Suriye'ye karşı 'Kore taktiği' gündemde
S |
Müdahale için BM'nin 377 sayılı kararının zemin sunabileceğini savundu.
Suriye Ulusal Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Halid Hoca, Suriye'ye karşı dış müdahale için koşulların olgunlaştığını söyledi.
Hoca, müdahale için 377 sayılı BM Kararı'nın kullanılmasını savundu.
Bu karar ABD'nin Kore müdahalesinin hemen ardından kabul edilmişti.
Suriye'ye ilişkin medya yalanları deşifre edildi
Suriye Gençliği tarafından hazırlanan bir video, Birleşmiş Milletler'in Suriye'de devlet tarafından öldürüldüğünü iddia ettiği binlerce kişiyi masaya yatırıyor.
Video, El Cezire ve El Arabiya gibi kanalların öldürüldüklerini iddia ettiği kişilerle yapılan röportajlardan oluşuyor.
Rusya ve Çin'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşınan ikinci Suriye'ye yaptırım planını veto etmesinin ardından, Suriye'ye yönelik askeri müdahalenin Güvenlik Konseyi'nin etrafından dolaşılarak gerçekleştirilmesi konusunda arayışların başladığı biliniyor.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, 6 Şubat günü yapılan BM Güvenlik Konseyi oylamasının sonucunu şiddetle eleştirirken, bunun işaretini de vermiş, çeşitli açıklamalar Konseyin by-pass edilmeye çalışılacağı yönündeki görüşleri güçlendirmişti.
ABD ve müttefikleri bu konuda çalışırken, Suriye Ulusal Konseyi'nden de planları ele veren bir açıklama geldi.
Asia Times'a konuşan Suriye Ulusal Konseyi'nin Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Halid Hoca, Suriye'ye yönelik dış müdahale için koşulların olgunlaştığını söyledi.
Halid Hoca, bir yandan "Özgür Suriye Ordusu" olarak anılan ve ABD, İngiltere ve Fransa tarafından silahlandırılıp eğitilen, komuta kademesi Türkiye'nin Hatay ilindeki kampta konuşlanan silahlı örgütün Suriye Ulusal Konseyi ile ilişkilerini ortaya koyarken, bir yandan da BM'nin 377 sayılı kararı uyarınca, BM Genel Kurulu'nun üçte ikisinin oyu ile bir tampon bölge kurulması kararının çıkarılabileceğini, böylesi bir kararın "Özgür Suriye Ordusu" için de meşru olacağını söyledi.
"Barış İçin Birlik" Kararı olarak bilinen 377 sayılı BM kararı, 3 Kasım 1950 tarihinde kabul edilmişti.
Bu karar çerçevesinde, BM Genel Kurulu, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin alacağı kararları geçersizleştirebiliyor.
ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik saldırısının başlangıcından 5 ay sonra kabul edilen 377 sayılı karar, Sovyetler Birliği'nin, Konsey'i saldırı kararı alamaz hale getirmesine geçici bir çözüm bulmak üzere alındı.
BM Güvenlik Konseyi üyesi Sovyetler Birliği, konsey üyeliğine Çin Halk Cumhuriyeti yerine "Milliyetçi Çin" olarak bilinen Tayvan'ın alınmasını protesto ettiği için Güvenlik Konseyi'ni boykot etmek amacıyla daimi üyelikten geçici olarak çekilmiş, Konsey'i, saldırı kararı alamaz hale getirmişti.
Şimdi, Suriye'ye yönelik askeri müdahalenin zeminini yaratmak için, bir kez daha 377 sayılı kararın kullanılma ihtimalinin seçenekler arasında yer aldığı anlaşılıyor.
"Barış İçin Birlik" Kararı ne diyor
BM'nin 377 sayılı "Barış İçin Birlik" Kararı'nda, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi arasında herhangi bir konuda birlik sağlanamaması durumunda nasıl bir çözüme varılacağı konusunda, şu ifadeler yer alıyor:
Barışa karşı bir tehdit olması, barışın bozulması ya da bir saldırı eylemi durumunda Güvenlik Konseyi, daimi üyeleri arasında oybirliği bulunmaması nedeniyle barışın ve uluslararası güvenliğin korunmasındaki temel sorumluluğunu yerine getirmezse, Genel Kurul, barış bozulmuş ya da bir saldırı eylemi olmuşsa, barışı ve uluslararası güvenliği yeniden sağlamak için, gerektiğinde silahlı kuvvet kullanılması da kapsam içine girmek üzere, alınacak toplu önlemler konusunda, üyelere gerekli öğütlemelerde bulunmak amacıyla sorunu gecikmeksizin inceleyecektir.
Eğer o sırada Genel Kurul toplantı içinde bulunmuyorsa, o konudaki istemi izleyen 24 saat içerisinde, olağanüstü ve ivedi biçimde toplanabilir.
Böyle bir olağanüstü ivedi toplantı ya üyelerinin herhangi 7 olumlu oyu ile Güvenlik Konseyi'nin, ya da Örgüt üyelerinin çoğunluğunun istemi üzerine yapılır.
(Soysal İsmail, Türkiye'nin Uluslararası Siyasal Bağıtları, cilt 2 (1945-1990), Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara,1991, s.87 ve devamı)
Suriye Ulusal Konseyi ile "Özgür Suriye Ordusu"nun işbirliği
Halid Hoca'nın Asia Times'a verdiği röportajda dikkat çeken bir diğer konu da, Suriye Ulusal Konseyi ile "Özgür Suriye Ordusu" arasındaki ilişkinin giderek arttığına ilişkin bilgiler vermesi.
Halid Hoca, bir iki ay önce Hatay'daki kampa gelerek "Özgür Suriye Ordusu" lideri Albay Riyad El Esad ile işbirliği konusunda anlaşmaya vardıklarını belirten Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun'un, kısa bir süre önce de kampa ikinci ziyaretini gerçekleştirdiğini bildirdi.
Hoca, ziyaretin amacının, Suriye "muhalefet"inin bu iki grubu arasındaki "dayanışma"yı tazelemek olduğunu söyledi.
En son, Suriye'de ordudan ayrılan en üst rütbeli asker olan General Mustafa Ahmed El Şeyh'in Suriye'den Türkiye'ye geldiği ve başından bu yana örgütün birinci adamı olan Albay Riyad El Esad ile arasında iktidar mücadelesinin baş gösterdiği, bunun da örgüt içinde bir yarılmaya neden olduğu açığa çıkmıştı.
Başından bu yana örgütün başında olan El Esad'ın "asker"lerine para vermekte zorlanmaya başladığı konusundaki bilgi de göz önünde bulundurulduğunda, Galyun'un ziyaretinin mali yardım sağlanması konusunu da içerip içermediği ve Suriye Ulusal Konseyi'nin Özgür Suriye Ordusu ile ilişkilerinin ne kadar derin olduğu sorusu akla geliyor.
(soL - Dış Haberler)
Suriye muhalefeti liderlik kavgasına tutuştu
Ö |
zgür Suriye Ordusu denilen örgüt içerisinde Albay Riyad el Esad ile iki hafta önce Suriye ordusundan firar eden General Mustafa Ahmet el Şeyh arasında liderlik kavgası yaşanıyor.
Suudi Arabistan da Suriye'ye askeri müdahale çağrısı yaptı, ancak Türkiye'nin himaye ettiği Suriye muhalefetinde işler iyi gitmiyor.
"Özgür Suriye Ordusu" denilen grubun içinde iktidar kavgası patlak verdi.
Suriye yönetimi, Arap Birliği gözlemci heyetinin ülke içindeki incelemelerini bir ay daha uzatmayı kabul etti.
Suriye resmi haber ajansına göre, Dışişleri Bakanı Velid Muallim, uzatma kararını Arap Birliği Genel Sekreteri'ne bildirdi.
22 Ocak'ta Kahire'de toplanan Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Suriye lideri Beşar Esad'ın yetkilerini yardımcısına devretmesi ve ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısının yanı sıra ülkede görev yapan gözlemcilerin süresinin uzatılması çağrısı yapmıştı.
Arap Birliği'nin çağrısına, Suriye yönetimi "iç işlerimize açıkça müdahale ediliyor" diyerek red cevabı vermişti.
Suriye'nin olumsuz yanıtı üzerine Arap Birliği'nin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'dan toplantı talebinde bulunduğu öğrenildi.
Arap Birliği Genel Sekreteri Yardımcısı Ahmet bin Helli, Khaleej Times sitesinde yer alan açıklamasında, "Arap Birliği'nin Suriye'deki krizi çözmeye yönelik planının masaya yatırılması ve alınan kararların Güvenlik Konseyi'nce desteklenmesi" için BM Genel Sekreteri'nden toplantı talebinde bulunduğunu bildirdi.
Önceki gün gözlemci heyetindeki misyonunu geri çektiğini açıklayan Suudi Arabistan'ı Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye diğer ülkeler takip etti.
Körfez İşbirliği Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Körfez ülkelerinin Suudi Arabistan'ın kararına destek verdiği ve Arap Birliği gözlemci heyetindeki misyonunu geri çekme kararı aldığı belirtildi.
Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye 6 ülke, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, BM Güvenlik Konseyi'ne barış planını uygulanmaya koyması için Suriye'ye baskı yapma ve bunun için gerekli önemleri alma çağrısında da bulundu.
Suudi Arabistan'dan da dış müdahale çağrısı
Katar'ın ardından Suudi Arabistan da Suriye'ye askeri müdahale çağrısında bulundu.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Saud el Faysal, Suriye'ye Arap barış gücü askerlerinin gönderilmesi çağrısında bulundu.
Suriye muhalefetinden "kötü" haberler
Tüm bu gelişmeler yaşanırken, çok parçalı olan Suriye muhalefetinden ise ihtilaf haberleri geliyor.
Suriye Ordusu'ndan kaçanlardan oluştuğu söylenen Özgür Suriye Ordusu'nun başındaki Albay Riyad el Esad ile General Mustafa Ahmed El Şeyh arasında, Özgür Suriye Ordusu'nun yönetimini ele geçirme mücadelesi verildiği belirtiliyor.
General Mustafa Ahmed el Şeyh, yaklaşık iki hafta önce, Suriye Ordusu'ndan firar ederek Türkiye'deki Özgür Suriye Ordusu'na katıldı.
Suriye Ordusu'nun ülkenin kuzey bölgesindeki birliklerinin ikinci komutanlığı görevinde bulunmuş olan General Mustafa Ahmed el Şeyh, ülkede ayaklanmaların başladığı Mart ayından bu yana Suriye Ordusu'ndan firar en yüksek rütbeli asker.
Generalin Türkiye'ye giriş yaptığı ve resmi makamlarla görüşmelerde bulunduğu Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı yetkililerince de doğrulandı.
El Şeyh ile yapılan telefon görüşmesinin aktarıldığı bir Reuters ajansı haberinde, firari generalin Türkiye'ye geçtikten sonra Özgür Suriye Ordusu'nun reorganizasyonu için çalıştığını söylediği aktarılmıştı.
Generalin sözcüsü de, el Şeyh'in Türkiye'de bir "yüksek askeri konsey" oluşturacağını ve Suriye rejimi karşıtı askeri operasyonları bu konsey ile yöneteceğini duyurmuştu.
Albay Riyad el Esad'ın da çeşitli kişi ve hükümetlerce "bağış" aktarılan Türkiye'deki banka hesabının kapatılması ile kendi yandaşlarına yaptığı ödemelerin aksadığı ve el Esad yanlılarının bir kısmının General el Şeyh'in safına geçtiği söyleniyor.
Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun'un General Mustafa Ahmed el Şeyh ile bir görüşme gerçekleştirmesi ise gerginliği daha da tırmandırdı.
Özgür Suriye Ordusu sözcüsü Lama el Atasi, Galyun'un "ordu saflarında bölünme yaratmak amacıyla uğraştığı"nı söyleyerek suçladı.
(soL-Dış Haberler)
Arap Birliği Suriye'ye askeri seçeneği tartışacak
B |
u hafta yapılacak Arap Birliği toplantısında gündem, Katar'ın Suriye'ye asker gönderme önerisi olacak.
Suriye'nin reddettiği bu öneriye ilk karşı çıkan ülke ise Tunus.
Birlik toplantısının diğer bir gündem maddesi ise BM ile yapılacak gözlemci eğitimi.
Suriye konusunda itidal çağrıları ile müdahale sesleri arasında bocalayan Arap Birliği konu ile ilgili yeni gelişmeleri değerlendirmek üzere bu hafta buluşuyor.
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, bu hafta yapılacak Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısında Katar'ın asker gönderme önerisinin görüşüleceğini söyledi.
Bahreyn'de temaslarda bulunan El Arabi, Manama'da gazetecilerin sorusu üzerine, cumartesi günü yapılacak toplantının her fikrin tartışılmasına açık olacağını ifade etti.
Katar'ın önerisine ilk karşı çıkan ülke Tunus
"Devrimlerinin" birinci yılını dolduran Tunus'un Cumhurbaşkanı Muncef Marzuki, konu ile ilgili görüşlerini açıklarken Suriye'ye yabancı askeri müdahaleye karşı olduğunu kaydetti.
Marzuki, böyle bir müdahalenin tüm Ortadoğu'da "patlamaya" yol açabileceğini söyledi.
İki yıllık süreçte hep kritik rollerde gördüğümüz eski Arap Birliği Genel Sekreteri Mısırlı Amr Musa ise Arap ordularının Suriye'ye müdahalesini öngören önerinin üzerinde durulması gerektiğini ifade etti.
Katar Şeyh'inin yeni yayınlanan röportajı
Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Tani, Amerikan televizyonu CBS'e verdiği röportajda Suriye'de şiddet olaylarını durdurmak amacıyla bu ülkeye Arap askeri birliklerinin gönderilmesi gerektiğini söylemişti.
Bu röportaj bu hafta başında yayımlanırken aslında görüşmenin Kasım ayında yapıldığını sadece Katarlı El Cezire dile getirdi.
CBS'in dahi belirtmekten kaçındığı bu bilginin neden saklandığı ya da bu röportajın niye gerçekleşmesinden aylar sonra yayımlandığı soruları ise cevapsız kalmış durumda.
BM'den Arap Birliğine yardım çağrısı
Haftasonu gerçekleştirilecek kritik toplantı öncesinde BM'den yapılan açıklamada kendilerince yapılan teklifin Arap Birliğince kabul edildiği açıklandı.
Teklif Arap Birliği gözlemcilerinin BM-OHCHR (İnsan Hakları Yüksek Komisyonu) tarafından eğitimini içeriyor.
Gözlemci eğitimleri de haftasonu toplantının yapılacağı şehir olan Kahire'de gerçekleştirilecek.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ise süreç boyunca git-gelli olsa da Suriye'nin yanında duran Rusya ve Çin'i karşısına almadan güvenlik konseyindeki Suriye karşıtı cephenin etkisini arttırmaya çalışıyor.
Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao ile birlikte iken yaptığı açıklamada, "durum kabul edilemez bir noktaya ulaşmıştır.
Güvenlik Konseyi'nin bu sorunu gerekli ciddiyet ve ağırlıkla halledebileceğini umuyorum" dedi.
Suriye'nin büyük bir şaşkınlıkla karşıladığı ve reddettiği asker yollama önerisi ülkeye ilk kez resmi ağızlardan ve uluslararası hukuk yolları üzerinden silahlı güç sokmayı hedefleyen öneri.
Cumartesi günü yapılacak olan Arap Birliği zirvesi bu açıdan da büyük önem taşıyor.
(soL - Dış Haberler )
Suriye Katar'a tepkili
S |
uriye Dışişleri Bakanlığı Katar'ın Arap Birliği askerlerinin Suriye'ye yönlendirilmesi çağrısı karşısında şaşkın olduklarını ifade etti.
Suriye Dışişleri Bakanlığı, Katar'ın "Suriye'ye asker gönderelim" şeklindeki açıklamasını şaşkınlıkla karşıladıklarını ifade etti.
Bakanlık, böylesi bir çağrının "durumu daha kötü hale getirip dış müdahaleye uzanan yolu açacağını" belirtti.
Pazar günü Katar Emiri Şeyh Hamid bin Halife Al Tahani tarafından yapılan açıklamada "Suriye'deki ölümleri engellemek için birliğin bazı güçlerinin ülkeye girmesi" gerektiğini söylemişti.
Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklamasında Katar'ın önerisinin "hayretle karşılandığı" ve "kesinlikle reddedildiği" bildirildi.
Açıklamada ayrıca "Suriye halkı, ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar vermeye yönelik her hamleye karşı duracaktır.
Suriye topraklarında, bilinen çıkarlara hizmet etmek yolunda Arap kanı dökülmesi felaket olacaktır" denildi.
(soL - Dış Haberler)
-- . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Ölümü göze alamayan bir ordudan korkma ama ölümü göze alan bir kişiden kork.. Ben ölümü göze almakla bu davanın amiriyim. Cüppeli Ahmet Hoca . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kurmus oldugum guruba uye olun Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir guruptur. Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz. http://orajpoyraz.blogspot.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder