28 Mart 2019 Perşembe

YAŞAR ALİ MEŞE : DEVŞİRMELERİN SERVETLERİ

YAŞAR ALİ MEŞE : DEVŞİRMELERİN SERVETLERİ

Osmanlı hayranı ahalimiz bir çok vezirlerin devşirme olduğunu padişah analarının yabancı olduğunu bilmez onların kılıçla kaçırılıp ailelerinin öldürüldüğü umurunda olmaz. Ya da Hristiyan ailelerinin küçük çoçuklarının zorla evinden alınıp iç oğlanı olduğunu es geçer. Bunların veziriazam ve çeşitli rütbelere geldiğini ve nasıl müthiş servet topladığı da ilgisini çekmez. Ama tarihe objektif bakanlar tüm gerçeği apaçık görür ve ibret alırlar.

Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan ile evlenen Rüstem Paşa'nın sadrazam olmadan evvel biriktirdiği serveti makama geldikten sonra muazzam bir seviyeye ulaşmıştı. Paşa vefat ettiğinde geriye 12 milyon altın 1700 köle 2900 savaş atı 185 katar devesi 780 bin hasene altın Anadolu ve Rumeli'de 815 çiftlik 76 su değirmeni 5 bin ciltten fazla kitap ve pek çok değerli eşya bırakmıştı. "Yemen fatihi" olarak bilinen Sadrazam Koca Sinan Paşa'nın ise çıktığı seferlerden çok büyük servet edindiğini Tarihçi Selânikî ifade ediyor. Ulema ve asker çevresine kıymetli hediye veya mevkiler vermek suretiyle iktidarını güçlendiren Sinan Paşa'nın vefatından sonra geriye 600 bin düka 2 milyonun üzerinde akçe yirmi küçük sandık dolusu elmas inci ve değerli eşyalardan oluşan mücevherat 600 samur 600 vaşak kürk bin parçanın üzerinde ipekli ve sırmalı kumaş bırakmıştı. Lakin devlet paşanın iç ve dış hazineye olan borcundan dolayı tüm mal varlığına el koymuştu. Muazzam serveti olan sadrazamlardan biri de Nasuh Paşaydı. Nasuh Paşa Diyarbakır Valisi iken Padişaha bir ariza takdim ederek sadrazam Kuyucu Murat Paşa'nın azledilip kendisinin bu makama getirilmesi karşılığında İran'a düzenlenecek seferin tüm masraflarını karşılamayı ayrıca saraya 40 bin altın vereceğini taahhüt etmişti. Lakin paşanın bu isteği reddedildiğini biliyoruz. Daha sadrazam olmadan önemli bir hazineye sahip olan Nasuh Paşa idam edildiğinde geriye 1 milyon duka altını altın ve gümüş işlemeli 1018 kılıç İran ve Mısır halıları ipek ve kadife kumaşlar çoğu değerli 1.100 binek atı 40 çift altın üzengi 1.800 deve 4.000 yük beygiri 6.000 sığır 5000 koyun muhtelif yerlerde çiftlikler saray ve konaklar ve 1000 kişiden oluşan maiyeti kalmıştı. Tüm bu mal varlığı Sultan I. Ahmet tarafından müsadere edildi.

Başı kabak yalın ayak bir Hırvat devşirmesi Rüstem bu akılmaz servete ve rütbeye nasıl ulaşmıştır?Osmanlı torunuyuz diye övünenler Öz Türk Anadolu insanını kesen soyan bu devşirme sırtlanları büyük ve ulu görür.

İnstagram historymankemer

#ww2ym

https://www.facebook.com/hashtag/ww2ym?source=feed_text&epa=HASHTAG

--
AltNot
--
a45UyF587661
-   -   -   -   -   -   -   -   -
Memleket mutlaka modern medeni ve yeni olacaktir.
Bizim icin bu hayat davasidir.

Gazi Mustafa Kemal ATATURK

-   -   -   -   -   -   -   -   -
JEAN MESLIER : SAGDUYU TANRISIZLIGIN ILMIHALI

144. BUTUN DINLER HOSGORUSUZDUR, VICDAN OZGURLUGUNU KABUL ETMEZ VE DOLAYISIYLA IYILIGIN VE GUZELLIGIN YIKICISIDIR

Hicbir sofu yoktur ki, kendisinin bagli bulundugu mezhepten baska mezhebe girenleri, yaratilisina gore, ya dusmanlik, nefret ve tiksintiyle, ya asagilayici gozle gormesin, ya da durumuna acimasin. Ustun din, hep hukumdarin ve ordunun bagli oldugu dindir, Zayif mezheplere ustunlugunu, acimasizca ve cok asagilayici bicimde hissettirir.

Yeryuzunde henuz gercek hosgoru, gercek vicdan ozgurlugu yoktur. Her yerde, her milletin oteki butun milletlerden ayri ve ayricalikli bir sekilde sevgilisi oldugu sanilan bir Allah'a tapilir.

Her kavim yalniz kendisinin gercek Allah'a, dunya capinda Allah'a, doganin hukumdari olan Allah'a ibadet etmesiyle ovunur. Ancak, bu hukumdar, dunya arastirilir ve incelenirse gorulur ki, her toplumun, her mezhebin, her firkanin ya da her dinin mensuplari, her seye gucu yeten Allah'tan; ozenle ve calisarak ancak teveccuhune hak kazanma ayricaligina eristiklerini one suren az sayida uyruklarini kapsayan ve otekilere hic de kulak asmayan, aciz bir hukumdar yaparlar.

Din koyuculari ve bu dinleri tutan ruhaniler, dini asiladiklari milletleri otekilerden ayirmayi acik bir sekilde istemislerdir. Bunlar, kendi surulerini farkli damgalariyla oteki surulerden ayirmak istediler. Bunlar kendilerini izleyenlere, baska ilahlara dusman ilahlar, ozel ayinler, cemaatler, ibadet yerleri, dini torenler verdiler ve ozellikle kendilerine bagli guruhu, oteki dinlerin asagilayici, kufur ve igrenc olduguna inandirdilar. Bu hile ve oyunla, bu acgozlu aldaticilar, mezheplerine girenlerin ruhlarini kimseye danismadan istila edip buyulediler. Bunlari, uysal olmayan, toplum disi yaptilar, insan topluluguna baglilik ve ilgilerini yok ettiler. Fikirlerine ve kendi ayinlerine uygun fikir ve ayinlere sahip olmayanlarin tumune mahkum, lanetlenmis gozuyle baktirdilar. Iste bu sekilde, din, insanlarin yureklerini kapatmaya ve insanin hemcinslerine karsi beslemesi gereken sevgiyi yureklerden uzaklastirmaya erismistir. Uysallik, iyilikseverlik, merhametli olmak gibi ahlakin bu ilk erdemleri, dini hurafelerle kesinlikle uyum kabul etmez.
-   -   -   -   -   -   -   -   -
...Bize duymak istediklerimizi soyleyen kitaplari severiz...

George Orwell1984

-   -   -   -   -   -   -   -   -
Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder