22 Eylül 2018 Cumartesi

OTONOM ROBOTLAR ASLAN BALIĞI AVINDA

Siz bu haberi otonom silahlar olarak okursanız her şey daha çok anlam kazanır.

Oraj POYRAZ(0raj.p0yraz@neomailbox.net / oraj.poyraz@openmail.cc / oraj_poyraz@alpinaasia.com )
           L2fSIJNoA0xfSNxA  



OTONOM ROBOTLAR ASLAN BALIĞI AVINDA

27 Ağustos 2018 Pazartesi

Otonom su altı robotları aslan balığını yapay zekâ ile tanıyarak avlayabiliyor. Gelecekte denizleri istila eden canlılara karşı bu tür robotlar büyük görevler alabilir.

İnsansız hava kara veya su araçlarının inanılmaz bir potansiyeli var ve hayatın her alanında görev alacak gibi görünüyor. Karayiplerde aslan balığı istilasının önüne insansız su altı robotları geçecek.

Balığı tanıyor

Yıllar önce bazı koleksiyoncular tarafından bölgeye bırakıldığı tahmin edilen aslan balıkları her 5 günde 30 bin yumurta bırakacak kadar hızlı çoğalıyor. Doymak bilmeyen bir tür olarak tanımlanan aslan balığının düşmanı yok. Ayrıca geldiği bölgedeki yerli balıklar tanıyamadıkları için kolayca avları oluyor. Ülkemizde de son dönemde aslan balıkları risk oluşturmaya başladı.

Karayiplerden Bahamalara ve ABD'nin kuzey ile doğu sahillerine kadar uzanan bir bölgeyi adeta istila eden aslan balıkları ağlardan kaçmayı becerdiği için sadece dalgıçlar tarafından avlanabiliyor. Bölgedeki ülkelerde zehirli yüzgeçleri temizlenen aslan balıkları tanesi 20$'dan lokantalarda bulunabiliyor. Ne var ki çok derinlerde oldukları için dalgıçlar da yetersiz kalıyor.

Worcester Politeknik Enstitüsü öğrencileri bölgeyi rahatsız eden bu balıkları daha etkili bir şekilde avlayabilmek için otonom su altı robotu geliştirdi. Minik zıpkın taşıyan bu robotlar yapay zekâ ile sürekli öğrendikleri için aslan balıklarının peşine otomatik olarak takılıyor ve avlıyor.

Bir merkezi yönetim gerektirmediği için avcı robotlar enerjileri bitene kadar derin sularda gezerek aslan balığı avlayabiliyor. Kameraya yakalanan balıkları belleklerindeki binlerce aslan balığı görseli ile karşılaştırarak karar veriyor ve zıpkın fırlatıyor. Sonrasında zıpkının arka kısmındaki mantar sayesinde avlanan balık yüzeye çıkıyor.

Pek çok organizasyonun denizi aslan balıklarından temizlemek için bu tür robotlara ilgi gösterdiği ifade ediliyor. Bununla birlikte organizasyonlar hem otonom hem de merkezden kontrol edilebilen tarzda robotlar istiyor. Enstitü bununla ilgili çalışmalarını devam ettirirken diğer taraftan alanı 3 boyutlu olarak tarayarak haritalama yapabilen bir navigasyon sistemi de geliştiriliyor. Projenin büyük yatırımlar alması bekleniyor.

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Otonom-robotlar-aslan-baligi-avinda.htm


--   a45UyF587661

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder