28 Şubat 2012 Salı

POLITIK - 4+4+4'te meslek liseliler: Eti de kemiği de sermayenin

4+4+4'te meslek liseliler: Eti de kemiği de sermayenin

AKP

, 12 yıllık kesintili eğitim modelinde sermayeyi de unutmadı.
Tasarıya eklenecek yeni bir maddeye göre devlet, meslek lisesi açmak isteyen patronlara öğrenci başına para ödeyecek, bu şekilde patronlar kendilerine ait okullarda öğrencileri doyasıya sömürme imkanına kavuşmuş olacaklar.

Milli Eğitim Bakanlığı, 12 yıllık kesintili eğitim tasarısında, sermayenin uzun zamandır beklediği bir değişikliği de gerçekleştirecek.
Buna göre tasarıya eklenecek yeni bir madde ile devlet "kendi meslek lisesini" kurmak isteyen patrona öğrenci başına para ödeyecek.

Organize sanayi bölgelerinde, "özel okul mantığıyla" işleyecek bu okullarda patronlar öğrencileri eğitim adı altında diledikleri gibi sömürebilecekler.

Zaman gazetesinin haberine göre, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, organize sanayi bölgelerinde kurulacak özel meslek liselerini öğrenci başına yaklaşık bin lira teşvikle destekleyeceklerini söyledi.
Dinçer, düzenlemenin halen Meclis'te görüşmeleri süren 12 yıllık kesintili eğitim tasarısına ekleneceğini ifade etti.

Sermayenin uzun zamandır talep ettiği bu değişikliğe göre devletin patronlara aktaracağı para da, aslında devletin öğrenciler için yaptığı harcamalardan karşılanacak.
Bakanlık kaynakları, her bir öğrenci için 1.
700 lira harcama yapan devletin bu kaynağın bin lirasını okul sahibi olmak isteyen patronlara ayıracağını belirtiyor.
Yani Milli Eğitim Bakanlığı, "Meslek Liseleri'ni destekleme" adı altında bu okulları sırtından atarken, sermayedarlara da "devlet destekli sömürü cenneti" kazandırmış olacak.

Patronların bu konuda fazlasıyla ısrarcı olmaları ise şaşırtıcı değil.
Zira Meslek Liseleri'nin nasıl sömürü imkanları vaadettiğine ilişkin sayısız örnek mevcut.
Bunlardan birisi ise daha geçtiğimiz gün, basına açıklamalarda bulunan Bolu İzzet Baysal Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Teknik Müdür Yardımcısı İsmail Karakurt'un söyledikleri.
Karakurt'un açıklamasına göre, öğrenciler geçtiğimiz yıl okullarındaki atölye çalışmalarında toplam 2 milyon TL gelir sağlamışlar, bunun karşılığı öğrencilere ödenen toplam miktar ise 78 bin TL'den ibaret.

(soL - Haber Merkezi)

Özel sanayi liseleri kurulacak

Organize Sanayi Bölgelerinde kurulacak "özel sanayi liseleri"nde okuyacak öğrencilerin ücretlerini sanayici karşılarken, devlet ise sanayiciye bu masraflar için destek sağlayacak.
Bu projeyle özel liselerden mezun olan öğrencilerin sanayicinin teknik ve ara eleman ihtiyacını karşılanması amaçlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Üst Kurulu işbirliğiyle hazırlanan projeye göre OSB'de kurulacak özel liselerle sanayicinin ihtiyaç duyduğu eleman yetiştirilecek, öğrenci ücretini sanayici karşılarken, devlet ise sanayiciye masraflar için her öğrenci başına 2 milyar ödenek verecek.
Meslek liselerine ve yüksek işsizliğe rağmen çözülemeyen teknik eleman sorunu nedeniyle hazırlanan projenin, sanayi endeksli olması ve mezun olan öğrencinin bu sanayi bölgelerine işçi olarak gönderilmesi, özel liselerin öğrenci mi yetiştireceği yoksa kar amaçlı eğitim mi vereceği sorusunu gündeme getirdi.

Özel okul/kolej mantığıyla çalışacak ve doğrudan sanayi sektörüne ara eleman yetiştirecek özel liseler için Çalışma, Sanayi Bakanlıkları'nın yanısıra Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da destek geldi.
Hükümet programında yer alan her OSB'de bir sanayi meslek lisesi için Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci başına belli bir tutarda para verecek.
OSB'lerde kurulacak özel sanayi meslek liseleri için devlet öğrenci başına toplam eğitim maliyetinin belli bir yüzdesini ödeyecek.
Bu ödeme, halen devletteki meslek liselerine her yıl belli bir tutar ödeyen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak.

Her öğrenci için 2 bin TL

Milli Eğitim Bakanı olan Ömer Dinçer'in, önceki gün ASO Başkanı Nurettin Özdebir'le görüşmesinde meslek lisesiyle ilgili gelişmeler konuşuldu.
İlk özel meslek lisesi olarak Ankara OSB'de kurulacak okulla ilgili detaylar paylaşıldı.
Yaklaşık 500 öğrencinin ücretsiz eğitim alacağı lisede, öğrenci başına sadece işletme maliyetinin yıllık 10 bin lira olacağı ifade edildi.
Dinçer, projenin hükümet için büyük önem taşıdığını ve öğrenci başına belli bir tutarın bakanlık tarafından ödenebileceğini söyledi.
Buna göre örneğin, sanayi lisesinde okuyacak bir öğrencinin 10 bin liralık yıllık eğitim giderinin örneğin 1/5'i gibi oranlarda desteğin devlet tarafından ödenmesi üzerinde duruldu.
Bu ise devletin öğrenci başına yıllık 2 bin TL'yi destek olarak bu okullara vermesi anlamına geliyor.

Başbakan'ın da özel olarak ilgilendiği özel sanayi meslek liseleri tam gün eğitim verecek.
Sanayi bölgelerine teknik ve ara eleman yetiştirecek olan özel liselerde okuyan öğrenciler mezun olmadan işe gönderilmesi hedeflenirken, projenin öğrenci yetiştirme endeksli olmadığı tersine sanayicinin ihtiyaç duyduğu eleman ihtiyacına cevap vermek amacıyla hazırlandığı belirtiliyor.

(soL - Haber Merkezi)

2 milyon lira kazandırmanın karşılığı: Asgari ücret

Recep Tayyip Erdoğan'ın eğitimi büyük oranda meslek liselerine kaydırma çabasının sebepleri her geçen gün daha da fazla belirginleşiyor.
Devletin teşviki ile organize sanayi bölgelerinde kurulacak özel meslek lisesi sahiplerini büyük karlar bekliyor.

Eğitimin meslek liselerine kaydırılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğü bugünlerde Bolu İzzet Baysal Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Teknik Müdür Yardımcısı İsmail Karakurt AA muhabirine okullarındaki eğitim ve üretim süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Karakurt'un açıklamaları meslek lisesi öğrencilerinin nasıl ucuz emek gücü olarak kullanıldığına örnek oluşturuyor.
Bu açıklamalara göre okula 2 Milyon TL kazandıran öğrenciler en fazla asgari ücret kadar maaş alabiliyorlar.
Gelir sıkıntısı çeken ailelerin çocuklarının hak ettiklerinin çok altında aldıkları maaş bir lütufmuş gibi sunuluyor.

Özel sektörden ve devlet kurumlarından sipariş alarak eğitimi zenginleştirmek istediklerini ve öğrencileri en üst seviyede yetiştirmek için çalıştıklarını iddia eden Karakurt alınan siparişler ölçüsünde 6 farklı alanda öğrencileri yetiştirdiklerini söyledi.

İsteyenlerin aracını sanayiye götürmek yerine okullarına da getirip her türlü işlemlerini yaptırabileceklerini belirten Karakurt "Okulumuz fabrika gibi, öğrenciler hem okuyor hem de asgari ücret kadar para kazanıyor" ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz yıl içersinde yapılan atölye çalışmaları sayesinde 2 Milyon TL gelir elde ettiklerini ifade eden Karakurt;
"Öğrencilerimize bu çalışmaları esnasında ödenen ücretler de var.
Eğitim alıyorlar, iş öğreniyorlar ama para da kazanıyorlar.
Özellikle maddi durumu kötü olan öğrencilerimiz aile bütçelerine de katkıda bulunuyor.
Geçen yıl öğrencilerimizin aldığı toplam para 78 Bin TL.
Öğrencilerimiz çalışmasına göre para alıyor.
Çalışma saatlerine göre asgari ücret kadar para alabiliyorlar.
Bunu da almaları konusunda önlerinde hiçbir engel yok.
Öğrencilerimiz yaz döneminde de kış döneminde de çalışabiliyor"
dedi.

Ömer Dinçer'in hayali 'okulları patronların kurması'ymış

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Mesleki eğitimi pisaya aktörlerine bırakma politikası üzerinde duruyoruz" derken, iş dünyasının kendisinin işin direksiyonuna oturması gerektiğini söyledi.
Dinçer, hayalinin ise okulları patronların kurması olduğunu açıkladı.

Yeni hükümetin en tartışmalı isimlerinden biri olan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitim alanını tamamen piyasaya terk etme yönünde attığı hızlı adımları sürdürüyor.
Dinçer mesleki eğitimin geleceğine ilişkin yaptığı açıklamalarda, mesleki eğitimi piyasaya terk etmek istediklerini, piyasanın hangi tür elemana ihtiyacı varsa onu yetiştirmek istediklerini kaydetti.

Dinçer yaptığı açıklamalarla özellikle öğretmenlerin tepkilerini çekerken, attığı önemli adımlarla yeni döneminde AKP'nin Milli Eğitim Bakanı olarak görevlendirilmesinin eğitimin tamamen piyasaya terk edilmesi yönünde özel bir anlamı olduğunu da daha açıkça ortaya koyuyor.
Dinçer son olarak mesleki eğitime ve meslek liselerine ilişkin yaptığı açıklamalarda, bu alanı tamamen patronlara terk etmek istediğini açıkça ifade ediyor.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Dinçer, mesleki eğitimde köklü değişikliğe gideceklerini belirterek, "İşadamlarının mesleki eğitimin direksiyonuna geçmesini istiyorum.
İş dünyası, ihtiyaç duyduğu elemanın eğitiminde söz sahibi olmalı.
Biz sadece müfredatı belirleriz"
şeklinde konuştu.
Bir süredir mesleki eğitimi doğrudan sermaye kesimlerine bağlamak yönünde önemli adımlar atan AKP hükümetlerinin yeni Bakan Dinçer döneminde bu meseleyi tamamen 'çözeceği' anlaşılıyor.

Meslek lisesi öğrencilerine kölelik geliyor

Dinçer yaptığı açıklamada, mesleki eğitimi pisaya aktörlerine bırakma politikası üzerinde durduklarını ifade ederken, "İş dünyası kendisi direksiyona oturmalı.
Milli Eğitim müfredatı belirlesin, pratik tarafı da işadamının atölyesinde yapsın.
Hangi tür eleman ihtiyacı varsa işadamı söz sahibi olsun"
dedi.

Dinçer açıklamalarında, artık klişe bir argüman haline gelen "mesleki eğitimde en büyük sorunun piyasa ihtiyaçlarına uygun eleman yetiştirememek olduğu" iddiasinı dile getirirken, meslek okullarında okuyacak öğrencilerin ucuz, hatta bedava işgücü olarak çalışmasını beraberinde getirebilecek bir uygulamaya ilişkin de şu açıklamaları yaptı: "Mesleki eğitimde bizim çocuklarımıza mesleki kabiliyetlerini geliştirmede önemli bir sorun atölyelerimiz.
Atölyeler açılıyor ama teknolojisi çok hızla eskiyor...Atölye açmayayım.
Teorik derslerin verildiği okullar açılsın.
Ama bu okullar mutlaka işletmelere yakın yerlerde açılsın.
İşletmeler kendisi atölye haline gelsin.
Teşvik, destek verelim.
Başka türlü destek vereceksek bunları yapalım.
Organize sanayi bölgeleri, teknoloji merkezleri yani işletmelerin yoğunlaştığı semtlerde meslek okulları olsun.
Oradaki işletmelerin kendisi ise atölye olarak çalışsın.
Böylece biz çocuklar için bir dünya masraf etmeyelim, onların yerine meslek okulları açalım, işadamları ihtiyaç duyduklarını bizzat yetiştirsin.
Hukuki olarak bunu tartışıyoruz şimdi."

Dinçer'in hayalleri!

Dinçer yaptığı açıklamalarda bir hayali olduğunu daha söylerken onun da artık okulları da meslek örgütlerinin, şirketlerin açması olduğunu ifade etti.
Dinçer bu konuya ilişkin de şu açıklamaları yaptı: "Bu okulları niçin ben açayım?
Bu okulları meslek örgütleri açsınlar.
Büyük şirketler, mesela Koç, Sabancı gibi büyük holdingler kendi ihtiyaç duydukları meslek okullarını niçin açmıyorlar?
Beko, Vestel otursun hakikaten kendi ihtiyaç duyduğu okulları açsın, kendi ihtiyaç duyduğu alanda eleman yetiştirsin.
Eğer iş dünyası bunu yapma konusunda tereddüt geçirirse uzak kalırsa bir projem daha var.
O zaman da öyle bir şey yapayım ki okulu kendisi kursun, bana kiralısın.
Okulun bazı alan hizmetlerini bana sunsun, ama eğitimi kendisi üstlensin.
Bunun gibi birçok alternatif üzerinde çalışıyoruz.
Bir gerçek var ki, mesleki eğitime yeni bir model geliştirmek zorundayız."

Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı'nın görevlerini ve teşkilat yapısını tamamen değiştiren 652 sayılı kararname ile Bakanlığın eğitimde eğitim ve öğretimi kapsayan çekirdek hizmetler dışında okul binasının kendisi de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet kiralamasının yolu açıldı.

(soL - Haber Merkezi)

--   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    Herkes ayni seyi dusunuyorsa fazla dusunulmuyor demektir. (Walter Lipmann)  Dusuncenin Dusunceli Sozleri   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   Kurmus oldugum guruba uye olun Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir guruptur.  Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz.  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder