21 Temmuz 2018 Cumartesi

13 YAŞINDA EVLENDİREN ÇOCUĞUN DAVASINDA SKANDAL BERAAT: YASAYI BİLMİYORLAR

Kanunları bilmemek haklı gerekçe oluşturuyorsa, bu durumda ben biliyordum diyen herkesten cezai ehliyet kalkar.
Yoktur böyle bir usul, ne eski Roma'da, ne Bizans'da,  ne Emevilerde, ne Selçukluda, ne de Osmanlı'da.

Herkes kanunları bilmek zorundadır.
Kanunları bilmemek mazeret olmaz.
Bu en temel hukuk kuralıdır.

Derhal ve acilen bu mahkemede kararı üreten ve imza altına alan heyet HSYK tarafından işten el çektirilmeli.
Hukuk bilmemek en azından hakim ve savcılar açsından asla mazeret olamaz.
Hukuk bilmeyen hakim ve savcı olamaz.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  


13 YAŞINDA EVLENDİREN ÇOCUĞUN DAVASINDA SKANDAL BERAAT: YASAYI BİLMİYORLAR

13 yaşındaki bir çocuk ile imam nikahıyla evlenip hamile bırakan Suriyeli Abdulkerim J. yasaları bilmediği gerekçesiyle beraat etti.

21 Temmuz 2018

Suriye'deki iç savaştan kaçarak geldiği Türkiye'de 13 yaşında imam nikâhıyla evlendirilen ve hamile kalan kız çocukla ilgili davada mahkeme tartışmalı bir karara imza attı. 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı'ndan yargılanan eşi ve anne "Yasaları bilmiyor" gerekçesiyle beraat etti. Hukukçular "Kanunu bilmemesi mazeret sayılamaz" diyerek karara tepki gösterdi.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberinin detayları şöyle:

DOKTOR BİLDİRDİ

Dava dosyasına göre yaklaşık 4 yıl önce bir kız çocuğu Suriye iç savaşından kaçarak ailesiyle birlikte Ankara'da yaşamaya başladı. 13 yaşındaki çocuk 2017 yılında akrabası Abdulkerim J. (26) ile imam nikahıyla evlendirildi. Küçük kız bu evlilikten hamile kaldı. Alemdağ Göçmen Sağlığı Eğitim Merkezi yaşı küçük kızın hamileliğini tespit etmesi üzerine suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Abdulkerim J. ve çocuğun annesi Emanı B. hakkında soruşturma başlattı.

'NİTELİKLİ İSTİSMAR'

Soruşturma sonucunda Cumhuriyet Savcısı Emine Avcıoğlu Abdulkerim J. hakkında 'Çocuğun Nitelikli Cinsel İstismarı Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma' suçlarından anne Emanı B. hakkında ise 'Çocuğun nitelikli cinsel istismarı kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarına iştirak etme' suçlarından dava açtı. İddianamede çocuğun Abdulkerim J. 'den şikâyetçi olmadığı J. 'nin mağdurun rızası ve isteğiyle cinsel ilişkiye girdiklerini beyan ettiğine dikkat çekilerek üpheli Abdulkerim'in 15 yaşından küçük mağdureye karşı zincirleme şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı ve cinsel amaçla çocuğu hürriyetinden yoksun bırakma suçlarını işlediği mağdurun annesi şüphelinin de bu suçlara iştirak ettiği anlaşılmıştır" denildi.

'YASAYI BİLMİYORDUK'

Davanın ilk duruşması 16 Temmuz'da Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık Abdulerim J. savunmasında "Suriye vatandaşı olarak Türkiye'deki ceza mevzuatını bilebilecek durumda değilim. Suriye insanı olarak Suriyeli bir kadın ile Suriye'deki düzene göre evlendim" dedi. Sanık anne Emanı B. de şunları söyledi: "Korusun kollasın diye kızımın evlenmesine müsaade ettim. Suriye yasalarına göre 13 yaşını bitirmiş bir kız çocuğu evlenebilir. Yaptığımız Suriye mevzuatına göre bir evliliktir. "

'HATA' DEDİLER

Savcı mütalaasında sanıkların suç kastı ile hareket etmediklerini eylemlerinin özellikle TCK 30. Maddesi'nde ifadesini bulan 'hata' kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek beraatlerini talep etti. Mahkeme ilk duruşmada sanıkların beraatına karar verdi. Kararda şöyle denildi: "Yabancı devlet vatandaşı olan sanıkların suç tarihinde 13 yaşında olan mağdura yönelik fiillere dair TCK hükümlerine göre müsnet suçların kanuni tanımındaki mağdurun yaşından kaynaklı yasal unsurları bilmeden hareket ettiklerinin anlaşılması karşısında TCK'nın 30/1 maddesi uyarınca kasıtlarının bulunmadığının kabulü gerektiğinden TCK 30/4 maddesi hükmü doğrultusunda işlenen fiillerin haksız oluşturduğu hususunda kaçınılmaz hataya düşen sanıklara ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi. "

'KANUNLARI BİLMEMEK GEREKÇE OLAMAZ'

Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyesi Avukat Ceren Kalay Eken karara tepki göstererek şunları söyledi:

"rkiye'de işlenen her suç Türkiye mahkemeleri tarafından yargılanır. Sanığın milliyeti dil bilmemesi kanunu bilmemesi mazeret sayılamaz. TCK 103. Maddesi'nde hüküm çok açıktır. 15 yaşın altındaki çocuğun rızasına bakamazsınız.

Kocanın suç işleme kastı olmadığından beraatına karar verilmesi tam bir hukuk katliamıdır. Evlilik adı altında çocukların cinsel istismarının mahkemeler tarafından hoş görülmesini kabul edemeyiz. 13 yaşındaki çocuğun yeri okul sıralarıdır bebek beşiğinin başı değildir. "

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1032950/13_yasinda_evlendiren_cocugun_davasinda_skandal_beraat__Yasayi_bilmiyorlar.html

--
Sizin icin korktugum seylerin en basinda, nefsinin istegine uymak ve uzun emelli olmak gelir.

Hz.Ali

--

Anadolu ile degil, Yunanistan ile anlasmaliyiz.

VAHDETTIN (Osmanli Padisahi) - 15.10.1920

--

Post mortem nihil est
Olumden sonra hicbir sey yok.

Latin Atasozu

--

Bir dert atlatildiktan sonra,insana bir kazanc olur.

Goethe

a45UyF587661
--


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder