4 Ocak 2018 Perşembe

ÇİN RADARLARA GÖRÜNMEZ ROKET TEST ETTİ

Biz SOM seyir füzesi diye yırtınıyoruz ya oradan başlayalım.
SOM seyir füzesi ses altı hızda ve yere çok yakın uçabilen, uçarken rota değiştirebilen bir füze.
Özel kaplaması ve gövde geometrisi nedeniyle, dahası yere çok yakın uçması nedeniyle yerde duran radar antenleri tarafında yakalanması çok zor.
Ancak AWACS'lar yardımıyla tepeden bakarak tespit etmek mümkün.

Bu füzelerin bir ileri modeli ses üstü seyir füzeleri.
Rusların, Hindisdan'ın hem ayrı ayrı hem orta projeleri var, Amerika ve Çin'in de ayrı ayrı süper sonik seyir füzeleri var.

Seyir füzelerinde en büyük sıkıntı, hedefe son yaklaşma anında düşük hızlı seyir füzelerinin tıpkı düşük hızlı uçaklar gibi alçak irtifa hava savunma sistemleri tarafından imha edilmesinin görece daha kolay olması.
Bu nedenle hedefe son yaklaşma anında süper sonik hızlarda yaklaşabilen füzelerin imha edilmesi çok daha zor, ve bunlar daha etki.

Bunlardan bir ileri aşama ise hipersonik seyir füzeleri.
İşte bu haberde anlatılan füzeler bunlardan bir örnektir.
Bunlar atmosfer dışında uçuyorlar, yani uçuşlarının büyük bölümü stroposforik.
Esasen bu nedenle hipersonik hızlara çıkmaları daha kolay oluyor.
Ve doğal olarak bunlarda zemine yakın uçmak gibi bir avantaj yok.
Bunlar ses hızının en az 3 misli ve daha fazla hızlı uçuyorlar.
Bu hızlarda en önemli sorun gövdenin sürtünme nedeniyle aşırı ısınması.
Isınma o derece önemli ve yüksek ki, çoğu zaman aracın uç bölgeleri, hava akımına daha şiddetle maruz kalan bölgelerinde erimeler, delinmeler olabiliyor.
Titanyum kaplamalar adeta plastik gibi eriyor, seramik kaplamalar tıpkı yüksek basınçlı aşındırıcılara maruz kalmış gibi aşınıyor.
Aracın gövde kaplaması bir kere delindiğinde bu delikten hipersonik hızlarda giren hava akımı, aracın patlamasına sebep oluyor.
Amerikalıların da bu türden araç denemeleri oldu, araçların aşırı yüksek hızlara çıktıktan sonra patlayarak kaybedildiğinin haberlerini okuduk.
İşte bu nedenle bu araçlarda çok özel seramik kaplamalar, titanyum kaplamlar ve hipersonik hızlar için optimize edilmiş çok özel gövde geometrileri tasarlanıyor.
Genelde bu araçlar tıpkı uzay mekiği gibi kendi gövdesi üzerinde, ısıya özellikle dayanıklı kılınmış bir yüzey üzerinde hava akımına dayanarak kayarak ilerlemektedir.
Hız hipersonik olduğundan, bu araçlara yönelik önleme yapmak, bir karşı savunma roketi göndermek imkanı yoktur.
Ayrıca bu füzeler balistik füzeler gibi sabit rotalar üzerinde gitmezler, atmosferden çıktıkları andan itibaren sürekli olarak rota değiştirebilirler, doğal olarak bu füzeler karşı bir önleyici füze için rota hesaplanması imkansızdır.
Bu füzeler, hedefleri üzerine geldiklerinde hemen hemen 90 dereceye varan dik açılarla hedefe doğru en yüksek hızlarıyla bir dalış gerçekleştirirler.
Bu hızlarda durdurulmaları imkansızdır.
Çinlilerin bu füzelere yönelik ilgisi hem nükleer başlık taşımaları hem de uçak gemisi katili olarak kullanılmaya elverişli olmalarından kaynaklamaktadır.

İşte bizim milli silah endüstrimizin bir an önce takılıp kaldığı SOM füzesi üretememe engelini aşması, seri üretime başlaması, TSK'ya yüksek sayılarda teslimatın yapılması, TSK'nın da bu füzeleri tatbikat ve çeşitli harekatlarda kullanarak ele güne karşı göstermesi gerekir.
Bütün bunları yaparken ve yaptıktan sonra da, süper sonik SOM füzelerine adım atmak gerekir.

Elbette, eş zamanlı olarak da hiper sonik SOM füzeleri bir taraftan tasarım masasında yerini almalı.
Dünya bizi beklemiyor.
Dur bir dakika savaşa henüz hazır değiliz demek mümkün değil.


Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA     



ÇİN RADARLARA GÖRÜNMEZ ROKET TEST ETTİ

İddiaya göre hiper-sonik süzülme tekniği sayesinde savunma sistemlerini aşabilen yeni balistik silah yeni bir tehdit oluşturabilir.

04 Ocak 2018

ABD hükumetinden bir kaynak The Diplomat'a yaptığı açıklamada Çin'in hiper-sonik süzülme aracı (hypersonic glide vehicle HGV) teknolojisine sahip yeni balistik roketleri test ettiğini iddia etti. Geçtiğimiz Kasım ayında DF-17 adlı HGV roketinin iki testi gerçekleşti ve iddiaya göre Çin 2014 ve 2016 arasında bu proje dahilinde bir çok test zaten gerçekleştirmiş.

Tahminlere göre DF-17'nin menzili 1 800 ile 2 500 kilometre arasında. ABD ve Rusya da henüz bu teknolojiyi geliştirebilmiş değil. HGV sıradan balistik roketler gibi bir patlayıcı ya da herhangi bir yükü uzak bir hedefe taşıyabiliyor yani HGV nükleer füze başlığı da taşıyabilir.

Şu an kullanımda olan füze savunma sistemleri genellikle yüksek irtifada seyahat eden roketleri algılayabiliyor ve engelliyor. Ancak Çin'in test etmekte olduğu HGV roketleri hiper-sonik hızlarda ve alçak iritifada seyahat ediyor. Yani en iyi ihtimalle savunma sistemlerinin bu roketlere karşı yeniden kalibre edilmesi gerekecek. Daha kötü senaryo ise varolan savunma sistemlerinin modifiye edilmek zorunda olabilir ya da tamamen yeni sistemlerin geliştirilip üretilmesi zorunlu hale gelebilir.

https://www.chip.com.tr/haber/cin-radarlara-gorunmez-roket-test-etti_73622.html


a45UyF587661-180104202813 Oraj Poyraz At Neomailbox 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2018/01/04  18:00 2  65  AtaturkMilliyetcileri@googlegroups.com

 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder