21 Eylül 2018 Cuma

ABD'DEN ÇİN'E YENİ YAPTIRIM - DÜNYAYI AYAĞA KALDIRAN TEHDİT: SONUÇLARINA KATLANIRSINIZ, - JP MORGAN'DAN “SOĞUK EKONOMİ SAVAŞI” UYARISI

Biz kendi dertlerimizle uğraşırken bu arada küresel ölçekte çok büyük olaylar oluyor.
Bana göre ABD ve Çin arasında devam eden rekabetin ticaret savaşları boyutunu, gümrük savaşları boyutunu geçerek yaptırımlar savaşına dönüşmesi çok büyük bir olaydır.
Bu vakitten sonra Çin ve ABD arasındaki ilişkilerin yumuşaması değil tam tersine giderek daha da sertleşmesi beklenmeli.
Dahası ABD kendi elleriyle cepheyi genişletmektedir.

Çin ve Rusya etrafındaki komşu ülkelerde ve özellikle de işbirliği yapan ülkelerde sıcak çatışmalar beklenmelidir.
Ve Türkiye tam olarak  çatışma hattının ortasındadır.
Hazırlanmazsak, yeteri kadar caydırıcı olmazsak tıpkı Suriye, Irak, Yemen'de olduğu gibi topraklarımızda küresel güçlerin tepiştiklerini görebiliriz.
Ticaret, gümrük, korumacılık, yaptırım savaşlarının tam ortasındayız zaten.
Ve aynı zamanda küresel fay hatlarının da tam üzerindeyiz.

Doğrusu dış güçler teranesi beni de sıkmıştır.
Dünyada var olan bütün ülkeler için dış güçler vardır.
Ancak bu kadar ülke arasında kendi kaderine ağlamaktan başka elinden iş gelmeyen başka kaç ülke vardır?
Kendi üzerine hiçbir sorumluluk almayıp, bütün sorumlulukları düşmanlara yıkma mantığı her halde en çok Türkiye'de önemli olmuştur.

Ve hala daha rakiplerimize karşı kendimizi savunmak, korumak anlamında hiçbir hazırlık yapmıyor ama zaman zaman çeşitli türden düşmanlıklarla karşılaştığımızda da çocuk gibi ağlıyoruz.

Evet, dünyanın en ağlak milleti olduk.
Ağlıyoruz, zırlıyoruz, en ufak çaba harcamıyor, sopa yedikçe tekrar ağlıyoruz.

Almanlar, Japonlar ağlıyor mu?
Rusların, Çinlilerin dış güçleri, rakipleri, düşmanları yok mu?
Onlar neden bizim gibi zırlamıyor?

Kendini Türk sayanın artık utanması gerek.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  



ABD'DEN ÇİN'E YENİ YAPTIRIM

ABD Rus jeti ve S-400 alması nedeniyle Çin'e yaptırım kararı aldı. ABD'li yetkili Çin'e yaptırımların en kısa sürece uygulanacağını söyledi. Trump yönetimi Rusya'dan silah alan ve almayı planlayan diğer ülkelere karşı da yaptırım uygulayıp uygulamama konusunda henüz bir karar almadığını duyurdu

20.09.2018

ABD Dışişleri Bakanlığı Rusya'dan 10 Rus Sukhoi Su-35 4'üncü jenerasyon savaş uçağı ve S-400 füze sistemlerinin satın alan Çin Merkezi Askeri Komisyonu'na uygulanan yaptırımları artırma kararı aldığını duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada kararın Hazine Bakanlığı ile birlikte alındığı belirtildi.

Alınan yaptırım kararları arasında ise ABD'ye ihracat lisanslarının iptali ABD'ye bağlı bölgelerde ve ABD içerisinde maddi işlemlerin durdurulması ABD içerisindeki mal varlıklarının dondurulması ve Malzeme Geliştirme Departmanı yetkililerinin de aynı yaptırımların uygulama hakkına sahip olması yer alıyor. Kararda ayrıca ABD ile ilişkili olan kişilerin ve ABD vatandaşlarının Çin Merkezi Askeri Komisyonu ile ticareti yasaklanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump Çin'den ithal edilen 200 milyar dolarlık ürüne 24 Eylül'den itibaren yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağını bildirmesinden sonra Çin'den ABD'nin yaptırımına cevap gelmişti.

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump Çin'den ithal edilen 200 milyar dolarlık ürüne 24 Eylül'den itibaren yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulanacağını bildirmişti.

★  ★  ★  ★  ★

DÜNYAYI AYAĞA KALDIRAN TEHDİT: SONUÇLARINA KATLANIRSINIZ

21.09.2018

Çin Dışişleri Bakanlığı Rusya'yla olan askeri işbirliği nedeniyle Pekin'e yönelik yaptırım kararı alan ABD'yi uyardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada yaptırımların hemen kaldırılmaması halinde Washington'ın bunun 'sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağı' ifade edildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang olağan basın brifinginde ABD'ye Pekin'e yönelik yeni yaptırımını 'bir an önce kaldırması' uyarısında bulundu.

Dün üst düzey bir ABD'li yetkili Çin Savunma Bakanlığı'na bağlı Ekipman Geliştirme Departmanı ve kurumun Direktörü Li Shangfu'ya Rusya'dan hava savunma sistemi (S-400) ve savaş uçağı ((Sukhoi Su-35) satın aldıkları gerekçesiyle yaptırım uyguladıklarını duyurmuş Çin'in bu adımının kısaca CAATSA olarak bilinen 'Yaptırımlar Aracılığıyla ABD'nin Düşmanlarına Karşılık Vermek" isimli yasanın ihlali olduğu savunulmuştu.

'ULUSLARARASI İLİŞKİLERİN TEMEL İLKELERİNİN AĞIR İHLALİ'

in ABD'nin mantıksız eylemleri nedeniyle güçlü bir öfke duyuyor" diyen Çin Dışişleri Sözcüsü Shuang "ABD'yi hatalarını bir an önce düzeltmesi yaptırımları kaldırması için uyarıyoruz. Aksi takdirde ABD bunun sonuçlarına katlanacak" dedi.

Konu hakkında ABD'ye protesto notası yolladıklarını da duyuran sözcü " ABD'nin eylemleri uluslararası ilişkilerin temel ilkelerini ağır şekilde ihlal etti. ABD'nin eylemleri Çin ordusu ile ABD arasındaki ilişkileri önemli ölçüde zayıflattı" ifadelerini kullandı.

ABD 200 milyar dolarlık Çin ürününe daha vergi uygulayacak

Sözcü Rusya ile Çin'in savunma alanı da dahil işbirliğinin uluslararası hukuku ihlal ermediğini ve üçüncü ülkelere yönelik olmadığını vurgulayarak ABD'nin yaptırımlarına rağmen Moskova ile işbirliğini geliştirmeyi sürdüreceklerini duyurdu.

İLK KEZ RUSYA DIŞINDA BİR ÜLKEYE CAATSA KAPSAMINDA YAPTIRIM UYGULANDI

ABD'li yetkililer ilk kez CAATSA kapsamında Rusya dışında üçüncü bir ülkenin cezalandırıldığını belirtmişti. ABD'nin bu adımı Washington-Pekin hattında giderek büyüyen ticaret savaşı gölgesinde gerçekleşmişti.

İki ülke hafta başında kaşılıklı olarak birbirlerinin mallarına ek gümrük vergisi uygulama kararı almış Washington 200 milyar değerindeki Çin'den ithal edilen mallara Pekin de 60 milyar dolar değerindeki ABD mallarına yeni tarifeler getirmişti.

https://www.mynet.com/dunyayi-ayaga-kaldiran-tehdit-sonuclarina-katlanirsiniz-110104409054


★  ★  ★  ★  ★

JP MORGAN'DAN "SOĞUK EKONOMİ SAVAŞI" UYARISI

ABD merkezli bankacılık ve finansal hizmetler şirketi JP Morgan Chase Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Jing Ulrich ABD ve Çin arasındaki ticari gerilimlerin olası bir "soğuk ekonomi savaşına" dönüşebileceğini söyledi.

Facebook'ta paylaş WhatsApp Tumblr E-posta

cumhuriyet.com.tr

Yayınlanma tarihi: 21 Eylül 2018 Cuma 13:07

Ulrich Çin'in Tientsin kentinde Perşembe günü düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda katıldığı bir forumda u an düşünmemiz gereken asıl konu Çin ve ABD arasındaki ticari savaşın olası bir soğuk savaşa dönüşüp dönüşmeyeceği ve umuyoruz ki bu olmaz" dedi ve ekledi:

"İki tarafın hala müzakere masasına oturma ihtimali ve bir uzlaşmaya ulaşma ihtimali bulunuyor. Hepimiz biliyoruz ki eğer ticaret savaşı devam ederse sonucunda iki taraf da kaybedecek ve bu durumun dünyada hiç kimseye yararı olmayacak.

" Çin dış baskılar sebebiyle iç politikalarını değiştirmeyecek. Asıl problem Çin ve ABD 'nin kendi başlarına yönetmek istediği teknolojik küreden kaynaklıyor ve Çin şimdiden çoğu alanda öncü bir durumda. "

Aynı panelde konuşan New York Üniversitesi Stern School of Business Profesörü Arun Sundararajan ise "Dijitalleşmenin ekonomiye entegre edilmesi yönünden Çin'in ABD'den beş yıl önde olduğunu düşünüyorum" dedi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/1089678/JP_Morgan_dan__Soguk_ekonomi_savasi__uyarisi.html

--   a45UyF587661

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder