16 Ekim 2016 Pazar

Muammer İreç : Medyanın Arkeoloji Cehaleti ve Kutsanan Definecilik

 


Muammer İreç : Medyanın Arkeoloji Cehaleti ve Kutsanan Definecilik

16 Ekim 2016

Ülkemiz arkeolojik açıdan abartısız dünyanın en zengin ülkesi. Anadolu'nun her tarafında geçmiş uygarlıkların bize miras bıraktığı binlerce yerleşim var. Fakat bu zenginliğin kıymetini ne ülke olarak ne de millet olarak bilmiyoruz. Arkeoloji bilinci ya da Kültürel Miras bilinci, adına ne dersek diyelim ne yazık ki yıllardan beri bireylere kazandırılamayan bir yeti. Bu bilinçsizlik toplumda olduğu kadar, hatta olduğundan fazla yönetici kesiminde ve medyada da söz konusu.

Birkaç gün önce Habertürk, Sabah gibi gazetelerde ve İhlas Haber Ajansı'nda Muğla'da 500 trilyonluk bir hazine haberi geçildi. Haberin içeriğindeki bilgisizlik, saçmalık, söylenenlerin bilim temelinden uzaklığı, kültürel miras bilinçsizliğinin toplumda yarattığı batıl inancı bir kez daha sergilemiş oldu. Haberdeki şahsın hezeyanlarının da medyada haber değeri görmesi içinde olduğumuz cehaletin ne kadar vahim bir boyutta olduğunu gösteriyor. Bu medyanın ilk vukuatı değil esasında uzun zamandan beri takip ettiği bir haber yapma formu. Definecilik, eski eserlerin maddi değeri, altın bulunması teşvik edilir bir şekilde yıllardan beri sunulmakta, halktaki "kısa yoldan köşeyi dönme" hevesi medya tarafından pompalanmaktadır. Sadece gazeteler değil televizyon kanalları da aynı damarı sürekli kullanmaktan çekinmemektedir. Bu durumun binlerce örneğine basit bir Google araması ile herkes ulaşabilir. "Kazanlar dolusu atın var", "Burada Servet Yatıyor", "Bir Kamyon Altın bulundu" gibi başlıklar ile verilen haberler ve daha nicesi.

Medyanın bu konuda tavrı mevcut bilinçsizliğin korunmasından başka bir işe yaramamaktadır. Bu yaklaşımın kökten değişmesi ve terk edilmesi gerekmektedir. Hürriyet yazarı Ömer Erbil ve NTV'den Ahmet Yeşiltepe ile birlikte 2015 yılında gerçekleştirdiğiniz "Arkeoloji ve Medya" panelinde bu sorunları masaya yatırmıştık. Ömer Erbil, Kültürel Miras tahribatının medyada yer bulmasını ve korunmasının sağlanmasında son derece kritik haberler yapmakta ve önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Ahmet Yeşiltepe NTV'de yaptığı Müze Ziyaretçisi programı ile kültürel mirasa nasıl davranılması gerektiğini ve hayatımızda nasıl yer edineceğini çok isabetli bir şekilde uygulamalı olarak göstermektedir. Fakat bu çabalar kişilere bağlı kalmakta kurumsal kültürdeki yeri büyümemektedir. Nitekim her iki isimde kendi camialarında bu meselelerle ilgilendikleri için biraz da garipsendiklerini söylemişlerdi. İşte bu atmosfer değiştiğinde gerek medyadaki cehalet gerekse toplumdaki bilinçsizlik halinin uzun vadede giderilmesi söz konusu olabilir.

Burada arkeologların da kusurlarını görmesi gerekiyor. Türkiye'de toplumun bilinçlenmesi ve kültürel miras bilincinin yerleştirilmesi için arkeologların yeterli çabayı gösterdiği söylenemez. Arkeolojik kazıları gerçekleştirmek, okulda öğrencilere ders vermek ve bilimsel toplantılarda konuşmak toplumun bilinçlenmesini sağlamamaktadır. Dünyada Public Archaeology olarak isimlendirilen "Topluma Yönelik Arkeoloji ya da Kamusal Arkeoloji" ülkemizde daha fazla önemsenmeli, kazmak yerine toplumun eğitilmesi daha öncelikli bir hale getirilmelidir. Bu konuda başta Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ve Doç. Dr. Necmi Karul olmak üzere bazı akademisyenler önemli başlangıçlar yapmışlardır. Bu adımların desteklenmesi ve takip edilmesi gerekmektedir.

http://arkeofili.com/?p=17820 
a45UyF587661-161016162336 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2016/10/16  16:49 2  65  islamvebilim@googlegroups.com


 

--

Piyasalar, beklentiyi satin alir, gercegi satar.

Hz.Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor :
Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki :
Cehennemliklerin tepelerine kaynar su dokulur. Bu su , vucudlarinin icine nufuz eder , oyle ki karinlarina kadar ulasir ; iclerinde ne var ne yok , soker atar ve ayaklarini delip gecer. Bu hadise
Bununla karinlarinin icinde ne varsa hepsi ve derileri eritilecektir ( Hacc / Suresi / 20 ) ayetinde zikri gecen eritme ( es-Sahru ) hadisesidir. Sonra ( eriyen cesedleri ) eski haline iade edilir

( Tirmizi )
Cehennemle ilgili hadis. Sahihmis bilenler denetlesin.

Anneler Gunu Stadyumlarda Kutlanmali

24 Temmuz 2013

Bugun Anneler Gunu. Ama icimde bir burukluk var. Boyle ozel bir gunun ayri ayri evlerde degil stadyumlarda hep beraber coskuyla kutlanmasi gerekirdi. Cunku biz millet olarak ozel gun ve resmi bayramlarda 101 pare top atisi yapilmadan, gecit resmi olmadan, uniformalar giyilmeden kutlama olmayacagina inaniyoruz. Isterdim ki anneler de uniformalarini giyip uygun adim yurusun, biz de tribunden onlari alkislayalim, gozlerimiz dolsun, sonra ne bileyim Turk yildizlari ucak gosterisi falan yapsin. Bunlar hos seyler sonucta. Kuzey Kore de ozel gunler ve resmi bayramlarda yapilan gosterileri gorunce hangimiz duygulanmiyoruz? Oradaki milli birlik ve butunluge hangimiz imrenmiyor?

Ben isterdim ki anneler stadyumlarda cesitli koreografiler yapsin, kule olustursun... Tamam, belki kule yapmalari o kadar kolay olmayabilir. Sonucta anne dedigimiz insanlar genellikle kilolu olur. Ama bu tamamen onlarin sorunu. Eger o perde takma isini yillarca bize yaptirtmak yerine kendileri yapsalardi bugun cok daha atletik olabilirlerdi. Uzgunum.

EN GUZEL HEDIYE UCLU PRIZDIR

Birileri coskuyla Anneler Gunu nu kutlarken ote yanda sessizce aglayanlar var. Kim onlar? Bu gune ozel kampanya yapmasi mumkun olmayan demir-celik, hirdavat ve tiras bicagi gibi sektorler. Evet, bu sektorler Anneler Gunu nde derin bir sessizlige gomulur. Diger butun sektorlerin reklamlari yaldir yaldir donerken bu sektorler bir kosede usulca aglamaktadir. Cunku Anneler Gunu ile urunlerini bagdastirmalari mumkun degildir. Infrared isitici markalari bile bir sekilde urunlerini bugune baglayip Anneler Gunu nde verilecek en guzel hediye infrareddir. Anne sicakligi gibi... diyebilirken bu bahsettigim sektorlerdeki firmalarda mayis ayinin ikinci pazar gunu depresyon, halsizlik, umursamazlik ve gozleri sabit bir noktaya dikerek donuk donuk bakmalar gorulur.

Ama son yillarda bu alakasiz sektorler Ya biz de Anneler Gunu nden faydalanalim, ne olur ki sanki? deyip isin cilkini cikardi. Annenize en guzel hediye uclu kablodur, priz kapagidir noktasina geldik. Lutfen yapmayin bunu. Bir cimento firmasinin Anneler Gunu nde kampanya yapmasinin ihtimali yok. Isterseniz deneyebiliriz:

Annenize verilecek en guzel hediye cimentodur. Aileyi adeta bir cimento harci gibi birlestiren o degil midir?.. Olmadi. Zorlama oldugu cok bariz.

Bugune ozel, annesiyle gelen her musterimize dort torba cimentoya bir torba bedava... Onlar en iyi cimentoyu hak etmiyor mu sizce... Bu da basarisiz cunku hicbir insaat iscisi cimento alisverisine annesiyle gitmez.

Gordugunuz gibi ne kadar caba sarf etsek de olmuyor. Simdi sakin olun ve elinizdeki o reklam butcesini yavasca baska bir gune birakin. Cicek ve cikolata firmalari disinda kimse bugunle ilgili reklam yapmasin.

ANNELERI RAHAT BIRAKIN

Bu reklamlar anneleri de degistiriyor. Sevgili firmalar, anneleri neden gaza getiriyorsunuz? Eskiden elini opup gununu kutlayinca sevincten ucan annem simdi bana infrared isitici isteyen gozlerle bakiyor. Tamam siz reklam icabi Annenize en guzel hediye infrared isiticidir diyorsunuz fakat bizimki inaniyor buna. Gercekten de en guzel hediyenin infrared isitici oldugunu dusunuyor. Insaf edin, siz bile uretici firma olmaniza ragmen buna inanmiyorsunuzdur.

Gecen Anneler Gunu nde Annecim sana en guzel hediye bugun burada yaninda olmam degil midir? dedim, Kendine biraz fazla anlam yukluyorsun bence diye cevap verdi. N olur yapmayin, lutfen annelerimizi gaza getirmeyin.

Son sozum annelere. Sevgili anneler, basimizin tacisiniz fakat o terlik ne? 2012 yilindayiz hala terlik firlatiyorsunuz. Misafirin yaninda gizli gizli cimdik atmalar falan... Bu mudur yani? Yapmayin..

http://beyinsizadam.net/
lukasaluka@gmail.com


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo LiteCoin URL:   LTtsCJ2mLUXLLs8v5US8w5zQeq66eakPtU

NameCoin URL       :  N7wbJyxqoueznDHu9tnu56y1V7B9P1Phs4
FeatherCoin URL     :  6rHGzeMefFvzqmBM5VNqmUziCxtga4wpDs
TerraCoin URL        :  1GQFs8GpaTXxoeTAsGmo56WNfYSZRy2mBD

PeerCoin URL         :  PMeBpz6X9RRLQxdFs5Jws5JwFec3Mzen8q6Twg





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder