7 Ocak 2017 Cumartesi

Antarktika'dan dev bir buz kütlesi kopmak üzere

Geçtiğimiz yıllarda buz şelfinden devasa bir parça kopmuştu.
Buz şelfi adı üstünde denizin üstünde yüzen buz raf.
Doğal olarak eskisine göre daha sıcak olan deniz alttan buzu daha çok eritiyor, ve buz rafın erimesi giderek daha hızlı şekilde oluyor.
Bu defa kopacak parçanın çook daha büyük olması bekleniyor.
Buz rafları zaten denizin üzerinde yüzdüğü için deniz seviyesinde önemli bir yükselme olması beklenmiyor.
Ancak, bunlar karadan akan buzulların önünde akışı engelleyen ve yavaşlatan tıkaç işlevi görüyorlar.
Bu son buzul rafı da koptuktan sonra Antarktikada karasal buzulların akışını yavaşlatacak ve önünü tıkayacak, buz rafı kalmamış olacak.
Antarktika dünyadaki karasal buzun tahminen %60-70'ini bulunduruyor
Ve tamamının erimesi halinde okyanuslarda 70 metreye varan deniz seviyesi yükselmesi hesaplanıyor.
Günümüzdeki küresel ısınma modelleriyle dünyadaki bütün karasal buzulların erimesinin 2100'lerde olacağı hesaplanıyordu, ancak son yıllarda küresel ısınmanın hızlandığı görüldü ve muhtemel süre 2050'lere doğru öne çekildi.

Bu durumda gayri menkul alan vatandaşlarıma şimdiden bir uyarı ve hatırlatma yapmak istiyorum.
Bu gün deniz manzaralı diye trilyon lira bayıldığınız arsalar, elli ya da yetmiş yıl sonra önü alınmaz ve engellenemez bir şekilde on metrelerce deniz suyu altında kalabilir.
Yatırımlarınızı bunu hesaplayarak yapmanızı öneririm.

Ayrıca ülkemizdeki bütün belediyelere de, artık sahillerde alan doldurmaya, buralarda inşaat yapmaya bir son vermeyi öneririm.
Özellikle dolgu havaalanlarının, düşük kotlu yerlerde yapılan yüksek maliyetli yatırımların birkaç on yıl sonra tamamıyla battal olması çok güçlü olasılıktır.

Devlet adamları, devlet kurumları, yerel yönetimler 2030'lardan sonra etkileri ciddi şekilde hissedilecek 2050'lerde ise trajedi haline alacak deniz seviyelerindeki yükselmeleri şimdiden hesap etmesi çok önemlidir.

Oraj POYRAZ ( 0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA     


Antarktika'dan dev bir buz kütlesi kopmak üzere

BBC Türkçe

06 Ocak 2017 - 14:35Son Güncelleme : 06 Ocak 2017 - 14:37

Uzmanlar kayıtlara geçmiş en büyük 10 buz kütlesinden birinin Antarktika'dan kopmak üzere olduğunu söylüyor.

Larsen C adı verilen buz sahanlığındaki bir çatlak Aralık ayında aniden büyüdü ve şu anda 5 bin kilometrekarelik bir buz kütlesi ile Antarktika arasında sadece 20 kilometrelik bir bağlantı kaldı.

Larsen C, Antarktika'nın yani Güney Kutbu'nun kuzey ucu ile ile deniz arasındaki büyük buz sahanlığı.

350 metre kalınlığındaki bu buz sahanlığı Antarktika'nın Kuzey Batısında yüzüyor ve kıtadan akıp gelen buzulların denize inmesini engelliyor.

İngiltere'de Swansea'deki Midas Projesi adlı araştırma ekibi yakında beklenen kopuşun, Larsen C'den yeni kopuşların da yolunu açabileceğini söylüyor.

Uzmanlar, 1995 yılında Larsen A buz sahanlığının çöküşü ve 2002'de Larsen B buz sahanlığından meydana gelen ani kopuştan sonra, Larsen C'deki çatlağı yıllardır kaygıyla izliyorlardı.

Geçen yıl bu çatlağın birden hızla büyümeye başladığı görüldü.

Fakat Aralık ayında çatlağın büyüme hızı iyice arttı ve bir kaç hafta içinde 18 kilometre ilerledi.

Yakında devasa bir buz dağı haline gelecek olan kütle şimdi buz sahanlığına sadece 20 kilometre ile bağlı.

Antarktikadan dev bir buz kütlesi kopmak üzereÇatlağın geçen Kasım ayında çekilen bir fotoğrafı

Swansea Üniversitesi'ndeki Midas Projesi'nden Profesör Adrian Luckman buz kütlesinin önümüzdeki bir kaç ay içinde kopmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyor.

Profesör Luckman kopan buz kütlesinin yüzölçümünün 5 bin kilometrekare civarında olacağını tahmin ediyor. Bu hesaplamaya göre, bu şimdiye kadar kayıtlara geçen en büyük 10 buzul kopuşundan biri olacak.

Uzmanlar bunun iklimle ilgili bir olay değil bir coğrafi dinamikler sonucu meydana geldiğini söylüyor, "Buz sahanlığındaki bu çatlak onlarca yıl önce başlamıştı ancak şimdi kopuş noktasına geldi" diyorlar.

'SEBEBİ KÜRESEL ISINMA OLABİLİR'

Küresel ısınmanın zaten muhtemel olan bu kopuşu öne almış olabileceğini ama bu tezi destekleyen doğrudan bir kanıt bulunmadığını kaydediyorlar.

Kaygıları ise daha önce Larsen B buz sahanlığına olanın Larsen C'ye de olması.

Larsen B buz sahanlığı 2002 yılında böyle bir kopuşu takiben tamamen çökmüştü.

Antarktikadan dev bir buz kütlesi kopmak üzereLarsen B buz sahanlığının 2002 yılındaki çöküşü de büyük bir kopuşu izlemişti

Tahmin yürütmenin çok zor olduğunu söyleyen uzmanların kaygısı bu kopuşu yeni kopuşların izlemesi ve Larsen C'nin tamamen çökmesi.

Kopacak olan buz dağı yine suda yüzeceği için deniz seviyesinde yükselmeye yol açmayacak. Ama buz sahanlığında yeni kopuşlar olursa bu buz sahanlığının ardındaki Antarktika'dan denize doğru buzul akışını hızlandırabilir ve suda yüzmeyen buzul hacmindeki artış deniz seviyesini yükseltebilir.

Şu anda kıtadan akan buzulların denize inmesi Larsen C buz sahanlığı tarafından engelleniyor. Bu engel ortadan kalkarsa tahminlere göre, küresel olarak deniz seviyesi 10 santimetre yükselebilecek.

Antarktikadan dev bir buz kütlesi kopmak üzere

http://www.hurriyet.com.tr/antarktikadan-dev-bir-buz-kutlesi-kopmak-uzere-40328540

 
a45UyF587661-170107152632 Oraj Poyraz oraj.poyraz@openmail.cc
2017/01/07  18:38 2  65  alelma@yahoogroups.com


 


Asil ugrasmaya mecbur oldugumuz sey, yuksek kulturde ve fazilette dunya birinciligini tutmaktir.

K.Ataturk

( Hadisin ravilerinden ) A mes rahimehullah der ki :
Bildirildi k i, cehennemliklerin Malik e yalvarmalari ile Malik in onlara verdigi cevap arasinda bin yillik zaman gececektir. Cehennemlikler , bu sefer aralarinda :
Rabbinize dua edin, sizin icin O ndan daha hayirli kimse yok ! diyecekler ve elbirlik soyle yakaracaklar :

Cehennemle ilgili hadis. Sahihmis bilenler denetlesin.

Iyi ki Turk Dogmusum

14 Subat 2014

Gectigimiz gunlerde bir milletvekili Ataturk olmasaydi gene olurduk ama isimlerimiz Dimitri olurdu, Yorgo olurdu. dedi.

Konu tartisilirken bir arkadasim gozyaslari icerisinde benim fakirhaneyi ziyaret etti. Aklina takilan bir sey varmis ve onu cok uzuyormus. Soyle sevgili arkadasim, nedir senin sorunun? dedim. Arkadaslarimin sorunlariyla ilgilenmeye bayilirim.

Benim ismim, biliyorsun, Dimitri. dedi. Ataturk olmasaydi herkesin ismi Dimitri, Yorgo olacakti ama Ataturk vardi ve buna ragmen benim ismim neden Dimitri? Ben neden faydalanamadim? dedi ve gozyaslarina boguldu.

Ona bir cay getirdim ve teskin etmeye ugrastim. Bak dedim, herkes Turk olamaz, bu bize dogustan verilmis bir hediye, sen Turk degilsin ve buna uzulmeni anlayabiliyorum, senin yerinde olsam ben de uzulurdum, insan icine cikmazdim, talihime saydirirdim, belki hayatima son vermek isterdim. Ama Turk degilsin diye hepten koyverme. Hayata 1-0 yenik baslamissin, daha cok calis, ne bileyim cok iyi bir curling oyuncusu ol, hayatina bir anlam kat. Benim herhangi bir basariya ihtiyacim yok, Turk dogmusum zaten, anlatabiliyor muyum ama senin cilginlar gibi calisman lazim.

Birbirine yapismis islak kirpiklerinin altindan utanc dolu bir bakis atti. Devam ettim. Inan ki seni anliyorum. Denize dokulmussunuz mesela, bu bir travmadir. Denize dokulmek ne abi ya? Ahahaha. Ozur dilerim, sinirlerim bozuldu. Ama Tanri askina, denize dokulmek ne abi? Nasil basardiniz bunu? Ahahaha. Ay devam edemeyecegim.

Gulme krizini atlatmak icin elimi yuzumu yikayip dondugumde Dimitri yi salondaki Turk bayragini koklayip yuzune surerken buldum. Beni gorunce aniden bayragi elinden birakti. Fena yakalanmisti. Yanina gidip omzundan tuttum.

Gizli gizli Turk bayragini opmen kesinlikle ayiplanacak bir sey degil. dedim. Muhtemelen kendi kendine Onuncu Yil Marsi ni da mirildaniyorsundur. Inan ki imkan olsa ben de senin Turk olmani isterdim. Ama bu mumkun degil, anliyor musun? Mendel kanunlari diye bir sey var. Kanuna karsi gelinmez.

Caylari tazeledim. Icim bir tuhaf olmustu. Dimitri yi hala teselli edememistim. Bak dedim, cayimdan bir yudum alarak, O olmasaydi benim de ismim bugun Dimitri olacakti. Sen Dimitri, ben Dimitri, herkes Dimitri, muthis bir kaos, dusunsene. Allah korumus. Ayrica ben annemden yine dogardim ama babam kimdi bilemezdim. Kastan gozden az cok tahmin ederdim ama kesin sudur diyemezdim. Cunku Soyadi Kanunu diye bir sey olmazdi. Elli tane Mehmet var, hangisi babam nereden bilecegim?

Bir nebze sakinlesmisti. Kalkti ve gitmeye koyuldu. Turk bayragini katlayip Dimitri nin cebine $ikistirdim. Itiraz edecek oldu ama usteledim. Genc adamsin, yaninda dursun. dedim. Ellerime sarildi, opturmedim. Hickira hickira gitti. Dimitri, ismini kesinlikle yazmamami rica etmisti. Ama ismini yazmadan cok anlamsiz olacagi icin yazdim. Ismi Dimitri. Uskudar da oturuyor, gozluklu, saclari onden hafif dokulmus, gorseniz hemen tanirsiniz.

Tarihimizi biliyor muyuz?

Vezir Tonyukuk olmasaydi bugun ismimiz Luo-Jin, Yang-Hai, Feng-Sushi idi.

Alaaddin Keykubat olmasaydi bugun ismimiz Refik Jebbour, Aatif Chachehou, Salma Hayek idi.

Barbaros Hayrettin Pasa olmasaydi yuzmeye Yunan adalarina gitmek zorunda kalirdik.

Cengiz Han olmasaydi ne iyi olurdu.

Baltaci Hasan Pasa olmasaydi Kopruluzade Damat Numan Pasa vardi, o da duzgun bir insandi.

Aslan Yurekli Richard olmasaydi bugun ismimiz Tony, Scott, Michael idi. Adam Hacli seferlerini eline yuzune bulastirdi.

http://beyinsizadam.net/
lukasaluka@gmail.com


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo







-------------------------------------------------
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas!   15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder