27 Haziran 2017 Salı

İBRAHİM VARLI : VENEZUELA’YA NASIL BAKMALI?



İBRAHİM VARLI : VENEZUELA'YA NASIL BAKMALI?

27.06.2017

Venezuela'daki olayları nasıl okumalı? Her yerde, her platformda bu kadim soruyla karşılaşıyoruz! Malum Venezuela aylardır bir kaos içerisinde. ABD destekli muhalifler her gün eylemler düzenliyor, sokaklarda polisle çatışıyor. Kirli bir propaganda savaşı devrede ve emperyalist-kapitalist sistemin sözcüsü ajanslar muazzam bir "halk hareketi"nden manzaralar sunuyor her gün bizlere!

Bu görüntülere aldananlar bir hayli fazla. Vicdan solculuğu yapanlar, liberaller, "her hıyarım var diyene elindeki tuzla koşanlar" ağır bir vicdan edebiyatıyla bir halkın zorba bir yönetime karşı ayaklandığını dillendiriyor, Bolivarcı yönetime ateş püskürüyorlar.

Ama hakikaten öyle mi?

Benzer bir "aldanma" hali altıncı yılını geride bırakan Suriye'deki savaş öncesinde de vardı. O dönemde de İslamcıların demokrasi götüreceğine inananlar, sokaklardan servis edilen görüntülere aldananlar "Suriye Devrimi"nin desteklenmediğini sorguluyorlardı. Selefi cihatçıların Suriye'ye demokrasi götüreceğinden o kadar emindiler ki, bu konuda yapılan en ufak bir itiraz dahi kabul görmüyordu. Cihatçıların götürdükleri demokrasi ve devrimleri ortada. Şimdi bütün bir bölge bu köktendinciliğin yarattığı faturayı el birliğiyle ödüyor.

•••

Venezuela'da mesele yeni değil.

Chavez'in inşa ettiği Bolivarcı Devrim'le birlikte eski ekonomik ve siyasi konumlarını kaybetmeye başlayan Venezuela burjuvazisinin, sermaye çevrelerinin ve oligarşisinin tetiklediği olayların evveliyatı var.

İlk girişim henüz Chavez seçildikten kısa bir süre gerçekleştirildi. Chavez'in Yirmibirinci Yüzyıl Sosyalizmi adını verdiği devrime karşı bundan on beş sene önce, 12 Nisan 2002 tarihinde, düğmeye basıldı. Chavez'in halkçı politikaları, yoksullara yardım, petrol gelirlerinin yeniden dağıtımı ve büyük arazilerin bölünmesiyle canı sıkılan Venezuela oligarşisi, Katolik kilisesinin, ordunun ve CIA'in desteğini arkasına alarak harekete geçti. Patronlar sendikası Fedecamaras'ın öncülük ettiği olaylar Karakas'daki Başkanlık Sarayı'nın kuşatılmasıyla son buldu. Başkanlık Sarayı işgal edilerek Chavez tutuklandı. Chavez önce Tiuna'daki askeri üsse sonrasında da Turiamo deniz üssüne götürüldü. Fedecamaras başkanı Pedro Carmona Estanga bu arada yeni başkan ilan edildi.

Ancak Venezuela halkının kararlı protesto gösterileri, uluslararası kamuoyunun Carmona'yı devlet başkanı olarak tanımaması ve hükümete bağlı ordu mensuplarının duruma el koyması ile darbe ters tepti.

Kosta Rika'da toplanan Latin Amerika hükümetleri aldıkları ortak kararla darbeyi kınayan bir karar aldı. Sadece ABD kuklası El Salvador darbeci hükümeti tanıdığını ilan etti. Ve nihayetinde iki günlük darbenin ardından Chavez 14 Nisan 2002 sabahı yeniden göreve döndü.

•••

Sonrasında Chavez iktidarını perçinledi, Bolivarcı devrim tüm saldırılara rağmen eksiği-gediğiyle yoluna devam etti. Üç dönem üst üste alınan seçim zaferleri ve aradaki referandum galibiyetleri bunun sağlaması oldu.

Ama sağ muhalefet de hiç pes etmedi. Her fırsat bulduğunda sokağa çıktı, provokasyonlarda bulundu. Bolivarcı Devrim'in lideri Chavez'in ölümü sonrası Nicolas Maduro'nun iktidara geçmesiyle ABD'nin Venezuela'ya müdahaleleri de yeniden hız kazandı. ABD destekli sağcı muhalefet, işi iyice çığırından çıkardı.

ABD ile birlikte İspanya da sağcı muhalefetin arkasında. Başbakan Mariano Rajoy ülke içinde de Maduro'ya karşı eylem yapmaları için sağcıları finanse etmekle suçlanıyor.

Aylardır sokaklarda ABD destekli sağcı muhalefet. Yakıyor, yıkıyor, öldürüyorlar. Çocuk kreşlerini, anaokullarını ateşe verecek, Maduro yanlılarını yakacak türden bir barbarlık söz konusu. Bir yandan yakarken, öte yandan da Venezuela'ya uluslararası bir müdahalenin çağrısında bulunuyorlar. Bu haliyle de fena halde Suriye'deki İslamcılara benziyorlar. Bir taraftan şiddete başvururlarken, öte yandan da emperyalist bir müdahale çığırtkanlığı yapıyorlar. Sırtını egemen güçlere dayayan sağ zihniyet her tarafta benzer reflekslere sahip.

•••

Bir hareketin amaçlarına, taleplerine, ittifak yapısına, emperyalizmle kurduğu ilişkiye ve halk için istediklerine bakmadan o hareketin desteklenmesi mümkün mü?

Değil elbette ki.

Mümkün olmadığını tarih bizlere göstermiştir. Birkaç örnek vermek gerekirse;

Şili'de sosyalist Allende'ye karşı gerçekleştirilen darbenin önü de kamyoncular greviyle açıldı. CIA destekli sendika tarafından başlatılan grev sonrasında ülke ekonomisi felç edildi, sonrasında da darbeye zemin hazırlandı. Yıllar sonra CIA belgeleri bu işbirliğini gözler önüne serdi.

Polonya'da "reel sosyalizm"in sonunu getiren de yine bir grev oldu. CIA ve Polonya kökenli Papa liderliğindeki Vatikan'ın fonladığı Walesa öncülüğündeki Dayanışma Sendikası (Solidarnosc), yönetimi devirdi. Walesa ve Solidarnosc'un nasıl fonlandığı CIA ve Vatikan belgelerinde ayrıntılı yer alıyor.

Ukrayna'da ülkeyi iç savaşa sürükleyenler de ABD-AB emperyalizmi destekli sağcılardı. Hakeza Suriye'de iç savaşı başlatanlar da. Angola'da CIA destekli sağcı gerilla hareketi on yıllarcı savaştı!

Venezuela'daki olaylara bu pencereden bakmakta fayda var. Her hareket, ayaklanma desteklenmez!

http://www.birgun.net/haber-detay/venezuela-ya-nasil-bakmali-166852.html

 
a45UyF587661-170627165046 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/06/27  21:22 2  65  alelma@yahoogroups.com


 
--

Hangisi daha tehlikeli: fanatizm mi yoksa ateizm mi?
Fanatizm kesinlikle birkac bin daha tehlikeli;
ateizm asla kanli bir tutku vermez insana ancak fanatizm verir;
ateizm sucun karsisindadir, fanatizm ise sucu islememeye yonlendirir.

Voltaire

Anadolu da bir patirti, bir gurultu, kongreler, beyannameler falan, sanki bir sey yapabilecekler.
Blof yapmanin sirasi mi?
Hangi teskilatin, hangi kuvvetin var?
Bu ne hayal.
Kuzum Mustafa, sen delimisin?

Yazar Refi Cevat Ulunay - 1919

Kure Isiniyorsa Bana Ne?

23 Temmuz 2013

Kuresel isinma var! diye bagirip cagiranlar... Derdiniz nedir? Kure biraz isinsa ne olur sorarim size? Dogalgaz faturamiz yari yariya dusse kotu mu? Buzullar eriyecekmis. Bak sen! Ne faydasini gordun buzullarin? Valla su yasima geldim, ben bir faydasini gormedim. Goren varsa buyursun soylesin. Bilakis insanoglu olarak buzullarin pek cok zararini gorduk. Eskimolara hayati zindan eden, Titanic i batiran bu buzullar degil mi? Yuzlerce masum insan o geminin batmasiyla hayatini kaybetti. Bunlarin ailelerini de hesaba katsan muthis bir rakam cikiyor ortaya. Sebep kim? Buzullar. Kimse bana buzullari savunmasin.

HER SEY BBC NIN ZARARINA! 

Burada kritik soru su: Buzullarin erimesi kimin zararina? Hemen soyleyeyim, buzullarin erimesi sadece her sene buzullarda bir belgesel ceken BBC ye koyar... BBC kimin? Israillilerin. Simdi bir seyler netlesiyor mu?

Kuresel isinmayla ilgili bir Kyoto Protokolu nden bahsediliyor. Internette ufak bir arastirma yaptim. Ve sonuc: Kyoto, Japonya da bir sehir. II. Dunya Savasi nda Pearl Harbour a saldiranlarin da Japonlar oldugunu hatirlatmama gerek yok sanirim.

Bir de su acidan bakalim: Kure isininca ne olacak? Dev enerji sirketleri, ozellikle dogalgaz deposu Rusya bundan olumsuz etkilenecek. Rusya kimin? Ruslarin. Hala bir seyler netlesmedi mi?

Kutup ayilarinin nesli tukenecekmis. Bir kutup ayisinin hayatimizin hangi asamasinda isimize yaradigini biri anlatabilir mi? Soylari tukenecekse bu onlarin basarisizligi olur. Bizimle alakasi yok. Soyu tukenmeyen nasil tukenmiyor?

Insanoglu mu suclu? Ya insanoglu tabiattaki en yardimsever canlidir ya. Insanlara laf atanin alnini karislarim. Kutup ayilarinin neslinin tukenmesiyle ilgilenen baska bi canli soyleyin? Pandalar mi? Su yilanlari mi? Guldurmeyin beni. Gercekten cok komiksiniz, ornekleriniz bile sacma. Onlarin kendilerine faydasi yok. Kimse kusura bakmasin ama sen bir kutup ayisi olarak neslinin tukenmemesi icin ne yaptin? Kis uykusu adi altinda alti ay afedersin bir tarafini devirip yattin. Yalansa yalan de. Tabiatta milyonlarca cins hayvan var. Ben her hayvanin neslini koruyacaksam benim neslimi kim koruyacak? Fatih in nesliyiz biz. Bizi kim koruyacak? Ote yandan bir kisim medyanin soylari tukeniyor diye bas bagirdigi kutup ayilari hic de oyle zor durumda degiller sanki. Reklamlarda gordugumuz kadariyla kola icip keyif yapiyorlar ve hallerinden gayet memnun gorunuyorlar. Kutup ayilarinin acisindan rant devsirenler kim, asil soru bu.

DINOZORLARI DA MI BIZ YOK ETTIK?

Ayrica adaptasyon denen bir sey var. Buzullar eridi diyelim. Kutupta duramayan kutup ayilari gelsinler soyle Orta Avrupa ya dogru. Basimizin ustunde yerleri var. Bir sicak bir ates basar, iki uc nesil sonra onlar da alisir. Alisan nasil alisiyor?

Her seyde insanoglunu sorumlu tutmak da moda oldu. Vurun abaliya. Yahu insanoglu daha 50 bin yildir falan var. Dunya ise 5 milyar yasinda. Biz yokken her sey daha mi iyiydi? Dunya gulluk gulistanlik bir yer miydi? Iste bundan kuskuluyum. Dinozorlari kim yok etti? Biz mi yok ettik? Neticede tabiatta bir dongu var, herkes birbirini yiyor. Biz insanlar hepinizi yiyoruz. Ve bu cok hosumuza gidiyor.

Ben inaniyorum ki kuresel isinmayi protesto edenler yarin gezegenimiz birazcik daha isindiginda, mesela subat ayinda plaj keyfi yapmanin tadina vardiginda hatasindan donecek ve kandirilmis oldugunun farkina varacak. Asil korkulmasi gereken kuresel isinma degil, icimizde ve disimizda bizi bolmek isteyen unsurlar. Umarim farkina variriz.

http://beyinsizadam.net/
lukasaluka@gmail.com


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder