28 Şubat 2022 Pazartesi

YAHYA KEMAL KAYA: ASLIN DİNGO


YAHYA KEMAL KAYA: ASLIN DİNGO

Anadolu'dan, olasılıkla Kayseri tüccarından bir tacir İstanbul'a mal almaya gelmiş. Kaldığı otelde gece canı sıkılmış, otelin oyun salonuna inmiş. Salonda oyun oynayan kumarbazlar, "paralı bir hacıağa geldi, şunu bir güzel yonalım" diye düşünüp, masaya çağırtmışlar. Poker oynuyorlarmış, Kayseriliyi de buyur etmişler. Kayserili, "ne oynuyorsunuz?" diye sormuş! Kumarbazlar "poker" demiş. Kayserili "ben poker bilmem!" deyince de, "çok kolay, hemen öğrenirsin diye kağıtların gücünü, sırasıyla kent, döper, üçlü, ful, kare, floş, en büyük de floş ruayal diye öğretmişler.

Başlamışlar oyuna, Kayserili sürekli yitiriyor, paraları eriyormuş. Sonunda en büyük kağıdı bulmuş, "Floş Ruayal ile tüm verdiklerimi geri alırım!" diye düşünmüş. Potu arttırmış, kumarbazlar görmüş ve kağıtlar açılınca büyük bir sevinçle floş ruayali masaya sermiş. Paralara uzandığında "dur!" diye bir ses duymuş! Bakmış, oyunculardan biri elinde beş benzemez kağıdı masaya koymuş ve " en büyük kağıt bu! Aslın Dingo! Pek çıkmaz diye sana söylememiştik!" der ve paraları önüne çeker.

Kayserili bu, altta kalır mı? Ondan sonra tüm oyunlarda en büyük denilen kağıdı, Aslın Dingo'yu yakalamak için oynamış ve masanın çok kızıştığı, paraların uçuştuğu bir oyunda bunu becermiş. Rest çekmiş ve kağıtlarını açtığında "Aslın Dingo!" diye sevinçle bağırmış! Yine paralara uzanmış, yine "dur bakalım!" diye bir ses duymuş. Dönmüş bakmış, bu kez bir başka kumarbaz, bir gecede bir kez "Aslın Dingo" olur, seninki geçersiz!" der...

Kayserili şaşkın, "Anlaşıldı!" der, "Siz bana bu gece para kazandırmayacaksınız! Ama ben bunun acısını sizden kat be kat çıkaracağım. Hele şu İmar Barışı çıksın, çıktığım son katı değerlendireyim, o zaman görürsünüz siz! Donunuza dek soyacağım sizi! Aslın Dingo'yu da, beş benzemezi de göstereceğim size"


Dipçe: 1- Beş benzemez fıkrası, tüm olasılıklara; siyasal, ekonomik, toplumsal, sağlık ve bilim alanındaki tüm us dışı uygulamalara uyarlarlanabilecek esneklikte olup, günümüzde de her kafadan bir sesin çıktığı, yetkili, yetkisiz, uzman ya da konudan bilgisi olmayan herkesin konuştuğu, yorum yaptığı, her kafadan bir sesin çıktığı, bilim dışı söylemlerin havada uçuştuğu, özellikle aşı ve sağaltım konusunda birbirine karşıt görüşlerin çarpıştığı bu ortamda, hiç de önemsenmesi gereken, çok çabuk ve kolayca yayılabilen yaşadığımız bu kırım günlerine, küresel salgına, yeni tip koronavirüs sürecine de bağlanabilir, değil mi, sayın izleyiciler?

Bu süreçte doğru bir eylem ve önlemle evlerde kapalı kalanlar, yasağa karşın umursamazca sokağa çıkanlar, korunma önlemlerine özen göstermeyenler, öncelikle maskesiz dolaşanlar, sokağa çıkma yasağı açıklandığında çarşı-pazar ve marketlere saldıranlar, yasak bitince tüm önlemleri bir kenara bırakıp, süreç bitmiş gibi kalabalık oluşturan ve bu kalabalıklara karışan duyarsız davrananlar, bir an önce yazlıklarına veya köylerine gitmek için yasakların ve kısıtlamaları kalkmasını isteyenler, böylelikle ve büyük olasılıkla taşıyıcı olabilecek kişiler olarak virüsün yayılmasına istemeden de olsa katkı sağlayabilecek olanlar vb. vb. öylesine çoklar ki!

YKK 👍🤔 😞 😢 😡😠 😈

demiştim, 2 yıl önce küresel salgının ilk dönemlerinde...

Dipçe 2-

Şimdilerde Aslın Dingo, yani beş benzemez üstüne kuramlar geliştirilen, yorumlar yapılan, eleştirilen, sorular sorulan bir olayı yaşamaktayız. İktidardaki Cumhur İttifakına, Bağdaşıklığına karşıt olan ve iktidara aday olduklarını belirten 6 siyasal parti bir yuvarlak masa çevresinde toplanarak yedikleri akşam yemeği sırasında yaptıkları ön görüşme sonrasındaki açıklamalarında 28 Şubat'ta yeniden bir araya geleceklerini ve amaçladıkları güçlendirilmiş parlamenter düzeni getirmek için uzlaştıkları konularda toplumun ve seçmenin önüne bir sözleşme çerçevesinde genişletilmiş yeni bir ittifak, bağdaşıklık ile çıkacaklarını duyuracaklarını bildirdiler.

Seçilen gün çok özel ve önemli bir günün yıldönümü... Bu nedenle uzlaştıkları konular açısından özenle seçildiği anlaşılıyor. 28 Şubat 2022 pazartesi günü yapılacak toplantı sonrası, iktidar çevrelerinin ileri sürdüğü gibi beş benzemez mi oldukları; yoksa Türkiye'nin önünü açacak, geçen 20 yılın, özellikle partili cumhurbaşkanı döneminin getirdiği olumsuzlukları giderecek, toplumsal barışı sağlayacak bir birliktelik mi sağladıkları görülecek. Bu bağlamda dillendirilen helalleşme, hesaplaşma söylemlerinin toplumda yeni küskünlükler, ezginlikler yaratmaması en büyük dileğimizdir. Ancak ve özellikle seçilen gün ve arkasından yapılan açıklamalara bakılırsa; laik-demokratik cumhuriyete gerek söylemlerle ve gerekse de eylemlerle bir tür başkaldırıya karşı, devletin kurumlarından en önemlisi olan TSK'nın uyarılarına MGK toplantısında olur veren dönemin iktidarının iz sürücülerinin, yapılan uyarıların gözardı edilmeden uygulanmasına karşın, bugün ezginlikten konu etmeleri ne kadar gerçekçidir. Böylece, laik-demokratik cumhuriyet ilkelerinin kaldırılarak, devletin temellerine yerleştirilen dinamiti ateşleme görevini mi yüklenecekler? Sağ ve tutucu partilerin böyle bir tutum takınmaları doğal sayılabilir de, bu karşıt partileri bir araya getiren ve başı çeken, devleti, cumhuriyeti kuran kadroların partisi CHP, bu yükü nasıl kaldıracaktır?

İzleyeceğiz...

Göreceğiz...

Değerlendireceğiz...

Yeniden esenlik dileklerimle,

--

- - - - - - - - - - - - - - - -

YENİ YIL YASAKLARI

https://www.youtube.com/watch?v=-btjoIc_0Nw


- - - - - - - - - - - - - - - -

Herkes Öğrenmek İster; Kimsede Karşılığını Vermeye Kalkışmaz.JUVENAL


- - - - - - - - - - - - - - - -

Iyilik, insanlari birbirine baglayan altin zincirdir.

~J.W. Gothe~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Allahtan ne gelirse ona razi ol

~Kutadgu BILIG~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Türküm, doğruyum, çaIışkanım, iyi geIirIi bir bayanIa evIenmek istiyorum.

~Sadece gülmece olsun diye~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Evlendikten sonra erkek ve kadin, yazi-tura gibidir; asla yuz yuze gelmezler, ancak hep beraberdirler.

~Hemant Joshi~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Kendini aşağılayan kişi, yine de aşağılayan biri olarak kendine saygı duyuyordur.

~Friedrich Wilhelm Nietzsche
(d. 15 Ekim 1844 - ö. 25 Ağustos 1900)
Ahlâk ve değerler sisteminin kuruluşuna yönelik bir temel çerçevesinde
çağının kültür, din ve felsefe görüşlerini eleştiren nihilist Alman düşünür, filolog~


- - - - - - - - - - - - - - - -

Biz hükûmetin valisiyiz

~Amir ÇİÇEK, Iğdır Valisi~

- - - - - - - - - - - - - - - -

Kitap insani, insan dunyayi degistirir.

~Hekimoglu ismail~
OrajKalip

- - - - - - - - - - - - -
a45UyF587661
- - - - - - - - - - - - -

Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur-gundem@googlegroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur-gundem+subscribe@googlegroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : 0raj.p0yraz@neomailbox.net  /  oraj.poyraz@openmail.cc
Grup Sayfamiz : https://groups.google.com/g/ozgur-gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/
Özgürlük adam, henüz yeni kurdum.

Siyasi iktidarın sürekli yasakladığı, polisiye önlemler ile gizlemeye çalıştığı şeyleri burada biriktireceğim.

Videolar, resimler, makaleler falan.
:
http://insulaelibertatis.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder