28 Haziran 2017 Çarşamba

YUNAN MİTOLOJİSİNDE ADINI SÜREKLİ DUYDUĞUMUZ TANRILARA NE OLDU?

28-06-2017

Evet, Yunan tanrıları unutuldu.
Mısır tanrıları da, Roma tanrıları da, daha başka tanrılar ve dinler de unutuldu.
Darısı günümüz dinleri ve tanrılarının başına.

Oraj POYRAZ ( 0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA       


YUNAN MİTOLOJİSİNDE ADINI SÜREKLİ DUYDUĞUMUZ TANRILARA NE OLDU?

Zeus, Ares, Athena, Hades, Poseidon gibi adını sıklıkla duyduğumuz tanrıların akıbetinin ne olduğunu hiç düşündünüz mü?


Her şey Ares'in doğmasıyla başladı. bildiğimiz gibi Ares savaş tanrısıdır ve Zeus ile Hera'nın oğludur, Herkül'ün kardeşidir.

O zamanlar her tanrının koruduğu kolladığı bir bölgesi vardı. örneğin Athena'nın şehri Atina'ydı, Ares'in ki de Sparta.

Athena ile Ares birbirlerinin tam zıttı iki kardeşti, Athena barış tanrıçası iken Ares ise savaş tanrısıydı. bu iki kardeş birbirleri ile sık sık savaşa girerlerdi ki bu da Atina ve Sparta'nın savaşı demekti.

Bu tarz sebeplerden ötürü Ares diğer tanrılar -özellikle de babası Zeus- tarafından pek sevilmezdi.

Apollon ve Athena'nın Ares hakkında düşünceleri bir destanda şöyle geçer:

"ares, insanların baş belası Ares,

Ey kaleler yıkan, elleri kanlı Ares...

Yaklaş ona saldırgan Ares'ten çekinme,

Delinin biridir, kötünün kötüsüdür o,

Bir o yana döner bir bu yana..."

Yine Zeus bir destanda Ares'e aşağıdaki söylemde bulunmuştur:

"Böyle ağlayıp durma dizimin dibinde dönek.

Olympos'ta oturan tanrılar arasında benim en tiksindiğim tanrısın sen!"

Ares'in Truva savaşı da dahil olmak üzere bir çok savaşta aktif rolü vardır dostlar, ama sonunda hep rezil olmuştur. bir küpte 13 ay hapsedilmesinden, Truva savaşında ölümlü diomedes tarafından yaralanıp savaş alanını terk etmesine kadar başına bir çok utanç verici durum gelmiştir. sebepleri de genelde çok saçmadır. örneğin Truva savaşında Truva'nın prensi paris "3 güzeller" yarışmasında (afrodit, Athena, Hera) Hera'yı değil de Afrodit'i seçmiştir.(bu arada Ares ile Afrodit sevgililer)bu sebepten dolayı Ares malum Truva savaşında, Truva'ya yardım ederek yunan askerlerini öldürmeye başlamıştır. sonrasında Hera Zeus'un iznini de alarak savaşa müdahil olur. Ares'in Diomedes'den yediği mızrakta Athena'nın da rolü olduğunu unutmamak gerek tabi.

Ares şımarık bir çocuk gibi istediği yere savaş açar, istediğini öldürür, kısacası onun geldiği her yerde kan gövdeyi götürür. devamlı başına açtığı belalardan Olympos'un Ares haricinde kalan 11 tanrısının yardımıyla kurtulur.

Tabi ki Ares biraz şımarıktır falan ama çok güçlü bir varlıktır aynı zamanda.

En sonunda Ares, 4 büyük yardımcısı Phobos(korku), Deimos(dehşet), Eris (fitne-fesat tanrıçası) ve Enyo ile tüm dünyaya dehşet vermeyi kafasına koyar.(Eris ile Enyo hakkında farklı kaynaklar mevcut. kimine göre bunlar Ares'in kızları kimine göre ise kız kardeşleri, bu sebeple konuya çok girmiyorum)

Efsanelere göre Ares Trakya'da katliamlar yapar ve 3 nehir insan kanı akıtır. burada Phobos'un rolü -tahmin edersiniz ki- çok büyüktür, tüm Olympos'a korku salar. savaşı kazandıran da bu durumdur tabi ki.

Sonunda da Olympos tanrıları Ares'e karşı savaş açarlar fakat ne yazık ki çıkan savaşta Olympos düşer.

Phobos öyle bir korku salmıştı ki (bu arada günümüzde "fobi" kelimesi Phobos'dan gelir) neredeyse Zeus'un tamamen Olympos'dan düşmesini sağlıyormuş.

Fakat Ares de her şımarık çocuk gibi bütün bunları ailesinin ilgisini çekmek için yapıyordu. netice Zeus'dan Olympos'u almadı.. tahtta oturmasına müsaade edecekti fakat sadece bir şartla:

"Artık hiçbir tanrı dünyaya karışmayacaktı."

Zeus ya bunu kabul edecekti ya da Ares dünyanın ve göklerin hakimi olacaktı.

Mitolojinin sonunda dostlar, Zeus Ares'in şartını kabul eder ve dünyaya giden kapıların hepsini kapatır.

Sonra zamanla yunan halkı da tanrılarını unutur.

https://seyler.eksisozluk.com/yunan-mitolojisinde-adini-surekli-duydugumuz-tanrilara-ne-oldu

 
a45UyF587661-170628163009 Oraj Poyraz At 0raj.p0yraz@neomailbox.net 0raj.p0yraz@neomailbox.net
2017/06/28  19:15 2  65  alelma@yahoogroups.com


 
--

GIDERAYAK
. . . . . .
Handan,hamamdan gectik
Gun isigindaki hissemize raziydik
Saadetinden gectik
Umidine raziydik
Hicbirini bulamadik
Kendimize huzunler icadettik
Avunamadik
Yoksa biz...
Biz bu dunyadan degil miydik?

Orhan Veli KANIK

Peygamberimiz; Deri islendi mi temiz olur dedi.
Sonra olu bir koyuna rast geldi ve Onun derisinden faydalansaniza dedi.

Buhari 72/30
***
Peygamberimiz Olu hayvanin ne derisinden ne de sinirinden faydalaniniz.
Dedi.

Hanbel 4/310,311

Eurovision da Verilen Puanlarin Ic Yuzu

24 Temmuz 2013

eurovisonIngiltere nin icinde Canakkale yi gecememenin acisi mi var? Yunanistan, 560 senedir Istanbul u kaybetmenin uzuntusunu mu unutamadi? Peki ya Malta nin yagciligina ne demeli?

MALTA Turkiye ye verdigi puan: (8) Verdiginiz bu puani cok da ciddiye aldigimi soyleyemeyecegim. Aklinizca bize yanasmaya calisiyor, yagcilik yapiyorsunuz. Ne anlami var simdi Allah inizi severseniz bize bu kadar oy vermenizin? Ortak bir kulturumuz mu var, neyimiz var? Bu tarz hareketlerle gundeme gelmeye calismaniz sizi sadece kucultur. Kucuk ulkelerden hic hazzetmem, cok entrikaci olurlar. Bizden uzak durun!

Turkiye nin verdigi puan: (2) Kucuk bir ulkesiniz, bu puan sizi biraz cesaretlendirmek icindi. Yillardir takip ediyorum, ulkenizde en ufak gelisme yok. Boyunuz ne uzuyor ne kisaliyor. Amaciniz ne su dunyada, cok merak ediyorum. Ingilizce dil kurslariyla en fazla ne kadar buyuyebilirsiniz ki? Uzatmanin alemi yok bence. Gelin kendinize itiraf edin Biz bu ulke isini beceremedik deyin. Inaniyorum ki saglikli bir sekilde oturup dusundugunuzde bana hak vereceksiniz. Manda ve himaye dusunurseniz kapimiz size her zaman acik...

ROMANYA Turkiye ye verdigi puan: (3)Komsuluktan anladiginiz gercekten bu ise diyecek hicbir seyim yok. Hakaret eder gibi uc puan vermek de ne oluyor? Bir yonuyle baktiginda uc puani alan taraf olduk, futbolda olsa kabul edilebilir ama Eurovision da daha farkli puanlar bekliyor insan. 12 puani gittiniz Moldova ya verdiniz. Sorarim size, ne hayrini gordunuz Moldova nin? Onlarin kendilerine faydasi yok. Tarihte hicbir basarisi olmayan silik bir ulke. Benim Moldova ile ilgili tek hatirladigim eski Fenerbahceli futbolcu Viorel Moldovan dir. Ustelik o bile Moldovali degil Romendi, dusunun yani. Ayiptir.

Turkiye nin verdigi puan: (4) Komsularimizin bir kisminin Eurovision a katilmamasinin ekmegini yiyorsunuz. Bu puan size fazla bile.

INGILTERE Turkiye ye verdigi puan: (1) Hic vermeseydiniz bari. Canakkale yi gecememis olmanin acisi belli ki hala dinmemis. Bu kin ve nefretle bir yere varamazsiniz. Turk dusmanligindan vazgecin artik.

Turkiye nin verdigi puan: (0) Ne bekliyordunuz acaba? En buyuk hataniz yarismaya kendi dilinizde bir sarkiyla katilmak oldu. Siz de diger ulkeler gibi yabanci dilde sarkiyla katilsaydiniz pekala basarili olabilirdiniz. Bunu gormek cok mu zor? Onlar da bilirdi kendi dillerinde katilmayi. Herkes aptal, bir siz mi akillisiniz? Neticede sondan ikinci oldunuz. Kina yakin. Tavsiyem seneye Turkce bir sarkiyla katilmaniz, en azindan bizden ve Azerbaycan dan alacaginiz 24 puanla son siralardan kurtulmaniz garanti olur.

YUNANISTAN Turkiye ye verdigi puan: (0) Her sene size ucer beser puan vermemize ragmen karsiliginda tek bir puan alamiyoruz. Ustelik komsuyuz. Simdi biz buradan sinirlarimizi genisletip Makedonya ile komsu olsak hosunuza gider mi? Bence gitmez. O halde komsu olmanin sorumlulugunu yerine getirin. Biz neden Isvec-Norvec, Romanya-Moldova, San Marino-Italya gibi bir cift olmayalim? Neden kanka olmayalim? Istanbul u fethettigimiz icin bize kizgin olabilirsiniz. Ama inanin su an yapacak bir sey yok. Bir kere fethetmis bulunduk. Geri de veremeyiz bu saatten sonra, zaten aldiktan sonra epey de yiprandi. Bence bu duruma artik alismalisiniz. 560 sene gecti ustunden, bazi seyleri unutmak icin iyi bir sure bu.Tamam, belki Bizans filmlerinde size biraz haksizlik etmis olabiliriz. Bizans askerlerinin Malkocoglu nun en ufak hareketinde yedi-sekiz kisi birden olmesi sizi incitmis olabilir. Butun Bizans prenseslerinin ilk gordugu Turk e a$ik olmasi sizi yaralamistir belki. Ama siz de lutfen gecmisinizle yuzlesin. Allah inizi severseniz Istanbul un fethi sirasinda Halic in agzini demir bir zincirle kapatmak kimin fikriydi? Birazcik Age of Empires oynamis bir liseli bile daha iyi bir taktik bulurdu. Cok kaliteli bir beyin firtinasi yasanmamis orada, kabul edin.

Yillardir biz size adim atiyoruz, karsiligini goremiyoruz. Yahu biz Fedon u bagrimiza basmis bir milletiz. Dikkat edin Fedon diyorum! Kolay kolay bagra basilacak biri degil takdir edersiniz. Surekli tabak kiran, yanik tenli bir insandan bahsediyoruz burada. Peki siz aynisini yapar miydiniz? Ornegin siz Kahtali Mici ya sahip cikar miydiniz, onu Atina barlarinda gorebilir miydik? Hic zannetmiyorum. Siz Kahtali Mici ya vize bile vermezdiniz. Iste siz busunuz.

http://beyinsizadam.net/turkiyede-bilim-neden-ilerlemiyor/
lukasaluka@gmail.com


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/

BitCoin URL: 16496HKpgEEpx1d6t688HiXXdJP5jdA9xo






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder