9 Ocak 2017 Pazartesi

ATTİLA AŞUT : "Laikçi"!

 


ATTİLA AŞUT : "Laikçi"!

9.01.2017 09:05

Türkiye'ye ve Türkçeye en büyük zararı, her şeyi çok iyi bildiklerini sanan "enteller" veriyor. Televizyonlarda boy gösteriyorlar durmadan. Kimisi rektör, kimisi dekan, kimisi gazeteci… Eskiden "yarı aydın" denirdi bunlara. Şimdi daha havalı bir yakıştırmayla, "entel" diyorlar…

Enteller, yabancı dillerden apardıkları sözcük ve kavramlarla konuşmayı pek severler. Ama çoğu zaman da bu sözcükleri eğip bükerek, bozup çarpıtarak gülünç durum düşerler. Örneğin "start almak" derler, "aklıselim olmak" derler, "rantiyeci" derler…

Özellikle dinci ve liberal kesimlerin son yıllarda dillerine doladıkları "laikçi" uydurması da bunlardan biridir…

Önce "rantiyeci" ile başladı bu moda. Türkiye'deki İslamcı politikacıların hocası Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın siyasal literatüre soktuğu bu yanlış sözcük hızla yaygınlaştı.

Ardından "bezirgâncı" geldi. Işıklar içinde uyusun, "bezirgân" sözcüğünü en çok Dr. Hikmet Kıvılcımlı kullanırdı. Kıvılcımlı jargonunun adeta "alameti farika"sı olmuştu bu sözcük! Toplantılarda "tefeci-bezirgân" diye söze başlayan devrimcilerin hangi gelenekten olduğunu, bu klişeyi duyunca hemencecik anlardık! Ama haksızlık etmeyelim, Dr. Kıvılcımlı'nın yazılarında ve konuşmalarında "bezirgâncı" diye bir kullanım yer almaz. Bu sözcüğü karikatürleştirenler de yine yarı aydınlardır.

• • •

Laiklik karşıtlarının birkaç yıldır koro halinde seslendirdikleri bir başka uyduruk sözcük daha var: "Laikçi"! Fransızca bildiğini düşündüğümüz kimi aydınlar bile ideolojik saplantıları yüzünden hemen sarıldılar bu söze!

İslamcı-şeriatçı kalemlerin laikleri aşağılamak için uydurdukları "laikçi" yakıştırması, sol'dan çark etmiş, AKP yalakası yeni liberallerin yazılarında, söylemlerinde de yer bulmaya başladı. Bu kalemler, dilbilgisi açısından "sıfat" olan "laik" sözcüğünü, "-çi" ekiyle bir kez daha "sıfat" yapma becerisini gösterdiler! Tıpkı "manavcı", "bakkalcı"ı, "kasapçı" der gibi, "laikçi" demeye başladılar…

"Laik" sözcüğü Latince kökenli olup dilimize Fransızca "laique" sözcüğünden girmiştir. Laiklik, özetle söylemek gerekirse, din ve devlet ayrılığı ilkesine dayanır. Amaç, devletin ve toplum yaşamının din kurallarına göre düzenlenmesinin önüne geçmek ve inanç konusunu, kamusal alan dışında, tümüyle kişilerin kendi seçimlerine bırakmaktır.

Fransızcada "laik" sözcüğünün türevleri şöyle:

-laiciser: [laisize] laikleştirmek

-laicisme: [laisizm] laiklik

-laicité: laik olma durumu.

Görüldüğü gibi, bu türevler arasında "laikçi" anlamına gelebilecek bir sözcük yok. Demek ki bunu da bizim "laikçiler" uydurmuş!

• • •

Kaç türlü laiklik var?

Çokbilmişlere sorarsanız, sürüsüne bereket!

-Yumuşak laiklik, katı laiklik, özgürlükçü laiklik, radikal laiklik, ceberrut laiklik (Nuray Mert mi söylemişti bunu?), inançlara saygılı laiklik vb.

Say say bitmez! (Bir zamanlar Peyami Safa da sosyalizmin 200 türü (!) üstüne kitap yazmamış mıydı?)

Liberal-dinci takımının laiklik çeşitlemeleri yetmeyince, bu kez de, "Laik demeyelim, seküler diyelim" demeye başladılar. Sanki çok farklı kavramlarmış gibi...

• • •

Prof. Dr. Nur Vergin, uzun yıllar yaşadığı Fransa'dan Türkiye'ye döndüğünde, Ali Kırca'nın ATV'de parlattığı bir akademisyendi. O zamanlar "sıkı laik"ti Nur Hanım. 28 Şubat sürecinde söylediklerini arşivlerden bulup okuyabilirsiniz.

Daha sonra "Fethullah Hocaefendi"nin davetlerinde boy göstermeye başladı. Geçenlerde bir kanalda, "Türkiye dindarlaşıyor mu?" sorusuna yanıt arayan liberal anketçilerle bir aradaydı. Önceleri Fransa'daki laikliğe hayranlık duyduğunu, ancak bu "laisizm"in "laiklik" olmadığını anlayınca, bu sözcüğü Türkçeye "laikçi" olarak çevirdiğini söyledi. Bu uyduruk nitelemeyi ilk kullanan yayın organının şeriatçı Akit gazetesi olması boşuna değilmiş demek.

Medyatik sosyolog Nur Vergin, 2011 yılında Taraf gazetesinden Neşe Düzel'in sorularını yanıtlarken, AKP'nin "Türkiye için bir nimet" olduğunu vurguladıktan sonra, "Türkiye'de laiklik konusu, o kadar kötüye kullanıldı ve istismar edildi ki, laiklik laiklik olmaktan çıktı laikçilik oldu" demişti.

Prof. Vergin, laisizmi "katı laiklik" ve "laikçilik" olarak niteliyor ve artık "sekülarizm" kavramını benimsediğini söylüyordu...

Melih Cevdet Anday'ın ünlü "Ada Vapuru" şiirini bilirsiniz. Sezen Aksu besteleyip yorumlamıştı. Bir yerinde, "Simitçi, kahveci, gazozcu" gibi sözler geçer.

"Kayıkçı" der gibi "laikçi" demek, pek yakışıyor bu entel liboşlara!

Dincilere gelince, onların derdi başka: Meğer "laikçi" sözcüğü tersinden okununca, "içki al" anlamına geliyormuş! Yani "laikler alkoliktir" demeye getiriyorlar!

• • •

Bu yazıda Prof. Nur Vergin'e bir "ilkörnek" (onların sevdiği terimle "prototip") olarak değindik. Laikleri aşağılamak için "laikçi" söylemine katkıda bulunan daha pek çok entel-dantelimiz var! Onlara da bir gün sıra gelir umarım…

http://www.birgun.net/haber-detay/laikci-142475.html

 
a45UyF587661-170109164850 Oraj Poyraz At Alpinaasia oraj_poyraz@alpinaasia.com
2017/01/09  20:33 2  65  alelma@yahoogroups.com


 



--

Dusunmek ruhun kendi kendine konusmasidir.

T.BERNARD

Kim dunyanin yuvarlak oldugunu iddia ederse kufur ve delalete dusmus olur.
Cunku bu iddia hem Allah in, hem Kuran in, hem Peygamber in reddidir.

Suudi Arabistan in bas muftulerinden olan bu seyhin bilim karsisinda dustugu rezalete sebep olan fetvasi soyle:Tarih: 1975
Kaynak: Dunya nin Sakin Gunes in Hareketli Olduguna ve Gezegenlere Cikmanin Imkansizligina Dair Akli ve Hissi Deliller

Dumlupinar Sehitleri

Denizalti Dumlupinar kazasi
Yayildi aleme duyuldu sesi
Canakkale sehitlerin turbesi
Geldi denizalti surada kaldi

Vay anam anam derdime yanam
Catal yurek gerek buna dayana derde dayana

Memleket ugrunda can veren hasta
Vatan sagol demis en son nefeste
Seksen bir kahraman ayni kafeste
Bir yolu cikmadik derede kaldi

Vay anam anam derdime yanam
Catal yurek gerek buna dayana derde dayana

Butun gazeteler hep yazar oldu
Isimler dillerde hep gezer oldu
Her Turk un kalbinde bir mezar oldu
Sanmayin sehitler orada kaldi

Vay anam anam derdime yanam
Catal yurek gerek buna dayana derde dayana

Bu vatan ugruna canini veren
Karismis sulara olmamis goren
Aman deyip Allah ina yalvaran
Ihtiyar babalar nerede kaldi

Vay anam anam derdime yanam
Catal yurek gerek buna dayana derde dayana

Vatan aglar millet aglar yil aglar
Deniz aglar yolcu aglar yol aglar
Veysel aglar sohbet aglar dil aglar
Tarihte bir buyuk yara da kaldi

Vay anam anam derdime yanam
Catal yurek gerek buna dayana derde dayana

A$ik Veysel


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder