17 Temmuz 2018 Salı

PANAMA'DAKİ BİR GRUP MAYMUN TAŞ DEVRİNE GİRDİ!

PANAMA'DAKİ BİR GRUP MAYMUN TAŞ DEVRİNE GİRDİ!

Mertcan Erice 17 Temmuz 2018 Salı 14:22

Panama'daki bir grup kapuçin maymunu nasıl taş devrine girdi? Taşı hangi amaçla kullanıyorlar? Alet kullanan başka canlılar da var mı? Sorular sizin de dikkatinizi çektiyse haberimize buyrun.

Evet alet yapan ya da kullanan tek canlı biz değiliz. Kuşlar çamur ufak ağaç dalları ve tüyleri kullanarak yuva yapabiliyor. Şempanze ve orangutan gibi maymunlar da taşları ve belli bitkisel parçaları şekillendirip kullanabiliyor. Yine bu maymun türlerinin taş devrine girmesi de yıllar önce basında yer almıştı. Şimdi de Panama'da yaşayan bir grup beyaz yüzlü kapuçin maymununun taş devrine girmesine şahit oluyoruz.

Bu maymunlar fındık gibi kabuklu yemişleri ve deniz kabuklularını kullandıkları aletler sayesinde kırabiliyor. New Scientist'teki yazıya göre bahsi geçen maymunlar Panama Sahili ve Coiba Ulusal Parkı'nın bir parçası olan Jicarón Adası'nda yaşıyor. Ancak adadaki tüm kapuçinler değil sadece belli bölgelerdeki erkek kapuçinler alet kullanıyor. Bu durum Max Planck Ornitoloji (kuşbilim) Enstitüsü'ne göre şaşırtıcı.

Ayrıca Bkz. War for the Planet of the Apes ile ilgili ilk yorumlar paylaşıldı

Adada taş devrine geçildiğiyle ilgili keşif aslında 2004 yılına dayanıyor. Araştırmacılar 2017'de tekrar adaya geldiler ve kameralar yerleştirdiler. Ekip erkek maymunların hindistan cevizi yengeç ve salyangozları parçaladığına tanık oldu. Fakat bu davranışın adadaki diğer maymunlara neden yayılmadığı henüz çözülemedi. Zaten maymunlar gruplar halinde hareket ettiği için bu yeniliğin kısmen de olsa yayıldığı belirtiliyor.

https://youtu.be/8navgU8-tw0


Araştırma ekibi kısıtlı yiyecek seçenekleri göz önüne alındığında kapuçinlerin alet kullanmasının onlara fayda sağladığını belirtiyor. Belki de ortalamadan daha zeki bir birey alet yapıp kullanmaya başladı ve diğerleri de onu taklit etti. Daha fazla gözlem ve araştırma tam olarak neler olup bittiğinin anlaşılmasına katkı sağlayabilir.

Beyaz yüzlü kapuçinler Taş Devri'ne girdiği bilinen ikinci Amerikalı maymun türü. Güney Amerika'da keşfedilen başka bir kapuçin grubu da taş alet kullanıyor. Üstelik bunu 700 yıldan beri yapıyor olabilirler. Kaynak

http://www.iflscience.com/plants-and-animals/a-group-of-panama-monkeys-have-entered-the-stone-age/

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Panamadaki-bir-grup-maymun-tas-devrine-girdi.htm

--
Dunyanin en degerli hazinesi oguttur, ama ondan ucuzu da yoktur.

Hz.Ali

--

MUHAMMET SADECE SAVUNMA SAVASI YAPMISTIR.

Hayir Muhammet saldiri savaslari yaparak insanlari kilic zoru ile musluman yapmistir.

Uydurma musrikler Muhammet e saldirdigi icin kendini savunmak amaciyla yaptigi savaslar disinda savas yapmamistir.

Asil sen uydurma Sadece Ben-u Kureyza'da Muhammet teslim olmus 1000 e yakin yahudi erkeginin ki bunlarin icinde 12 yasinda cocuklar da vardi kafalarini kestirmistir.

Yukaridaki gibi sozlu tartismalara defalarca sahit oldum. Aslinda bu kadar derin tartismaya gerek yok. Muhammet'in nasil biri oldugunu gormek icin cenaze torenine bakmak kafidir. Muhammet'in cenazesi Muhammet'in yasantisinin fotografidir. Muhammet nasil biri ise cenazesine aynen yansimistir. Bir insanin nasil biri oldugu sevilip sevilmedigi nefret edilip edilmedigi aynen cenazesine yansir. Bu sadece Muhammet icin degil her insan icin gecerlidir.

Muhammet'in olmeden 2-3 ay onceki veda hutbesinde 80.000 ila 100.000 arasi muslumanin toplandigi rivayet edilir. 2-3 ay sonra olunce bu 100.000 e yakin insan buhar olup ucmus. Kimsecikler yok. 8 Haziran 632 Pazartesi gunu oldugu rivayet edilir ve olusunun 3 gun sonra Carsamba gunu sadece 17 kisi ile kaldirildigi en yakin dava arkadaslari Ebu bekir Omer ve Osman'in cenazeye katilmadigi yazilir Islami kaynaklarda.

Haziran ayinda gunduz 50 dereceye yaklasan col sicaginda bir olunun 3 gun beklemesi ne demek bir dusunun. Birakin 3 gunu ayni gun kokmustur olusu. 3 gun sonra gommeye gelenlerin kokudan bayaa bir zorlandiklari kuvvetle muhtemeldir. .

2-3 ay once veda hutbesinde 1000.000 yakin insan varken cenazesinde sadece 17 kisinin olmasi bu 100.000 e yakin insanin zorla tehditle ve korkudan geldiginin en buyuk belgesidir. Muhammet'in olumu ile insanlar akin akin islamiyeti terk etmeye baslamis ancak 1. halife Ebu Bekir Ridde Savaslari denilen katliamlarla insanlari kilic zoru ile tekrar islamiyete zorlamistir.

Muhammet'in cenazesinin fotografina bakarsak; Evet Muhammet'in insanlari kilic zoru ile katlederek saldiri savaslari ile zorla musluman yapmaya calistigini mallarini yagmaladigini kole-cariye edindigini rahatca soyleyebiliriz. Muhammet sadece savunma savasi yapmistir diyenlerin asagida verecegim kaynaklardan Muhammet'in cenazesini guzelce okuyup tekrar dusunmelerini tavsiye ederim.
KAYNAKLAR :

Ibni Kesir Budaye-Nihaye Hz. Muhammed'in gomuldugu yer kisminda. 5/292. Burada Imam Ahmet'ten alinti yapiyor Imam Malik Muvata no: 545 Cenaiz kismi Taberi Tarih 11. yili olaylari 3/216 ve sonrasi

Ahmet b. Hanbel 6/62. Ayse hadisleri Ibni Abdi'l Ber Temhido Muvatta serhi 24/396 Ibni Sad Tabakat: 2/401.

Tabakat Ibn Sa'd c.2 k. 2 s.70 ve buna yakin bir ifadeyle el-Bed'u ve't-Tarih kitabinda gecer; Kenzu'l-Ummal c.4 s.54 ve 60.

Tabakat Ibn Sa'd c.2 k. 2 s.78

Ikdu'l-Ferid c.3 s.61; Zehebi'nin Tarih'inde c.1 s.321 324 ve 326'da

Ibni Hisam c4 s342 Tabari c2 s452 485 ibni Kesir c5 s270

Ahmed b. Hanbel Musned'de c6 s242 ve 274

--

Gec kalan adalet, adaletsizliktir....

Savage Landor

--

Dura lex, sed lex
Kurallar katidir, ama kuraldir.
E [degistir]

Latin Atasozu

a45UyF587661
--


Grup eposta komutlari ve adresleri :
Gruba mesaj gondermek icin : ozgur_gundem@yahoogroups.com
Gruba uye olmak icin : ozgur_gundem-subscribe@yahoogroups.com
Gruptan ayrilmak icin : ozgur_gundem-unsubscribe@yahoogroups.com
Grup kurucusuna yazmak icin : ozgur_gundem-owner@yahoogroups.com
Grup Sayfamiz : http://groups.yahoo.com/group/Ozgur_Gundem/
Arzu ederseniz bloguma da goz atabilirsiniz : http://orajpoyraz.blogspot.com/




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder