30 Ağustos 2016 Salı

SİNAN MEYDAN : KURTULUŞ SAVAŞI'NDA İNGİLİZLERLE SAVAŞMADIK YALANI VE GERÇEKLER



 

SİNAN MEYDAN : KURTULUŞ SAVAŞI'NDA İNGİLİZLERLE SAVAŞMADIK YALANI VE GERÇEKLER

O SÖZDE PROFLARA KÜÇÜK BİR TARİH DERSİ
GÜNÜMÜZÜN ALİ KEMALLERİ VE MEHMET ALTAN
KURTULUŞ SAVAŞI'NDA İNGİLİZ POLİTİKALARI

O SÖZDE PROFLARA KÜÇÜK BİR TARİH DERSİ

Bugün 30 Ağustos. Türk ulusunun Atatürk'ün Başkomutanlığı'nda emperyalizmi Anadolu yaylasına gömdüğü en kutsal zaferin yıldönünü. Bu anlamlı günde, bu zaferin, emperyalizmin pençesindeki bütün mazlum milletlere yol göstericiliğinin üzerinde durulması gerekirken, tv ekranlarında ve gazete köşelerinde sözde proflar, hiç utanıp sıkılmadan, bu zaferin önemini azaltmak için adeta bin dereden su getirmekle meşguller! "30 Ağustos Zaferi'nin o kadar da önemli olamdığından" tutun da "Kurtuluş Savaşı'nda İngilizlerle savaşılmadığına" kadar bir dizi YALANLA kamuoyunu kandıran bu sözde proflara küçük bir tarih dersi daha verelim hazır yeri gelmişken.

Cumhuriyet Tarihi yalancıların en büyük yalanlarından biri "Kurtuluş Savaşı sırasında İngilizlerle savaşmadık, onlar 1921'de zaten resmen tarafsızlıklarını ilan etmişlerdi!" yalanıdır. Ömer Kürkçüoğlu, Cemil Koçak, İdris Küçükömer, Kadir Mısıroğlu, Yalçın Küçük, Fikret Başkaya, Abdurrahman Dilipak ve Mehmet Altan gibi tarihçi, yazar ve akademisyenlerin bu iddiasının aslında hiçbir "bilimsel temeli" yoktur. Tarihsel gerçekleri, belge ve bilgileri gördükçe bu iddianın kocaman bir "yalan" olduğu ortaya çıkmaktadır.

"Düzenin Yabancılaşması" kitabıyla tanıdığımız İdris Küçükömer, "Sivil Toplum Yazıları"nda, "Kurtuluş Savaşı Yunanlılara karşı kazanılmıştır. Kurtuluş Savaşı bir Türk-Yunan savaşıdır!" tezini ortaya atmıştır. Yine aynı dönemlerde "deliliği tescilli" Şeriatçı yazar Kadir Mısıroğlu Kurtuluş Savaşı'ndan "Türk-Yunan muharebesi!" olarak bahsetmiştir. Daha sonra, "Modern Türk Tarihini tersten yazdım, her olayın tersini kanıtlamaya çalıştım ve sanırım başarılı oldum!" diyen "tez hastası" Yalçın Küçük bağıra çağıra aynı tezi gündeme getirmiştir. Küçük'e göre "Kurtuluş Savaşı tarihi baştan sona yanlıştır!" Hatta o kadar yanlıştır ki, mesela Birinci İnönü Zaferi diye bir savaş hiç olmamıştır! Antiemperyalizmden bahsetmek mümkün değildir! En fazla bahsedilebilecek Yunanlılarla yapılan savaş olabilir! Türk-Yunan Savaşı tezleri daha sonraki dönemlerde Fikret Başkaya gibi "Solcular" ve Abdurrahman Dilipak gibi "Şeriatçı" yazarlar tarafından da yinelenmiştir.

GÜNÜMÜZÜN ALİ KEMALLERİ VE MEHMET ALTAN

"Kurtuluş Savaşı'nda İngilizlerle savaşılmamıştır" tezi günümüzün Ali Kemalleri'nce sıkça dile getirilmektedir. Okudukları birkaç "Cumhuriyet Tarihi yalanına" sarılan günümüzün Ali Kemal-leri, köşelerinde çalakalem "İngilizlerle savaşmadık ki…" diye çığlık atmaktadırlar. İşte günümüzün en ateşli Ali Kemallerinden biri olan Mehmet Altan'ın 30 Ağustos 2009 tarihinde Star gazetesindeki köşesinde yayınladığı "30 Ağustos ve İngiltere" adlı yazısından bir bölüm:

"….İngiltere, 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz'dan çok önce, 14 Nisan 1921'de, Türk-Savaşı'nda kesin tarafsızlığını belirten notasını Yunan hükümetine bildirdi. Bunu İngiliz Parlamento tutanaklarında da görüyoruz. Örneğin, 13 Nisan 1921'de Avam Kamarası'nda Sir C., İngiltere'nin Türk Milliyetçi Kuvvetleri'yle savaş halinde olup olmadığını Başbakan'a sormuş. Hükümet adına cevap veren Mr. Harmsworth, bir barış antlaşması onaylanıncaya kadar teknik yönden ortada savaş halinin bulunduğunu fakat mevcut Türk-Yunan çatışması karşısında İngiliz tutumunun tarafsızlık olduğunu söylemiştir. Keza... Lordlar Kamarası'nın 21 Nisan 1921 tarihli oturumunda, Lord Lamington, Londra Konferansı'nın hemen ardından Yunanlıların Türklere karşı saldırıya geçmesini, Müslümanların 'İngiltere'nin teşvikiyle yapıldığı' biçiminde yorumlamalarına hükümetin ne dediğini sorar... Dışişleri Bakanı adına cevap veren Earl of Crawford, Müttefiklerin "sıkı tarafsızlık" uyguladıklarını vurgular. İngiltere ne Yunanlılara, ne de Türklere silah vermektedir. İstanbul'daki Müttefik askeri makamları da, Anadolu'da denetimleri altındaki demiryollarından yararlanılmasını durdurmuştur. General Harington, İzmit Yarımadası'ndaki Yunan Tümeni üzerindeki kumanda yetkisini bırakmıştır... Yunan kuvvetleri nezdindeki İngiliz irtibat subaylarına da artık tavsiyelerde bulunmamaları ve hiç bir biçimde müdahale etmemeleri yolunda talimat verilmiştir. Kısacası... Öncesi ve sonrasıyla, Büyük Taarruz, düvel-i muazzama karşı yapılan bir savaştan ziyade sadece Yunanlılara karşı yapılan bir savaştır."

2. Cumhuriyetçi Prof. Mehmet Altan'ın İngilizlerin "tarafsızlık politikasının" tamamen iç kamuoyuna yönelik "göstermelik" bir politika olduğunu görememesi ve Büyük Taarruz öncesinde İngilizlerin Mustafa Kemal'e ve Milli Harekete karşı aldıkları önlemleri, yaptıkları planları bilmemesi ya büyük bit "cahilliktir", ya da büyük bir "hainliktir". Ben, Prof. Altan'ın "cahil" olduğunu düşünmüyorum…

Oysa ki, Türk Milli Kuvvetleriyle savaştıklarını bizzat İngilizler itiraf etmişlerdir. Örneğin, İstanbul'daki İngiliz Yüksek Komiseri, Amiral de Robeck, 1919 Haziranında Dışişleri Bakanı Lord Curzon'a gönderdiği bir raporda bu gerçeği şöyle ifade etmiştir:

"Biz halen Türkiye ile savaşmaktayız. Barış Antlaşması'nın (Sevr) bütün Türkleri bir araya getirdiğini görerek yeni bir savaşa devam edecek miyiz?" Büyük Taarruz sonrasında bir gazetecinin Mustafa Kemal'e sorduğu, "İngiltere'yle savaşacak mıyız?" sorusuna Mustafa Kemal, şu cevabı vermiştir:

"İngiltere ile barış imzaladık mı ki, bu sorunun yeri olsun! Yüz kez savaş durumundayız, bin kez savaş durumundayız…"

KURTULUŞ SAVAŞI'NDA İNGİLİZ POLİTİKALARI

I. Dünya Savaşı'nı kazanan İngiltere, bu savaşta 750 bin civarında kayıp vermiştir. Dahası savaş sonrasında İngiliz kontrolü altındaki İrlanda da, Mısır da, Afganistan da ve Hindistan da geniş çaplı ayaklanmalar çıkmış, bağımsızlık isyanları patlak vermiştir. Ayrıca, İngiliz kamuoyu da artık savaş istememektedir: I. Dünya Savaşı, "ekonomik" ve "askeri" bakımdan İngiliz insanını fazlasıyla yıpratmıştır. Ancak, Güneş Batmayan İngiliz İmparatorluğu, I. Dünya Savaşı'nın galip ülkesi olarak, hem sömürgelerdeki isyanları bastırmak, hem de yeni sömürgeler elde etmek için politikalar üretmeye başlamıştır. Bu politikaların en başında, Osmanlı'nın Anadolu coğrafyasını parçalamak ve özellikle Boğazlara ve Güneydeki Musul, Kerkük gibi "petrol" bölgelerine el koymak gelmektedir. Savaş yorgunu İngiltere, Anadolu'yu parçalama işinde Yunanistan'dan yararlanmaya karar vermiştir. Türk düşmanı Lloyd George ve Hükümeti, Yunanistan'a her türlü "maddi" ve "manevi" desteği vererek, "diri" Yunan ordusunu 15 Mayıs 1919'da Anadolu üzerine göndermiştir. İngiltere parlamento tutanakları incelenecek olursa (Salahi Sonyel ve Erol Ulubelen bu tutanakları yayınlamışlardır). Başta İngiltere Başbakanı Lloyd George olmak üzere İngiliz yetkililerin Türkiye'yi parçalamak ve Milli Hareketi yok etmek için hangi planları yaptıkları, Yunanistan'ı maddi ve manevi bakımdan nasıl destekledikleri görülecektir.

KAYNAK : SİNAN MEYDAN

 
a45UyF587661-160324112133 Oraj Poyraz cimcime@neomailbox.net
2016/08/30  10:00 1  39  1923atamizindeyiz@googlegroups.com



Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder