5 Mart 2019 Salı

YAŞAMA HAKKI

Memlekette işler giderek  daha çok şirazesinden çıkıyor.

Bir hatırlatmak istedim.
Artık mahkemeler bile yürürlükteki yasaları yok hükmünde sayıyor ama, yine de yasalar var.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  


YAŞAMA HAKKI

Herkesin fiziksel varlığını sürdürebilmesi buna bağlıdır. Yaşama hakkının gerçekleşebilmesi için ise "kişi dokunulmazlığı" ile "kişi güvenliği"nin sağlanması gerekir.

Kişi dokunulmazlığı insanların yaşama maddi ve manevi varlıklarını koruyabilme ve geliştirebilme haklarını içerir. İşkence ve eziyet yasağı insan onurunu zedeleyen ceza verilememesi ve muamele yapılamaması gibi kurallar bu ilkenin sonuçlarıdır. Anayasamızın mevcut düzenlemesine göre '"mahkemelerce verilen ölüm cezalarının yerine getirilmesi hali" ve meydana gelen öldürme fiilleri "kişi dokunulmazlığı" hükmünün dışında kalır.

MADDE 17: Herkes yaşama maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.

Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz.

Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyeti ile bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz...

MADDE 19: Herkes kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir...

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası

Hukuk düzeni "yaşama hakkı"nı kimseye yaşam üzerinde hiçbir şekilde tasarrufta bulunma izni vermeyecek kadar önemser. Bu bakımdan onulmaz bir hastalığa yakalanan bir kimseyi isteği üzerine ya da büyük acılar içinde kıvranan bir yaralıyı acısına son verme amacıyla öldürmek (ötenazi) pek çok ülkenin ceza hukuku açısından "adam öldürme suçu"dur. Kişinin kendi yaşamı üzerinde karar verme hakkı da var olmadığı için bir kimsenin ölümüne rıza göstermesi gibi düello da hukuka aykırıdır. Kişi belirli durumlarda başkalarına sağlık kazandırmak amacıyla bazı organları üzerinde tasarrufta bulunabilir. Buna karşı kişinin kazanç sağlama amacıyla bedeni ve organlan üzerinde tasarrufta bulunması hukuka aykırıdır. Bu bakımdan kan satılmasına ya da çift organlardan birinin satılmasına ilişkin sözleşmeler hükümsüzdür. (Borçlar Kanunu Madde 20; Medeni Kanun Madde 23; 2236 sayılı Kanun Madde 3).

Bazı Önemli Noktalar

Kişi özgürlüğü ve güvenliği ikisi birlikte insanın yasayla belirlenmiş ve sınırladırılmış durumlar dışında hareket serbestliği ve özgürlüğünden yoksun bırakılmaması anlamına gelir. Burada iki anahtar nokta gözaltına alma ve tutuklama işlemleridir. Bu işlemlerle ilgili bazı hukuki düzenleme ömekleri şöyledir: Polis suç işlenmesini önlemek veya işlenmiş suçların faillerini ele geçirmek için kişilerden (Kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra) kimliğini sorabilir. Bu istem karşısında herkes nüfus cüzdanı pasaport veya resmi bir belgeyi göstererek kimliğini ispat etmek zorundadır (Polis Vazife ve selahiyetleri Kanunu Madde 17/2 3).

Kimliginizle ilgili sorulara doğru cevap vermek zorundasınız. (Türk Ceza Kanunu Madde 528 Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu -CMUK- Madde 135/1)

Kimliğini bir belgeyle ya da polisçe tanınmış kişilerin tanıklığıyla ispat edemeyenler ve gösterdikleri belgelerin doğruluğundan şüphe edilenler aranan kişilerden olup olmadıkları anlaşılıncaya veya gerçek kimlikleri ortaya çıkıncaya kadar 24 saati geçmemek üzere polisçe gözaltına alınabilir. (Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu Madde 17/4)

Üst aranması kural olarak hakim kararıyla yapılır; gecikmede sakınca varsa kanunla yetkili merciin emri gerekir. (Anayasa Madde 20/2).

Suçu işlediği sırada ya da suçüstü sırasında takip edilen kişinin kaçma ihtimali varsa veya hemen kimliğini tayin etmek mümkün değilse tutuklama kararı olmadan dahi o kişi geçici olarak gözaltına alınabilir. (CMUK Madde 127/1)

Polisin haklı yakalamalarda dahi kişiyi bağlama zincire vurma gibi haklan yoktur. Ancak çok özel durumlarda yakalanan kişinin kaçması saldırıda bulunmasının önlenmesi için böyle bir tedbire başvurulur. "Alınan tedbirin orantılı olması" gerekir. (Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu Madde 13).

Gereğinden fazla sert tedbir alan polis ya da polisler hakkında kişiye karşı görevi kötüye kullanmaktan dolayı davacı olma hakkı vardır. (Türk Ceza Kanunu Madde 228)

Gözaltına alınma durumunda kişi 24 saat içinde en yakın sulh hakiminin önüne çıkanlmalıdır. (CMUK Madde 128/1). Üç ya da daha çok kişinin işlediği toplu suçlarda bu süre savcının yazılı emriyle dört güne kadar uzatılabilir. Soruşturma bu sürede sonuçlandırılmazsa savcılığm talebi ve hakimin kararıyla bu süre yedi güne kadar uzatılabilir.

Polis kimlik tespitinden sonra kişiye isnat edilen suçu anlatır. (CMUK Madde 135/2). Aksi takdirde bu bir tazminat davası konusu olabilir. (466 Sayılı Kanun Dışı Yakalanan veya Tutuklanan Kimselere Tazminat Verilmesi Hakkında Kanun Madde 1/2)

Yakalanan kişinin durumu soruşturmanın kapsam ve konusunun açığa çıkmasının sakıncalarının gerektirdiği kesin zorunluluk dışında yakınlarına derhal bildirilir. (Anayasa Madde 19/6)

Polis isnat edilen suçu anlattıktan sonra avukat tayin hakkı olduğunu tayin edemeyecekse baro tarafından tayin edilecek bir avukat isteyebileceğini isterse avukatın sorguda veya ifadede hazır bulunabileceğini yakalanana bildirmek zorundadır. (CMUK Madde 135/3).

Tutuklama kişi özgürlüğüne yönelik en ağır tedbirdir çünkü söz konusu kişinin suçlu olup olmadığı henüz tespit edilememiştir; bu nedenle tutuklama kararını sadece hakim verebilir. (Anayasa Madde 19/3; CMUK Madde 106/1)

Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz. (Anayasa Madde 38/4) Buna masumluk karinesi denir.

Tutuklanan kişilerin makul süre içinde yargılanmayı ve soruşturma veya kovuşturma sırasında serbest bırakılmayı isteme hakları vardır. (Anayasa Madde 19/8)

Bu sayfalara katkılarından dolayı Doç. Dr. İştar Gözaydın'a, Behiç Ak'a ve Helsinki Yurttaşlar Derneği'ne teşekkür ederiz.
Diğer yazılar için tıklayın

http://www.minidev.com/haklarimiz/haklarimiz29.asp

--
AltNot a45UyF587661
-   -   -   -   -   -   -   -   -
Kadinlarimiz icin asil mucadele alani asil zafer kazanilmasi gereken alan bicim ve kilikta basaridan cok isikla bilgi ve kulturle gercek faziletle suslenip donanmaktir.
Ben muhterem hanimlarimizin Avrupa kadinlarinin asagisinda kalmayacak aksine pek cok yonden onlarin ustune cikacak sekilde isikla bilgi ve kulturle donanacaklarindan asla suphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanim.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

-   -   -   -   -   -   -   -   -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

24. ILAHIYATIN DIKKAT CEKEN CELISKILERI

Din; mekansiz olmakla birlikte sonsuz olan, genisligiyle her yeri dolduran, arzusunu hicbir zaman uygulamayan, son derece iyi olan ve bununla birlikte hep hosnutsuzlar meydana getiren, duzeni seven ve bununla birlikte yonetiminde kargasa hukum suren bir zatin onunde diz cokturur. Ilahiyatin "Allah"i nedir, simdi dusunulsun.
-   -   -   -   -   -   -   -   -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder