Bilgisiz, cahil ve sorumsuz anne ve babalar yüzünden yalnızca kendi çocukları zarar görmeyecek.
Pek çok hastalık için epidemi ve pandemiler başlayacak.
Bu kişisel bir tercih olmanın ötesinde bir halk sağlığı sorunu.
Ne anne-babaların evlatlarını riske etmeye hakları vardır, ne de toplumu riske etmeye hakkı vardır.
Gelişmiş ülkelerde çocuklarını koruyucu tedavi ve diğer tedavilerden uzak tutan ailelerden çocukları alınır.
Anne-babanın evlatları üzerindeki tasarrufu o kadar da çok değildir.
Asarım, keserim, evlat benim değil mi diyemezsiniz.
L2fSIJNoA0xfSNxA
AŞILANMAYA KARŞI OLUŞAN TEREDDÜT KÜRESEL SAĞLIĞA TEHDİT OLARAK KABUL EDİLDİ
Aşı yaptırmak istemeyen insanların gösterdiği direnç son yıllarda tehlikeli boyutlara ulaşmaya başladı. WHO da bu duruma sessiz kalmadı ve bu tereddütü sağlık tehdidi saymaya karar verdi.
Gökhan G. Editör
Ebeveynlerin çocuklarını veya kendilerini; aşıların olumsuz etkilerinden koruma isteği ve aşıların sözde otizm gibi hastalıklara sebep olduğu çekinceleri sebebiyle aşılatmaktan vazgeçmeleri gittikçe artan bir sorun olmaya başladı. Söz konusu ortak kuşku Dünya Sağlık Örgütü'nün de (World Health Organization-WHO) harekete geçmesine ve aşılanmaya karşı oluşan tereddüttün küresel sağlığa tehdit oluşturan 10 unsur içine alınmasına neden oldu. İlk 10 listesinde hava kirliliği ve ilaca dirençli bakteriler de var.
Genel nüfusa bakıldığında aşılanma oranı yüksek olmasına rağmen küçük çocuklara yapılması gereken bazı veya bütün aşıların ihmal edilmesinde ise bir artış söz konusu. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention-CDC) ise 2000 yılından itibaren ABD'de doğan çocukların aşılanmama oranındaki artışa dikkat çekmiş. Bu oran 2001 yılında % 0 3 iken 2015 yılında %1 3'e çıkmış.
WHO'ya göre aşılanmama sebeplerini üçlü bir listede toplamak mümkün. İnsanlardaki rahatlık aşılara ulaşma zorluğu ve aşılara karşı oluşan güvensizlik söz konusu listenin içeriğini oluşturuyor. Güney Avustralya Üniversitesi'nin 604 hamile kadın üzerinde yaptığı anket ise kurumlara olan güvensizlik ve ebeveynlerin çocuklarının hasta olmasının ne anlama geleceği hususundaki deneyimsizlikleri başlıklarını ön plana çıkarmış.
Kızamık yükselişe geçti
WHO'ya göre aşılanma karşıtı insanların bu tutumları aşılar sayesinde engellediğimiz hastalıkların tekrar gün yüzüne çıkma ihtimalini gündeme getirmeye başladı. Örneğin kızamık hastalığı tek sorumlusu aşılanmayı reddedenler olmasa da küresel ölçekte %30 artış göstermiş. Gündemi takip eden okuyucularımızın hatırlayacağı üzere 2015 yılında Disneyland'da da bir kızamık salgını vakası meydana gelmiş ve tespit edilen ilk 20 kurbanın 15'inde aşılama yapılmadığı ortaya çıkmıştı.
WHO'nun 2019 yılı gündemini oldukça meşgul edeceğini düşündüğümüz bu konuyla ilgili görüşlerinizi aşağıda paylaşmanızı umuyoruz.
https://www.who.int/emergencies/ten-threats-to-global-health-in-2019
-- a45UyF587661 Buyuk dinimiz calismayanin insanlikla hic ilgisi olmadigini bildiriyor. Bazi kimseler cagdas olmayi kfir olmak sayiyorlar. Asil kufur onlarin bu zannidir. Bu yanlis tefsiri yapanlarin maksadi Islmlarin kfirlere esir olmasini istemek degil de nedir? Her sarikliyi hoca sanmayin hoca olmak sarikla degil dimagladir. Gazi Mustafa Kemal ATATURK
-------------------------------------------------
ONLY AT VFEmail! - Use our Metadata Mitigator™ to keep your email out of the NSA's hands!
$24.95 ONETIME Lifetime accounts with Privacy Features!
No Bandwidth Quotas! 15GB disk space!
Commercial and Bulk Mail Options!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder