17 Eylül 2018 Pazartesi

HALK PLAJINDA TEPKİ ÇEKEN PANKART!

Roma Medeniyeti ne kadar güçlü, ne kadar da dolu, ne kadar da çağları aşan bir medeniyetmiş bakın.

'Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır' hükmü, aslında çok eski bir Roma Kanunudan köken alır.

Roma Hukuk kaynaklarında 'est autem litus maris, quastenus hibernicus fluctus maximus excurit' olarak verilmiştir.
Latince'den Türkçe'ye şöyle çevirilir: 'Deniz; sahil, kış dalgalarının en fazla ulaşabildiği yere kadardır ve deniz kıyısı, denizin en kabarık olduğunda uzanabildiği yere kadardır'.

Kıyıyı doğal niteliği itibariyle herkesin serbestçe yararlanmasına açık, mutlak anlamda sahipsiz bir şey olarak gören Türk Hukuku, Roma Hukukunun 'res communes omnium' (herkese ortak nesne) düşüncesini aynen benimsemiştir.
Kara Avrupa'sı hukukunda da kıyı alanı kamusal mal niteliği taşımaktadır. Günümüz hukuk sistemlerinde artık kıyı bir 'res publicae' (kamu malı) sayılmaktadır.
•    Kıyının kamu tüzel kişiliğine sahip olması
•    Kıyının devir edilememesi
•    Zamanaşımına konu olmaması
•    Kıyının haczedilememesi
•    Tapu sicil kayıtlarına bağlı olmaması
•    Özel korumaya bağlı olması
•    Kıyı alanlarının kamulaştırılamaması
•    Kıyı denetiminin kamuya ait olması

Demek ki, neymiş efendim.
Zamanları, mekanları, kişileri aşan bir medeniyetin ürettikleri işte böyle olurmuş.,

Peki ya İslamın buna benzer zaman, mekan ve kişiler üstü evrensel ürünleri var mıdır?
Misal Kur'an'da hayli yer tutan Muhammedin cinsel, özel yaşamına ilişkin ayetleri bir düşünün isterseniz.
Demek ki, Muhammedin cinsel menfaatlerinin korunması için yine Muhammetin vaaz ettiği ayetler öyle çağları aşmıyor, mekanları aşmıyor, tamamıyla yerel bir sözlerden ibaret kalıyormuş.

2018, 2048 ya da 2448 yılında dahi işe yarayacak, hukuk tanzimlerinden sonra her şeye yeniden ve sıfırdan başlamak ne kadar üzücü.
Kıyaslayın işte.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  



HALK PLAJINDA TEPKİ ÇEKEN PANKART!

Kanundaki 'Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır' hükmüne rağmen İzmir'in Dikili Belediyesi'nin işlettiği Pissa Plajı'na giden herkesten 5 lira talep ediliyor.

17.09.2018

Plaja her gidenden belediyenin para talep etme nedenini sorduğumuz Dikili Belediyesi Başkan Yardımcısı Çiğdem Elibol Milliyet'e şunları söyledi:

"Pissa Koyu'nun yolu stabilize dar bir yol. Araçla gelenler otopark ücreti vermemek için araçlarını bu yola ve zeytinliklere bırakıyor. Bir araçta 6-7 kişi oluyor. Kişi başı 5 lira dediğimiz zaman bir çoğu geri dönüyor. Bu uygulama yolun açılmasına neden oldu. Ücreti şemsiye ve duş hizmeti verdiğimiz yerlerden alıyoruz. Diğer yerlerde vatandaşlar kendi şemsiyesini alarak ücretsiz bir şekilde denize girebiliyor. "

Alınan ücretlerin hukuka aykırı olduğunu söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise şu bilgileri verdi: "Anayasamıza ve Kıyı Kanunu'na göre kıyılar kamunun malıdır. Vatandaşlar hizmet olarak sunulan; 'Şemsiye kabin duş gibi hizmetleri almayacağım sadece memleketimin denizinden kıyısından istifade edeceğim güneşlenip denize gireceğim' dediği anda herhangi bir ücret alınamaz. Eğer ücret alınmışsa verilen fiş veya faturayla bu bedeller Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak geri alınabilir. Burada verilen karar mahkeme kararı hükmündedir. "

http://www.haber7.com/guncel/haber/2713248-halk-plajinda-tepki-ceken-pankart

--   a45UyF587661

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder