28 Şubat 2012 Salı

POLITIK - Einstein'ın teorisini çürütemediler


Birkaç ay önce yapılan deney sonucunda Einstein'in teorisiyle uyuşmazlık çıkınca bir çokları nedense çok sevinmişti.

Adeta bütün teorinin yerle bir olduğunu ve artık evreni izah etmekte başka bilimsel bir yol kalmadığını zannettiler.
Oysa, bu teori ilk ortaya çıktığından bu yana hiçbir zaman aynı kalmadı. Teorinin iskeleti sabit kalmak kaydıyla sürekli olarak inceldi, rafineleşti.

Velev ki(!), böyle bir uyumsuzluk olsaydı büyük ihtimal yine aynısı olacak, ve teori görülen uyuşmazlığı da izah edecek şekilde yeniden kurgulanacaktı.

Bilim böyledir işte, duygusal olmaya, fanatizme yer yoktur.
Doğada görülen bütün olguları izah edebilme.
Deneylenebilme, ispatlanabilirlik, tekrarlanabilirlik.

Pozitif bilimin BÜYÜKLERE MASALLARDAN en büyük farkı da budur işte.
Özgürce taşlarsınız, yıkabildiğinizi yıkarsınız, ama o yeniden kurgulanır, dirilir gelir.


Einstein'ın teorisini çürütemediler

B

ilim insanları, Eylül 2011'de yapılan ve Einstein'in görelilik teorisini çürütebileceği iddia edilen ışıktan hızlı nötrino deneyinin, kablo bağlantısındaki hatadan dolayı yanlış sonuç verdiğini itiraf etti.

İsviçre'nin CERN ve İtalya'nın Gran Sasso laboratuarları tarafından Eylül 2011'de yapılan deneyde, atom altı parçacıkları olan nötrinoların ışık hızından daha hızlı hareket ettiği tespit edilmiş ve deneyin sonuçları doğrulanmasa da, bilim dünyasında şok etkisi yaratmıştı.

Deney, Kasım ayında tekralanmış ve bilim dünyasında büyük tartışmaların başlamasına neden olmuştu.
Ancak deneyi yürüten bilim insanları, Einstein
'ın görelilik teorisini çürütebilecek sonuçların, kablo bağlantılarındaki hata nedeniyle yanlış alındığını kabul etti.

EINSTEIN'IN TEORİSİNİ ÇÜRÜTEMEDİLER

Albert Einstein, 1905 yılında açıkladığı özel görelilik teoremi altında, hiçbir maddenin boşlukta ışıktan daha  hızlı hareket edemeyeceğini belirtmişti.

CERN ve Gran Sasso laboratuarlarındaki bilim insanları nötrinoların saniyede 299,798,454 metre yol aldıklarını tespit etmişti.
Işık hızı ise  saniyede 299,792,458.
Kısaca, ışığın 2.3 salisede aldığı mesafeyi, nötrinoların 60 nano saniye daha hızlı aldığı öne sürülmüştü.

Deneyde yer alan bilim insanı, ABD'nin Science dergisine, alınan yanlış sonucun GPS birimiyle bir bilgisayar arasındaki bağlantıdan kaynaklanmış olabileceğini ifade etti.

HALA SAVUNANLAR VAR

Nötrino deneyini gerçekleştiren araştırmacılar adına konuşan Antonio Ereditato, Aldığımız sonuçlara güvenimiz tam.
Sonuçlarımızı etkileyebilecek tüm unsurları defalarca kontrol ettik ve hiçbir şey bulamadık
dedi.

Einstein'ın görelilik teorisi, modern fiziği ve evreni anlayışımızdaki temelleri oluşturuyor.
Nötrino deneyinin sonuçlarının, yapılacak birçok deneyde doğrulanması, fizik kanunlarının yeniden değerlendirilmesi anlamına gelecekti.

OPERA adındaki ilk deneyin ardından, Gran Sasso'da Kasım 2011'de yapılan ikinci deneyde, ilk deneyin sonuçları ikinci kez doğrulanmıştı.

ICARUS adındaki ikinci deneyde, bilim insanları nötrinoların aynı CERN ile Gran Sasso arasındaki mesafeyi kat ettikleri zaman ne kadar enerjiyle yüklendiklerini ölçtü.
Elde edilen bulgular, nötrinoların ışıktan hızlı olduğunu göstermişti.

EINSTEIN DESTEKÇİLERİ AYAĞA KALKTI

CERN'de çalışan fizikçi Tomasso Dorigo, ICARUS deneyinin, nötrinolar ile ışık hızı arasındaki farkın OPERA deneyinde elde edildiği kadar büyük olmadığını, tersine sıfır kabul edilebilecek kadar küçük olduğunu öne sürmüştü.

Surrer Üniversitesi'nden fizikçi Jim el-Halili ise OPERA deneyinin sonuçlarının doğruluğu ispatlandığı takdirde canlı yayında iç çamaşırını yiyeceğini söylemişti.
Halili,
Diğer parçacıkların ışıktan daha hızlı ilerlediğini su gibi şeffaf ortamlarda görürüz.
Işık, bu tür ortamlarda ciddi oranda yavaşlıyor...
OPERA deneyinde, nötrinolar elektron ve foton gibi parçacıklar saçarak ışıktan hızlı ilerleme özelliği göstermiş olabilir...
Ancak kat ettikleri mesafenin sonunda, ilk baştaki enerjiye sahip olmaları, ışıktan hızlı ilerlemiş olabilecekleri ihtimalini geçersiz kılıyor dedi.

 

10 Nanosaniyelik Hata!

A

vrupa Nükleer Araştırma Merkezi'de (CERN) yapılan, atom altı parçacıklarınışıktan hızlı hareket ettiğini gösteren deneyin sonuçlarının, deneyin teknikyapısında belirlenen bazı aksaklıklarla ilişkili olabileceğibildirildi.

CERN sözcüsü James Gillies, atom altı parçacıklarınİsviçre-Fransa sınırındaki CERN laboratuvarından İtalya'daki yeraltılaboratuvarına gelişini tespit etmek için kullanılan Küresel Konumlama Sistemi(GPS) sisteminde iki aksaklık tespit edildiğini söyledi.

Aksaklıklardanbirinin atom altı parçacıklarının hızını olduğundan daha büyük, diğerinin iseolduğundan daha küçük gözükmesine neden olabileceğini anlatan Gillies "İşin özüşu ki bu yıl içinde daha fazla ölçüm yapılana kadar bunu bilemeyeceğiz"dedi.

Söz konusu deney, nötrino adı verilen elektriksel yükü sıfır olanve maddelerin içinden neredeyse hiç etkileşmeden geçebilen temel parçacıkların,CERN'in İsviçre-Fransa sınırındaki yeraltı tesisinden, 730 kilometre mesafedekiİtalya'da bulunan Gran Sasso'daki yeraltı laboratuvarına gönderilmesi suretiyleyapılmıştı.

Araştırmacılar yapılan deneyde nötrinoların ışık hızı olansaniyede 299 bin 792 kilometre hızla hareket etmeleri halinde laboratuvaraulaşmaları gereken süreden 60 nano saniye önce geldiğini tespit etmişlerdi.
Deneydeki hata payı ise sadece 10 nano saniye olarak açıklanmıştı.
Nano saniye,saniyenin milyarda birine eşit bir zaman birimini ifade etmek içinkullanılıyor.

Deneyin Eylül 2011′de açıklanan sonuçları, ünlü Almanfizikçi Albert Einstein tarafından bulunan ve bugün modern fiziğin esasınıteşkil ettiği kabul edilen "hiçbir şeyin ışıktan hızlı hareket edemeyeceği"kuralıyla çelişmesi nedeniyle bilim adamlarınca kuşkuyla karşılanmıştı.

http://www.yazarkafe.com/icerik/364535/10-nanosaniyelik-hata.htm



--   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    Si vis pacem, para iustitiam Eger baris istiyorsan adalet hazirla (usttekine gonderme)  Latin Atasozu   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .   Kurmus oldugum guruba uye olun Moderasyonsuz, sansursuz ve ozgur bir guruptur.  Ozgur_Gundem-subscribe@yahoogroups.com   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .    Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz.  http://orajpoyraz.blogspot.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder