30 Ocak 2019 Çarşamba

DR. DENİZ ARSLAN : SİZ GÜNDE KAÇ HASTAYA BAKABİLİRSİNİZ?

DR. DENİZ ARSLAN : SİZ GÜNDE KAÇ HASTAYA BAKABİLİRSİNİZ?

Bu soru sadece doktorlara değil herkese;

Sıradaki hastayı içeri almak için kapıyı açtığımda hemen her gün gördüğüm huzurevi görevlisi bastonundan destek alan yaşlı amcayı diğer kolundan tutarak yavaş yavaş içeri getirdi.

Amca zorlukla görevliden yardım alarak önümdeki sandalyeye oturdu.

Bastonunu özenle duvar ve sandalye arasına yasladı sonra yaşından beklenmeyen bir hızla elini başına atarak şapkasını eline aldı ellerini göbek hizasında birleştirdi.

Eski hastalar doktora saygıdan asla şapkalı oturmazlar.

Huzurevi görevlisi 'Hocam ben amcayı size bırakayım dışarıda başka bir hastam var onu da Fizik Tedaviye götüreceğim sırası geldi. . İzniniz olursa…. ' diye gözümün içine baktı. 'Hayır başında dur' desem dururdu biliyorum. Ama hemen her gün bir sürü yaşlı hastayı getiren onları bölüm bölüm dolaştıran sürekli gülümseyen görevlinin ne kadar koşturmaca içinde olduğunu biliyordum. 'Sorun değil sen git' dedim.

Amca utangaç bir edayla gözümün içine bakıyor zaman zaman gözlerini kaçırıyordu.

'Amca ne şikâyetin var?' dedim.

'Oğlum söylemeye utanıyom afidersin. Sen de benim evladımsın. Çişimi tutamıyom gaçıyo' dedi.

'Ne zamandır böylesin' diye sordum.

'Uzun zaman oldu. Bir gaç toktura gettım. İlaç neyin virdile emme faide etmedi. Huzurevinde de arkideşlerı rahatız ediyom. Goku yapeyo. Hir gün çamaşı değiştirsem de kâr etmiyor. Çok utanıyom' dedi.

Gözlerinden birkaç damla yaş süzüldü sessizce.

Duygusal olur insan yaşlanınca babamdan biliyorum. Yıllarca demir gibi sert duran adam elden ayaktan düşünce en ufak şeylere ağlar olmuştu.

Onu o durumdan çıkarmak için öylesine bir soru sordum. 'Amca çoluk çocuk yok mu?' dedim. .

Birden gözlerini kaldırdı. Kaşları çatıldı. Bir şey söyleyecek gibi derin nefes aldı vazgeçti. Başını duvara çevirdi. Oraya bakarken 'Var emme' dedi fısıldar gidi.

'Bakmıyorlar mı sana?' dedim

'El ayak tutaken param varken 'Buba Buba' diye el etek öperlerdi. Şinci? Hanım ölünce irezil olduk. Attıla bizi burya. Haa. . Allahı var burada bize iyi bakım vaa. Emme işte bu idrar meselesi…' dedi.

'Amca çözeriz evelallah sen üzme kendini' dedim.

Tahlil film girişi yapıp randevularını ayarladım. Huzuevi personeli gelinceye kadar da onu yan odada oturttum.

İnsanlar bir hastaya bakmaya acizler. Peki biz günde kaç hastaya bakıyoruz? Kendimi saymıyorum. Çünkü ben o kadar da yoğun bir branşta değilim. Ama 50? 100? 200? 300? 1000? 2000? 3000? Kaç hasta bakılabilir? 3000 size imkânsız mı geldi? Hayır!

Söz konusu Türkiye ise 3000 hatta 3100 kişi bakılabilir!

Vallahi de billahi de sallama değil! Afyon Devlet Hastanesinde 26 Ocak 2019 Cumartesi günü Acil Serviste tam tamına 3100 hasta bakılmış !

'Lan tüm Afyon Acil Servise mi geldi amk?!' diyenler olursa ziyanı yok. Vallahi gelmişler.

"Aboovv Lan 3100 kişi aynı anda osursa doğal gaz zehirlenmesi olur!" Olur mu? Olur! Hatta patlama bile olur. Ama doktorlar patlamamış sabırla sükunetle 3100 kişiye bakmışlar!

Bazen sosyal medyada denk geliyorum. Gripten iki aksıran hemoroidden götünden iki damla kan akan klavyeciler 'Filanca yerin Aciline gittim bana tören yapmadılar doktor yüzüme bile bakmadı bana sarı seron vermediler iğne yaptılar götüm acıdı' diye sosyal medyada çemkiriyorlar. En az onlar gibi bir osuruk kadar faydası olmayan arkadaş grupları da 'Eşşek yükü ile para kazanıyorlar ama bize bakmıyorlar' 'Gel de şimdi ağız burun girme' 'Kanka kafayı çakaydın' diyerek güya kendilerince yorum yapıyorlar. Yorum desek hakikaten 'yorum'a yazık olur. Çünkü yorumlamak düşünmek gibi bir beyin faaliyeti gerektirir.

'Lan oğlum siz daha evinizdeki bir hastaya bakmaya acizsiniz kalkıp günde 3100 kişiye bakan doktora laf ediyorsunuz. Siz insan mısınız lan!' demek gerekiyor aslında ama demeyelim.

Biz 'Ülkemiz güzel şiş kebap güzel Antalya güzel' falan filan diyelim…

Dr. Deniz Arslan

--   a45UyF587661    Biz cahil dedigimiz zaman  mektepte okumamis olanlari kastetmiyoruz.  Kastettigimiz ilim  hakikati bilmektir.  Yoksa okumus olanlardan en buyuk cahiller ciktigi gibi  hic okumak bilmeyenlerden de hakikati goren gercek alimler cikabilir.  Gazi Mustafa Kemal ATATURK  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder