1 Mart 2017 Çarşamba

Evrimin en son canlı örneği: Zehirlenmeyen insanlar



Evrimin en son canlı örneği: Zehirlenmeyen insanlar

28/02/2017

zehirlenmeyen-insanlarGüney Amerika'nın Atacama Çölünde yer alan Quebrada Camarones bölgesi halkı üzerinde yapılan bir bilimsel araştırma insan evriminin hala devam ettiğine dair son derece çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor.

Santiago'daki Şili Üniversitesi'nden araştırmacılar, su kaynaklarının yüksek oranda arsenik ile kirlenmiş olduğu bu bölgede yaşayan insanların arsenike karşı kaydadeğer bir direnç geliştirdiğini tespit etti. Sonuçları American Journal of Physical Anthropology dergisinde yayınlanan araştırma, zaman içinde kazanılan bu insanüstü özelliğin genetik köklerini ve evrimsel çerçevesini de izah ediyor.

Vücudun arsenikten etkilenmemesi AS3MT adlı enzim sayesinde oluyor. Bu enzim arseniki monometilarsonik (MMA) asit veya dimetilarsinik (DMA) asit adlı iki bileşikten birine dönüştürebiliyor. DMA, daha az zehirli olan bir bileşik. Dolayısı ile arseniki DMA'ya çeviren AS3MT enzim varyantlarına sahip olan insanlar zehiri kolaylıkla metabolize ediyor. İşte Şilili araştırmacıların en önemli bulgularından biri de çölde yaşayan insanların diğer insanlara göre çok daha yüksek düzeyde DMA-üretici AS3MT enzime sahip olması.

Şili Üniversitesi'nden Mario Apata ve meslektaşları ülkenin üç farklı bölgesinden 150 insanda AS3MT ile ilişkili gen türlerini araştırdılar ve Atacama Çölünde yaşayan Camarones halkında zhire karşı koruyucu türlerin ciddi oranda yüksek olduğu sonucuna ulaştılar. Camarones halkının %68'i bu gene sahipken diğer popülasyonlarda bu oran %48 ve %8'de kaldı.

Araştırmacılar, "bulgularımız zehirlenmeme özelliğinin bu insanlar tarafından arsenikle kirlenmiş bir ortamda hayatta kalmak için geliştirilmiş bir uyum mekanizması olduğunu gösteriyor" diyorlar.

Evrim hala devam ediyor

Araştırma, bu haliyle çağdaş insan topluluklarında evrimin hala devam ettiğine dair önemli bir kanıt teşkil ediyor.

Dünyanın en kurak sıcak çölü olarak bilinen Atacama Çölünde su bulmak çok zor olduğu için burada yaşayan canlılar, su olarak, deyim yerinde ise ne bulurlarsa onu içmek zorundalar. Bölgedeki arsenik kirlenmesi sıklıkla 1 mikrogram/litre düzeyini aşıyor ve bu oran Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen güvenli sınırın 100 kat üstünde. Dolayısı ile bu bölgede yaşayan insanlar için hayatta kalmanın tek yolu bu çok kuvvetli zehire karşı bir tür direnç geliştirmek.

Konuyla ilgili New Scientist'te yer alan habere göre araştırmacılar, arsenik direnci gelişimini, çağdaş insan evriminin çok bilinen başka bir örneği olan laktoz toleransı gelişimi ile kıyaslıyorlar. İnsanların yaşamlarının her döneminde süt ürünlerini sindirebilmeleri laktoz toleransı gelişimi sayesinde mümkün oluyor. Evanston'daki Northwest Üniversitesi'nden Aaron Miller "Arsenik toleransındaki yükselmenin laktoz toleransının hızla yayılması ile kıyaslanabileceği fikrindeyim. Her iki vaka için incelediğimiz zaman aralıkları kesin bir karşılaştırmaya imkan veriyor" diyor.



http://kirmizitilki.com/2017/02/28/evrimin-en-son-canli-ornegi-zehirlenmeyen-insanlar/

 
a45UyF587661-170301141229 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/03/01  14:33 2  65  alelma@yahoogroups.com


 

--

Olmeden once kendine bir mezar yeri satin al ve $ik $ik oraya git!

Anonim Nasihat

Nu man Ibnu Besir radiyallahu anhuma anlatiyor : Resulullah
( Aleyhissalatu vesselam ) buyurdular ki :
Cehennemliklerin azab cihetiyle en hafif olani , ayaginda atesten bir nali...n ve nalin bagi olan kimsedir ki , ayagindakiler sebebiyle , tipki tencerenin kaynamasi gibi , basinda dimagi kaynar. Oyle tahammulfersa bir azam duyar ki , azabca insanlarin en hafifi oldugu halde , kendinden siddetli azab ceken olmadigini zanneder

( Buhari - Muslim - Tirmizi )
Cehennemle ilgili hadis. Sahihmis bilenler denetlesin.

Varolma nedenleri bize gore bir Tanri tarafindan, aslinda sadece insanin zaafinin bir yansimasindan baska bir sey olmayan bir Tanri tarafindan belirlenmis olan, bu yaratilmis seyleri odullendiren ve cezalandiran bir Tanri tasavvur edemiyorum.
I cannot imagine a God who rewards and punishes the objects of his creation, whose purposes are modeled after our own a God, in short, who is but a reflection of human frailty.
Neither can I believe that the individual survives the death of his body, although feeble souls harbor such thoughts through fear or ridiculous egotisms

Albert Einstein, quoted in The New York Times obituary, April 19, 1955; from George Seldes, ed., The Great Thoughts, New York: Ballantine Books, 1996, p.134.)


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/










BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder