26 Eylül 2018 Çarşamba

NACİ KAPTAN : YÖNETİM YOZLAŞMASI

NACİ KAPTAN : YÖNETİM YOZLAŞMASI

* Nepotizm ve Klientalizm? * Keynes'in yıllar önce söylediği gibi; "…Bir ülkenin sermayesinin gelişimi bir kumarhane yan ürünü haline gelmişse yapılanlar yanlış demektir…" * AKP NEPOTİZMİ ÜZERİNE

Posted on September 24 2018

Ufuk Söylemez

Aydınlık Gazetesi

18.9.2018

Nepotizm ve Klientalizm?

2 yabancı terim var yazımızın başlığında. Ama bize hiç de yabancı değil bu terimler.

Nepotizm – eş dost-akraba kayırmacılığı

Klientalizm (Clientelism) ise kayırmacılık-himayecilik demektir.

Türkiye bugün giderek bu kavramların hayat bulduğu bir talan ve istila ekonomisine dönüşüyor ne yazık ki.

Her türlü kamu ihalelerinde ayyuka çıkan ağır kayırmacılık-yolsuzluk iddiaları off-shore merkezlere Katar'a Malta'ya kaçırıldığı iddia olunan haksız servet transferleri gibi hususların üzerine gidilmesi soruşturulması bu konularda kamuoyunun bilgilendirilmesi ve hesap sorulması son derecede önemli hâlbuki.

Kamuya yönelik istihdam ve atamalarda ehliyet-liyakat yani bilgi birikimi-tecrübe-kıdem-eğitim vb. gibi temel kabul görmüş nitelikler yerine eş-dost-akraba ve yandaş olmanın tercih edildiği partizan atamalar toplumsal adalet ve eşitlik duygularını tahrip ettiği gibi kamusal hizmetlerin niteliğini de yozlaştırıyor maalesef.

Bu nedenlerle ekonomi hızla uluslararası literatürde tarif edilen bir "Crony Capitalism'e" yani ahbap-çavuş kapitalizmine dönüşüyor.

2016 yılında The Economist dergisinin "Crony Capitalism Index" adıyla yayınladığı 22 ülkeyi kapsayan çalışmada Rusya-Malezya ve Filipinler ahbap-çavuş kapitalizminin ilk 3 sırasını paylaşıyordu.

Türkiye bu araştırmada 8'nci sıradaydı. Kim bilir bu araştırma bugün yenilense Türkiye ilk üçe girerdi belki de.

Evet çok tirajı-komik bir durum ahbap-çavuş kapitalizmde ilk 3 girmesi bir ülkenin.

Bu nedenle Türkiye'de muhalefetin olmazsa olmazı hatta öncelikli ve sürekli gündem maddesi bunlar olmalıdır.

Kayırmacılık ve himayecilikle yapılan kamu ihaleleri yolsuzluklarına eş-dost-akraba kayırmacılığı ile yürütülen devlet idaresine altta kalanın canının çıktığı üretimden kopuk bir kumarhane kapitalizmine ve ahbap-çavuş kapitalizmine kararlı ısrarlı ve duyarlı bir biçimde karşı çıkmalıyız demokratik usullere mücadele etmeliyiz kamuoyunu uyarmalı ve bilgilendirmeliyiz.

Çok daha geç olmadan…

Çünkü ünlü ekonomist Keynes'in yıllar önce söylediği gibi; "…Bir ülkenin sermayesinin gelişimi bir kumarhane yan ürünü haline gelmişse yapılanlar yanlış demektir…"

https://www.aydinlik.com.tr/nepotizm-ve-klientalizm-ufuk-soylemez-kose-yazilari-eylul-2018

Naci Kaptan / 24.09.2018

AKP NEPOTİZMİ ÜZERİNE

AKP'nin iktidara gelmesinden buyana NEPOTİZM (eş dost-akraba kayırmacılığı) akıl almaz boyutlara ulaştı . Kamuda liyakat ve işinin ehli olmak yerine "Bizden olması" itaatkar olması Din eğitimi almış olması gibi olgular öne çıktıkçe Devlet güç ve Dünyada saygınlığını kaybetmeye başladı . Liyakat bilgi uygun eğitim kültür deneyim lisan bilmek isteyen görevler bu sayılanların hiçbirine sahip olmayan veya çok azına sahip olanlar Devleti idare eden makamlara atandıkça Devlet yönetimi zayıfladı Uluslararası görüşmelerde tabanı olmayan eğitimleri nedeniyle siyasi ve ekonomik kayıplara uğramaya başladık. En önemlisi saygınlığımızı kaybederek tüm Uluslararası sıralamalarda küme düşmeye başladık.

Örneğin Avrupa'ya atanan bir basın ataşesinin lisan bilmesi gerekirken hiç bir dil bilmediği için yanında bir de tercüman atandı . ABD'ye önemli bir görüşme için gönderilen bir komisyonda ise hiç ingilizce bilen yok idi. Diplomasi eğitimi almayanlar Büyükelçi olarak onurlandırılıp dış ülkelere büyükelçi atandı . Bunlardan birisinin ise ardında milyon dolarlık bir sahtekarlık davası vardı. Bir diğeri ise ABD'de olmayan bir fakülteden diploması olduğunu söylemişti ve bu kişi ise uzakdoğu'ya büyükelçi atandı. Diğer atamaları yazsam bir ansikopedi olur.

AKP NEPOTİZMİ – I

NURCAN GÖKDEMİR/BİRGÜN- 22 Eylül 2018

Türkiye 'ahbap-eş-dost-akraba' devleti oldu

AKP 'akraba-eş-dost' kayırmacılığında sınır tanımıyor.

Devlet yönetimindeki üst düzey görevlerde olanların büyük bölümünün ilişkileri Türkiye'ye "Ahbap-eş-dost-akraba devleti" görünümü veriyor. Başkanlık sistemiyle birlikte 'kayırmacılık ve kadrolaşma' olarak yorumlanan atamalarda hızın artması dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın çevresine göz atılırsa kızı Sümeyye Erdoğan'ın bir dönem Başbakanlık Danışmanlığı yapması polis olmayan yeğeni Ali Erdoğan'ın baş korumalık görevini üstlenmesi ve son olarak da damadı Berat Albayrak'ın önce Enerji ve Tabii Kaynaklar ardından da Maliye ve Hazine Bakanı olması akla gelen ilk örneklerden.

Bunların haricindeki son örnekler arasında eski AKP Genel Başkan Başdanışmanı ve milletvekili Şaban Dişli'nin bankacı olmasına karşın Hollanda'ya teoloji eğitimi alan basın başdanışmanı Lütfullah Göktaş'ın Vatikan'a yine teolog Yeni Şafak Yazarı Mahmut Erol Kılıç'ın ise Endonezya'ya büyükelçi olarak atanması var.

Kamuda görev almak için liyakatten önce akrabalık eski ilişkiler yol arkadaşlıkları ahbaplıkların öne çıktığı AKP iktidarları döneminde görevlendirilen isimlerden sadece bazılarını listelemek bile tablonun vehametini ortaya koymak bakımından yeterli. Bu isimlerden dikkat çekenlere dair bilgiler şöyle:

Bakanlar

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük kızı Esra Albayrak ile evli olan Berat Albayrak 7 Haziran seçimlerinde ilk kez milletvekili seçildi. 1 Kasım ve 24 Haziran'da da parlamentoya girdi. Önce Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı daha sonra Hazine ve Maliye Bakanı olan Albayrak başkanlığını Erdoğan'ın üstlendiği Türkiye Varlık Fonu'nun da başkanvekilliğini üstlendi. Albayrak aynı zamanda Yüksek Askeri Şûra Üyesi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'un damadı. AKP'nin öncülü Refah Saadet ve Fazilet Partilerinde siyaset yapan son olarak AKP Genel Sekreterliği'ni üstlenen Gül bir süre Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı da yapan Malkoç'un kızı İlknur Gül ile evli.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: Eski Kültür Bakanı Atilla Koç'un kızı. Kardeşi Ali Taha Koç ise Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu: İktidara yakınlığıyla bilinen birçok vakfın da kurucusu olan ve Erdoğan'ın yakın arkadaşlarından eski Bağcılar Belediye Başkanı ve eski milletvekili Feyzullah Kıyıklık'ın damadı.

Saray danışmanları

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Erdoğan'ın başdanışmanı Varank önce "büyükelçi" oldu daha sonra da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koltuğuna oturdu.

Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş: Teoloji eğitimi gören ve çok uzun yıllar bazı gazete ve ajansların Roma Temsilciliğini üstlenen Lütfullah Göktaş 2011'den 2018'e kadar Erdoğan'ın basın danışmanlığını yaptı. Göktaş geçtiğimiz günlerde de Vatikan Büyükelçiliği'ne atandı.

Aile boyu devlette

Erdoğan'ın "yol arkadaşlarından" Ramazan Kaya'nın kızı Fatma Betül Sayan Kaya Binali Yıldırım Kabinesi'nin sürpriz isimlerinden biri olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na atandıktan sonra tüm kardeşlerinin isimleri de önemli makamlarla birlikte anıldı.

Kardeşi Ayşe Hilal Sayan Koytak ablasının müsteşar yardımcılığı görevine getirildi ancak sonra istifa etti ve Kuveyt Büyükelçisi oldu.

Bilgi Teknolojileri Kurulu Başkanlığı'ndan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcılığı'na getirilen kardeşi Ömer Fatih Sayan daha sonra Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da oldu.

Bir diğer kardeş Nazmiye Sümeyye Sayan ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyesi olarak görev yaptı.

Belediyeden hükümete

Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığı dönemindeki A Takımı'nı oluşturan isimler de 16 yıldan bu yana ülkeye yön veren kadroları oluşturdu. Binali Yıldırım'ın İDO Genel Müdürlüğü'nden bakanlığa oradan Başbakanlık'a son olarak da TBMM Başkanlığı'na getirildiği gibi dönemin birçok belediye bürokratı AKP kadrolarının etkin isimleri oldu. İSKİ Genel Müdürlüğü yapan Veysel Eroğlu son kabineye kadar Orman ve Su İşleri Bakanlığını sürdürdü. Belediye Başkan Danışmanı olan Ömer Çelik hem hükümette hem partide görev yaptı. Çelik yeni dönemde ise AKP sözcülüğü görevini üstlendi.

Vekiller vekil eşleri rektörlüğe

Bunların yanı sıra bakan yardımcılıkları kamu iktisadi teşekkülleri ve bankaların yönetim kurullarının ardından 24 Haziran sonrası üniversite rektörleri için de AKP'li eski milletvekilleri ve siyasetçi yakınları tercih edilmeye başlandı. Eski milletvekilleri Cevdet Erdöl Aşkın Asan Necdet Budak Nükhet Hotar Mazhar Bağlı ve Vural Kavuncu'nun rektör olarak atanmasından sonra AKP Malatya milletvekili Öznur Çalık'ın kardeşi Aysun Bay Karabulut Malatya Turgut Özal Üniversitesi AKP Kayseri eski milletvekili Havva Çalış'ın eşi Mustafa Çalış da Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü'ne atandı.

Yönetim kurulu üyelikleri

Son günlerin tartışma konusu olan kamu bankaları yönetim kurulu üyeliklerine getirilen isimlerin siyasi ilişkilerinin yanı sıra akrabalık ilişkileri de kamuoyuna yansıdı. Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım Bankası yönetim kurulu üyeliklerini üstlenen Metin Özdemir'in İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyeliğinin yanı sıra Eski AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Eski Milletvekili Ekrem Erdem'in damadı olduğu biliniyor.

Avukatları şoförü asker arkadaşı

Erdoğan'ın avukatlarından Ali Özkaya ve Fatih Şahin gönüllü şoförü Ahmet Hamdi Çamlı metin yazarı grubundaki Aydın Ünal asker arkadaşı emekli müftü İmran Kılıç Mali Müşaviri Vedat Demiröz'ün de aralarında bulunduğu bazı isimler de AKP listelerinden parlamentoya girdi. TBMM'deki makamındaki özel kalem müdürü Serdar Çam TİKA Başkanı olurken eşi Selva Çam da milletvekili seçildi.

https://www.gercekgundem.com/siyaset/37951/turkiye-ahbapesdostakraba-devleti-oldu

TÜRKİYE'DE AKP NEPOTİZMİII

Kendinden önceki Cumhurbaşkanlarının aksine birinci dereceden akrabaları dahil en yakınındaki isimleri kritik görevlere getiren Erdoğan'ın"siyaset tarzı" yeniden gündeme geldi.

Erdoğan'ın Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde kendisiyle çok yakın çalışmış isimlerin yanı sıra; damadı metin yazarı avukatları şoförü ve asker arkadaşı da milletvekili oldu. Damat ise Enerji Bakanı yapıldı. İşte ailesinin siyasi malzemesi yapılmasından "haklı olarak" hoşlanmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakınlarını getirdiği görevler…

DAMADI BERAT ALBAYRAK: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük kızı Esra Albayrak ile evli olan Berat Albayrak 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım'da da İstanbul 1.bölge 6 sıra adayı olarak AKP milletvekili seçildi. Yeni kurulan kabinede ise Albayrak Tabii Kaynaklar ve Enerji Bakanlığı'na getirildi.

AVUKATLARI DA LİSTEDE: AKP listesinde Afyon 2. sıradan aday olan avukat Ali Özkaya da Milletvekili olarak Meclis'e girdi. Özkaya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı. Özkaya'nın yanı sıra Erdoğan'ın bir diğer avukatı Fatih Şahin de Ankara 1. Bölgeden 8. sıra adayı olarak TBMM'ye girdi.

ŞOFÖRÜ MECLİS'TE:7 Haziran seçimlerinde İstanbul 2. bölgeden 16. sıra adayı gösterilen ancak seçilemeyen Erdoğan'ın 'gönüllü şoförü' Ahmet Hamdi Çamlı 1 Kasım seçimlerinde Meclis'e girmeyi başardı. Çamlı 1 Kasım seçimleri için İstanbul 2. Bölge 13. sıradan aday gösterilmişti. Çamlı 20 yıldır Erdoğan'ın gönüllü şoförlüğünü yapıyordu.

METİN YAZARI AYDIN ÜNAL: Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde metin yazarı grubunun başında yer alan Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası Erdoğan'la birlikte Saray'a geçen Aydın Ünal 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım'da da Meclis'e girdi.

ASKER ARKADAŞI: Erdoğan'ın İstanbul'dan askerlik arkadaşı olan emekli müftü İmran Kılıç da Meclis'e girmeyi başardı. AKP'nin bir önceki seçime göre oy oranını ve milletvekili sayısını arttırması ile Kahmaranmaraş liastesinde 7. sırada bulunan Kılıç milletvekili seçildi.

MALİ MÜŞAVİRİ: Erdoğan'ın Mali Müşaviri Vedat Demiröz de Bitlis'ten 1. sıra adayı gösterilerek TBMM'ye girdi.

MÜSTEŞAR MECLİS'TE: Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde çok uzun süre Maliye Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapan Naci Ağbal da 1 Kasım seçimlerinde TBMM'ye girdi.

ÖZEL KALEMİNİN EŞİ: Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde TBMM'deki makamında özel kalem müdürü olarak görev yapan ve halen TİKA Başkanı olan Serdar Çam'ın eşi Selva Çam da 7 Haziran'dan sonra 1 Kasım'da da AKP'den Ankara Milletvekili oldu.

DANIŞMANLARI MECLİS'TE: Erdoğan'ın Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde danışmanlığını yapan isimler de TBMM'ye girdi. AKP Ankara Milletvekilleri Yalçın Akdoğan Emrullah İşler Ertan Aydın; AKP Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç AKP Erzurum Milletvekili Efkan Ala AKP Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı bu seçimlerde de TBMM'ye girmeyi başardı.

İMAM HATİP'TEN ARKADAŞI: Erdoğan'ın imam hatip lisesinden arkadaşı Mehmet Müezzinoğlu da tekrar Meclis'te… Sağlık Bakanlığı yapan Müezzinoğlu AKP listesinde Bursa 1. sıradan TBMM'ye girdi. [1]

***

Türkiye'de 2014'de yapılan yerel seçimde AKP'den Düzce Belediye Başkanı seçilen Mehmet Keleş aralarında amcası gelini yeğeni ve kuzenin de bulunduğu 9 akrabasını belediyede üst düzey görevlere atadı. Keleş amcası Şemsettin Yenersoy teyze kızı Mesude Özcan ile komşusu ve aile dostu Ali Güney'i Belediye Başkan Yardımcısı yaptı. [2]

***

Al gülüm ver gülüm: AKP'li bakanlar akrabalarını

kurumlarına karşılıklı müdür atadı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü akrabalarını karşılıklı olarak kendi kurumlarına müdür olarak atadı. Çelik'in dünürü Uğur Büyükhatipoğlu geçen ay Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi genel müdürü oldu.

Çelik'in oğlu ile Büyükhatipoğlu'nun kızı geçen yıl ekim ayında evlenmişti.

Devlet Su İşleri'nde (DSİ) daire başkanlığı ve başmüfettiş görevinde bulunan Bakan Özlü'nün ağabeyi Hasan Özlü ise geçtiğimiz hafta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'ne daire başkanı olarak atandı. Hasan Özlü bu hafta da Tarım Bakanlığı'nda müsteşar yardımcılığı vekilliğine getirildi. [3]

***

Merve Kavakçı'ın Malezya'nın Başkenti Kuala Lumpur'a büyükelçi olarak atanması tartışma yaratmıştı. Ancak yeni kararnamede bir detay daha var.

Referandum öncesinde Türkiye ve Hollanda arasındaki toplantı krizinin aktörlerinden biri olan Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın kız kardeşi olan Ayşe Sayan Kuveyt'e büyükelçi olarak atandı.

Sayan'ın bir diğer kardeşi olan Nazmiye Sümeyye Sayan'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi Üyesi olduğu biliniyor. Nazmiye Sümeyye Sayan'ın hem müdürü hem de ortağı olduğu DİGİMEG Eğitim Danışmanlık ve Medya Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti AKP'li belediyelerden aldığı yüklü ihalelerle gündeme gelmişti.

Bir başka kardeş Ayşe Hilal Sayan Koytek ise Bilgi Teknolojileri Kurumu'nda (BTK) müsteşar yardımcılığı görevini yürütüyordu ancak 25 Mayıs 2016 tarihinde görevinden istifa etmişti.

Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın bir başka kardeşi Ömer Fatih Sayan ise hala BTK başkanlığı görevini yürütüyor. [4]

***

CHP AKP'lilerin Sınavsız Memur Olan Akrabalarını Açıkladı"

AKP iktidarı döneminde KPSS'nin nasıl kadük edildiğini hakkaniyetin nasıl çiğnendiğini kayırmanın ve siyasi himayenin devlet memuru olma noktasında nasıl hayata taşındığını acı örnekleri ile paylaşacağız. " dedi ve çarpıcı açıklamalarda bulundu.

41. Nihat ERGÜN'ün yanında TBMM'de görev yapan Emin Asıltürk Derince Belediye Başkanlığında memur iken geçici görev İle TBMM'de görevlendirildi. Ergün Sanayi ve Ticaret Bakanı olunca bu kişi Özel Kalem Müdürlüğü'ne alındı. Daha sonra Türk Standartları Enstitüsü'ne Başkan Müşaviri olarak atandı. Daha sonra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına Bakanlık Müşaviri olarak ataması yapıldı. Şu anki unvanı Bakan Müşaviri'dir.

42. Nihat Ergün Sanayi ve Ticaret Bakanı olduğunda Bakanlığa 2009 yılında Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olarak atanan Devlet ARIK daha sonra Türk Standartları Enstitüsü'ne Başkan Müşaviri olarak atandı. Ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına Bakanlık Müşaviri olarak atandı. Şu anki unvanı Bakan Müşaviri olup Nihat ERGÜN'ün yanında TBMM'de görev yapmaktadır.

43. Nihat ERGÜN kardeşini KOSGEB İzmit Hizmet Merkezi Müdürlüğünde sözleşmeli olarak işe başlatmış daha sonra kadroya aldırmıştır.

44. Eski Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet bakanı Bakan Güldal Akşit'in kardeşi Serdar Demirel Savunma Sanayii Müsteşarlığında Müsteşar Yardımcısı yapıldı.

45. AKP'nin eski Kültür Bakanı Atilla KOÇ TMSF'nin Karamehmet grubuna el koymasının ardından TURKCELL'de Yönetim Kurulu üyesi yapıldı. KOÇ Turkcell'den yıllık 100 bin EURO net yani yaklaşık 300 milyar lira para alıyor.

46. AKP'nin eski Enerji Bakanı Hilmi GÜLER TMSF'nin Karamehmet grubuna el koymasının ardından TURKCELL'de Yönetim Kurulu üyesi yapıldı. GÜLER Turkcell'den yıllık 100 bin EURO net yani yaklaşık 300 milyar lira para alıyor.

47. Eski Devlet Bakanı Mehmet Aydin'ın Özel Kalem Müdürü Süleyman Erdal Aydın TRT'den Sorumlu Devlet Bakanı iken kadrosu Eylül 2008'de TRT'ye alındı. Aydın'ın Bakanlıktan ayrılmasının ardından önce TRT'de önce Genel Müdür Müşaviri ardından da Dış Yayınlar Dairesi Başkanı yapıldı.

48. Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun Özel Kalem Müdürü_Rukiye Karçaaltıncaba Kanal J'de eğitim muhabiri iken önce Bakan'ın çözel kalem müdürü yapılarak memur olması sağlandı. Kadrosu Ağustos 2008'de TRT'ye alındı. Halen TRT'de uzman olarak maaş alıyor.

49. Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yeğeni Ahmet Akdağ KOSGEB Bursa Müdürü olarak atandı.

50. AKP Kayseri Milletvekili Sahil Kapusuz'un bacanağı Mehmet Müderrisoğİu Kredi ve yurtlar Kurumu'na Bursa Bölge Müdürü yapıldı.

51. AKP Kayseri milletvelikil Salih Kapusuz'un sekreteri Gülçin Şirayder Milletvekilinin referansı ile (hülle yoluyla) Kredi ve yurtlar Kurumu Antalya Bölge Müdür Yardımcılığı'na oradan da Genel Müdürlük Eğitim Dairesine Şube Müdürü olarak atandı.

52. Kayseri Milletvekili ve TBMM Başkan Vekili jadık Yakut'un oğlu KPSSyi_ kazanamadı ve sınavsız bjr şekilde Malatya Valiliğine Özel Kalem Müdürü olarak atanıp memur yapıldı. Sonrasında Ankara'ya bir kamu kurumuna l.hukuk müşaviri olarak atandı.

53. AKP Amasya Milletvekili Naci Bostancı'nın kardeşi Namık Bostancı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürülüğü'ne getirildi. Kamudaki en ballı maaşlardan birinin verildiği makamda outran eski genel Müdür Abdullah Kutlu'nun kendi isteğiyle görevden alınması ve hemen ardından Bostancı'nın göreve gelmesi dikkat çekti.

54. AKP Tokat Milletvekili Zeyit Aslan'ın danışmanı iken Tokat Erbaa Belediye Başkan Yardımcılığına getirilen Abdüllatif GÖKDERE'nin burada memur olması sağlandı. Oradan İşkur'a uzman olarak atandı. Daha sonra da aynı kurumda Daire Başkanı oldu.

55. Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun oğlu Kırşehir Belediyesine Ardından da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne uzman olarak alındı. Alpaslan Kavaklıoğlu Efkan Ala'nın sağ kolu olarak biliniyor.

56. AKP Urfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun kardeşi Nuriye Karahan Özdemir Tarımsal Kırsal Kalkınma Başkanlığı'na atandı.

57. AKP Amasya Milletvekili Avni Erdemimin sınıf öğretmeni olan bacanağı Ahmet Kaya önce Merzifon Belediye Başkan Yardımcısı ardından da Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürü yapıldı.

58. AKP Amasya Milletvekili Avni Erdemir'in yeğeni Mehmet Erdemir Merzifon İlçe tarım Müdürlüğü'nde memurken Amasya İl Tarım Müdürlüğü'nde Müdür Yardımcısı yapıldı.

59. AKP Milletvekili Fevzi Berdibek'in kardeşi Muhammed Berdibek Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında uzman. Başbakanlıkta müşavir iken kuruma sınavsız olarak naklen geçiş yaptı.

60. AKP İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık'ın yeğeni Mehmet Akif Bağir Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında Daire Başkanı. AKP milletvekilinin yeğeni olduğundan dolayı Mal Müdürü iken Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'na herhangi bir sınava tabi tutulmadan Daire Başkanı yapıldı. [5]

***

Erdoğan'ın kuzenlerinden İbrahim Er 2011'de Danıştay üyeliğine atanırken Recep Ali Er 2009 yılında Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun Ankara Bölge Müdürü olarak atanmıştı. Adnan Er bu yıl Rize Üniversitesi'nde Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı görevine atanırken gazeteci Cengiz Er ise 2011'de Çalık Holding bünyesinde kurulan A Haber kanalında genel yayın yönetmeni oldu. Tüccar olan Ali Yaşar Er ise Rize Ticaret Odası'nda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmakta.

Danıştay üyesi kuzen

Başbakan Erdoğan'ın kuzenlerinden İbrahim Er geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Danıştay üyeliğine atanarak dikkatleri çekmişti. 2000 yılına kadar öğretmenlik ve okul müdürlüğü yapan Er 2000-2003 yılları arasında Bingöl'de ilköğretim müfettişliği yapmış ve sonrasında Erdoğan'ın başbakanlığıyla birlikte kariyer basamaklarını tırmanmaya başlamıştı.

2003 yılında Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü'ne Genel Müdür Yardımcısı olarak atanan Er 2007 yılında ise MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü koltuğuna oturmuştu.

12 Eylül 2010'daki referandum sonrasında yüksek yargının yapısında yapılan değişiklikler Er'e 2011'de Danıştay'ın kapılarını açmıştı.

Kritik görevde bulunuyor

MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da içinde bulunduğu MİT üyelerinin savcılık tarafından ifadeye çağırılmasıyla ortaya çıkan krizde Danıştay'a atanan kuzen Er'in kritik bir göreve atandığı ortaya çıkmıştı. Er'in üyesi bulunduğu Danıştay 1. Dairesi Başbakan'ın MİT görevlileri için soruşturma izni vermemesi durumunda buna karşı Danıştay'a başvurabilecek olan Cumhuriyet Savcısının başvurusunu inceleyecek.

MİT krizi döneminde Danıştay 1. Dairesi'nde yer alan savcıların görev yerleri değiştirilirken üye sayısında da azaltmaya gidilmişti. Uzun zaman görevde bulunan üyeler başka dairelere atanırken İbrahim Er görevinde kalmaya devam etmişti.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde kuzen daire başkanı

Erdoğan'ın öğretmen kökenli bir diğer kuzeni Adnan Er ise 2012 yılı başlarında şimdiki adı Recep Tayyip Erdoğan olan Rize Üniversitesi'nde Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı görevine atandı.1996'da öğretmen olarak göreve başlayan Er üniversitedeki görevine atanmadan önce Rize Sosyal Bilimler Lisesi'nde Müdür olarak görev yapmaktaydı.

Yandaş basında genel yayın yönetmeni kuzen

Erdoğan'ın bir diğer kuzeni Cengiz Er ise yandaş basındaki yükselişini sürdürüyor. Uzun yıllar Kanal 7'de çalışan Er 2006'da transfer olduğu Kanal 24'te genel yayın yönetmenliği görevine getirildi. Er daha sonra Erdoğan'la yakınlığı ile bilinen Çalık Holding bünyesinde kurulan A Haber kanalında genel yayın yönetmeni oldu. [6]

***

Selçuk Üniversitesinde Skandallar Bitmek Bilmiyor…

Bunlardan birisi de tüm üniversite camiasının bildiği ve herkesin konuştuğu

akraba arkadaş ve tanıdık yapılanması. Rektör akrabalarını arkadaşlarını ve hemşerilerini kritik görevlere atayarak tepkileri yok saymaya devam ediyor. İddialar o kadar fazla ve açık ki biz bunlardan bazılarına kısa bir araştırma ile ulaştık. İşte o isimlerden bir kaçı.

Ulusal basına taşınan Taciz Skandalı haberimizdeki iddialara konu olan daire Başkanı H. H. S'nin Rektör Şahin'in öğrencilik dönemi ev ve okul arkadaşı olduğunu dile getirmiştik. Akademik kadrodaki adam kayırmaca yada istediğine kadro verilmesi iddialarına hiç değinmeyeceğiz.

İdari kadroya yapılan direk atamalar ve göreve alınanlardan bahsedeceğiz. Kamuoyunu derinden rahatsız eden ve vicdanları yaralayan bu iddiaların netliği ortada olmakla birlikte umut ediyoruz ki göreve atanan eş – dost – akraba ve hemşeriler en azından ehliyetli kişilerdir.

İşte o isimlerden bazıları:

1. Üniversite Genel Sekreteri İ. H. Rektör Şahin'nin Hala Oğlu. Bu makam öylesine kıymetlidir ki üniversitenin tüm idari personellerinin atama tayin işlemlerine kadar her işlem İ. H. tarafından yapılır. En üst idari amir İ. H. 'dır.

2. Fen Bilimleri Enstitü Sekreteri H. Ü. Rektör Şahin'nin yeğenidir. Üniversitenin önemli ve kritik birimlerinden birisi de bu enstitü

sekreterliğidir.

3. Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü çalışanı İ. H. 'nın kardeşi yani rektörün halasının oğludur.

4. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı H. H. S. İddialar karşısında istifa etmiştir. Lakin şuanda İslami İlimler Fakülte sekreteri olarak kadrosu devam etmektedir. Yerine getirilen şuan ki daire başkanı A. E. ise Seydişehirli. Yani Rektörün Hemşerisidir.

5. Sağlık Kültür Spor Daire başkanı Danışmanı H. H. Y. Her ne kadar daire başkanı danışmanı kadrosu kanunen olmasa da ve sorulduğunda Rektör reddetse de Resmi web sitesinde görevleri başında iken açık bir şekilde Danışman titlesi olarak yazılmıştır. Ve bu kişi eski daire başkanının ve Rektörün öğrencisi ve arkadaşlarıdır. Web sitesinin ekran görüntüsü de yayınlıyoruz. Sözde danışman görevden ayrıldı iddiaları bugünlerde konuşuluyor. Lakin gelen iddialar ise görevden ayrılmadığı ve izinli olduğu kadro aldıktan hemen sonra işten gönderileceği ve yüklü miktarda tazminat almak için altyapıların oluşturulduğu yönünde. [7]

Naci Kaptan 24.09.2018

KAYNAKLAR

[1] http://www.gazeteyenibinyil.com/?Syf=26&Syz=466506&/İ şte-Erdoğanın-akraba-eş-dost-ahbap-devleti
[2] https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/akpli-baskan-9-yakinini-belediyeye-mudur-yapti-1757499/
[3] http://www.diken.com.tr/al-gulum-ver-gulum-akpli-bakanlar-akrabalarini-kurumlarina-karsilikli-mudur-atadi/
[4]https://odatv.com/bakan-fatma-betul-sayan-kayanin-kardeslerinin-gorevleri-sasirtti-2807171200.html
[5] https://www.egitimsistem.com/akplilerin-sinavsiz-memur-olan-akrabalarini-acikladi-32450h.htm
[6] http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/erdoganin-kuzenleri-kariyer-basamaklarini-hizla-tirmaniyor-haberi-58706
[7] http://konyaninnabzi.web.tr/mobil/index.php?dosya=haberdetay&haberid=78766# . W6kZjeV1PIU
http://nacikaptan.com/?p=61138
--   a45UyF587661

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder