu kanalı yapınca o bölgenin nüfusunu 500 bin ile 1 milyon arasında tutabileceğinizi nasıl düşünürsünüz? Bunların getireceği çevresel sorunlar ne olacak? Bu yeni nüfusa nereden su gelecek? Atık suları nereye gidecek? Bunların ulaşım yolları ne olacak? Burada yaşayan nüfus İstanbul'la nasıl irtibat edecek?

'Terkos Gölü bitecek yeraltı suları yok olacak'

- Çevresel sorunlar dediniz. Ne gibi mesela?

D. O: Bu proje İstanbul'a daha evvelki planların engellemeye çalıştığı nüfus yükünü getirecek. İstanbul doğal kaynakları zengin olan bir şehir değil. İstanbul'da su için gökyüzüne bakıyoruz. Yağmur yağdı mı yağmadı mı diye bakıyoruz. İstanbul'un başka su kaynağı yok. Yağmur yağarsa o barajlar doluyor oradan da su veriyoruz. Bu da bazen yetmiyor. Kaça mal olduğunu bilmediğimiz temiz mi kirli mi olduğunu bilmediğimiz Melen'den buraya su getirmeye kalkıyoruz. Sanki çok büyük barajlarımız göllerimiz varmış gibi bu proje mevcut barajlardan bir tanesi olan Sazlıdere Barajı'nı yok ediyor. Mevcut barajı kaldırıyorsan yerine ne koyuyorsun? Bunun yanıtı yok.

Bu kanal Terkos'un yanından geçiyor. Terkos Barajı'nı tuzlandırabilir. Terkos Barajı tuzlanırsa ne yapılabilir? Oraya ne yapacaklar? Terkos Barajı'nın etrafını geçirimsiz bir tabakayla kaplamaları lazım. Peki ya yeraltından geçerse buna nasıl mani olunacak? İddia ediyorum Terkos Barajı da kirlenecek tuzlanacak. Bu iddiamı çürütecek bilimsel verileri bu projeyi yapanların ortaya koyması lazım. Terkos Barajı'nı da tuzlanma nedeniyle kaybedeceksiniz. Bu projenin en azından buna karşı etüt edilmiş buna karşı önlemler getirilmiş olması gerekmez mi? Böyle bir şey yok şu anda.

Bu kanal 25 metre derinlikte tuzlu su taşıyacak. Belli bir noktada ikili bir akım da oluşabilir. Bunu da bilmiyoruz daha. Oradaki akım düzeyinin nasıl olacağına dair hiçbir gösterge hiçbir çalışma yok. Peki bu tuzlu su sağından ve solundan yeraltı su kaynaklarına sızmayacak mı? Yeraltı su kaynaklarını bir daha geri kazanamamak suretiyle tamamen kaybetme tehlikesi var. Biri çıksın bana 'hayır' desin. 'Bunun bütün çalışmalarını modellemelerini yaptık böyle bir tehlike olmadığını biz gördük. İçiniz rahat olsun' desin ama böyle bir çalışma yok. Yüzde yüz biliyorum; bu kanal yeraltı su kaynaklarını yok edecek. Su kaynakları zaten kısıtlı. Özellikle kanalın batısındaki Trakya bölgesindeki bütün sanayii Çerkezköy'e kadar yeraltı su kaynaklarını bol miktarda kullanıyor. Oradan başlayarak yeraltı su kaynakları yok olabilir. Bir kere bu çok büyük bir tehlike. Yerüstü su kaynaklarını yok ediyoruz. Yeraltı su kaynaklarını tuzlandırıyoruz.

Marmara boğulacak

- Proje denizleri nasıl etkiler?

D. O: Şimdi İstanbul'da doğru düzgün arıtma tesisi bile yok. Yeni yeni yapılmaya başlandı. Biz arıtma tesislerini yaparken bu 1.5 milyon nüfusun pis suları nereye gidecek? Nereye boşalacak? Karadeniz'in suları Marmara'ya çift akımlı doğal kanalla boşalıyor. Bunun boşaldığı yerde derinlik de akıntılar da çok müsait. Yavaş yavaş dağılarak Çanakkale Boğazı'na kadar gidiyor. Bu doğal su yolu. Ölçümler yapıldığında Karadeniz'in fevkalede kirli bir suyu olduğunu görüyoruz. İstanbul Boğazı'na ve Marmara'ya ciddi bir kirlilik yükü geliyor Karadeniz'den. Biz ne yapıyoruz? Bu kirlilik yetmemiş gibi bir başka kanal daha açıyoruz. Marmara'daki oksijen oranı yıllardır düşüyor. Bu kanal Marmara'nın en sığ olduğu bölgeye boşalacak. O en sığ olduğu bölgeden denize yayılmaya başlayacak. Siz Marmara'da oksijen oranının yükselmesini hatta aynı oranda kalmasını bile garanti edemezsiniz.

'Kanalda kaza olmayacak mı?'

- Boğaz için tehlike oluşturur mu?

D. O: Bir taraftan "Boğaz trafiği İstanbul için bir tehlike yaratıyor" diğer taraftan da "Kanal İstanbul bir tehlike yaratmaz" deniyor. Kanalın iki yakasında 1.5 milyon kişilik bir yerleşim bölgesi yaratıyorlar. Genişliği yer yer 1 kilometreyi geçen çok daha az nüfusun yaşadığı Boğaz'da tehlike oluyor da 400 metrelik bir kanalda aynı tehlike olmuyor mu? Boğaz'da kaza olur kanalda kaza olmaz mı? 400 metrelik kanalda meydana gelecek kazaların etkisi ne olacak?

Deniz yaşamı ölecek

- Peki denizdeki doğal yaşam nasıl etkilenecek?

D. O: Kanalı kazmaya başladınız. 25 metre derinlikte Marmara'ya kadar geldiniz. Nereye geldiniz? Küçükçekmece'ye. Küçükçekmece'de deniz derinliği sıfırdan başlıyor. Oradan gemilerin gitmesi için en az 25 metre derinlik olması lazım. Burada bir de liman yapacaksınız onun için de derinlik olması lazım. Demek ki Marmara'nın içinde kazı olacak. Bu kazı yapılırken Marmara'nın o bölgedeki doğal zemini taranacak. Doğal yapısı bozulacak. Marmara'nın içinde de kazı yapılacak? Peki bunun modellemesi var mı? Kirlilik modellemesi var mı? Böyle bir şey de yok. Bu kanal denizi fevkalede kirletecek. Ondan sonra da Marmara'nın içinde adalar yapacaksınız. O ada kendi başına nasıl duracak? O adayı yapayım derken bu hafriyat malzemesi yayılacak ve Marmara'nın tabanını tamamen öldürecek. Balıkların en hassas olduğu deniz canlılarının doğum ve büyümelerinin başladığı yer orası... Onu öldüreceksiniz.

En belalı şey balçık

- Bir başka sorun da kanal kazılırken ortaya çıkacak hafriyat.

İ. A: Deniz Küçükçekmece Gölü ve Sazlıdere Barajında yapılacak dip taramasından çıkacak hafriyat yüzüne bakılmayacak malzemeler. Balçık ve çamur. Bugünkü koridorda 1.5 milyon metreküp hafriyat çıkacak.

D. O: Böyle deniyor ama hafriyatı bilmiyorsunuz. Bu hakiki hacim. Kazdığınız zaman hacim artar.

İ. A: Yüzde 30 ya da 50 artar hafriyat. O malzeme 3. havalimanı inşaatında kullanılacaktı. Havalimanı büyük ölçüde bitti. O alanda zaten bu malzemeyi eritmek mümkün değil. Karadeniz şeridinde geniş bantta dolgu yapacaklar. Karaburun'da geniş dolgular var. Diğer bölümü de Marmara Denizi'nde 3 tane ada oluşturacaklar. Bunlardan biri Büyükçekmece Mimar Sinan önünde birisi Gürpınar'ın önünde birisi de Bakırköy'ün önünde. Bunlar aşağı yukarı 50 ve 100 bin hektar olan dolgular. Başka türlü eritemez.

D. O: Mesela siz bir bina yapıyorsunuz? Yeri kazıyorsunuz? Bir sürü hafriyat çıkıyor. Yasa gereği bunu denize boşaltamazsınız. Peki bu proje hangi yasaya dayanarak çıkan atıkları denize boşaltacak. Vatandaşa izin verilmeyen bir uygulama devlet eliyle nasıl yapılacak? Haliç Köprüsü yapılırken köprü ayakları için sondajlar yapıldı. Kanal İstanbul'la kıyaslanırsa çok daha az hafriyat çıktı. Baktık hafriyat temiz. Marmara'ya boşaltılmasına izin verilmedi. Bunu Marmara'ya boşaltamayacaksınız ama milyar metreküpü Marmaraya boşaltacaksınız? Bu olabilir mi?

'Ya kanal ya İstanbul'

- Peki hafriyatlar nitelikli değil dediniz?

İ. A: Burada iki çeşit hafriyat var. Birisi mevcut olan doğal zemin. Taşı kayası toprağı var. Her şey var. İkincisi de su altında kalan Sazlıdere Barajı'nın ve Küçükçekmece'nin altında kalan oksijenden yoksun bakteri üremiş olan aldığınız zaman kükürt kokan hiçbir işe yaramayan bir balçık var. Bu en belalı şey.

- Bu balçık ne olacak?

İ. A: O da bir şekilde uygun olan bir yerlere konacak ama şu an detay yok. Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) raporu çok çarpıcı. Ya kanal ya İstanbul diyorlar. Aynen katılıyorum. Bu batan bir gemi... Batıyor... Ölüyoruz. Bu gemiye ilave yük gelmez. Taşımaz... Karasal alan bitiyor. Orman alanları bitiyor. Kullanacak yerimiz yok. Sıra Marmara'ya geldi. Bunu bu yapılacak adalardan anlıyorum. Ürkütücü...

Parayı başka yere harcayın

- Maliyetine ne diyorsunuz?

D. O: Projenin maliyeti 50 milyar lira... 15 milyar dolar diyorlar. Yani eğer 15 milyar dolarımız varsa hiçbir işe yaramayacak projeler yerine çok başka şekillerde kullanabiliriz. Ama onun da olmadığını düşünüyorum. Bu da Hazine'nin ödediği 3. köprüye Hazine'nin ödeyeceği 3. havalimanına Hazine'nin ödediği Osmangazi Köprüsü'ne veya Hazine'nin ödediği hastanelere dönüşecektir. Bunun geçen gemilerle bir kazanç elde edip projenin bedelini ödemesi mümkün değil.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cevre/913977/istanbul_batiyor.html#


a45UyF587661-180127132529 Oraj Poyraz At Openmail oraj.poyraz@openmail.cc
2018/01/27  13:48 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 

--


Meryem in kardesi
MERYEM 19/27-28.cocugu alip kavmine getirdi, onlar: meryem!
Utanilacak bir sey yaptin.
Ey harun un kizkardesi!
Baban kotu bir kimse degildi, annen de iffetsiz degildi dediler.

Sivrisinekler Neden Linc Ediliyor

24 Temmuz 2013

Yillardir oynanan oyun bir kez daha sahnede. Yazin gelmesiyle birlikte tabiatin en narin canlilarindan olan sivrisineklere karsi bir linc kampanyasi yurutuluyor. Sivrisinekler asagilaniyor, sivrisinekler horlaniyor, sivrisinekler her turlu terlige maruz kaliyor. Ayiptir.

Ne zararini gordunuz bu hayvancagizlarin cok merak ediyorum. Suclari kan emmek mi? Peki sivrisinekler zevkine mi kan emiyor? Ilerde bildigim cok guzel bir insan var, birer gram kan emer miyiz? mi diyorlar birbirlerine? Yasamak icin besleniyorlar yahu, olay bu!

ASLINDA EN SADIK HAYVANLARDIR

Senin o mamalarla besledigin himbil kopegin tenis topunu getirince havalara ucuyorsun, kaybolup seni buldugunda sadakatini yere goge sigdiramiyorsun. Ote yandan sivrisinek dedigimiz hayvan defalarca kovmana ragmen gene gelmiyor mu suratina suratina. Sen uyurken bile basinda beklemiyor mu? Tamam arada ufak isiriklar aliyor belki ama sana zarari yok ki. 70 kiloluk bir insanin vucudunda bes litre kan var, iki gram eksildi diye mi bu tantana? Bu nasil bir cimriliktir, gozun doysun.

Ama kopekler sadikmis! Dunyada kopek mamalarina her yil milyarlarca dolar harcaniyor. O kadar parayi herhangi bir hayvana, mesela yilanlara harcasan yilan en sadik hayvan olur. Sok de sokayim diye pesinde gezer.

Beni en cok yaralayan da sivrisineklerin olurken bile binbir turlu hakarete maruz kalmasi. Ne yazik ki cogu sivrisinek kafasina terligi ya da saplagi yemeden hemen once Allahin cezasi! , Hay ben senin... , .....mun sinegi seni! gibi kufurler yiyerek can veriyor. Hos bir olum olmasa gerek. Oldureceksen oldur ama bari hakaret etme.

Oyle bir nefret var ki maalesef belki de ilk defa kan emmeye cikan bir yavru sivrisinege bile tarih boyunca yasayan butun sivrisineklerin gunahi yukleniyor. Babadan ogula nesil sanki bunlar. Sorsan dun kimi emdigini hatirlamaz, nasil bir vicdandir bu.

HAYVAN HAKLARINDA AYRIMCILIK VAR

Halbuki sivrilerle ayni ortamda mutlu olmak mumkun. Tek yapmaniz gereken uyumadan once odadaki sivrisineklerinizin karnini bir guzel doyurmak. Yani kolunuzu bacaginizi acip sizi emmelerine izin vermek. Karni doyan bir sivrisinek sizi asla rahatsiz etmez, tavanda lambanin yanina veya perdenin arkasina gecip ertesi gun emecegi kanin hayalini kurmaya baslar. Bunu onlara cok gormeyin.

Buradan hayvan haklari savunucularina ve Hayvan Partisi ne de seslenmek istiyorum. Ismini vermeyecegim birtakim hayvanlar soz konusu oldugunda mangalda kul birakmayan sizler mevzu sivrisinekler ve bilumum haserat oldugunda derin bir sessizlige gomuluyor, adeta gozlerinizi yumuyorsunuz. Bu cifte standart degil de nedir? Sivrilerin arkasi yok diye mi boyle yapiyorsunuz? Lobi mi yapmalari gerekiyor?

Ismini vermeyecegim demistim ama dayanamiyorum ve acikliyorum: Bahsettigim hayvanlar kedi, kopek ve esekler. Bunlarin kilina zarar verseniz sizi topa tutarlar. Hayvan haklarinda olcu sanirim hacim. Hacminiz kucukse haklarinizdan faydalanamiyorsunuz. Iste dunyanin en aci gercegi de bu.

Ingilizce anadilimiz olmali

Gecen gun bir is toplantisinin tam ortasina dustum. Toplantidaki herkes Turk tu ama konusmalar arasinda Check et, order edelim, fee bedel, toplantiyi set ettik, forget it, god damn it, oh come on gibi ifadeler duydum ve kendi kendime WTF is going on here! dedim. Tek kelime Ingilizce bilmememe ragmen ben bile ortamin etkisiyle Ingilizce konusmustum. Cok karizmatik buldum bir anda kendimi, kendime saygim artti. Boylece tamamen yurt icinde faaliyet gosteren firmalarin bile ise alirken neden ileri duzeyde Ingilizce istedigini de anlamis oldum.

http://beyinsizadam.net/
lukasaluka@gmail.com


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/



BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder