22 Temmuz 2015 Çarşamba

ABD stratejisinde yeni aşama! Konfederal Suriye'ye doğru

Kırkharamiler Gulampara olunca?

Kervan malları yüklemiş yola çıkacak, halıdan ipliğe, altından gümüşe kadar ne varsa... Birden haber gelmiş...

-"Aman haa, Kırk Haramiler yol kesiyor, adamı donuna kadar soyuyorlar!"

Kervan sahibi bir muhafız aratmış, şehirde tellal bağırtmış:

-"Ey ahali duyduk duymadık demeyin, kervana bir muhafız aranmaktadır, babayiğit, mangal gibi yürekli, demir gibi bilekli, burma bıyıklı, bol saç, bol kas, bir muhafıza ihtiyaç vardır. İsteklilerin başvurusu..."

BİR babayiğit çıkıp gelmiş ki, tarifi mümkün değil!

Kervan yola çıkmış, akşam mola verilmiş, yenilmiş içilmiş, herkes bir kenara uzanmış, gönülleri rahat, nasıl olsa babayiğit onları korur...

Kırk Haramiler gece yarısı kervanı basmış, herkesi soyup malları almışlar, bir de bakmışlar ki biri horul horul uyuyor:

-"Kim ulan bu?"

-"Bizim babayiğit, güya kervanı koruyacaktı!"

Kırk Haramiler'in başı kükremiş:

-"Biz şimdi ona babayiğitliği gösteririz, hadi bakalım!..."

Haramiler sıraya girmişler, bir, üç, beş, yirmi, otuz, kırk derken babayiğit bir uyanmış ki, ne uyanma, hayttt, diye basmış nağrayı, çekmiş palayı, Kırk Haramiler'in hakkından gelmiş, kervanı kurtarmış...

Kervan şehre varmış, ertesi gün yola çıkılacak, akşam yine tellal başlamış bağırmaya:

-"Kervanı koruyacak bir babayiğit aranıyor!"

Bizim babayiğit bunu duyunca kervan sahibine koşmuş:

-"Benden niye memnun değilsiniz, eşkıyayı kovaladım, malınızı kurtardım, niye beni işten çıkarıyorsun?"

Kervan sahibi boynunu bükmüş:

-"Babayiğitliğine diyecek yok ama, uykun ağır, ben seni uyandıracak (!) Kırk Harami'yi her zaman nerede bulayım?"

Konfederal Irak oldu.
Konfederal Suriye olma yolunda.
Konfederal Türkiye'nin gereği olan planlar da yürürlükte ve belirli bir mesafe almış.
Peki hala daha neyi bekliyoruz, kırkıncı haramiyi mi?

Oraj POYRAZ(cimcime@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc)            L2fSIJNoA0xfSNxA  


ABD stratejisinde yeni aşama! Konfederal Suriye'ye doğru

Fikret Akfırat fikretakfirat@gmail.com 21 Temmuz 2015, 11:32

Türkiye'de Suriye'nin kuzeyindeki ABD koridorunu önleme tartışması sürerken, ABD'de kısa ve orta vadede kurulacak güvenli bölgeler yoluyla konfederal Suriye yönünde hazırlıklar yapılıyor.

Obama yönetimine yakınlığıyla bilinen Brookings Enstitüsü'nce Haziran 2015'te hazırlanan geniş kapsamlı bir raporda ABD yönetiminin bu yöndeki hazırlıkları ele alınıyor. Son dönemdeki gelişmeler, raporda önerilen stratejinin uygulamaya geçtiğini gösteriyor.

GÜVENLİ BÖLGEDEN ÖZERK BÖLGELERE

Raporda, gelinen aşamada öncelikle bir ya da iki güvenli bölge oluşturulması öneriliyor. Güvenli bölgelerin ilki Suriye'nin kuzeydoğusundaki PYD girişimiyle oluşturulan bölge. Muhtemel ikinci güvenli bölge ise Suriye'nin güneyinde, Ürdün sınırında. Aşama aşama başka bölgelerde, mesela Halep kuzeyinde, Hama ve Humus'ta da zamanla ayrı ayrı güvenli bölgeler oluşturulması öneriliyor.

Nihai aşama ise güvenli bölgelerin giderek özerk bölgeler olmasının ardından birleşmesiyle konfederal bir Suriye'nin kurulması...

Oluşturulacak bölgelerde, öncelikle daha fazla unsurun eğitilmesi sağlanacak. Ardından bu bölgelere BM ve hükümet dışı kuruluşlar (NGO) girecek, sağlık, eğitim hizmetleri ve bölge ekonomisinin inşası için çalışmalar yürütecek. Ardından yönetim organları oluşturulacak.

Sözkonusu stratejiye göre, konfederal Suriye'de ise ne Esad ne El Nusra ne de IŞİD'in herhangi bir rolü olacak.

ÖZEL KUVVETLER SAHADA

Sözkonusu stratejiye göre, arazide savaşacak esas kuvvetler yerel güçler, fakat güvenli bölgeler oluşturulması için ABD önderliğinde aralarında İngiliz, Suudi, Ürdünlü ve Türk özel kuvvetlerinin de bulunacağı askeri unsurların da sahada olması zorunluluk olarak görülüyor. Özel kuvvetler, ABD'nin has müttefiki PYD ve Türkiye ve Ürdün'de eğitilen unsurları yönetmek için sahada yer alacak. Stratejiye göre, konfederal Suriye'yi hayata geçirebilmek, uluslararası bir "barış koruma" gücünü de gerekli kılıyor.

Brookings'in stratejisinde, mevcut durumu anlamaya yarayan önemli bir değerlendirmede özetle şöyle deniyor: "Esad yönetimi, ABD ve diğer özel kuvvetlerin denetiminde oluşturulan bu güvenli bölgelere karşı askeri gücü kullanmayı tercih etmeyecek. Çünkü bu durumda, dış güçlerce yapılacak misilleme saldırıları nedeniyle, IŞİD ve diğer muhalefete karşı en önemli avantajlarından biri olan hava gücünden mahrum kalmak istemeyecektir." Bu nokta, ABD'nin IŞİD stratejisini anlamak açısından krtitik önemde. Ayrıca bu strateji çerçevesinde yapılan, "öncelik Suriye rejimi mi, IŞİD mi" tartışmasının da anlamsızlığını ortaya koyuyor. IŞİD eylemleri, Suriye rejiminin adım adım topraklarını kaybetmesine neden olurken, "IŞİD'e karşı mücadele" adlı ABD stratejisi çerçevesinde oluşturulacak güvenli bölgelere karşı mücadele etmesini de önlemeye yarıyor. Böylece IŞİD stratejisinin nihai hedefinin, Esad yönetimini aşamalı olarak zayıflatarak devirmek ve Suriye'yi parçalamak olduğu netleşiyor.

İNCİRLİK MUTABAKATI

Washington'un IŞİD stratejisinde yeni aşamaya, Tel Abyad'ın ABD destekli PYD güçlerince ele geçirilmesinden sonra geçildi. Ayn el Arab'da PYD'yi müttefik ilan eden ABD, Tel Abyad'dan sonra PYD'yi daha fazla alanı ele geçirmesi için yönlendirmeye başladı. Ancak bu durum Türkiye'de, PYD yönetimimindeki ABD koridorunu önlemek için eğilimin güçlenmesine yol açtı. Ancak Türkiye'deki hükümetin kurulması çalışmalarına denk gelen bugünlerde, ABD ile İncirlik mutabakatı gündeme geldi. İncirlik'te anlaşmanın bazı çevrelerce, "PYD koridorunun daha fazla büyümesini önleme" gerekçesiyle meşrulaştırılmaya çalışıldığı görülüyor. Oysa Brookings raporundan anlaşılabileceği gibi, sözkonusu anlaşma, ABD'nin "IŞİD'e karşı mücadele adıyla ilan ettiği stratejiyle uyum anlamına geliyor. Öte yandan, Türkiye'nin ulusal tehdit öncelikleri ile ABD'nin IŞİD stratejisi karşı karşıya gelmiş durumda... Bu çerçevede Türkiye'de milli güçlerin savunduğu, Suriye ve bölge ülkeleriyle işbirliği içinde "ABD koridoru"nu önlemek için atılacak adımlarla, ABD'nin güvenli bölgeler yoluyla hedeflediği konfederal Suriye planı da güncel planda karşı karşıya yer alıyor. Bu nedenle ABD, Türkiye'nin ulusal önceliklerini bağımsız bir şekilde hayata geçirmesini önlemek için, kendi stratejisine eklemlemeye çalışıyor.

Fikret Akfırat fikretakfirat@gmail.com Aydınlık.
http://www.ulusalkanal.com.tr/abd-stratejisinde-yeni-asama-konfederal-suriye-ye-dogru-makale,4517.html


a45UyF587661-150721114231 Oraj Poyraz <oraj.poyraz@openmail.cc>
2015/07/23  06:30 6  64  1 undefined kemalistiz@googlegroups.com

 

Bir adama bir kitap sattigin zaman, ona yalniz yarim kilo kagit, murekkep ve tutkal satmis degilsin; sen ona tamamen yeni bir yasam satmis oluyorsun...

CHRISTOPHER MORLEY

Said-i Nursi ye gore, insanlik; dinsizlik, imansizlik, zindiklik ve masonluk ve komunistlik batagindadir.
Tum mucadelesi bunlara karsidir.
O yuzden Allah in varligini ispatlama yoluna gider.
Tesadufun olmadigini anlatmaya calisir.
Ornekler verir.
Ama kitaplarinda, kendisini ve kitaplarini ovmekten baska kaydadeger yeni bir sey goze carpmaz.
Edebiyati iyi degildir.
Agdali, aristokrat ve saray cevresinin kullandigi; kendisini elit gostermek isteyenlerin dilini kullanir.
Arapca ve Farsca terkiplerin yogunlugu yuzunden, Turkce nin neredeyse hic kullanilmadigi, anlasilmaz bir yazin turune donusmustur.

(Emirdag Lahikasi-2 24,29) (Emirdag Lahikasi-1 233) (Sozler 759) (Tarihce-i Hayat 27)

Cocuklar Bayrami Hak Edecek Ne Yapti?

24 Temmuz 2013

23 Nisan ulkemizde Cocuk Bayrami olarak kutlaniyor. Peki cocuklar boyle bir bayrami hak edecek ne yapti? Bir basarilari vardi da biz mi gormedik? En buyuk basarilari yemegini bitirmek olan bir gruptan bahsediyoruz.

Cocuklara boyle bir bayram vermek gereksiz. Cocuklara her gun bayram zaten. Her gun parkta, bahcedeler. Ekstradan bir bayram vermenin manasi ne? Sanirsin ki yil boyunca santiyede calisiyorlar, sanirsin ki siva yapiyor, cimento tasiyorlar... Butun yaptiklari cikolata yiyip cam cerceve indirmek.

O SIIR DINLENECEK

Cocuklar gulsun diye... Bak sen! Cocuklar zaten guluyor. Neye gulduklerini bilmiyorum ama guluyorlar. Hatta en berbat esprilere bile guluyorlar. Gecen gun yegenime Sana Japon taklidi yapayim mi deyip gozlerimi cekik hale getirdim, gulme krizine girdi. Bu mudur yani? Sen buna gulersen ben neden iyi espri yapmak icin kendimi kasayim ki? Kalite yerlerde ama kahkahayi basiveriyor. Dolayisiyla cocuklar gulsun diye bayram vermenin manasi yok.

En uzuldugum de Meclis in acildigi bu ozel gunun cocuk bayrami yapilmasi. Meclis in acilmasinda cocuklarin ne gibi bir katkisi var acaba? Demokrasi isteriz deyip yuruyus mu yaptilar, miting mi duzenlediler? Onu birak, Meclis in acildigi gun neredeydiler? Dur yerleri de biz silelim, su sandalyeleri de biz tasiyalim deyip bir isin ucundan tuttular mi? Hayir. Tam tersine ayakbagi olmuslardir. Pek cok milletvekilinin uykusuz gecelerinin sebebi bu keratalardir.

Ote yandan bayram veriyorsun vermesine ama keratalar eglenmiyor ki? Neymis, sira sira dizilip saatlerce kotu siirler dinlemek cok $ikiciymis. Bak, bak!

Ben sana bu bayrami veriyorsam sen de o siraya girip o siirleri pasa pasa dinleyeceksin arkadasim! Begenmiyorsan geri ver bayrami. O istiyor ki cebine bir 10 lira koyalim, istiyor ki cikolata verelim, seker verelim.

Istiyor ki bir degil iki degil tam 5 kavanoz bal verelim, ustelik polen de hediyesi olsun. Yok oyle yagma!

GOZUN DOYSUN GOZUN

Peki kendilerine bir bayram verilen cocuklari gercekten taniyor muyuz? Cocuk dedigimiz insanlar kavgaci, gecimsiz, bencil tipler. Bir oyuncak alinmadi diye ortaligi birbirine katabilecek canlilardan soz ediyoruz burada. Tatmin olsalar neyse... Bir kilo cikolata versen ellerine, oburunun elindekine goz dikecek kadar da acgozluler. Ben Ayse nin cukulatasini da istiyommmm! Gozun doysun, gozun! Ayrica Istiyom ne? Cukulata ne? Guzel Turkcemizi mahveden de maalesef bunlardir.

Cocuklar bu 23 Nisan da eglenmek yerine oturup bir dusunsunler. Yedigi onunde yemedigi arkasinda olup da bu kadar sorun cikaran baska bir canli var mi? Ote yandan biz yetiskinlere bakiyorum, gercekten de cok olgun insanlariz. Onlar gibi degiliz. Burada cocuklarin Caillou sapkalarini onlerine koyup bir ic muhasebesi yapmalari gerekiyor. Nerede yanlis yaptiklarini ve hayatin cikolatadan ibaret olmadigini anlamalari lazim. Ama maalesef bundan cok da umitli degilim.

http://beyinsizadam.net/
lukasaluka@gmail.com


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder