17 Ocak 2018 Çarşamba

YILMAZ ÖZDİL: KANAL İSTANBUL




YILMAZ ÖZDİL: KANAL İSTANBUL

Yedi senedir heyecanla beklediğimiz asrın projesi Kanal İstanbul'un güzergahı belli oldu… Karadeniz'i Marmara Denizi'ne bağlayacak.

*

Yunanistan'da Korint Kanalı var.

Haybeden 400 kilometre yol yapıp Mora yarımadası'nın etrafından dolaşacağına, zırt diye Ege Denizi'nden Adriyatik'e geçmeni sağlıyor.

*

Rusya'da Volga-Don Kanalı var.

Volga ile Don nehirlerini öpüştürüyor, böylece, arasında denizyolu irtibatı olmayan Hazar Denizi'yle Karadeniz'i birbirine bağlıyor.

*

Almanya'da Kiel Kanalı var.

Taaa Danimarka'nın etrafından dolaşacağına, kestirmeden Kuzey Denizi'nden Baltık Denizi'ne geçiyorsun.

*

Finlandiya'da Saimaa Kanalı var.

Deniz büyüklüğünde olan, ama, eskiden denizle irtibatı olmadığı için oturma odasındaki küvet gibi duran Saimaa Gölü'nü Finlandiya Körfezi'ne bağlıyor.

*

Kanada'da Welland Kanalı var.

Ontario Gölü'nü Erie Gölü'ne bağlıyor, oradan Atlas Okyanusu'na yol açıyor, böylece, deniz ebatındaki göllerinde anca sandalla sazan tutacağına, vızır vızır tanker dolaştırıyor.

*

Panama Kanalı malum…

Tık diye Atlas Okyanusu'ndasın.

Tık diye Pasifik Okyanusu'ndasın.

İki okyanusu birbirine bağlıyor.

*

Süveyş Kanalı desen…

Antalya'dan demir alıp mesela, boydaaan boya Akdeniz'i geçip, Atlas Okyanusu'nun dibine kadar inip, Afrika kıtasının altından kıvrıla kıvrıla dolanacağına, tereyağından kıl çeker gibi Kızıldeniz'e süzülürsün, şak diye Hint Okyanusu'ndasın, gerisini keyfin bilir artık, ister Basra Körfezi'ne git, ister Bengal Körfezi'ne.

*

Ya bizimki?

*

Büyük ve hassas hesaplamalar neticesinde yedi sene sonra açıklanan güzergaha göre, Karadeniz'i Marmara Denizi'ne bağlayacak iyi mi.

*

Arada irtibat yoktu çünkü!

*

Asrın müteahhitlerimizi ve toplam 50 milyar dolarlık maliyeti torunlarına bile ödetecek olan asrın ahalimizi tebrik ederim.

*

Hayırlısıyla bir de Bursa'dan İzmir'e kanal açıp, Marmara Denizi'yle Ege Denizi'ni birbirine bağladık mıydı, tamamdır bu iş yani.


a45UyF587661-180117230420 Oraj Poyraz At Openmail oraj.poyraz@openmail.cc
2018/01/17  23:30 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder